Letnje ljubavi

Letnje ljubavi su najčešće kratke i slatke, lebde između jave i sna. Leto je najerotičnije i najsenzualnije godišnje doba, tvrde seksolozi. Emotivno smo najotvoreniji, imamo više slobodnog vremena i prilika da upoznamo nekoga. Tako opušteni, neopterećeni zimskim brigama, naročito, na odmoru prepuštamo se ljubavi, romansi, flertu, preljubi...

Letnja opuštenost i hormoni, koji divljaju zbog visokih temperatura, u telima neopterećenim garderobom, su idealan spoj za ljubav i veze, koje su kao i leto iznenadne, promenljive i hirovite. Muškarci se leti lakše upuštaju u veze, jer su po prirodi vizuelni tipovi i lako se zagreju za telo koje zimi u kaputu verovatno ne bi ni primetili. Zato su leti skloniji avanturama, dok se dame nadaju da će započeti dugu romantičnu vezu. Više od polovine zauzetih muškaraca leti se lakše upušta u preljubu, koju će sa jesenjim danima zaboraviti, jer jači pol lakše razdvaja ljubav od seksa.

Letnje ljubavi su najčešće slatke i kratke. Ludilo u glavi retko može biti početak jedne prave, duge i iskrene ljubavi. Na sreću zaljubljeni se obično ne opterećuju sudbinom svoje čarobne ljubavi, pa i ako pomisle na budućnost osećanja kaja ih prožimaju, misle da će to trajati zauvek. Da li je to samo posledica toplih letnjih dodira, romantične atmosvere, mirisa leta ili je emocija jaka i trajna, niko se ne pita. Uostalom, vreme će pokazati šta je u pitanju. Letnje ljubavi su strastvene, erotiče, senzualne i zavodljive, a kako i ne bi bile kada smo na odmoru, opušteni, daleko od svakodnevnih trivijalnih briga. Prepuštamo se snovima željama i strastima, koje su buknule posle zimskog sna.

Seksolozi ističu da su leti hormoni najaktivniji. Ljudi su opušteniji i vedriji, a sunce dodatno stimuliše proizvodnju hormona, koji pojačavaju seksualnu želju. U većoj meri se luči i oksitocin, koji smanjuje strah i teskobu, popravlja raspoloženje, povećava poverenje i osećaj ljubavi, a odgovoran je i za veću želju za dodirom. Telo je otkriveno i želja se i time pojačava. Na suncu je manji nivo supstanci odgovornih za stres i depresiju, pa su oba pola samopouzdanija, kreativnija i preduzimljivija.

Ljudsko ponašanje leti i stanje hormona u telu su povoljni za aktivan sesualni život. Seksolozi poručiju da se leti vodi ljubav češće. Dodatno uzbuđenje donosi i mogućnost da se vodi ljubav pod vedrim nebom, na plaži ili u vodi, a strepnja da u tom činu budu uhvaćeni podstiče libido.

Ne treba se mnogo uzdati u obećanja data leti. Obično su letnje romanse kratkog daha. Sa prvim kišnim danima one će se raspršiti. Čarolija nestaje. Zato uživajte u letnjim ljubavima dok traju i ne žalite kada prođu, budite zadovoljni što ste doživeli lepo osećanje, bez obzira koliko je trajalo. Za utehu dolazi jesen koja može doneti početak duge i kvalitetne veze.