Uzrok umora i pospanosti tokom dana

Nedovoljno sna je logičan uzrok umora i pospanosti tokom dana. Međutim, ima osoba koje spavaju osam sati dnevno, pa i duže, a osećaju se umorno.

Uzrok mogu da budu pojedine bolesti kao malokrvnost, hipotireoza, dijabetes, fibromialgija, ali i nepravilna ishrana i poremećaj bioritma.

Apneja

Da bi čovek bio čio i zdrav, da bi mu koncentracija bila na nivou neophodno je da spava sedam do osam sati svake noći. Ima osoba koje spavaju toliko, ali ne uspevaju da se dovoljno odmore .U tome može da im smeta apneja. To je kratkotrajan prekid disanja, u težim slučajevima na 20 do 30 sekundi, koji može da se ponavlja više puta tokom sna. Apneja onemogućava dobar odmor. Kod nekih je to posledica ili pušenja.

Poremećaj bioritma

Čovek najbolje funkcioniše kada ide uvek u sto vreme na spavanje i to noću. Taj bioritam je stekao tokom evolucije, jer je milionima godina spavao noću, a danju bio fizički aktivan. Rad po smenama remeti taj čovekov unutrašnji sat - bioritam. Čak i odlazak na spavanje posle ponoći nije u skladu sa bioritmom, a posledica je umor i pospanost tokom dana. Ako ne možete da izbegnete rad po smenama spavajte u zamračenoj, prohladnoj, tihoj sobi.

Loša ishrana

Nezdrava hrana sa dosta šećera i belog brašna dovodi do lučenja veće količine inzulina i naglog pada šećera u krvi, što kod čoveka izaziva osećaj umora. Uravnotežena ishrana proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima pomaže da nivo šećera u krvi varira u normalnom rasponu. Takav je na primer obrok sastavljen od jaja i integralnog hleba. Osim toga, da bi se izbegle prevelike oscilacije šećera u krvi, hrana treba da se podeli u tri obroka i dve užine.

Nedovoljan unos tečnosti

Voda je neophodna za metaboličke procese u organizmu, održanje normalne telesne temperature, jednom rečju za normalno funkcionisanje. Ako ne pijemo dovoljno tečnosti ti procesi se remete, a rezultat je umor i pospanost. Ako pijete vodu tek kada osetite žeđ to znači da je vaš organizam već dehidriran. Imajte uvek vodu sa sobom i pijte je ravnometno tako da dnevno popijete 8 čaša ili više se ako se znojite zbog vrućine ili težeg fizičkog rada.

Previše kafe

Kafa povećava koncentraciju, podiže budnost i uklanja san, ako se koristi u umerenoj količini. Kod nekih ljudi previš kafe izaziva obrnut efekat - izaziva umor i pospanost. Količinu popijene kafe ne možete naglo da smanjite jer to izaziva glavobolju i umor, već postepeno. Imajte na umu da se kofein ne nalazi samo u kafi, sadži ga čaj, čokolada i kola napici. Nagli prestanak unosa ovih supstanci može takođe da izazove umor.

Malokrvnost

Kod malokrvnih osoba u tkiva i organe ne stiže dovoljno kiseonika, tako da se one brzo zamaraju i osećaju malaksalost i pospanost. Anemija je najčešći uzrok umora kod žena u reproduktivnom periodu jer gube krv menstruacijom. Malokrvnost može da se spreči ishranom koja sadrži dosta gvožđa, kao što je posno meso, džigerica, pasulj, uz voće i povrće koje sadržajem vitamina C omoguća da se uneto gvožđe iskoristi.

Hipotireoza

Štitna žlezda reguliše metabolizam. Ako dođe do smanjenja njene funkcije - hipotireoze, metabolizam se usporava, čovek postaje trom, umoran, lako se goji. Nije poznato kako bolest može da se spreči, ali je lako postavljanje dijagnoze merenjem nivoa hormona tiroksina u krvi i lako je njeno lečenje nadoknadom sintetskog hormona.

Šećerna bolest

Interesantno je, kod šećerne bolesti ćelije gladuju za šećerom dok se on u krvi nalazi u višku. Ćelije ne mogu da ga iskoriste iz krvi i pretvore u energiju zbog čega bolesnik oseća umor. Kod neobjašnjivog umora neophodno je da se pregleda i glukoza u krvi.

Bolesti srca

Ako svakodnevne aktivnosti, koje ste ranije lako obavljali, počnu da vam izazivaju umor treba da se pomisli da je srce "oslabilo" i nije više u stanju da podnese toliki napor. Promena stila života - pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost, uz lekove uklanja umor.

Depresija

Depresija nije samo emocionalni poremećaj. Ona izaziva niz fizičkih tegoba među kojima važno mesto zauzimaju umor, pospanost i glavobolja. Depresivne osobe mogu da spavaju jako dugo, nekada i duže od 10-12 sati, a da i pored toga osećaju jak umor.

Nema infekcija bešike

Ponekad se infekcija bešike ne ispoljava karakterističnim smetnjama sa mokrenjem. Umor je jedini simptom te "skrivene ili neme" infekcije. Zato u traženju uzroka umora treba proveriti i urin.

Fibromialgija

Ako se budite umorni kao da niste spavali, nekako ste ukočeni, treba vam vremena da se razmrdate, bole vas mišići ili kosti, vaš problem se zove fibromialgija ili fibromiozitis. Uzrok tegoba nije potpuno jasan, ali se zna da vam može pomoći povećana fizička aktivnost. Naterajte sebe da izađete u šetnju, da se bavite fitnesom ili nekim sportom i umor i bolovi će nestati.

Alergija na hranu

Kod pospanosti tokom dana retko se pomišlja na alergiju na hranu. Ako se umor i pospanost pojačavaju nakon jela postoji mogućnost blage netolerancije na hranu. Nije dovoljna da izazove svrab, koprivnjaču ili neki drugi simptom, vec samo osećaj umora. Eliminacijom jedne po jedne namirnice može da se pronađe krivac za umor i pospanost. Ako to ne uspe radi se test na alergiju na hranu.

Lekovi

Pojedini lekovi mogu kao neželjeno dejsto da daju umor, pospanost i poremećaj sna. Tu spadaju neki lekovi za sniženje krvnog pritiska, lečenje alergije (antihistaminici), depresije, anksioznosti. Ironija je u tome što neke od tih bolesti imaju umor kao jedan od simptoma.