Najpopularniji napitak Olimpijade u Londonu

Olimpijada nije samo takmičenje sportista i trenera, već i nutricionista. Na Olimpijadi u Londonu najpopularniji napitak bio je sok od cvekle.

Na svim olimpijskim takmičenjima tradicionalno se koriste prirodni sokovi, znatno ređe energetski napici. Ove godine pobedu je odneo sok od cvekle. Po nutricionistima on je apsolutno neutralan za varenje - ne šteti, ne izaziva nikakve tegobe. Pri tome u organizmu deluje kao prirodni energetski napitak. U dužem vremenskom periodu dovodi do povećanja mišićne snage. Neki nutricioni istiističu da redovna dugotrajna upotreba soka od cvekle može da poboljša mišićne performanse za 20 do 25% što je ekvivalentno delovanju zabranjenih doping sredstava.

Sok od cekle ima dva osnovna svojstva koja mu daju vodeće mesto u ishrani sportista - u značajnoj meri poboljšava cirkulaciju krvi i olakšava priliv kiseonika u mišiće. Interesantno, na drugom mestu najpopularnijih napitaka poslednje olimpijade nalazi se sok od višanja, koji ima približno iste osobine.

Sportisti su pili sokove neposredno pre takmičenja, ređe pre treninga. Interesantno, nijedan sportista nije pio sok od cvekle i višnje dan pre takmičenja. Nutricionisti to objašnjavaju činjenicom da nakon povećanja mišićne snage i produktivnosti u kratkom vremenskom periodu obavezno sledi pad snage. Dakle ovi prirodni energetici treba da se piju u vreme kada treba da ispolje maksimum dejstva.

Izvor