Genitalni herpes

Genitalni herpes je polno prenosiva bolest, izazvana Herpes simplex virusom (HSV2), koja se ispoljava plihovima i ranicama u genitalnom i analnom predelu.

Uzrok

Genitalni herpes izaziva Herpes Simplex Virus tip 2 (HSV2). Virus iste građe, ali drugačijih antigenih svojstava, HSV1 izaziva infekcije na gornjem delu tela najčešće na licu (groznica), prenosi se direktnim kontaktom ili pljuvačkom i ne smatra se polnom bolešću.

HSV2 se prenosi  seksualnim kontaktom. Lakoća širenja ove bolesti je u tome što se može preneti i kada zaraženi nema vidljive plihove ili rane. Ako partner nema vidljive promene ne možete biti sigurni da nije zaražen. Virus se prenosi dodirom kože zdravog sa kožom (ili sluzokožom) zaraženog, te prezervativ ne pruža potpunu zaštitu.

Pri prvom kontaktu sa virusom vecina osoba nema tegobe. Virusi se kraće vreme zadržavaju u ćelijama kože ili sluzokože, razmnožavaju se i zatim senzitivnim nervima odlaze do tela nervnih ćelija gde ostaju do kraja života. Tek kod svake pete osobe će u trenutku pada imuniteta doći do pojave plihova. Pojavu plihova mogu da provociraju stres, infektivne bolesti, sunčanje, seksualni odnos, napor, menstruacija, neki lekovi ili hrana. U tom trenutku čovek već ima u sebi antitela protiv ovog virusa, ali ona nisu dovoljna da suzbiju manifestaciju bolesti.

Obično se kaže da virus spava u nervnim ćelijama, dok ne dođe do pada imuniteta i da tada napada. Neka novija istraživanja ističu da se virusi povremeno nalazi u neizmenjenim ćelijama kože i sluzokože, gde se razmnožavaju i prodiru u okolne ćelije, ali ih T-limfociti uništavaju i sprečavaju pojavu plihova.

Tegobe kod genitalnog herpesa

Kod od prilike 20% zarazenih osoba dolazi do pojave promena u analnom i genitalnom predelu. Promene su najčešće na granici između kože i sluzokože. Kod žena promene su na koži velikih usana, sluzokoži ulaza u vaginu, vagini, pa čak i na grliću materice, kod muškaraca na penisu, oko korena penisa, kod oba pola oko anusa i u njemu.

Nekoliko sati pre pojave mehurića oseća se žarenje, peckanje ili svrab (prodromalni simptomi). Zatim se javlja crvenilo i po njemu promene u vidu mehurića, sličnih kao kod groznice na usnama. Plihovi mogu biti mali ili veliki. Često su grupisani dajući grozdast izgled. Povećavaju se, spajaju, a kada puknu ostavljaju bolne ranice. Brzo nastaju kraste preko tih ranica. Gube se za nekoliko dana.

Prvu pojavu herpesa može da prati povišena temperatura i učestalo i bolno mokrenje. Čovek se oseća bolesno, malaksalo i može imati uvećane preponske limfne žlezde. Do spontanog izlečenja dolazi za 2-3 nedelje, adekvatnim lečenjem brže. Herpes se može ponavljati pod uticajem provocirajućih faktora. Pri sledećim napadima opšte stanje je obično dobro. Prisutni su samo plihovi. Često vraćanje herpesa može dovesti do psihičkih trauma i anksioznosti. 

Genitalni herpes se prvi put javlja kod mlađih osoba. Izuzetno je redak kod osoba koje nisu imale seksualni kontakt.

Dijagnoza

Dijagnoza se uglavnom postavlja na osnovu izgleda promena. Ako promene nisu tipične ili ih nema, može se uzeti bris sa mesta gde su se nalazile i virus dokazati citohistološkim pregledom. Testovi iz krvi (serološki) postoje ali nisu sigurni, pogotovu kod herpesa koji se ponavlja.

Lečenje

Lokalno se na koži koriste antivirusne masti i kreme (aciklovir) i interferon. Ako se nadovezala bakterijska infekcija koriste se antibiotici. Po potrebi se koriste lekovi protiv bolova i temperature (analgetici i antipiretici). Na sluzokožama se koriste antiseptični rastvori. Antivirusni lekovi se mogu koristiti i u obliku takleta i znatno skraćuju lečenje i proređuju nove napade. Najefikasniji su ako se primene čim osoba oseti da će se herpes pojaviti tj. čim se javi golicanje, peckanje, žarenje ili svrab. Kod osoba sa jačim tegobama i češćim pojavljivanjem herpesa, antivirusni lekovi mogu da se koriste preventivno u dužem vremenskom periodu.

Genitalni herpes trudnica

Genitalni herpes trudnica mora da se leči. Opšti i lokalni antivirusni lekovi mogu da se koriste u bilo kom periodu trudnoće. Infekcija trudnice u prvom tromesečju može dovesti do bolesti embriona. Ako trudnica ima plihove pred porođaja, on se vrši carskim rezom da bi se sprečila infekcija bebe.

Preventiva

Da ne bi došlo do širenja virusa osoba sa prvom infekcijom ne treba da ima seksualni kontakt 15 dana, kod ponovne pojave simptoma 5 dana od pojave plihova. Iako ga ne može u potpunosti sprečiti, korišćenje prezervativa može znatno smanjiti širenje virusa. Osoba sa herpesom treba da ojača imunitet ishranom, fizičkom aktivnošću, izbegavanjem stresa. Poboljšanjem psiho-fizičke kondicije, može se na prirodan način ojačati imunitet i time se umanjiti šansa da se herpes vraća.