Naučnici zaustavili starenje jetre

Naučnici su uspeli po prvi put u istoriji medicine da zaustave starenje jetre. Istraživači sa medicinskog koledža „Albert Ajnštajn“ Njujorškog univerziteta zaustavili su starenje jetre kod laboratorijskog miša sprečivši sakupljanje štetnih proteina u ćelijama organa životinje. Rezultati istraživanja bi mogli da se iskoriste u produžavanju života čoveka. Terapija bi bila bazirana na lekovima koji podstiču „čišćenje“ proteina.

U eksperimentu američkih naučnika su korišćeni miševi starosti 22 i 26 meseci (ekvivalent čoveku koji ima osamdeset godina). Kod njih su napravljene kopije posebnih receptora, koje su sprovodile štetne materije van organizma, podjednako dobro kao kod mladih miševa. Miševi istog uzrasta, koji nisu podvrgnuti eksperimentu, pokazivali su jasne simptome bolesti i starenja.

Sa starenjem čoveka, njegove ćelije postaju manje efikasne u oslobađanju od oštećenih proteina unutar ćelija organa, što daje kao rezultat gomilanje toksičnih materijala i njihovo starenje. To je posebno ubrzano kod osoba obolelih od Alchajmera, Parkinsa i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Povećanje efikasnosti jetre u oslobađanju od toksina bi stopiralo neurodegenerativne bolesti, kao što su Alchajmer i Parkins, za čije nastajanje su odgovorni upravo oštećeni proteini koji se gomilaju u neuronima. “Ako uspemo to da sprečimo, ne samo da ćemo značajno usporiti razvoj ovih bolesti, nego ćemo i na duže staze produžiti životni vek čoveka” - kaže Ana Marija Kuervo, koja predvodi ovo istraživanje.

Kod zdravog organizma unutar ćelije postoji mehanizam za samostalnu detekciju i uništavanje štetnih proteina. Specijalizovani receptor-molekul sprovodi štetnu materiju do lizozoma odakle se ona momentalno „sprovodi“ do digestivnog trakta. Međutim, sa godinama, receptori rade sve slabije, što rezultuje taloženjem proteina u jetri, a to dovodi do njene disfunkcije. Metabolizam se usporava, odnosno otežana je razgradnja šećera, masti i alkohola u telu, kao i lekova koji su, nažalost, neophodni baš u poznim godinama. Nova tehnika bi mogla da pomogne i u čišćenju jetre od otrova koji se u organizmu talože baš od velike količine lekova.

Prof. Dejvid le Kuter sa Univerziteta u Sidneju kaže da je ovo otkriće značajno jer pre svega dokazuje ključnu funkciju lizozoma u procesu starenja. Trenutno se radi na proizvodnji lekova koji bi mogli da aktiviraju ostarele ćelijske receptore. Dr Kuervo veruje da bi se ovakvo čišćenje jetre moglo ostvariti i posebnim režimom ishrane, zasnovanom na unosu soje i veće količine antioksidanata (vitamin C i E, beta-karoten, koenzim Q10, glutation, likopen).