Šećerna bolest se leči inzulinskom žvakom

Uskoro će se oboleli od šećerne bolesti (Diabetes mellitus tip I) lečiti jednostavnim žvakanjem žvakaćih guma. Svakodnevne injekcije inzulina postaće prošlost. Naučnici Univerziteta u Sirakuzi (država Njujork, SAD) pod rukovodstvom Roberta Dojla (Robert Doyle) planiraju da patentiraju novi farmakološki oblik inzulina – inzulinsku žvaku, objavio je časopis New Scientist.

Trenutno se oboleli od Dijabetesa tip I leče inzulinom, koji se aplikuje pomoću injekcije, što je za pacijente prilično neugodno. Zato naučnici širom sveta rade na pronalaženju farmakološkog oblika inzulina koji bi mogao da se aplikuje lakše i ugodnije. Inhalacioni oblik inzulina, odobren u SAD 2006. godine je kasnije povučen iz prodaje zbog prevelike cene leka.

U nastojanju da pronađu tabletirani oblik inzulina naučnici su bili suočeni sa poteškoćama: inzulin uništavaju enzimi organa za varenje i on slabo dospeva u krvotok. Robert Dojl je sa svojim kolegama otkrio originalan način da se taj problerm reši. Za stvaranje oblika inzulina koji može da se “jede” oni su iskoristili jedinstven mehanizam za transport vitamina B12 u ljudskom telu. Ovaj vitamin se u ustima vezuje za protein haptokorrin, koji sekretuju ćelije pljuvačnih žlezda. U kompleksu sa tim proteinom vitamin je zaštićen od uništavanja u agresivnoj sredini želuca. Kada dospe u tanko crevo vitamin B12 se odvaja od haptokorrina i vezuje za drugi protein koji omogućava njegovu resorpciju u krvotok.

Naučnici su rešili da “prikače” molekul inzulina za vitamin B12, da bi ga iskoristili kao nosač. Istraživanja sprovedena na pacovima su pokazala da ovo deluje. Pacovi su dobijali spoj inzulina sa vitaminom u obliku tečnosti. Najbolji način primene kod ljudi je u obliku “žvake”. Tokom žvakanja se stvara veća količina pljuvačke koja sadrži protein haptokorrin neophodan za vezivanje vitamina B12 koji nosi inzulin. Na taj način će vitamin preneti inzulin od usta do krvotoka. Naučnici ističu da će za obolele od šećerne bolesti ovo biti najjednostavniji način lečenja.