Za bistar um i snažno telo - tai či

Tai či je prvobitno nastao kao borilačka veština čije su tehnike relaksacije i kontrole disanja razvijane u cilju povređivanja neprijatelja na efektan i brz način. Danas se ovaj sistem vežbi koristi protiv savremenih neprijatelja umora, stresa, straha, depresije, nerazumevanja sebe ili svog tela, kao i za prevenciju mnogih bolesti. Svakodnevno vežbanje unapređuje bistrinu uma i telesno zdravlje, pomaže u uspostavljanju ravnoteže i poboljšava cirkulaciju.

Šta je tai či?

Tai či čuan je jedinstvena univerzalna veština koja dovodi do dubinske relaksacije uma i tela, do stvaranja njegovog jedinstva i harmonije životne sile. Pokreti u tai či su lagani i relaksirani, sinhronizovani sa prirodnim disanjem. Pri vežbanju tai či nije potrebna fizička snaga ili brzina, pa je tako ova veština dostupna svima, starim i mladima, ženama i muškarcima, zdravima i bolesnima. Sistem ovih vežbi se koristi kao prirodan put ka zdravlju i dugovečnosti. Može se vežbati u svako doba i na svakom mestu, individualno ili u grupi, a za to nije potrebna nikakva posebna oprema ili prostor.

Kada čovek pokloni malo vremena, ljubavi i pažnje sebi i svome telu, tada ne postoje prepreke koje ne mogu da se savladaju. Ostvarenje sreće, blagostanja, zdravlja i dugovečnosti zavisi od pravilnih i svakodnevnih aktivnosti uma i tela. Isceljujuća sila je u nama. Bolest, nesreća i problemi posledica su pogrešnog stava misli, pogrešnih želja i ambicija, pogrešnog držanja tela, pogrešnog i slabog disanja, pogrešne ishrane i nedovoljnog uzimanja vode.

Pokreti osobe koja vežba tai či su lagani i nežni, uz obaveznu meditaciju i pravilno disanje. Zbog toga se ova veština naziva još i “pokretna meditacija”, jer pomaže da se kroz telo uspostavi tok vitalne energije zvane “či”. U Americi je tai či prihvaćen kao vid alternativne medicine. U svetu je tai či dosta raširen, pri čemu se koriste različiti stilovi i varijacije. Najjednostavniji stil koristi samo 13 pokreta, dok kompleksniji koriste više desetina (taoistički stil ima čak 108 osnovnoih pokreta). Svakim pokretom, koji ima ime neke životinje ili ptice, se lagano prelazi u naredni i celo telo se angažuje. Vrlo je važno da telo bude uspravno prilikom vežbi, da se diše duboko i opušteno uz potpunu koncentraciju na pokrete. Na taj način se masiraju unutrašnji organi, poboljšava varenje, povećava smirenost i uspostavlja ravnoteža.

Zašto se vežba tai či?

Upotreba vežbi tai či je neograničena. One se mogu koristiti kao preventiva, kao pomoć u lečenju i zaustavljanju već postojeće bolesti, u korekciji mnogih problema kao što su loše držanje tela (mogući uzrok mnogih problema), slabog i nepravilnog disanja (kiseonik – važan za funkcije mozga i celog tela), raznih problema zavisnosti, kod stresa, depresije, slabe vitalnosti organizma, hroničnog umora, itd.

U Kineskom naučnom institutu u Pekingu sprovedena su mnoga istraživanja i testovi u vezi sa delotvornim učinkom vežbi tai či na ljudsko zdravlje. Testovi su pokazali da kroz vežbanje ove veštine dolazi do aktivnosti i harmonije u funkcijama leve i desne polovine mozga, što je dobra preventiva protiv svih bolesti. Sportisti koji su redovno vežbali tai či povećali su prirodne sposobnosti svog uma i tela, poboljšali koordinaciju pokreta, reflekse, snagu, zdravlje, zaštitu tela od povreda, itd.

Testovi i istraživanja koja su obavljena sa starijim ljudima od 65 do 85 godina starosti, koji su bolovali od arterioskleroze, senilnosti, osteoporoze, degenerativne deformacije zglobova, visokog holesterola, slabe pokretljivosti i ravnoteže – pokazali su kako se njihovo stanje posle samo 6 meseci vežbanja tai či znatno popravilo. Stariji ljudi koji su imali teškoće u kretanju i održavanju ravnoteže, posle samo nekoliko meseci vežbanja tai či , počeli su se kretati bez problema. Ispitivanja su pokazala kako im se popravila cirkulacija krvi i memorija, a njihov mozak je pokazivao vrlo živu mentalnu aktivnost.

Efekat tai či-a

Tai či je odlična terapeutska vežba koja se može koristiti kao pomoć kod raznih vrsta terapija i rehabilitacija. Dobra je vežba rekreacije za starije ljude štiteći od problema koji su posledica neaktivnosti uma i tela.Odlična je vežba za ljude iz sporta, rekreacije, borilačkih veština. Ova veština aktivira i povećeva prirodne psiho – fizičke sposobnosti : koncentraciju, relaksaciju, bolju koordinaciju više vitalnosti u umu i telu, bolje zdravlje, bolju svesnu kontrolu pokreta (zaštita od povreda), itd. Preporučuje se za za poslovne ljude i ljude svih zanimanja. Ona štiti od stresa, brzo otklanja posledice stresa i umora, povećava vitalnost i imunitet tela. Vežbanje tai či usporava starenje, poboljšava kvalitet kože i vitalnost tela, održava dobro zdravlje, otklanja suvišne kilograme, reguliše metabolizam tela. Održava u dobrom stanju i zdravlju kosti, zglobove, kičmu, tetive, mišiće i unutrašnja tkiva, harmonizuje funkcije nervnog sistema, disanja, cirkulacije, probave, endokrinog sistema, itd. Ova veština vrlo uspešno otklanja stres, depresiju, zabrinutost, nesigurnost, strah i razne neuroze.

Tai či se može naučiti iz knjiga i kaseta, ali je lakše i efikasnije u posebnim centrima, pogotovu ako ih vode iskusni učitelji.