Laserom operisan tumor mozga bez otvaranja lobanje

Francuski naučnici su operisali tumor na mozgu, bez otvaranja lobanje, pomoću lasera uz kontrolu magnetnom rezonancom, javlja Beta.

Ovo je prva operacija te vrste na svetu. Sprovedena je, kako ističe Aleksandar Karpentije, koji je bio na čelu ekipe neurohirurga tokom intervencije urađene u Parizu, da bi se izbegle komplikacije, koje se dešavaju pri operacijama sa otvaranjem lobanje. Hirurška intervencija je urađena pod lokalnom anestezijom na lobanji, gde je napravljena rupa od tri milimetra kako bi se provukao laser. Specijalisti su sproveli operaciju na osam pacijenata, koji su bili budni i svesni tokom intervencije.

Operisani pacijenti su imali metastaze na mozgu koje su poticale od tumora pluća ili dojke, a skoro svi su bili otporni na druge metode lečenja. Tumor je «spržen» toplotom koju ispušta laser, usmeren ka njemu. Delovanje lasera, koje je trajalo 2 – 3 minuta, je kontrolisano svake tri sekunde da temperatura ne bi prešla 90 stepeni. Pacijenti nisu osećali nikakavu bol i mogli su da izađu iz bolnice za 14 sati.

Nadamo se da će ovo biti tek jedna u nizu novih metoda lečenja, koje će u bliskoj budućnosti omogućiti uspešno i relativno jednostavno lečenje bolesti, koje su danas čest uzrok smrti.