Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 30.5.2009.

na desnoj dojci imam fibroadenom 42 mm jos dojim moj sin on ima 15 meseca.sad hocu da ga odbijem ali imam mnogo bolova u grudi....molim vas za savet sta treba da ucinim dal da ga otstranim sta mi preporucujete

Fibroadenom dojke veci od dva santimetara treba da se operise. Posto je kod vas prilicno veliki, mislim da bi najbolje bilo da ga operisete. Inace operacija nije komplikovana i taj benigni tumor se lako odstranjuje jer je jasno ogranicen od okolnog tkiva dojke. Bebu bi najbolje bilo da odbijete postepeno. Onda bi to bilo bez ikakvih tegoba. To se postize tako sto ukidate jedan po jedan podoj. U uzrastu vaseg sina postepeno odbijanje od dojke se sprovodi tako sto mu date da pije iz solje. Kada popije malo dajte mu dojku. Nakon nekoliko dana ukinete mu podoj za koji znate da najmanje sisa i dajte mu samo da pije iz solje (ili flasice, ali bi bilo bolje da mu dajete soju da ga posle ne diste morali da odvikavate od flasice). Postepeno mu povecavajte kolicinu mleka u solji, ali nakon solje neka sisa. Posle nedelju dana ukidate sledeci podoj i tako dok potpuno ne prestane da doji. Na taj nacin Vi necete imati tegobe, a dete nece patiti sto prestaje da sisa. Ako morate da ga odbijete naglo zbog posla ili nekog drugog razloga javite se ginekologu za terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2009.

Postovani doktore, vec nekoliko meseci imam osecaj "temperature" u predelu testisa, najcesce dok sedim. Kao da je taj predeo vruc. Imam i bakterije u mokracnoj cevi (proteus mirabilis) kojih nikako da se otarasim. Testisi su mi nekako tvrdji, tezi, nekad mi se cini da su uvecani, a nekad da su sasvim normalni, kao da se ponekad "naduju". Bio sam kod urologa dva puta, pregledao mi je testise, rekao da su normalne velicine, a dijagnoza je hronicna upala prostate. Radio sam UZ abdomena i svi unutrasnji organi su u redu, prostata je volj 16ccm, ako sam dobro zapamtio. Cini mi se da su mi vene u mosnicama deblje nego sto bi trebalo, i da ih ima vise nego sto treba, ne znam kako da vam objasnim, mozda tako i treba, ali sam trenutno bas zbunjen i ne znam sta je normalno a sta ne, posto ranije nisam cesto vrsio samopregled testisa. Zanima me od cega mi se javlja ta "vrucina" u testisima, da li je mozda zbog bruha ili tih bakterija ili prostate ili nesto cetvrto?? Sledece nedelje ponovo idem kod urologa, ali bih vam bio zahvalana na vasem misljenju.

Osecaj toplote u predelu testisa je najverovatnije posledica prosirenih vena testisa (varikokela). Prosirene vene, ako su malo izrazenije, mogu da se napipaju. Izrazenije su sa leve strane. Obicno ne izazivaju tegobe i nije potrebno lecenje. Ako postoje tegobe to je obicno osecaj tezine, toplote, a ponekad postoji bol. Retko mogu da budu uzrok sterilitetu i tada se operisu. Zbog infekcije mokracne cevi pijte vise tecnosti i trudite se da mokrite sto cesce kako biste ispitali bakterije. Lecenje hronicnog prostatitisa moze biti dugotrajno. Nekada je izazvano bakterijama koje ne moraju biti prisutne u mokraci. Moguce je i nebakterijsko zapaljenje. Lecenje hronicnog prostatitisa traba da sprovodi urolog. Zbog prostatitisa bi trebali da izbegavate jake zacine, kafu, alkohol, dugotrajno sedenje i tezak fizicki rad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2009.

