Provenge - vakcina protiv raka prostate

Provenge

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu leka Provenge protiv raka prostate.

To  je prva "vakcina" na svetu koja se koristi u lečenju raka prostate. Provenge se ne daje zdravim muškarcima, jer ovaj lek za razliku od klasičnih vakcina, ne može da spreči pojavu bolesti. Primenjuje se kod bolesnika sa uznapredovalim karcinomom prostate, kod kojih stimuliše imuni sistem na borbu protiv karcinoma. 

Iako je efekat leka umeren, jer produžava život bolesnika u terminalnom stadijumu za četiri meseca, njegovu registraciju su pozdravili mnogi naučnici i pacijenti kao početak nove ere lečenja raka.

Vakcina će uskoro biti u upotrebi u SAD-u, dok u Velikoj Britaniji još uvek nije registrovana. Vakcina se pravi za svakog bolesnika ponaosob. Cena lečenja će iznositi 93 000 dolara po pacijentu. Novi lek proizvodi kompanija Dendreon iz Sijetla.

Lek sličnog mehanzma delovanja, "vakcina" koja stimuliše imunitet i produžava preživljavanje, već se koristi na Kubi u lečenju uznapredovalog karcinoma pluća. Ispitivanje slične "vakcine" protiv malignog melanoma, raka kože, je u SAD-u u završnoj fazi. Sve to daje nadu da će uskoro moći u lečenju malignih bolesti da se koriste lekovi koji stimulišu imunitet da se sam izbori protiv ovih teških bolesti. Za sada se planira upotreba Provenge u sklopu ostale antikancerske terapije, a ne umesto nje.