Lako mršavljenje uz antidijabetik

Korišćenje antidijabetika Eksenatid, uz dijetu i fizičku aktivnost je veoma efikasno sredstvo za mršavljenje kod gojaznih ljudi koji ne boluju od dijabetesa tip II. Do tog zaključka su došli autori šestomesečnog istraživanja, prikazanog na 91-om godišnjem sastanku Endokrinološkog društva u Vašingtonu.

Predhodne studije su pokazale da kod dijabetičara eksenatid, ne samo da snižava nivo glukoze u krvi, već omogućava gubitak nekoliko kilograma težine. "Ovo je prva studija, koja je analizirala efikasnost leka kod osoba koje ne boluju od dijabetesa, - istakao je  Michael Trautmann, istraživač iz Indianopolisa. - Lek može postati dobar instrument u lečenju gojaznosti, uz pomoć dijete i fizičke aktivnosti. Za sada ima malo takvih preparata." 

U istraživanju je učestvovalo 152. osobe (27 muškaraca i 125 žena), čiji je indeks telesne mase (BMI) bio veći od 30. Prosečna težina ispitanika je bila 108.6kg, a prosečan BMI 39,6. Četvrtina njih (38 osoba) je imala poremećaj tolerancije glukoze. Ni jedan od ispitanika nije uzimao neki drugi lek za sniženje telesne težine tokom istraživanja i nekoliko meseci pre njegovog početka.

Ispitanici su nasumično podeljeni u dve grupe. Jednoj grupi od 73 ispitanika je ubrizgavano 10mg eksenatida dva puta dnevno. Druga grupa od 79 ispitanika je dobijala placebo. Svi ispitanici su tokom 24 nedelja, koliko je trajalo istraživanje, imali istu ishranu i fizičku aktivnost. Ispitanici i osoblje koje je učestvovalo u istraživanju, nisu znali ko dobija eksenatid a ko placebo. Na početku istraživanja nije bilo statistički zanačajnih razlika u težini ispitanika.

Već u osmoj nedelji istraživanja uopčena je razlika u gubitku telesne težine, a na kraju istraživanja u grupi koja je dobijala eksenatid gubitak težine je iznosio 5.o6kg, dok su osobe koje su dobijale placebo izgubile svega 1.61kg. Ta razlika je statistički značajna. Osim toga 7 osoba (9.6%) koje su dobijale eksenatid je izgubilo više od 10% svoje telesne težine. Takvih uspeha u grupi koja je dobijala placebo nije bilo.

Najčešće neželjeno dejstvo eksenatida je bilo mučnina i proliv, ali istraživači ističu da mršavljenje nije bilo posledica proliva. Bez obzira što je eksenatid lek koji snižava nivo glukoze u krvi ne postoji opasnost da osobe koje ga koriste u cilju mršavljenja dobiju hipoglikemiju (pad nivo šećera u krvi ispod normalnih vrednosti). Eksenatid snižava glukozu samo kod osoba kod kojih je ona povišena pre početka korišćenja leka.

Gubitak telesne težine pod uticajem eksenatida je, kako ističu autori studije, posledica njegovog uticaja na sniženje apetita, uz istovremenu raniju pojavu osećaja sitosti.