Dijeta protiv raka kože

Dijetom se može smanjiti rizik od raka kože - jednog od najmalignijih tumora, koji se sve češće javlja čak i kod mlađih osoba.

Rak kože, ranije ne tako česta bolest, se uglavnom javljao kod starijih osoba, mornara, zemljoradnika i ostalih koji dosta vremena provode na suncu. U poslednje vreme postaje sve češći, čak i kod mlađih. Neki za to krive ozonske rupe i solarijume.

Dijetolog Niva Šapiro sa Univerziteta u Tel Avivu je sačinila posebnu dijetu protiv raka kože. Po njenom mišljenju u borbi protiv ove zlokobne bolesti mnogo može pomoći "tradicionalna mediteranska kuhinja", koja se bazira na korišćenju velike količine voća i povrća.

Voće koje se na vrhu njene liste antikancerskih namirnica: jagode, pomorandže, kivi, crno grožđe i orasi. Povrće koje mora da se nađe na jelovniku, ako želite da se zaštitite od raka kože je: brokoli, šargarepa, bundeva, paprika, paradajz i avokado (bez obzira da li ga ubrojali u voće ili povrće). Uz to treba jesti morsku ribu, masline. Salate i jela treba spremati isključivo sa maslinovim uljem.

Šapiro savetuje da se izbegava kafa. Umesto nje preporučuje čaj i kakao.

Lekari, pak, ističu da je u borbi protiv raka kože najvažnije njegovo rano otkrivanje. Svaka sumnjiva promena na koži, promena izgleda mladeža zahteva dermatoskopski pregled. Rano otkriven rak kože, kod mladih, je potpuno izlečiva bolest. Kod starijih je procenat izlečenja nešto niži.

U organizaciji Udruženja dermatovenerologa Srbije, više od 120 stručnjaka u 25 gradova obaviće tokom tog dana besplatne pregede svih koji imaju sumnjive promene na koži, a prethodno su se prijavili na telefon za zakazivanje, 0800 222 888.