Svakog jutra na gladan stomak uzimam jelovnu kasiku ma- slinovog ulja(ekstra kvaliteta)jermi to odgovara kao preventiva za gorusicu.Da li to moze uticati na povecanje holesterola i triglicerida,ili lose uticati na opste zdravstveno stanje? Boki

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo za organizam. Ne moze da povisi holesterol ili ispolji neki stetan uticaj. Bas naprotiv, koristi se kao lek kod povisenog holesterola i triglicerida. Povoljno deluje kod gastritisa i cira. Smanjuje nivo zapaljenjskih materija u krvi, tako da smanjuje tegobe kod reumatoidnog artritisa. Smanjuje komplikacije kod obolelih od dijabetetsa. Korisna je njegova primena kod kamena u zuci. Osobe koje su na dijeti bi trebale da unose bar kasiku maslinovog ulja da bi sprecile pojavu kamena. Primeceno je da osobe koje jedu maslinovo ulje znatno redje oboljevaju od raka. Njegovo koriscenje se preporucuje kod erektilne disfunkcije (impotencije), osobama sa povisenim krvnim pritiskom, kao i obolelima od koronarne i drugih srcanih bolesti. Veoma je efikasno za uklanjanje gljivice kandide iz creva, a preporucuje se i onima koji zele mladu i lepu kozu. Da li deluje preventivno kod gorusice zaista neznam, ali u lecenju pobrojanih bolesti maslinovim uljem, nigde se ne pominje da se ono jede na prazan stomak. Koristi se u ishrani kao i svako drugo ulje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.5.2009.

Postovani! Molio bih Vas da mi ukoliko ste u mogucnosti objasnite da li postoji nacin ili metod da se kod pacijenta utvrdi postojanje Zilberovog sindroma,posto mu je prilikom analize krvi bio uvecan bilirubin ukupni 22u/mol a na naredna dva test je bio je u granicama normale.Nejasnoce su nastale ka da se lekar nije mogao izjasnit da li pacijent ima Z. sindrom ili ne.U nadi da cete moci dati nesto vise informacija srdacno vas pozdravlja Marko.

Zilbertov ili Gilbertov sindrom je veoma cest, nasledni poremecaj, koji se karakterise povecanjem nekonjugovanog bilirubina. Posledica je smanjene aktivnosti enzima glukuronoziltransferaze, tako da je smanjena konjugacija bilirubina, kojom on postaje rastvorljiv i izlucuje se preko zuci u dvanestopalacno crevo. Obicno ne izaziva tegobe i otkriva se slucajno, nalazom povisenog bilirubina. Nekada postoji blaga zutica, koja se uocava samo na sluzokozama, a na kozi nije vidljiva. Nekada je Zilbertov sindrom uzrok neobjasnjivog umora, muke, gadjenja, nadimanja, proliva ili zatvora, glavobolje, bola ispod desnog rebarnog luka i gubitka apetita. Nekada se ispolji nakon stresa, neke infektivne bolesti ili povisene fizicke aktivnosti. Ova bolest ne zahteva lecenje. Korisna bi bila ishrana kao kod bolesti jetre tj. ishrana koja olaksava rad jetre. To je izbegavanje masne hrane, suhomesnatih proizvoda, alkohola i pusenja. Smatra se da su korisni i B vitamini. Dijagnoza moze da se potvrdi fenobarbitonskim testom gde 100mg 3 puta dnevno ovog leka dovodi do pada bilirubina, jer on stimulise rad enzima. Medjutim kod Vas ovaj test ne moze da se radi, jer je inace vec doslo do pada bilirubina. Znaci mozda imate Gilbertov sindrom, mozda i nemate. Ako ga imate bilirubin ce cesto biti povisen, posebno nakon gladovanja, psihickog ili fizickog naprezanja, neke bolesti… i tada mozete imati navedene tegobe. Bitno je da je kod drugih bolesti jetre bilirubin znatno visi i to se odrzava i u narednim analizama. I Vasa deca, uglavnom sinovi, mogu imati ovaj poremecaj
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2009.

hormoni stitne su mi u normali a antitela i tetra jako povecani sta to govori antitela su 5558 bila sam na scinigrafiji blago uvecana stitna sta sad da li cu imati terapiju

Blago uvecana stitna zlezda, uz normalne hormone, povisena antitela i odsustvo tegoba ukazuje na hrinicni tireoiditisa, Hasimoto tireoiditis. Ako uz ovakve nalaze nemate tegobe to ukazuje na Hasimoto bolest. Ova autoimuna bolest se cesce javlja u pojedinim porodicama. Ima spor tok i dugo ne daje tegobe. Kasnije se razvija hipotireoza koja se ne leci tesko. Drugi simptomi se javljaju tek kad se razvije hipotiroza (nepodnosenje hladnoce, suva i perutava koza, promukao glas, trnjenje i bolni grcevi u mišicima, povecanje telesne tezine, zatvor, smanjeno znojenje, usporeni pokreti, otoci, usporen rad srca). Bolest se obicno ne leci dok se ne razvije hipotireoza. Neki endokrinolozi smatraju da je korisna supresivna terapija tiroksinom koja smanjuje TSH i usporava rast stitne zlezde, pa zapocinju terapiju odmah.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2009.

