Rak želuca i creva dijagnostikovan pregledom krvi

Analize krvi mogu zameniti neprijatne endoskopske preglede, gastroskopiju i kolonoskopiju u dijagnozi tumora želuca i creva.

Na onkološkom kongresu ECCO-ESMO u Berlinu su izložena dva naučna rada o novoj jednostavnoj metodi dijagnostikovanja malignih tumora.

Grupa istraživača pod rukovodstvom Ulrike Stein iz Berlinskog centra molekularne medicine i kliničke bolnice Šarite, razvila je test zasnovan na pronalaženju u krvi pacijenata gena S100A4, koji je povezan sa rakom debelog creva i malignim tumorom želuca, a takođe ukazuje na verovatnoću metastaziranja ovih tumora.

Istraživanje je sprovedeno na 185 obolelih od raka debelog creva, 190 obolelih od karcinoma rektuma i 91 bolesnikom od karcinoma želuca. U kontrolnoj grupi je bilo 51 osoba. 

Drugo naučno istraivnjeje sproveo Joost Louwagie u Belgijskoj biotehnološkoj kompaniji OncoMethylome. Analizirali su uzorke krvi 193 bolesnika operisanih od kolorektalnog karcinoma i 688 pacijenata kojima je rađena kolonoskopija, kod kojih je uočeno prisustvo gena SYNE1 i FOXE1, takođe povezanih sa rakom debelog creva.

Rak debelog creva je relativnočest u razvijenim zemljama. Prognoza ove teške bolesti u mnogome zavisi od toga koliko je rano otkrivena. Ne retko se dijagnostikuje u stadijumu kada potuno izlečenje nije moguće.

Za endoskopiju je potrebna skupa oprema i visokostručan kadar. U poređenju sa njima, pregled krvi može uraditi laboratorijski tehničar, što se može učiniti centralizovano, tako da je ova dijagnostička procedura mnogo isplativija. Osim toga, analiza krvi je mnogo jednostavnija i sigurnija za pacijenta, pa će to dovesti do dijagnostikovanja tumora u ranijim fazama, čime će njegovo lečenje biti mnogo efikasnije.