Devet saveta starijim osobama za toplo vreme

Pri visokim temperaturama, posebno preko 30 stepeni starije osobe treba da primenjuju posebne mere. To naročito važi za obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih i drugih hroničnih bolesti.

1. Starije osobe nesmeju da se izlažu direknom sunčevom svetlu u razdoblju od 10 do 17 časova, posebno to važi za starije srčane bolesnike i obolele od šećerne bolesti. 

2. Pri izlasku iz stana starija osoba nužno mora da zaštiti glavu šeširom, maramom, kačketom ili kapom.

3. Neophodno je da unosi do 2 litara tečnosti, bilo kao 8 čaša negazirane vode ili u obliku supe, čorbe i čaja, a da izbegava pržena, pohovana, slatka i jako posoljena i začinjena jela. Obavezno treba da uzima dosta sezonskog voća i povrća, kao i da primenjuje dijetu koja joj je propisana zbog osnovne bolesti.

4. Osim pridržavanja saveta lekara o lečenju, kontroli i uzimanju lekova neophodna je češća kontrola krvnog pritiska starije osobe.

5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i gubitka tečnosti su znak uzbune, posebno ako to osobu onemogućava da uobičajeno funkcioniše. Tada treba hitno da se javi porodičnom lekaru ili da pozove hitnu pomoć.

6. Članovi porodice, prijatelji i komšije moraju u vreme letnjih vrućina učestalije da kontaktiraju stariju osobu, a u slučaju njenog slabijeg funkcionisanja i svakodnevno po nekoliko puta.

7. Starija osoba mora uvek uz sebe da nosi svoje osnovne podatke, ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj može da se javi o toj starijoj osobi.

8. Najvažnije je održavati redovnu čistoću tela starije osobe i njegovu okolinu i strogo se pridržavati uputa o lečenju i uzimanju lekova tačno onako kako je propisano.

9. Nužna je trajna fizička i psihička aktivnost starijih osoba i njihovo kretanje isključivo u jutarnjim i večernjim satima, što duži boravak u prirodi (parkovi, šetnja uz reke, jezera, bašte, vinograde, voćnjake i slična prirodna okruženja). Ukoliko je otežano kretanje nužno je svakodnevno višečasovno provetravanje prostorija u kojima prebiva starija funkcionalno onesposobljena osoba.