Kada ste mi rekli da se zumance ne daje zajedno sa mesom, da li ste mislili da se ne daju u istom danu ili u istom obroku? U pitanju je beba od 9 meseci. Hvala.

Nema potrebe da u jednom obroku bude i meso i zumance. Zumance smanjuje resorpciju gvozdja iz druge hrane koja ga sadrzi. Trebate ga davati uz pire od povrca, voce ili sok tj. u tom obroku treba da ima hrane koja sadrzi vitamin C da bi se bolje resorbovalo gvozdje. Nemojte da budete mnogo kruti i strogi kada je hrana u pitanju. Ne insistirajte da dete mora da pojede ono sto ste spremili za obrok. Bitno je da zavoli hranu, a to nece moci ako se primorava na jelo. Ako mu se nesto ne dopada ne insistirajte da mora bar da proba. Ponudite je kroz par dana. Svako dete ima svoj tempo prihvatanja hrane. Vecina krajem prve godine ima jelovnik slican odraslima, ali ne mora da se insistira na tome, ako beba ima drugaciji apetit. Vazno je da dete ne stice lose navike kojih ce se kasnije tesko odreci. Ne morate da mu dosta solite jelo. Ne navikavajte ga na mnogo slatku i masnu hranu. Nemojte da koristite hranu sa vestackim bojama i ukusima, mogu dati alergiju. U prvoj godini kao sto znate ne daje se med, kola napici, gazirani napici, crni caj i belance.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2009.

Postovani dr veoma sam vam zahvalan na odgovoru od 22.o5 o kriptorhidismusu inkompl. Danas mi je dr rekao da mozda imam ginekomastiju to je dr koji ima radnog iskustva par meseci( ne podcenjujem njegovo misljenje ali mi je malo cudno) inace sam cesto kod lekara zbog pomenute dijagnoze i kod interniste endokrinologa zbog Hipertenzije I 10, i F32,2. Inace me nije ni pipnula da vidi nego onako od oka, ali ja imam oko 20kg viska i mislim da je to uzrok uvecanja grudi.( pa valjda bi endokrinolog to primetio to i jeste njegova oblast) Koliko je zaista potrebno da ja idem na taj UZ i sve ostale pretrage. samo su mi LH i FSH poviseni. molim za savet. A drugo pitanje je sta znaci "Povisen holesterol sa ""poremecenim odnosom frakcija zastitnog i stetnog holest""??? ovo su rzzultati UKUPNI HOLEST =6,00mmol/L H 2,o-5,2 HDL-C =1,26mmol/L L 1,5-3,00 LDL HOLESTEROL=4,5mmol/L H 0,o-3,00 TRIGLICERIDI =0,6mmol/L L 0,8-2,00 Unapred Vam se Zahvaljujem, i nadam se da cu opet dobiti jednako kvalitetan odgovor kao i prosli put. Jos jednom Hvala!!!

