Gojaznost i rak pankreasa

Kako porazuju nedavna istraživanja, mladi gojazni ljudi imaju znatno veći rizik da obole od raka pankreasa, dok osobe koje se ugoje kasnije imaju manji zirik, ali ako obole njihovo preživljavanje je znatno niže.

“Gojaznost u mladosti znatno povećava rizik oboljevanja od raka pankreasa u odnosu na postepeno gojenje tokom života – ističe Dr Donghui Li iz Medicinskog centra za borbu protiv raka u Hjustonu. - Osim toga osobe koje su gojazne između 20 i 49 godina ovu bolest dobijaju 2 do 6 godina ranije od ostalih.”

Rezuiltati su objavljeni u Journal of the American Medical Association 24.06.2009. godine. U istraživanju je učestvovalo 841 obolelih od adenkarcinoma pankreasa i 754 zdravih dobrovoljaca, kao kontrolna grupa. Uzrast, pol i etnička pripadnost su bili isti. Osobe koje su bile gojazne između 14 i 39 godina, kao i gojazne između 20 i 49. godina imale su rizik veci 2.58 i 1.67 puta. Osobe koje su se ugojile posle četrdesete godine imale su manjii rizik, a one koje su se ugojile nakon 50. godine su imale zanemarujući rizik.

Veza između BMI (indeks telesne mase) i oboljevanja od raka pankreasa je bila izrazenija kod muškaraca, nego žena i kod pušača u odnosu na nepušače. Preživljavanje gojaznih osoba sa rakom pankreasa je bila niža za 5 meseci u odnosu na bolesnike koji nisu bili gojazni.

Doktori  Robert R. McWilliams и Gloria M. Petersen, sa klinike Mejo ističu da gojaznost ubrzava patološke procese kod raka pankreasa, tako da ne samo povećava rizik oboljevanja od ove bolesti, već i smanjuje preživljavanje kod obolelih. Istraživanje ukazuje zašto dijagnoza ovog oblika raka uvek znači lošu prognozu za obolelog.