Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 3.6.2009.

da li ima veze prva menstruacija sa nekim bolestima ako dobijes mlad ja sam dobila sa 7-8 godina molim odgovor

Pod nesto vecim su rizikom od raka dojke zene koje su rano dobile prvu menstruaciju (pre 12. godine). Medjutim, to zavisi i od drugih faktora, kao sto su nasledje, cinjenica da je bliska rodjaka imala rak dojke. Smanjicete rizik ako prvo dete rodite pre 30. godine, ako dojite, ne prekidate prvu trudnocu, ne uzimate kontraceptivne pilule duze od 5 godina, ako se ne ugojite nakon klimaksa, ako se ne izlazete vecim zracenjima i ako redovno vrsite samopregled dojki.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.6.2009.

Vec duze vreme imam probleme sa zapusenim nosem,slajmom koji me doslovno gusi,a koji ne mogu da izbacim nikako-ni inhalacijom ni na jedan drugi nacin.imam osecaj da mi je negde "iza" nosa sve zacepljeno i ne znam kako da pomognem sebi.pluca su u redu,nemam bronhitis-dakle samo nos i mnogo sekreta koji mi zaista smeta.povremeno mi se stvori "balon" od slajma koji mi bukvalno onemoguci disanje u momentu.Molim za misljenje.Da li to moze da ima veze sa sinusima?do sad niasm imala problema sa njima.

Ono sto sami mozete da uradite bez ORL pregleda je da povecate unos tecnosti, zatim da uzmete nesto za razvodnjavanje sekreta sto ne ide na recept (fluimucil, chymoral). Korisne su sve tecnosti, a posebno pileca supa i caj od belog sleza. Kada cistite nos nastojite da izduvate napolje. Nemojte da usmrkavate sekret prema grlu. Mozete da pljunete ono sto samo ode u zdrelo. Za ostalo morate kod ORL. Samo on moze utvrditi da li postoji sinuzitis ili je proces samo u nosu. Na osnovu izgleda sekreta moze da zakljuci da li su u pitanju patoloske bakterije, mada se to veoma lako i sigurno moze utvrditi brisom nosa i antibiogramom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.6.2009.

Pre izvesnog vremena primetio sam promenu blizu korena penisa u vidu cvrste-tvrde mase velicine veceg zrna graska. Bio sam kod urologa i dobio sledecu dijagnozu: Induratio penis plastika incip.status post uretroepididimitis . Th Dovicin 1x1 Pronison 5mg 7dana,2x10mg 7dana, 5mg 7 dana. U celosti sam primenio terapiju ali ja nisam video poboljsanje. Na kontrolnom pregledu sam dobio odgovor da se moraju davati neke injekcije direktno u to tkivo a ako i to ne uspe onda razbijanje UZ a ako ni to ne uspe onda operacija koja nije preporucljiva zbog moguceg nastupanja impotencije. Sta Vi savetujete da radim? Da li da prihvatim injekcije, da li da idem odmah na UZ, da li je uopste to uspesno i kakvi su izgledi? Da ne radim nista od toga? Receno mi je da je ta bolest progresivna i moze se tkivo uvecati.Imate li bolji predlog? Unapred hvala na odgovoru.

Nezna se zasto nastaje ta bolest pa je zato lecenje otezano. Sumnja se da je bitno nasledje. Da postoji nasledna sklonost da se pri malim povredama stvara veci oziljak, koji kasnije raste. Kao posledica dolazi do krivljenja penisa (navise, nanize ili u stranu) i nekada do njegovog skracenja. Bolest obicno postepeno napreduje, mada postoje slucajevi da se spontano povuce. Injekcije koje se primenjuju lokalno (kortikosteroidi i interferon alfa) bi trebale da uspore napredovanje bolesti. Operacija se vrsi samo u najtezim slucajevima. Vi cete videti kako se bolest kod vas razvija. Bilo bi efikasno da odmah krenete sa lecenjem injekcijama i ultrazvukom po preporuci urologa. Operaciju ostavite ako bas mora tj. ako budete imali bolne erekcije i uopste ako Vas seksuani zivot bude ugrozen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.6.2009.

