Beba rođena sa osam zuba

Michael Matthew Mintz je došao na svet u dva sata i pedeset jedan minut ujutru petog decembra 2008 godine. Imao je nešto što baš nema mnogo beba – puna usta zuba. Njegov otac Keith Mintz je čuo kako se doktor i medicinske sestre kikoću dok kupaju njegovog novorođnog sina.

 

Doktor je pozvao ponosnog oca i rekao mu da njegov sin ima zubiće. Mintz se priseća da je bio iznenađen i začuđen. Rekao je: “Kako ima zubiće kad nema čak ni kosu”. Međutim, dokror mu je pokazao bebu sa osam zuba.

Ponosni otac je preneo vest porodici koja je čekala ispred porođajne sale. Rekao je da je beba zdrava i da ima osam zuba. Njegova familija se iznenadila. Niko se u njihovoj familiji nije rodio sa zubima.

Ovaj fenomen se zove natalni zubi. Prema online medicinskoj enciklopediji Medline plus ovaj fenomen se javlja kod jedne bebe na 2.000 do 3.000 novorođenčadi.

“Što se mene tiče to je bilo OK, jer je beba zdrava. Više sam bila iznenađena”, kaže majka Melissa Mintz. “Moja reakcija je bila: ako je ovo najgore što se moglo desiti ja sam srećna majka.”

Majka napominje da ima dve brige. Jedna je da zubići mogu lako da ispadnu tako da može da se desi da ih beba udahne u pluća. Druga je da oni mogu rano da ispadnu, pa da sin bude bez zuba do nicanja stalnih.

Roditelji su želeli da saznaju što više o natalnim zubima. Dečiji stomatolog, Dr. Beth Cook, je rekao da je on u svojoj lekarskoj praksi od 2005. godine video desetak takve dece. Ti natalni zubi nisu kvalitetni kao mlečni, zato što su nikli pre nego što su se potpuno razvili. Problem je u tome što zubić može iznenada da ispadne i da se beba njime zagrcne. Takođe zubići obično prave probleme prilikom sisanja. Natalni zubi imaju veći rizik da se rano pokvare.

Dr. Cook ističe da je ova pojava čudna, ali nije mnogo retka. Međutim, veoma je retko da se beba rodi sa tako velikim brojem zuba. On savetuje roditeljima da brižljivo brišu zube vlažnom gazom, posle svakog podoja. To je neophodno da nebi došlo do njihovog kvarenja. Zubar je osoba koju će ovo dete često da viđa tokom svog života.

“Sada smo zaista postali porodica, a rođenje sina sa zubima predstavlja ekstra početak”, ističe srećna majka Melissa Mintz.