Veštačko srce

Veštačko srce koje radi kao pravao biće implantirano pacijentima kroz tri godine. Ako pilot operacija bude uspešna implantant će počeri da se koristi u transplantaciji kao alternativa pravom srcu. 

Organ koji u regulaciji srčanog ritma koristi elektronske senzore je konstruisao jedan od vodećih specijalista za transplataciju srca Alan Karpentie, šef evropskog istraživačkog tima. Aparat je načinjen od biosintetičkih materijala - životinjska tkiva su prethodno podvrgnuta hemijskom tretmanu. Na taj način su rešeni problemi koji se javljaju kod većine veštačkih srca – imuni sistem odbija da prihvati veštačo srce i problem zgrušavanja krvi.

Kako saopštava The Times, srce je prezentovano juče. Investitori projekta izjavljuju da je aparat po svim svojim karakteristikama maksimalno sličan čovečjem srcu. “ Ako pokažete EKG ovog srca kardiologu, on će vam reći da je to EKG čovečjeg srca.“ - izjavio je Karpentie.

Po njegovim rečima veštački senzori automatski podešavaju ritam srčanog rada u skladu sa pacijentovim potrebama. Na primer ako pešači srčani rad se ubrzava, a ako miruje on se usporava.

Do sada je ovo srce testirano preko kompjuterskih simulacija, kao i na životinjama. Doktor Karpentie kaže da ovi opiti „nisu doveli ni do kakvih komplikacija“.

Zbog deficita donatora srca umiru desetine hiljada ljudi. Planira se da veštačko srce reši probleme ljudi koji čekaju na transplataciju srca, a kojih u svetu trenutno ima oko 20.000.