Fizičke vežbe umesto Vijagre

Istraživači bostonskog univerziteta su utvrdili da muškarci koji dnevno "sagore" kroz fizičke vežbe minimum 200cal – ekvivalent 3km brzog hoda, znatno smanjuju verovatnoću da se kod njih razvije impotencija.

"Najverovatnije da fizička aktivnost doprinosi erekciji na taj način što poboljšava opšte stanje kardiovaskularnog sistema", izjavio je Henry Feldman (New England Research Institute in Watertown, Mass), koautor istraživanja opisanog u časopisu Urologija u članku "To što je korisno za Vaše srce, korisno je i za potenciju i obrnuto" ("The same things that are good for your heart will also be good for erections, or vice versa").Približno polovina muštaraca starosti 40 do 70 gidina ima nekakav problem sa potencijom. Iako na seksualnu disfunkciju može uticati niz faktora, od fizioloških do emocionalnoh, najčešće se takvi problemi javljaju kod muškaraca sa poremećajem cirkulacije krvi. 

Za istraživanje je odabrano 600 osoba starosti od 40 godina koji nisu imali nikakve probleme sa potencijom. Kroz osam godina kod 17% ispitanika se razvila impotencija. Očekivalo se da će se kod pušača, osoba koje suviše piju i gojaznih, problemi javiti ranije. Tako se, zapravo, i dogodilo. Ali oni koji su prestali da puše, piju i dijetom su smanjili telesnu težinu, nisu poboljšali svoju potenciju.  

Prema zaključcima naučnika, nedostatak normalne fizičke aktivnosti je rezultirao smanjenjem potencije. Kod muškaraca koji su redovno vežbali i tokom narednih godina znatno je smanjen rizik za nastanak disfunkcije. Inreresantno je da se efekat doziranih fizičkih vežbi poboljšavao sa porastom njenog intenziteta. Tako se kod osoba koje su trošile najmanje 200cal po treningu rizik od impotencije smanjivao za polovinu.

Doktor Jobe Metts, urolog Medicinskog Univeziteta Južne Karoline (Medical University of South Carolina in Charleston) tvrdi da se primenom doziranog fizičkog napora, poboljšava opšte zdravstveno stanje čoveka, posebno njegov cirkulatorni sistem, što predstavlja profilaksu impotencije.

"Naučnici sumnjaju da različiti negativni faktori, koji utiču na čovekovo zdravlje, kao što su pušenje, gojaznost i sedatelni stil života, povećavaju rizik razvitka seksualne disfunkcije", izjavio je doktor Jobe Metts, "Ovu tvrdnju je teško dokazati, ali naše istraživanje, indirektno to potvrđuje".

Izvor lekar.info