Šta je to brzi san?

Novi zdravstveni problem uočen u Britaniji, koji se karakteriče lošim kvalitetom sna, što za posledicu ima umor, smanjenje radne sposobnosti, a često i gojaznost, je nazvan brzi san. 

Britanski naučnici ističu da četvrtina stanovnika ove zemlje toliko pati od lošeg kvaliteta sna da su prinuđeni da zbog iscrpljenosti uzimaju slobodne dane i odsustvuju s posla. Zaključak istraživanja sprovedenog među 4.000 odraslih Britanaca je da samo njih 21 odsto odspava osam sati dnevno, dok čak petina ispitanika noću ne sastavi ni pet sati sna. Tri četvrtine ispitanika je izjavilo da ustaje umorno zbog lošeg sna. Stručnjaci su ovaj problem nazvali „brzi san“, po ugledu na brzu hranu, da bi time naglasili loš kvalitet sna. Najčešći uzroci ove pojave su stres, bučni susedi, brige zbog novca i dugo radno vreme, kao i uobičajenei problemi kao što su grčevi u mišićima, loše varenje i mala deca.

Dr Kris Idžikovski iz Edinburškog centra za san kaže da je brz san uobičajen u toj meri da britansku privredu košta milione funti. Ukupna šteta je još veća ako se ima u vidu da su prethodna istraživanja pokazala da su ljudi koji nedovoljno spavaju skloniji gojaznosti, tako da su podložniji kardiovaskularnim bolestima. Naučnici sa Pensilvanijskog medicinskog fakulteta, čija su istraživanja nedavno objavljena u časopisu "Neurosajens", utvrdili su, da i samo jedna noć nespavanja u mozgu izaziva periodične nagle padove pažnje i obrade vizuelnih informacija, nalik na iznenadna isključenja struje.

Kako je pokazala provera ispitanika na testovima pažnje i obrade vizuelnih informacija uz snimanje mozga metodom magnetne rezonance, mozak osoba lišenih kvalitetnog sna, ima periode relativno normalnog funkcionisanja i dramatične padove pažnje, koji odgovaraju trenutnom nevoljnom zapadanju u san, uprkos svim naporima osobe da ostane budne i da pruži svoj radni maksimum. Ova studija pokazuje u kojoj meri lišavanje sna može da bude opasno, recimo prilikom upravljanja mašinama ili vožnje automobila, gde čak i četiri sekunde prestanka budnosti mogu da dovedu do kobnih posledica.