Naučnici su identifikovali genetske mutacije koje dovode do raka

Naučnici su uspeli da dešifruju DNK obolelog od raka i prate genetske promene koje dovode do bolesti. Grupa istraživača Univerziteta u Vašingtonu je proučavala ćelije raka žene obolele od leukemije i pronašla 10 genetskih mutacija koje su dovele do bolesti. Samo dve od ovih mutacija su bile povezane sa prethodnim bolestima. 

Metodologija korišćene analize, opisana u časopisu Priroda (Nature), može se koristiti u proučavanju drugih oblika raka i pomoći u pronalaženju visokoefikasnih lekova. Istraživači su uzeli uzorke zdravih ćelija i podvrglih ih dejstvu tkiva raka pedesetogodišnje žene, koje je kasnije umrla, i uporedili njihove DNK. Nađeno je da se devet od deset genetskih promena nalazi u gotovo svakoj zaraženoj ćeliji.

Milijarde jedinjenja

Kao i kod drugih kancera, rak matične ćelije kostne srži (leukemija), nastaje zbog promena u DNK koje se akumuliraju tokom života. Medjutim, malo se zna o prirodi tih promena i kako one utiču na biološke mehanizme i dovode do nekontrolisanog rasta ćelija, što je karakteristično za rak. Cilj predhodnih istraživanja je da ispita različite DNK i pronađe u njima podudarnosti koje bi pomogle u pronalaženju faktora koji povećavaju rizik oboljevanja. Naučnici iz Vašingtona su analizirali više od 3 milijarde hemijskih jedinjenja koja čine ljudski genom kako bi ustanovili koje mutacije dovode do raka.

Genetske mutacije

Promene su nađene u genima koji su odgovorni za kontrolu rasta tumora kao i u genima odgovornim za njegovo širenje - metaziranje. Osim toga naučnici su otkirli genetske mutacije koje utiču na dejstvo lekova na ćelije što verovatno povećava otpornost obolelog na lečenje. Istraživači i dalje traže druge mutacije gena koje mogu imati uticaja na razvoj raka. Proučili su uzroke tkiva raka još 187 obolelih, ali u njima je bio pronađen samo deo predhodno otkrivenih anomalija.

Po rečima vođe projekta, Richarda Wilsona, to pokazuje da čak i jedna vrsta raka ima ogroman broj genetskih mutacija. Po pretpostavkama naučnika promene na nivou gena se ne dešavaju odjednom već postepeno dovodeći do pretvaranja zdrave ćelije u malignu.

Izvor: BBC