Ostani uspravan - bori se za svoje kosti

Danas je svetski dan borbe protiv osteoporoze, koji se ove godine obeležava pod motom ostani uspravan – bori se za svoje kosti, sugerišući preduzimanje mera za sprečavanje i rano lečenje osteoporoze kako bi se sprečili prelomi kostiju, koji se javljaju kao njena komplikacija. Osteoporoza je veliki medicinski i socijalni problem jer u svetu boluje 170.000.000 – 200.000.000 osoba. Procenjuje se da u srbiji ima 375.000 – 500.000 obolelih i to mnogo više žena nego muškaraca.

Osteoporoza je bolest koja se karakteriše smanjenjem koštane gustine, što nastaje kao posledica gubitka kalcijuma, čime kosti postaju krte i sklone prelomima. To je podmukla bolest, jer nema nikakvih tegoba dok se smanjuje koštana gustina. One se javljaju tek kada dođe do komplikacija - preloma. Oni nastaju spontano ili posle jako malih trauma. Najčešći su prelomi podlaktice iznad dlana, gornjeg dela butne kosti (vrat butne kosti ) i prelomi kičmenih pršljenova. kod osteoporoze dolazi do skraćenja kičme i njenog savijanja u grudnom delu pa dolazi do smanjenja telesne visine i pogrbljenog držanja tela (kifoza).

Iako se javlja i kod muškaraca, osteoporoza je mnogo češća kod žena, pogotovu posle menopauze, kada nema zaštitnog uticaja ženskih polnih hormona.

Borba protiv osteoporoze se vodi čitavog života. U periodu rasta unosom dovoljne količine kalcijuma, vitamina D i fizičkom aktivnošću se izgrađuju jače kosti. Već od četrdesete godine počinje lagana razgradnja kostiju, koja se naročito ubrzava kod žena posle menopauze, a kod oba pola posle 65. godine života. Da bi se taj proces usporio treba unositi dovoljno kalcijuma, vitamina D, izbegavati alkohol, gazirana pića, prevelik unos kafe i pušenje. Na pojavu osteoporoze utiče i prevelika mršavost, gladovanje, slaba i prekomerna fizička aktivnost kao i delovanje teških metala. Osteoporoza se dijagnostikuje merenjem koštane gustine - koštana denzitometrija. Ranim otkrivanjem i lečenjem bolesti sprečavaju se komplikacije.