Moguce je da se nagomilalo masno tkivo na grudima zbog viska tezine, koji nije mali. To nagomilavanje masnog tkiva (lipomastija) se razlikuje od ginekomastije koja predstavlja uvecanje mlecne zlezde. Lipomastija se moze izgubiti mrsavljenjem i vezbanjem, a ginekomastija i posle mrsavljenja ostaje. Razlika izmedju njih moze da se uoci pri pipanju, ali je mnogo efikasnije razlikovati ih ultrazvucnim pregledom i mamografijom. Ovi pregledi su znacajni i za otkrivanje raka muske dojke, koji je, istina, jako redak. Poviseni FSH i LH ukazuju na slabo razvijene testise, sto Vi vec znate. Mozete da idete na zakazane preglede, ali nemate razloga da se strepite zbog njih. Podjednako je bitno da odrzavate normalan krvni pritisak i regulisete masnoce u krvi. Vama je malo povisen ukupan holesterol na racun takozvanog loseg ili stetnog holesterola (LDL), dok je dobar ili zastitni holesterol ispod normale. To znaci da njihov medjusobni odnos nije narocito dobar. Ista vrednost ukupnog holesterola uz malo vise vrednosti dobrog holesterola, koji stiti krvne sudove, bi bio bolji rezultat. Ovakav odnos dobrog i loseg holesterola pokazuje da trebate nesto promeniti u ishrani. Unosite vise namirnica koje sprecavaju stetan uticaj loseg holesterola. To su voce i povrce bogato vitaminom C i beta karotenom (ima ga dosta u narandzastom vocu i povrcu), zatim jezgrasto voce (orah, badem), psenicne klice, sardine, skuse, losos, tunjevinu i maslinovo ulje. Smanjite unos suncokretovog i kukuruznog ulja, margarina, pavlake, punomasnog mleka i crvenog mesa. Zastitni holesterol, koji je kod vas nizi nego sto treba, moze da se podigne maslinovim uljem, belim lukom, crnim lukom, morslim ribama, bademom, vocem, povrcem, posebno spanac, sargarepa, pomorandza, brokoli, paprika. Nije potrebno da drasticno smanjite unos masne hrane. Ishrana sa suvise malo masnoca snizava ne samo los, vec i dobar holesterol, tako da njihov odnos postaje nepovoljan. Vazno je da jedete dobre masnoce kojih ima u maslinovom ulju, orasima, bademima i morskim ribama. Korisno je i da jedete jogurt sa manjim sadrzajem masnoce, mahunarke, mekinje, sitake pecurke, pijete zeleni i crni caj, dok slatko trebate da smanjite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.5.2009.

Postovani doktore, interesuje me da li bih mogao da radim vezbe za trbusne misice, s obzirom da sam kao dete dva puta operisao herniju (sa dve i sa cetiri godine). Sada imam 23 godine. Unapred hvala na odgovoru.

Najbolji lek protiv pojave hernije je jak trbusni zid. Hernija se se javlja kada su trbusni misici slabasni, tako da se pri naprezanju neki od normalnih otvora na trbusnom zidu prosiri. To moze da bude otvor kroz koji prolaze veliki krvni sudovi za noge, semeni kanali ili oko pupka. Na tim mestima prolazi trbusna maramica u kojoj se kao u nekom dzepu nalaze trbusni organi. To izbocenje sa trbusnim organima van trbusne duplje se naziva hernija. Bruh ili kila. Kod Vas je verovatno nasledno trbusni zid malo slabiji pa je morala da se uradi operacija. Dobro je sto je operacija izvrsena rano. Trbusni zid je na tim mestima ojacan. Morate da pocnete sa laganim vezbama i da postepeno produzavate vezbanje i uvodite intenzivnije vezbe. Ako biste naglo poceli sa intenzivnim vezbama to bi moglo da provocira nastanak hernije. Ako osetite bol u preponama pri vezbanju, to je znak da su za Vas te vezbe intenzivnije nego sto treba. Onda usporite ili se primirite par dana. Za zategnut stomak, dobru kondiciju, odrzanje linije i prevenciju srcanih tegoba potrebno je vezbanje tri do pet puta nedeljno. Krace vezbe mozete i svakodnevno. Ako se nekim sportom bavite rekreativno imate kartu za zdrav zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2009.

postovani, pisala sam vam i ranije u vezi hemoroida i retkih stolica.medjutim bila sam kod hirurga i on mi je rekao da to krvarenje nije zbog hemoroida jer ih naravno nemam nego je sigurno naprsla sluzokoza pri napinjanju.pila sam lineks 3 puta po 2 i stolica je sada uredna i nema nikakvih krvarenja ali sam primetila dok su bile retke stolice bilo je pomalo sluzi. medjutim jos uvek me boli od krsta prema slabinama ka stomaku i nekad me prodje sevajuci bol malo dublje u anusu koji traje 2-3 sekunde.radila sam analizu krvi i mokrace pa me interesuje vase misljenje. krvana slika:leukociti12,9;eritrociti4,78;hemoglobin130;hematokrit 0,400;mcv 84;mch 27,1;mchc325;trombociti250. leukocitna formula:segmentirani 89,3;limfociti 9,0;monociti 1,7. sedimentacija 8/16. fizicko-hemiski pregled urina: izgled zamucen;boja zuta;reakcija kisela;spec.tezina 1,015;proteini neg.;glukoza neg.;ketoni neg.; bilirubin neg.;urobilinogen neg.;hemoglobin neg.; nitriti neg.; mikroskopski pregled urina:eritrociti - :leukociti retki;epitelne celije retke ploeadte; cilindri - ;kristali - ;bakterije dosta; ostali sediment - .molim vas za dijagnozu unapred zahvalna.

