Virus "svinjskog" gripa ponovo mutirao

Istraživači brazilskog instituta Adolfo Lutz su pronašli novi oblik virusa "svinjskog gripa". U saopštenju publikovanom na oficijelnom sajtu instituta ističe se da je mutirani virus nađen kod dvadesetšestogodišnjeg muškarca hospitalizovanog u Sao Paolu sa simptomima svinjskog gripa. Ovo mutacija virusa A/H1N1 je nazvana A/Sao Paolo/1454/H1N1.

Dobijeni genetski materijal je upoređen sa svetskim bazama podataka i utvrđeno je da se nova varijanta razlikuje u pogledu dve belančevine. Kako te promene utiču na zaraznost bolesti, težinu simptoma i osetljivost virusa na antivirusne lekove, ništa ne piše u saopštenju.

Od pojave "svinjskog" gripa ovo je već druga mutacija virusa. Prvu su otkrili japanski istraživači u Tokiju  15 juna. Biolozi, koji su istraživali virus, ističu da je mutiranje virusa "svinjskog" gripa uobičajeno, ali postoji rizik da naredna mutacija dovede do promene virusnog genoma, koji bolest može učiniti opasnijom. Za sada se nezna da li je mutacija načinila virus smrtonosnijim. Izvesno je da je ona otežala proizvodnju vakcine.

Poslednji podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je umrlo više od 150 ljudi u 76 zemalja sveta i da je zaraženo više od 30.000 ljudi. Svetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju gripa izazvanog virusom A/H1N1. Predhodna pandemija gripa harala je svetom 1968 godine.