Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 5.6.2009.

Javljam vam se u ime moje mame, ona ima 53 godine, malo je gojaznija i uvjek je imala nizi krvni pritisak u prosjeku od 110/70, prije nekoliko dana dobila je jako krvarenje iz nosa, isli smo u orl i tamponirali su joj. Poslije smo uradili EKG i u redu je nalaz, uradili smo nalaz krvi i sve je u redu....sad joj je 140/90 pritisak, izgubila je dosta krvi, a radi pritiska povisenog nesmije unositi vise tecnosti, citavo lice je boli od tampona a ljekari kazu da nesmije popiti nista protiv bolova radi krvarenja. Njoj sad ne curi krv, nemocna je i uzasno je boli glava, recite mi gdje treba dalje da idemo, treba li ctg raditi ili neki drugi nalaz, moze li biti neko ostecenje i hoce li uvjek imati krvarenja? Hoce li se oporaviti, moze li doci do infrakta ili mozdanog udara....hvala Vam unaprijed punooo

Mama sada ima bolove zbog tamponade. To ce uskoro proci. Na kontrolnom ORL pregledu videce se da li u nosu postoji uzrok krvarenja. To bi mogli biti prosireni krvni sudovi u sluzokozi nosa, zapaljenje sluzokoze ili polip. Krvarenje moze da nastane zbog povisenog pritiska, uzbudjenja, fizickog napora, a sada u rano prolece i zbog nedostatka vitamina. Moze da nastane i zbog nekoliko uzroka koji deluju istovremeno. Posto je nalaz krvi u redu nisu u pitanju hematoloske bolesti. Krvarenje ne mora da se ponovi ili ako se desi ne mora da bude cesto. Ako se ponovo desi neka udahne duboko na usta i izdahne na nos nekoliko puta, a zatim stisne nos palcem i kaziprstom, pri cemu glavu drzi savijenu napred. Ne treba da pusi, pije kafu i alkohol, da nejede slano i suhomenato, da ne seta po suncu i da izbegava fizicki napor, dok se ne oporavi. Mama nije pod rizikom za infarkt i slog samo zbog krvarenja iz nosa. Gojaznost i povisen krvni pritisak jesu faktori rizika za ove bolesti, tako da ce morati da leci krvni pritisak i da lagano krene da mrsavi. Ostali faktori rizika su povisen holesterol, trigliceridi, glukoza, pusenje, stres, nasledje i fizicka neaktivnost. Ako su mamini preci imali infarkt ili slog, to je cinjenica koju ona ne moze da izmeni. Na sve ostale faktore rizika moze da utice i da ih smanji. Ako pusi moze da ostavi cigare, moze da smrsa, moze da promeni ishranu i moze vise da se krece. Nema razloga da se plasite, nego trebate da joj pomognete da smanji rizik od infarkta i sloga. Ovo krvarenje moze da se shvati kao dogadjaj koji ce da je pokrene da ispita svoje zdravlje (kod kardiloga da vidi zasto je pritisak porastao i da dobije terapiju) i da krene da ga unapredjuje. Bez obzira sto nema povisene trihliceride, holesterol i secer, trebala bi da izbegava masnu hranu, suhomesnate proizvode i slanu hranu. Da jede vise morske ribe (skusa, tunj, sardine i losos), da jede maslinovo ulje, vise voca i povrca, posebno beli luk, celer, sargarepu, pasulj, spanac, jer to dovodi do jacih i zdravijih krvnih sudova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2009.

Postovani , vec duze vreme imam problem sa zelucem, tj u dve godine sam dva puta koristila terapiju kako bi smanjila kolicinu helikobakterije. Pre cetiri meseca analiza je pokazala da sam na gornjoj granici pa je lekar odlucio da teapija izostane i da redukujem ishranu.Medjutim ono sto mene brine jeste bol koji mi se javlja u predelu zeluca ispod grudnog kosa koji se na pritisak siri uz desnu karlicu i vrlo jak bol koji ide ispod leve plecke i siri ka vratu, kao i u predelu krsta. Molim vas da mi kazete da li je potrebno izvrsiti jos neki pregled i koji. Srdacan pozdrav

Tegobe koje imate imaju vise uzroka. Najbolje je da se javite Vasem lekaru opste prakse, koji ce Vam palpirati stomak i orjentisati se od kog organa potice bol. Videce da li postoji grc pojedinih misica ledja (verovatno postoji). Procenice da li je dovoljno da koristite neki miorelaksant, da opusti misice ili ce Vas uputiti fizijatru. Od ostalih pregleda nije lose da se uradi ultrazvuk gornjeg dela abdomena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2009.

