Da li je rak štitne žlezde izlečiv?

Na 7. kongresu "Raka štitne i paraštitne žlezde" brojni svetski stručnjaci su istakli da je rak štitne žlezde izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Od svih malignih tumora na rak štitne šlezde otpada 2%, što ga čini veoma retkim. Međutim, ono što zabrinjava je činjenica da je ovaj rak u porastu i kod nas i u svetu. Ranije rezervisan samo za starije u poslednje vreme se sreće i kod mlađih od dvadeset godina. 

Na rak štitne žlezde utiče genetska predispozicija i ozračivanje tela. Najčešće se javlja (80%) kao uvećani čvor u štitnoj žlezdi. Obično dugo ne daje tegobe, a pacijenti se javljaju lekaru tek kada dobiju smetnje u gutanju i disanju. 

Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije godišnje se uradi oko 700 operacija raka štitne zlezde. Šanse za izlečenje tih pacijenata, smatraju strucnjaci, su velike.

"Bolesti štitaste žlezde spadaju u red onih koje su zahvalne za lečenje, odnosno bolesti koje imaju odličnu prognozu, pod uslovom ako se adekvatno leče i ako se otkriju na vreme," rekao je doktor Momčilo Inić i naglasio da su "komplikacije kod neadekvatnog lecenja veoma ozbiljne i teške".

Radikalno hirurško lečenje je neophodno ako se pojavi izraslina u vratu kod onih koji se ozrače. Osim hirurške terapije primenjuje se i terapija radioaktivnim jodom, a u svim slučajevima se daje hormon tiroksin.