Vakcina koja leči rak pluća

Terapeutska vakcina protiv raka pluća, predstavljena prošle godine na Kubi, o čemu je pisao Porodični lekar, prošla je klinička ispitivanja u nekoliko zemalja. To je saopštila Tanja Krombet, direktor Centra za molekularnu imunologiju (CMI).

Vancina CIMAVAX-EGF je ispitivana u Velikoj Britaniji, Kanadi i Maleziji. Preparat je sa uspehom primenjen u lečenju 800 pacijenata sa uznapredovalim karcinomom pluća, saopštila je Krombet. Po njenim rečima, sada se u dvadeset kubanskih bolnica završava kliničko ispitivanje vakcine. 

Istraživanja su pokazala da se posle primene vakcine, oboleli znatno bolje osećaju, dobijaju na težini, lakše dišu i smanjuju im se ostale tegobe , koje se obično sreću kod obolelih od raka pluća. CIMAVAX-EGF je prva patentirana i zvaniočno registrovana terapeutska protiv ove zlokobne bolesti.

Kako navode predstavnici CMI, kubanski naučnici razrađuju i druge preparate za lečenje raka. Istraživanja je sprovode u dva pravca: cilj jednih je jačanje imuniteta organizma putem vakcine, čime se on podstiče da stvara sopstvena antitela za borbu protiv smrtonosne bolesti. Druga istraživanja su usmerena ka pronalaženju veštačkih antitela za zaustavljanje rasta i razvoja malignih tumora.