Novi lek za Alchajmerovu bolest

Novi lek za Alcharmerovu bolest, koji su otkrili naučnici iz Velike Britanije, je pokazao pozitivan efekat na obolele ispitanike. Alchajmerova bolest je jedan od najčešćih uzroka demencije. Bolest se karakteriše progresivnim opadanjem intelektualnih sposobnosti, tako da čovek na kraju gubi sposobnost orijentacije u prostoru i ne može da se brine o sebi.

Do nedavno se bolest smatrala neizlečivom, ali sada naučnici širom sveta rade na pronalaženju revolucionarnih lekova, koji ako ne dovedu do potpunog izlečenja, sigurno smanjuju simptome bolesti. 

Kako ističe Reuters, tim naučnika iz Velike Britanije je pronašao lek, koji utiče na nestanak belančevine SAP, koja učestvuje u nastanku bolesti. Belančevina Sap štiti amiloidne plakove od imunog sistema. On ih ne prepoznaje, tako da ih ne uništava. Sa napredovanjem bolesti dolazi do uništenja neurona (nervnih ćelija) i veza u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Naučnici su do ispitivanje novog leka sproveli na pet obolelih osoba tokom tri meseca. Iako su oduševljeni dobijenim rezultatom, smatraju da je rano da se donese zaključak da gubitak belančevine SAP iz mozga obolelih od Alchajmerove bolesti znači i potpuno ozdravljenje. Novi lek treba da prođe brojna klinička istraživanja.