Parkinsonova bolest i sunčanje

Istraživači univerziteta u Emori su otkrili da nedostatak vitamina D može da dovede do Parkinsonove bolesti. Po mišljenju lekara istraživanje je pokazalo nezamenljivu ulogu vitamina D u održanju zdravlja, uključujući i pravilan rad mozga.

Sobzirom da svega nekoliko namirnica sadrži dovoljno vitamina D, njegov glavni izvor je sunčeva svetlost. Ona utiče na pretvaranje provitamina u vitamin D i igra važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, neurotoksina i gubitka nervnih ćelija u mozgu. U jesen i zimu treba koristiti dijetetske napitke sa vitaminom D ili jesti znatno više mleka, kukuruznih pahuljice i ribe, posebno tune i lososa. Lekari su dodali da se sa godinama smanjuje sposobnost organizma da uz pomoć ultravioletnih zrakova proizvodi vitamin D, pa zato stariji ljudi imaju veći rizik da obole od Parkinsonove bolesti.

Kao što su primetili američki neurolozi tokom petnaestogodišnjeg praćenja simptoma bolesti, njeno napredovanje je bilo u vezi sa nedovoljnim stvaranjem vitamina D pod uticajem sunčeve svetlosti. Stručnjacima je odavno poznato da vitamin D održava normalno stanje kostiju, sprečava prodor mikroba krozu kožu, utiče na regulisanje pritiska i nivo inzulina u krvi. Sada je ustanovljeno da vitamin ima pozitivan efekat na nervni sistem i komunikaciju neurona u različitim delovima mozga koji su pod uticajem hormona dopamina. Područje mozga koje je najviše pogođeno Parkinsonovom bolešću sadrži dosta receptora za vitamin D, što potvrđuje njegov značaj u pravilnom funkcionisanju moždanih ćelija.

Izvor : Ami - Tass