Prevencija malignog melanoma

Na evropski dan borbe protiv malignog melanoma koji se obeležava 16. maja trebamo razmisliti da li smo preduzeli sve što je u našoj moći da se zaštitimo od ovog izuzetmog malignog oblika raka kože.

Najznačajniji činioci uspešne prevencije melanoma su izbegavanje faktora rizika i rano prepoznavanje bolesti.

Ova vrste malignog tumora je jedan od najagresivniji tumora upšte, a ne samo raka kože. Ako se ne otkrije na vreme, brzo metastazira i dovodi do fatalnih posledica. Ranije se javljao uglavnom kod starijih osoba, koje su zbog prirode svog posla dugo boravili na suncu, kao što su mornari i zemljoradnici. u poslednje vreme se javlja češće i sreće se i kod mlađih osoba.

Što kraće izlaganje suncu od devet do petnaest časova, korišćenje krema sa zaštitinim faktorom, najmanje 15 i izbegavanje solarijuma se preporučuju kao prevencija.

Dolaskom sunčanih dana i letnjih temperatura sve je više onih koji se trude da pošto-poto dobiju preplanuo ten, uprkos tome što stručnjaci godinama upozoravaju da to može dovesti do ozbiljnih posledica, pa i raka. Iako nije najčešći, melanom je najopasnija vrsta raka kože.

Ukoliko se otkrije na vreme i hirurški otkloni, šanse za ozdravljenje idu i do 99 posto, međutim, ako se sa dijagnozom i lečenjem zakasni, verovatnoća da će obolela osoba preživeti veoma je mala.

Uzroci melanoma najpre se dovode u vezu sa genetikom, ali znatno zavise od loših navika.

Jedan od najznačajnijih faktora rizika je UV zračenje koje potiče od sunca i UV zračenje koje potiče od veštačkih izvora, odnosno solarijuma. Pod velikim su rizikom osobe koje se hronično zbog posla ili hobija izlažu suncu, kao i one koji se povremeno, ali intenzivno izlažu suncu tako da dobijaju opekotine.

Najveći rizik za razvijanje melanoma imaju osobe sa svetlom kožom i brojnim mladežima. Rizikuju i oni koji se dugo izlažu suncu bez dugih rukava, nogavica, naočara, šešira i zaštitne kreme. Većina zaštitnu kremu koristi samo na moru, računajuji da je tada najveći rizik za oštećenje kože. Naravno da je sunce kod nas najjače jula i avgusta, ali i u proleće može biti štetno, jer deluje na kožu koja je cele zime bila pokrivena odećom, tako da ne sadrži dovoljno melanina koji je štiti.

Od posebne je važnosti da se adekvatno zaštite deca i mladi pošto je utvrđeno da dve trećine do tri četvrtine ukupnog oštećenja kože koje steknemo u životu dobijemo do tridesete godine. Štetno dejstvo UV zračenja je kumulativno.