Nova metoda lečenja raka prostate

Na nekim klinikama u Izraelu je nedavno započeto korišćenje nove metode lečenja raka prostate nazvane Smart seed (inteligentno seme). Prednost nove metode je u tome što ne zahteva korišćenje hormona, koji mogu dovesti do steriliteta muškarca. Ovaj, veoma čest tumor muškaraca, se javlja najčešće posle pedesete godine. Obično sporo napreduje, dajući mogućnost da se redovnim kontrolama otkrije u ranom stadijumu, kada postoji velika verovatnoćai za njegovo potpuno izlečenje.

Seanse terapije se sprovode u specijalno opremljenim operacionim salama sa opremom za vizuelizaciju (trodimenzionalni ultrazvuk), koji omogućuje brahiterapiju po metodi HDR, koja se naziva Smart seed. HDR je visoka doza zračenja pomoću iridijuma 192, koja se može primeniti kao spoljašnje zračenje ili kao privremeni implantant dizajniran da omogući visoke doze zračenja tako da istovremeno maksimalno štedi okolno tkivo. Do sada se ova metoda koristila u nekoliko bolnica u SAD i pokazala se kao visokoefikasna tehnika lečenja. 

Ova metoda je pogodna za početne i srednje teške stadijume raka prostate i isključuje neophodnost korišćenja lekova. HDR metoda zračenja potiskuje dosadašnje metode zračenja i omogućuje koncentraciju zraka direktno u tumoru. Šuplje igle se uvode, uz kontroju trodimenzionalnog ultrazvuka, u prostatu gde unose  Smart seed pomoću posebnog robota.

Metoda brahiterapije se u Izraelu koristi više od deset godina i pokazala se kao visokoefikasna u ranim stadijumima raka prostate. Sada nije neophodno da se unapred pravi plan zračenja, već se to čini tokom same operacije. Pri sprovođenju brahiterapije koristi se trodimenzioni Targetscan ultrazvuk. Pomoću ovog uređaja lekar neprekidno ima trodimenzionalnu sliku prostate, što njemu olakšava rad i omogućava veliku preciznost pstupka. Time predstavlja trenutno najoptimalniji metod lečenja raka prostate.