Bol koji imate u slabinama ka stomaku je posledica zapaljenja mokracnih puteva. Imate dosta bakterija u mokraci i leukociti su poviseni sto moze ukazati na zapaljenje. Verovatno ste vec dobili uput za urinokulturu da bi se videlo koje su bakterije prisutne u mokraci i na koji antibiotik su osetljive ili ste vec dobili antibiotsku terapiju. Osim odgovarajuceg antibiotika, koji nije dobro piti napamet (bez antibiograma), potrebno je da unosite dosta tecnosti. Posto nemate hemoroide i ranicu ili naprsnuce sluzokoze (fisura) uzrok krvi u stolici treba traziti na drugoj strani, uzimajuci u obzir i malo povisene leukocite, sto moze ukazati na zapaljenjsku bolest debelog creva. Tada bi se ocekivalo da preko stolice ima dosta sluzi, ali i krvi. Bol u krstima bi mogao biti u vezi sa ovim bolestima. U najblazem slucaju malo sluzi u stolici i sevajuci bol u anusu, mozda i bol u stomaku mogu biti posledica spastickog kolona, koji nije opasna bolest i javlja se kao posledica stresa. Onda bismo tumacili krv kao prolaznu pojavu koja je mozda posledica pucanja nekog kapilara, eventualno malog ostecenja sluzokoze. Sada prvo trebate da lecite bakterije u mokraci. Ako se ponove krv i sluz u stolici morate obavezno kod gastroenterologa da se uradi kolonoskopija. Taj pregled bi utvrdio da li se radi o tezoj zapaljenjskoj bolesti debelog creva (ulcerozni kolitis, Kronova bolest) ili samo o spastickom kolonu. Po opisu tegoba reklo bi se da nije ozbiljnija bolest, ali to se nezna dok gastroenterolog ne potvrdi. Sa hiruske strane sve je u redu, nema hemoroida i fisure pa se to ne treba ponavljati. Nakon lecenja infekcije mokracnih puteva ponovo kontrolisite krv i mokracu
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.5.2009.

Postovani doktore imam cerku od 11 godina u razvoju.U zadnjih godinu dana jako cesto se zali na bol u glavi.Tacnije bole je slepoocnice,celo i osjeca napetost i stezanje u nosu.Mislila sam dok je bila prehladjena da je to od toga ali sam primjetila da je ne boli samo usled prehlade.Bila sam kod ocnog doktora,ima dioptriju sa kojom smo prethodno bili upoznati ali doktor tvrdi da nije od toga.Ponekad ali rijetko glavobolja bude jaka da mora popiti tabletu i leci mada je cesce vise gnjavi bol srednjeg intenziteta.Da li da je vodim na dalja ispitivanja ili uzrok moze biti i sam razvoj u ovim godinama?

Glavobolja nije normalan pratilac rasta i razvoja. Vodite je za pocetak kod specijaliste ORL. Uzrok glavobolje moze biti sinuzitis ili zapusenost ilislabija prolaznost nosa. Popricajte sa cerkom i uciteljem, mozda ima neke probleme u skoli ili sa drustvom. I deca znaju da imaju probleme. Ako od nje ocekujete veci uspeh u skoli to moze biti uzrok stresa koji se najcesce ispljava kao glavobolja. Ako neko u familiji ima glavobolje to moze biti nasledno. Glavobolja moze da se javi i ako ne spava dovoljno ili ne unosi dovoljno tecnosti. Glad i neka hrana kao suhomesnati proizvodi, cokolada i kafa mogu je izazvati. Vodite dete pedijatru da se krene sa trazenjem uzroka glavobolje. Obratite paznju kada je obicno boli glava. Da li to mozete da povezete sa nekim dogadjajem ili odredjenom situacijom.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: