Lišće i ekstrakt papaje štite od raka

Ekstrakt i čaj od ličća papaje imaju snažno antikancersko dejstvo protiv širokog spektra tumora, objavili su američki naučnici potvrdivši verovanja tradicionalne medicine brojnih naroda.

Istraživač Univerziteta Florida, Nam Dang i njegove kolege u Japanu publikovali su u časopisu Ethnopharmacology efikasnost papaje u ubijanju ćelija raka. Konkretno listovi ove biljke pomažu u borbi protiv raka grlića materice, dojke, jetre, pluća i gušterače. 

Istraživači su koristili ekstrakt napravljen od sasušenog lišća papaje i zaključili da je efekat veći što je doza čaja bila jača.

Dr Dang i ostali istraživači su pokazali da ekstrakt lišća papaje pospešuje proizvodnju ključnih signalizirajućih molekula koji se nazivaju "citokini tipa Th1", a pomažu u regulaciji imunog sistema.

Ovo otkriće bi moglo dovesti do novih tehnologija lečenja raka, koristeći dejstvo na imuni sistem. Papaja se koristi kao narodni lek za razne bolesti u mnogim delovima sveta, naročito Azije. Prof Dang je rekao da ovaj lek široko koristi domorodačko stanovništvo U Australiji i njegovom rodnom Vijetnamu.

Istraživači ističu da ekstrakt papaje nema nikakvo toksično dejstvo na normalne ćelije i ne daje neželjena dejstva tipična za druge lekove koji se koriste u terapiji raka.

U istraživanju je korišćeno 10 različitih tipova kultura ćelija raka. Izložene su dejstvu četiri različite koncentracije ekstrakta lista papaje. Učinak je meren nakon 24 časa i zaključeno je da je papaja usporila rast tumora u svim kulturama.

Dr Dang i kolege su prijavili patent destilacije ekstrakta papaje preko Univerziteta u Tokiju.

Izvor 1 i 2