Posto merim baz.T i vrednosti su sledece: 1.dana-36,25; 2.dana-36,25; 3.dana-36,2; 4.dana-36,15; 5.dana-36,15; 6.dana-36,2; 7.dana-36,3; 8.dana-36,4; 9.dana-36,35; 10.dana-36,5; 11.dana-36,4; 12.dana-36,6; 13.dana-36,6; 14.dana-36,65; 15.dana-36,7; 16.dana-36,7; 17.dana-36,8; 18.dana-36,6; 19.dana-36,7 i 20.dana-36,7... Ovo su vrednosti do danasnjem dana. Posto mi je danas, 20.dan ciklusa, a ja vec sada imam blage bolove u krsnom predelu, o cemu se radi? Rano je da sada dobijem mensis...

Da bi se doslo do pravilnosti i dobio valjan zakljucak o ovulaciji, bazalna temperatura treba da se meri najmanje tri uzastopna ciklusa. Gledajuci ove podatke moglo bi se pretpostaviti da je ovulacija bila 12. dana. To bi trebalo proveriti u sledecim ciklusima, ukoliko pre toga ne zatrudnite. Blag bol u krstima moze biti simptom MPSa, koji se moze javiti u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, obicno 5 do 10 dana pre menstruacije. Za nesigurne znake trudnoce je mozda rano. 7 do 10 dana nakon oplodnje nivo hCG u krvi i mokraci je merljiv i raste. Medutim, najbolje je da sacekate izostanak menstruacije, ako ga bude, pa da se javite ginekologu ili uradite test na trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.6.2009.

Ceo zivot sam posvecen sportu,jakom amaterskom, retko merio pritisak i mao uvek normalan 120/80, a poslednjih godina nezto nizi, pa nedavno i sistolik 86! Upravo u nedelju 31.05.2009. Zivim zdravo, koristim beli luk, i to divlje sorte kao sremus i vlasac, pijem umereno, jake rakije i crno vino, nemam problema sa kilazom, ne umaram se lako, penjem se i do 3800 mnv, na trotoaru se redovno "takmicim" sa prolaznicima ko ce 1. da predje semafor, na primer... Krvna slika dobra. Momentalno, mereno pre 1 sat, pritisak mi je 114/81 puls 55, u kancelariji sam sedeo. Pa sta je moglo da uzrokuje onoliki pad sistolika, "previse" zdravog zivota ili bozja volja/vremenske prilike???

Drago mi je kada cujem da neko zivi zdravim zivotom. To je tako retko. Svaka cast. Vi imate sportsko srce, utrenirano. Zato je puls 55, a pritisak nesto nizi. Nizi pritisak je inace karta za duzi zivot. Nikad ne moze biti previse zdravog zivota, zato samo nastavite tako sa fizickim aktivnostima i ishranom. Ono sto je delotvorno ne treba menjati. Povremeni pad krvnog pritiska nije zabrinjavajuc i ne treba ga leciti. Moze da bude izazvan razlicitim stvarima, vremenskim prilikama svakako. Da bi se postavila dijagnoza niskog pritiska on treba da bude takav u vise merenja. Jednom ili par puta izmeren nizi pritisak ne mora da znaci hipotenziju. Kod nekih je nizak pritisak urodjen. Pritisak moze da bude nizak samo u stojecem polozaju (ortostatska hipotenzija). Ako se Vi osecate dobro nemate razloga da brinete. Nemam nameru Vas da plasim, zbog drugih citalaca navescu neka stanja i bolesti kod kojih pritisak moze biti nizak. To su krvarenje, infekcija, dehidratacija (gubitak tecnosti zbog proliva, povracanja ili znojenja), razlicite bolesti srca - infarkt, aritmije, zatim adrenalna insuficijencija, produzeno odmaranje u krevetu, trovanje, alergijske reakcije, mozdani udar, sok, pad pritiska nakon obavljanja male i/ili velike nuzde, strah, Parkinsonova bolest, neuropatija, hemodijaliza, opekotine, uznapredovali dijabetes, ostecenja kicmene mozdine. Lekovi koji mogu uzrokovati hipotenziju su antihipertenzivi, diuretici, antagonisti kalcijuma, beta blokatori, antidepresivi i analgetici iz grupe narkotika. Alkohol, zbog sirenja krvnih sudova moze da dovede do hipotenzije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.6.2009.

