U Italiji dozvoljena tableta za abortus

Italijanska agencija za kontrolu i bezbednost lekova je dozvolila prodaju leka RU486, koji se koristi za prekid trudnoće, saopštava novinska agencija ANSA.

ANSA ističe da je to korak napred za Rimsku, pretežno katoličku zemlju. Italijanska farmaceutska agencija (AIFA) je dala mišljenje u korist prodaje leka, koji će se u italijanskim apotekama pojaviti pod imenom Mifegyne. Ova odluka nije lako doneta s'obzirom da je rasprava o njoj trajala dve godine.

Ta odluka je doneta uprkos jakom pritisku Rimske katoličke crkve i nedostatku entuzijazma kod  desnih koalicionih partnera premijera Silvia Berluskonija. Biskup Elio Sgreccia je upozoriio u četvrtak da će svaki lekar, žena i bilo ko drugi, ko učestvuje u propagaciji ovog leka biti izopšten iz crkve.

AIFA je odlučila da odobri zahtev podnet francuskoj laboratoriji Exelgyn, još novembra 2007, o puštanju preparata na tržište. Inace, Mifegyn je u Francuskoj dostupan od 1988 godine.

RU486 ne treba mešati sa takozvanom "jutro posle" tabletom proizvođača Norlevo koja je na italijanskom tržištu prisutna od 2000 godine. Novi lek hemijskim putem omogućava prekid trudnoće, bez hirurške intervencije. 

Tableta se koristi za prekid neželjene trudnoće u prvih pet ili sedam nedelja u zavisnosti od propisa konkretne zemlje. 

U Italiji je od 1978 godine dozvoljen isključivo hirurški prekid trudnoce. Italijanski zakon dozvoljava lekarima da kao prigovor savesti, mogu odbiti da izvrše abortus, što čini oko 70% ginekologa.