Kako nastaju metastaze na mozgu

Od saznanja da čovek ima rak, strašnije je samo saznanje da je već metastazirao, pogotovu na mozak. Pre pojave metastaza izgledi za potpuno izlečenje kobne bolesti su mnogo veći.

Prvi korak u  borbi protiv metastaziranja je otkriće njegovog nastanka. Taj korak su načinili Britanski naučnici. Oni su otkrili na koji način se ćelije raka pričvršćuju za krvne sudove mozga, dovodeći do metastaza u ovom čovekovom vitalnom organu.

Ranije se smatralo da se metastatske ćelije raka pričvršćuju za ćelije (neurone) sive i bele mase mozga. Istraživači sa Oksfordskog Univerziteta su utvrdili da u više od 95% slucajeva ove ćelije ne započinju rast u moždanom tkivu, već na zidovima krvnih sudova mozga.

Proučivši metastaziranje u mozak, različitih tipova raka, grupa naučnika, pod vođstvom Shawn Carbonell-a je ustanovila da se ćelije raka pričvršćuju za zidove krvnih sudova pomoću intergrina, belančevina široko rasprostranjenih u prirodi. Intergrini omogućavaju kontakt ćelija sa okolnim tkivom i razmenu međućelijskih signala. Istraživači ističu da uklanjanje intergrina sa površine ćelija raka sprečva metastaze tumora. To znači da razvoj lekova, koji blokiraju intergrine, može postati perspektivni pravac u borbi protiv metastaza.

Metasraziranje u mozak u bilo kojoj fazi bolesti se javlja kod petine obolelih od malignih tumora. Metastaze na mozgu su deset puta češće od primarnih tumora mozga. One daju veliku smrtnost. Prosečno preživljavanje bolesnika sa metastazama na mozgu nije duže od devet meseci, čak i pri intenzivnom lečenju.