Postovani,hteo bih da saznam nesto vise o bolesti koja se zove CELIJAKIJA posto taj pojam ima veliku vaznost za moju buducu profesiju.HVALA NA IZDVOJENOM VREMENU.POZDRAV

Celijakija je oboljenje tankog creva koje se bazira na trajnoj intoleranciji (nepodnosenje)glutena psenice, razi, jecma i ovsa. Bolest je izazvana delovanjem vise faktora. Postoji nasledna sklonost ka nepodnosenju glutena. Ponekad je udruzena sa HLA-B8 i drugim antigenima, cesto sa poremecajima resorpcije masti, a nekada istovremeno postoji intolerancija laktoze. Predpostavlja se da je ostecenje sluzokoze tankog creva posledica imunoloskih reakcija u kojima kljucnu ulogu igra T-celularni imuni odgovor. Ostecenje sluzokoze tankog creva je najizrazenije u njegovom pocetnom delu. Simptomi se javljaju izmežu 9 i 36 meseci zivota, u 50% do osamnaest meseci. Ostecenje sluzokoze tankog creva se najcesce javlja 3 do 6 meseci od pocetka unosa glutena, ali moze i nakon dve godine. Celijakija se moze javiti i kod odraslih. Bolest zapocinje postepeno sa hronicnim prolivom, svetlim i obimnim stolicama, gubitkom apetita (anoreksija), apatijom i razdrazljvoscu teteta. Dete je zbog gubitka hranljivih materija slabo uhranjeno, ali normalne visine. Kasnije, pored smanjenja masnih naslaga, smanjuje se masa misica, trbuh se uvecava, a u najtezim slucajevima nastaju otoci. Gube se kostano tkivo i minerali, ali je klasicni tahit redak. Kod manje dece bolest je teska i brzo napreduje. Kod starijih je pocetak bolesti je cesto neprimetan. Povremeno se javlja proliv ili zatvor. Cesta je malokrvnost. Odredjivanje antiglijadinskih i antiretikulinskih antitela ima znacaj za dijagnozu bolesti. Medjutim, ona se nesme postaviti bez biopsije sluzokoze tankog creva. D- xylosa test, koji meri funkcionalnu povrsinu tankog creva, je patiloski samo u najtezim slucajevima. Medju pokazateljima poremecaja resorpcije hranljivih materija dominiraju nedostatak gvozdja, folne kiseline, faktora koagulacije zavisnih od vitamina K i belancevina krvi. Celijacna bolest zahteva dozivotnu dijetu bez glutena. Ako postoji i intolerancija laktoze iskljucuje se i mlecni secer. U najtezim oblicima bolesti primenjuje se parenteralna ishrana. Nedozvoljena hrana: psenica, raz, jecam, ovas i sve njihove preradjevine i proizvodi koji sadrže ove zitarice, makar samo i u tragovima: peciva, kolaci, kupovni kukuruzni hleb (kukuruzno brasno sadrzi malo dijetetskih vlakana i malo belancevina, pa se zato cesto mesa sa psenicnim i razenim brasnom), industrijske supe, umaci, prelivi, kesap, instant pire, suve smokve (beli prah na njima cesto je brasno), alkoholna pica dobijena destilacijom od zabranjenih zitarica (viski, votka, dzin i pivo). Neke vrste jogurta i vocnih sokova sadrze male kolicine brasna radi zgusnjavanja, a obicno ga sadrze i suhomesnati proizvodi (kobasica, salama, pasteta), kao i kvasac. Neophodno je pri kupovini namirnice pazljivo procitati deklaraciju (poreklo i sastav), jer se gluten cesto koristi kao podloga aromama, bojama i drugim dodacima u industrijskim proizvodima (salama, pasteta, sunka, slatkisi), a i vecina proizvodjaca lekova u proizvodnji tableta i kapsula koristi skrob (kukuruzni, psenicni). Dozvoljena hrana: hleb i pecivo od bezglutenskog brasna, zitarice (kukuruz, proso, heljda, zob), sve vrste voca i povrca, pecurke, kravlji, kozji i ovciji sir ukoliko su pripremljeni od prirodnog sirista, caj, kafa, secer, kakao, med, dzem, cista cokolada, meso, riba, jaja, zacini (so, paprika, mirodjija, jabukovo sirce, biber), pirincano i krompirovo brasno, biljna ulja, margarin, maslac. Uz dijetu celijacna bolest ima dobru prognozu. Medjutim, ima radova koji ukazuju da se kod obolelih u odraslom dobu cesce javljaju maligni limfomi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2009.

