Zašto žene vole feminizirane muškarce

Ženama se danas više dopadaju feminizirani muškarci od "grubijana" jer više ne moraju da brinu o opstanku vrste, tvrdi grupa britanskih naučnika.

Kroz istoriju, žene su birale muževne muškarce jer su crte lica kao što su četvrtasta brada, spuštene obrve i tanke usne ukazivale na superiorne gene koji garantuju snažnije i zdravije potomstvo, piše londonski "Telegraf".

Ovaj izbor je, međutim, ipak imao svoju cenu - što je muškarac bio muževniji, sve je bilo manje izgleda da će pomagati ženi u podizanju dece.  Naučnici veruju da su sa poboljšanjem zdravstva u bogatim zapadnim zemljama žene oslobodjene brige o "kvalitetu" poroda i zato biraju muškarce koji izgledaju feminizirano.

Istraživači univerziteta u Aberdinu došli su do tog zaključka nakon proučavanja naklonosti 4.500 žena iz 30 zemalja. Oni su ustanovili direktnu vezu između kvaliteta zdravstvene zaštite i odabira muškaraca.  U zemljama sa boljom zdravstvenom zaštitom veća je verovatnoća da će se žene opredeliti za muškarce feminiziranog izgleda i obrnuto.

U Švedskoj, gde je zdravstvena zaštita na najvišem nivou, većina žena (68 odsto) opredeljuje se za feminizirane muškarce. Suprotno tome, u Brazilu, gde je zdravstvena zaštita na vrlo niskom nivou, većina žena (55 odsto) bira muževnije partnere.

Istraživanje pokazuje da, sa poboljšanjem zdravstvene zaštite, muževniji muškarci imaju sve manje izgleda kod žena, kazala je dr Lajza De Bruin, koja je rukovodila istraživanjem.

"To bi moglo da objasni zašto se danas ženama više dopadaju feminizirane filmske zvezde poput Džonija Depa i Orlanda Bluma, za razliku od ranijih vremena, kada su im se sviđali glumci kao što su Klerk Gejbl i Šon Koneri", dodala je ona.

Ovi rezultati, koji su deo istraživanja o privlačnosti na osnovu crta lica i načinu na koji ljudi biraju partnera, objavljeni su u časopisu Kraljevskog društva.

Izvor: Blic