Pravi odgovori na najčešća pitanja o sexu

Najčešća pitanja upućena seksualnim terapeutima se odnose na seksualne fantazije, nedostatak strasti u vezi, sex u poznijim godinama... Evo šta najviše muči parove kada je reč o intimnoim odnosima i kakve savete dobijaju.

Kada sa novim partnerom razgovarati o "delikatnim" temama?

Ima stvari koje ne treba kriti od partnera, ali je pogrešno sasuti mu to odmah u lice. To bi bio najboji način da ga oterate. Za takav razgovor odaberite trenutak kada ste sami, ali ne u preterano romantičnoj situaciji. Ne započinjite razgovor ni u situaciji kada ne može lepo da vas sasluša, jer radi nešto drugo, vozi kola... Napravite uvod u smislu da vaš odnos postaje ozbiljniji i da hoćete nešto da mu kažete o sebi. Tada iznesite konkretan problem. Budite spremni da poželi da pobegne, jer ljudi ne vole da slušaju o stvarima koje ukazuju na seksualnu prošlost partnera. O seksualnim fantazijama ne pričajte pre prvog seksualnog odnosa. Tek kada se ustalite kao ljubavni par u krevetu, predložite mu zanimljive erotske igrice.

Šta žena treba da zna o masturbaciji?

Masturbacija je zanimljiv način da žena upozna svoje telo, nauči šta joj prija i kako najlakše može da doživi orgazam. To je prirodan intiman čin, koga se ne treba stideti, bez obzira da li se o njemu priča ili ne. Ljubavnici dolaze i prolaze, a veza sa svojim telom i svojom seksualnošću treba da bude stalna. Masturbacija pomaže opuštanju i podiže osećaj sopstvene seksualnosti, što daje mogućnost da se više uživa sa partnerom.

Da li par može biti srećan bez seksa?

Par se nakon seksa poznaje po tome što se više sme, dodiruje, više razgovara... Očigledno da je vođenje ljubavi doprinelo većoj sreći. Sa druge strane ima žena kojima je važnija bliskost, društvo, razumevanje... Sam seks im je manje važan. Kada nisu u vezi više čeznu za bliskošću sa nekom osobom nego za samim seksom. Mnoge od tih žena se dobro osećaju i kada nisu u vezi, jer bliskost ostvaruju sa nekim ko im nije partner. Da bi par bio srećan bez seksa potrebno je da se nađu partneri sa sličnim željama.

Šta je normalno u seksu sredovečnih parova?

Seks nije isti u dvadesetim i pedesetim godinama. I muškarci i žene prolaze kroz periode kada im je potrebno manje ili više seksa. Vremenom strasna ljubav prolazi, ali ostaje nešto drugo što je partnerima bitno. Mnogim parovima u srednjim godinama je bliskost važnija od seksa. Ljubavna vatra ređe plane, ali mnogima od njih to ne smeta. Većina se ne razilazi zato što više nisu razuzdani kao u mladosti i što im se smanjila želja za seksom. Naravno da je bitno da par ima slične želje i da se jedan od njih ne oseća uskraćeno. 

Da li "hemija" može kasnije da proradi?

Ima parova koji se u svemu slažu, lepo im je kada su zajedno, dobro se zabavljaju, ali kada je seks u pitanju nešto ne štima. Jednostavno "nebo se nije otvorilo". Takvoj vezi treba dati šansu. Vremenom se svest o sebi i partneru kao seksualnom biću može pojačati. Druga krajnjost gde partnere vezuje samo seks i ništa drugo su mnogo kraće. Veoma brzo jedan ili oba partnera uvide da veza nema budućnost.