Dobar dan, Imam problem sa trajnom proredjenoscu kose. Koliko sam uspela da procitam, po mojim simptomima radi se o androgenoj alopeciji. Minox. koristim vec 2 god(ne bas savrseno redovno) ali nema skoro nikakvih efekata. Videla dam u clanku da postoji mogucnost uzimanja hormona, pa me zanima (izuzev u kontraceptivnim pilulama)u kom se obliku mogu nabaviti. Jos jedno pitanje je da mi preporucite nekog endokrinologa u Beogradu, kod koga bih eventualno pre uzimanja hormona mogla da odem na pregled. Unapred zahvalna PS Imam 29 godina

Dalje lecenje ne mozete da sprovedete na svoju ruku. Morate se prvo javiti koznom lekaru da bi se tacno postavila dijagnoza. Alopesija androgenetika moze da se javi kod zena, ali je to redja pojava. Kod zena sa ovim tipom opadanja kose, kosa obicno opada po zenskom tipu. Nema zalistaka, samo se kosa proredjuje i ne opada potpuno. Postoje i drugi tipovi opadanja kose koji lice na androgenu alopeciju zena. To je alopecija difuza izazvana stresom, hipotireozom, sistemskom bolescu, policisticnim jajnicima, lekovima (kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), strogom dijetom, unosom male kolicine proteina. Potreban je pregled koznog lekara, endokrinologa i ginekologa (ako su menstruacije neredovne). Uklanjanjem uzroka opadanja kose, dolazi do ozdravljenja. Samo hormonsko lecenje (estrogeni i antiandrogeni) ima promenljivi uspeh.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2009.

MOJ SIN IMA 10 G. NJEGOVA DIJAGNOZA JE-EPI PARTALIS CONTINU tip 1 susp ,QVADRIPARESIS SPASTICA,STANJE POSLE AKUTNOG DEMILINIZIRAJUCEG ENCEFALOMIJELITISA,,PIJE LJEKOVE,,OIKAMID 200 MG. +200+200,,LIORESAL 10 MG. +10 +10,,I TEGRETOL OD 9.8.2007.G. 200 MG +100 +200..MOJE PITANJE JE [ DALI EPI NAPADI MOGU OPET DA NASTUPE ?,BUDU JACI ?,DALI ORGANIZAM MOZE DA POSTANE IMUN NA TEGRETOL ?, STA TAD PREPORUCUJETE ! KOJI LIJEK ?DLI POSTOJI MOGUCNOST DA EPILEPSIJA PRESTANE ISCEZNE U PUBERTETU ? ILI NE ? MOLIM ODGOVOR

Nema razloga da organizam postane imun na Tegretol. Kako vreme prolazi sve su manje sanse da se napadi ponove. Kada se odredi terapija koja odgovara detetu napadi ne mogu da se pojacaju. Postoji mogucnost da se napadi povuku. Kada njegov lekar bude zakljucio da je to vreme nastupilo postepeno ce da smanjuje kolicinu leka i na kraju da prestane sa terapijom. To ne mora da bude povezano sa pubertetom. Doktor zna na osnovu izgleda napada koliko dugo treba da traje terapija. Vi trebate samo da brinete da dete redovno pije lekove. Uz tegretol nije dobro da se pije sok od grejpfruta i da se jede to voce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2009.

molim vas da mi potvrdite: znaci kazete da eserihija u stolici je normalna bakterija koja inace zivi u crevima i da netreba da se leci? Moj nalaz je escherichia coli enterococcus spp., dali je za lecenje? pored toga dete mi ima candidu u stolici. u toj ustanovi su mi naveli i antibiogram sto me je navelo da mislim da treba da se leci. A jos jednom da kazem da u zavodu mi nista nisu naveli od bakterija tkdj ni eserihiju. jako mi je bitno da znam sta je od ovih rez. hitno da bi odmah pocela sa terapijom i korigovanja ishranu. hvala Vam puno unapred!

