Epilepsija lečena novom italijanskom metodom

Epilepsija je poznata od antičkog doba. Od nje su bolovali Apostol Pavle, Buda, Julije Ceraz, Napoleon, Dante, Van Gog, Alfred Nobel, Dostojevski i mnoge druge poznate ličnosti. Čini se da su italijanski naučnici pronašli «ključ» za lečenje ove bolesti.

Oni su otkrili opasnu vezu između belih krvnih zrnaca (leukociti), nosilaca zaštitnih mehanizama organizma i krvnih sudova mozga. Ta veza verovatno leži u osnovi uzroka epilepsije. Eksperimenti na miševima sprovedeni na Univerzitetu u Veroni, od strane doktora Gabriele Constantin i Paola Fabene, su pokazali da blokada te veze specifičnim antitelima smanjuje broj epileptočnih napada i usporava napredovanje bolesti.

Ovo otkriće može dovesti do promena u metodama lečenja epilepsije, saopšteno je u časopisu Nature Medicine. Epilepsija – hronična neuropsihička bolest se karakteriše ponavljanjem različitih napada u čijoj osnovi leži nepravilna preterana aktivnost nervnih ćelija mozga. Ove ćelije šalju nervne impulse u vidu električnih impulsa u mišiće. Napadi se različito nazivaju: epleptični napadi, epizode, krize, konvulzije...

Teško je odrediti pravi broj obolelih od epilepsije, jer ljudi često kriju svoju bolest. U SAD se procenjuje da od ove bolesti, koja ne bira rasu, pol, ekonomsko – socijalni status i mesto stanovanja, boluje između 1.5 i 2% stanovništva. Po evropskim izvorima u Italiji i ostalim zemljama boluje oko 1% stanovnika.

Korišćenjem antiepileptika bolest može da se kontroliše u 60 do 80% obolelih. Nekada je neophodno hirurško lečenje. Bez obzira na težinu bolesti, ona je retko uzrok smrti, teškog povređivanja ili težeg psiho-fizičkog poremećaja. Otkriće italijanskih naučnika može označiti prekretnicu u borbi medicine sa epilepsijom.