Šestomesečna beba - prvi oboleli od gripa H1N1 u Meksiku

Prva osoba, koja je obolela od novog gripa H1N1, je bila devojčica iz severnog Meksika, stara šest meseci, izveštava Telegraph. Ranije se smatralo da je prvi oboleli bio petogodišnji dečak, koji je živeo u blizini farme svinja na istoku zemlje ili žena iz jugoistočnog dela.

Retrospektivna studija biološkog materijala je pokazala da su se prvi slučajevi oboljevanja javili u martu u severnim i centralnim delovima zemlje. Analizom uzoraka je pronađen takozvani nulti oboleli, koji predstavlja osobu od koje je počela epidemija, koja je kasnije prerasla u pandemiju, s'obzirom da se proširila na druge kontinente.

Po rečima epidemiologa Celia Alpuche (institut:INDRE ) prvi simptomi gripa evidentirani su kod šestomesečne bebe iz meksičke države San Luis Potosi. Beba se razbolela 24. februara. Osim toga Alpuche je izjavila da je njihova laboratorija izolovala virus u martu iz materijala obolelih iz Južne Kalifornije i Meksika. Po njenim rečima najraniji uzorci iz kojih je izolovan virus nisu uzeti od stanovnika ruralnih područja, koji žive u blizini svinjskih farmi.

Do danas je u Meksiku registrovano 14.800 obolelih od novog "svinjskog" gripa, od kojih je 138 umrlo. U poslednje vreme je zabelezeno više slučajeva obolelih među siromašnijim stanovništvom jugoistoka zemlje.