Eserihija koli se normalno nalazi u stolici i ima ulogu u varenju hrane. Njen nalaz u stolici ne zahteva lecenje. Ako ste vi mogli da sacekate rezultat pregleda stolice na kandidu znaci da to nije akutna, vec hronicna bolest, kod koje je doslo do poremecaja normalne crevne flore. Eserihija je normalni stanovnik creva. Medjutim, postoje tri soja E. koli, koja nisu normalni stanovnik creva i mogu da izazovu proliv. Ta tri soja se posebno naglase u rezultatu koprokulture. To su enterotoksigena, enteropatogena i enteroinvazivna eserihija koli. Prva izaziva jak proliv, sa povracanjem ili bez njega. Stolice su vodene zuto zelene i smrdljive. Brzo dolazi do dehidratacije, a nekad i do povisene temperature. Ostale dve izazivaju proliv sa jakim bolovima u trbuhu, laznim bolnim pozivima za praznjenje creva. Stolice su ucestale i sadrze krv, gnoj i sluz. Ovi enteritisi (prolivi) se javlja kod dece mladje od pet godina u vidu epidemija u vrticima ili bolnicama. Posledica su konzumiranja mesa koje nije dobro termicki obradjeno (krvavo i ruzicasto meso), nepasterizovanog mleka (npr. u kremu koji nije kuvan) ili kada jelo servira osoba prljavih ruku koja je kliconosa. U pitanju je akutna teska bolest koja zahteva hitnu terapiju. Dalju terapiju ce odrediti Vas pedijatar. Porodicni lekar ne moze da zameni njegov pregled. Takodje nije u redu da Vi sami odredjujete terapiju. Pedijatru ponesite sve rezultate, iz obe laboratorije. On ima iskustva sa rezultatima obe laboratorije i nemamo razloga da mu ne verujemo. Dijetu za kandidu mozete da sprovodite bez obzira da li ce lekar ordinirati antibiotik. Pri koriscenju antibiotika kandida dobija uslove da se jos vise namnozi. Kandidijaza se cesto javlja posle upotrebe antibiotika. To je jedan od razloga sto ljudi cesto uz antibiotik piju jogurt.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.6.2009.

pored rezultata koprokulture gde je ustanovljena candida, dobila sa 3 rezultata koja se ticu koprokulture na bakterije. na dva rez koja su radjena u zavodu za javno zdravlje pise da nisu izolovane patogene crevne bakterije. u pitanju je prva i treca stolica (uzastopne stolice) a na drugoj koju sam uradila u privatnom zavodu za lab.dijagnostiku pise da ima escherichia coli. molim vas objasnite mi kako je to moguce s obzirom da su u pitanju 3 uzastopne stolice i da je rez drugog uzorka od stolice koja je sat vrevena posle prve (u kojoj pise da nema-gradski zavod za j.z) Objasnite mi kako da tretiram ovaj nalaz. dali da ponovim koprokul. i gde? sta da radim s obzirom da mi dete ima candidu koja mora da se leci, a za esherihiju se piju antibiotici? ps. urino kultura: u jednom mililitru urina prisutan mali broj bak. verovatna kontaminacija. antibiogram nijr radjen. -gradski zavod za javno zdravlje. hvala unapred

Eserihija koli je normalni stanovnik creva tj. ona je crevna bakterija. U gradskom zavodu u rezultatu Vam nisu pobrojali sve sto su nasli u stolici, vec navode samo ono sto je patolosko. Znaci nema patoloskih bakterija i nije potrebno lecenje. Nalaz iz privatne laboratorije vas je zbunio, jer su naveli da se nalazi Eserihija, ali nisu naglasili da to nije patoloski nalaz. Lecite kandidu, a stolicu pregledajte tek nakon dve do tri nedelje da vidite uspesnost terapije, koja mora biti kombinacija antimikotika, probiotika i dijete. Stolicu kontrolisite tamo gde vam je jednostavnije. Rezultat treba ba bede tacan na oba mesta.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: