Reductil tablete su opasne po zdravlje

Odavno se zna da popularne tablete za mršavljenje Reductil, mogu da imaju brojna neželjena dejstva. Ni sam proizvođač ih nije krio. Sada se preporučuje njihovo povlačenje sa tržišta.

Ministarstvo zdravlja Srbije je sugerisalo svim osobama koje koriste Reductil tablete, da prekinu sa njihovim korišćenjem i da se jave svom lekaru.Tablete su štetne po zdravlje i mogu da dovedu do pojave kardiovaskularnih bolesti. 

Reductil tablete su stekle veliku popularnost zato što delovanjem na centralni nervni sistem smanjuju apetit. Kad nema apetita dijeta ne pada teško. Na taj način pomaže mršavljenje. U tom pogledu može biti efikasan, ali je potencijalno jako štetan lek. Može povećati krvni pritisak, izazvati vrtoglavice, nemir, slabljenje koncentrisanje, nesanicu, suva usta i zatvor. Potreban je oprez pri vožnji automobila i upravljanju mašinama, zbog mogućih povreda. Uz ovaj lek ne smeju se piti antidepresivi, lekovi za suzbijanje kašlja, kapi za nos, litijum, triptofan, MAO inhibitori i lekovi protiv migrene. Ne smeju ga koristiti srčani bolesnici, osobe sa povišenim krvnim pritiskom, anoreksijom, epilepsijom, glaukomom, bolestima bubrega i jetre. Ne preporučuje se u trudnoći i dojiljama.

Zbog brojnih i teških neželjenih dejstava lek je mogao da se kupi samo uz recept i preporuku neuropsihijatra.