Radi za srce

Slogan ovogodišnjeg svetskog dana srca je "radi za srce". Mnogi većinu vremena provode na poslu i treba da znaju kako na radnom mestu mogu da zastite svoje srce.

Bolesti srca i krvnih sudova su vodeću uzrok smrtnosti u sveti i kod nas. Uticajem na faktore rizika možemo sprečiti ove bolesti, poboljšati kvalitet svog života i produžiti ga. Mnogo možemo i moramo uraditi na radnom mestu gde provodimo veliki deo dana. Pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i stres su faktori rizika na koje možemo delovati na poslu.

Treba da insistiramo da se zabrana pušenja u radnim prostorijama striktno poštuje. Pušenjem, u prostorijama koje su predviđene za to, sprečava se pasivno pušenje nepušača, a pušačima se znatno skraćuje vreme udisanja štetnog duvanskog dima. Nepušači treba pušačima da sugerišu odvikavanje od pušenja, da im pružaju pomoć u pokušajima da to ostvare.

Za zdravo srce je važna pravilna ishrana. Treba da izbegavamo previše slanu i masnu hranu, a da unosimo više voća i povrća. Mnogi na poslu jedu uglavnom nezdravu brzu hranu, jer obično ne postoje uslovi da se u blizini posla kupi nešto zdravo. U tom slučaju treba da ponesemo od kuće obrok koji će da sadrži voće, povrće i jogurt.

Sve više je sedećih poslova. Da bi povećali fizičku aktivnost možemo pauzu na poslu iskoristiti za šetnju, deo puta do posla propešačiti, koristiti stepenice umesto lifta... Veća fizička aktivnost poboljšava koncentraciju, povećava psihičku stabilnost i smanjuje stres. Radnici koji se više kreću imaju bolje radne rezultate, manje boluju, ređe se povređuju na radnom mestu i u boljim su odnosima sa kolegama.

Svetski dan srca 2009.

Poster svetskog dana srca 2009.