Tableta ljubavi

Ljubav je samo biohemijska reakcija. Ako se to dokaže nauka će zadati udarac romantici i napraviće lek protiv ljubavnih jada, pišeThe Daily Mail.

U najnovijem broju časopisa Nature izašao je članak o rezultatima najnovijih istraživanja u toj oblasti. Profesor Lari Jang sa univerziteta Emori u Atlanti (Džordžija) je izjavio da su pronađene hemijske komponente koje mogu da izazovu osećaj ljubavi. Eksperimenti su pokazali da se kod zaljubljenog čoveka javljaju hemijske promene u određenim delovima mozga.

Smatra se da je jedna od tih hemijskih supstanci oksitocin. To je hormon koji utiče na seksualnu privlačnost prema suprotom polu. Takođe je povezan sa osećajem poverenja i savlađivanjem straha. Oksitocin, poznat kao "hormon ljubavi", utiče i na društveno ponašanje, vernost i pronalaženje partnera. Osobe sa visokim nivoom ovog hormona imaju poverenja u druge ljude i lako troše novac.

Naučnici veruju da će oksitocin olakšati razumevanje emocija ljudi i omogućiti prevazilaženje fobija, anksioznosti, stresa i stidljivosti, a može pomoći i autističnim osobama, zaključuje The Daily Mail.

Ako je nauka mogla da dokaže da samopouzdanje predstavlja biološki fenomen, možda to može da dokaže i za ljubav, čak i ako time bude odbačena njena romantična i misteriozna strana.