Postovani, moja majka je pre 10 godina imala benigni tumor levog jajnika i miome na materici, usled cega su joj isti odstranjeni. Do juce nije imala nikakvih problema. Napipala je neku izraslinu na samom ulazu u vaginu, velicine sitnijeg oraha. Bele je boje, bez izgleda da je bubuljica ili cir. Ne boli je, nema pojacan sekret, niti krvarenja, iscedke ili sl. Danas je malo vece nego sinoc. Na ginekoloski pregled moze otici tek u sledeci petak. Molim Vas da mi odgovorite o cemu se ovde radi po Vasem misljenju i da li je stvar hitna. Mnogo Vam hvala!

Postoji mogucnost da je doslo do spada vagine, sto se nekada desava nakon operacije. Ako se ta izraslina povecava kada se napne ili nakaslje, onda je u pitanju spad. U tom slucaju moze osecati neko vucenje ili tezinu u donjem delu stomaka. Kasnije moze imati problema sa mokrenjem ili stolicom (zatvor), zavisno od toga da li je spao prednji ili zadnji zid vagine. Mora da se javi gitekologu. Ako je u pitanju spad vagine nije strasno da saceka do petka za pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2009.

POSTOVANI,mozda je pitanje malo neprijatno i zvucace da sam neko veoma neobavsten ali nemam kome drugom da se obratim.Veoma sam nervozna zbog slwedece situacije jer nemam redovne cikluse koji variraju od 28 do 40 dana a njcesci su na 35,36.zadnju menstruacij.sam imala 5 maja a pre 10 dana primetila sam na pantalonama partnera manju fleku koja je ukazala i na manju ejakulaciju.Neznam da li je dodirivao mesto fleke ali nakon toga dodirivao je unutrasnjost moje vagine.Sve vreme smo bili obuceni.DA LI I KOLIKA VEROVATNOCA POSTOJI DA JE DOSLO DO ZACECA?Imam 30god.Molim vas odgovor!Unapred zahvalna!

Neka verovatnoca da tako zatrudnite postoji. Ne bi se reklo da je velika, a zbog neredovnog menstrualnog ciklusa ne moze se izracunati kada je bila ovulacija. U ovom trenutku ne mozete da ucinite mnogo. Sacekajte da prodje jos desetak dana. Ako, eventualno, izostane menstruacija javite se ginekologu. Najbolje bi bilo da koristite prezervativ ili neku drugu metodu kontracepcije da biste bili sigurni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.6.2009.

Postovani doktore,od prosle godine je narocito poceo da mi se javlja problem zapusenog nosa.Najvise mi pomaze olynt sprej koji koristim kada su druge mogucnosti iscrpljene,narocito uvece da bih mogao da spavam koliko toliko normalno.Isao sam pre par meseci kod DR ORL i on mi je posle pregleda rekao da su mi kanali u nosu prohodni.snimak sinusa u granicama normale.Takodje sam radio bris nosa i alergo test,i tu su nalazi dobri,osim male alergije na prasinu,korov i ziv.dlaku.trenutno pijem Letozin,koristim gel Pulmint koji me malo otvori,i uvece pred spavanje Olynt sprej.Prosle godine sam pio neke kortikosteroide ali mi je to manje pomoglo nego ova terapija sada.Ovo pomaze ali i kratkotrajno.Molim vas za savet.Hvala!

Olynt sprej ne sme da se koristi duze vreme, zato sto tada nakon kratkotrajnog otpusenja nosa dolazi do ponovnog zapusenja. Zato dolazite u situaciju da tesko disete bez njega i morate da ga koristite svakodnevno. I ako je alergija mala ona moze da izazove tegobe i trebala bi da se leci. Nalefikasniji su kortikosteroidi u obliku spreja za nos, koji uz antihistaminik otpuse nos i smanje osetljivost sluzokoze na prasinu i ostale alergene koji Vam smetaju. Moracete da prekinete da koristite Olynt. Ispricajte Dr ORL sta koristite i kako se osecate, promenice Vam terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.6.2009.

Postovani doktore, imam uvecane zlezde i povecan broj leukocita. Da li znate da li je to nesto opasno?

Uvecane limfne zlezde sa povecanim leukocitima zahtevaju hematoloski pregled. Kod mladjih, ako uz to postoji gusobolja i bele naslage na krajnicima, moze biti infektivna mononukleoza, koja nije ozbiljna bolest. Medjutim, uvecanje limfne zlezde moze da se javi i kod ozbiljnih bolesti pa je potrebno ispitivanje uzroka. Ako posoji promena leukocitarne formule, mozda ce trebati biopsija zlezde. To je nekada neophodno da bi se postavila dijagnoza. Nije svako uvecanje zlezde opasno, ne mora da bude limfom, ali mora da se ide kod lekara. Nije retko da uvecanje zlezde bude posledica nekog zapaljenja u blizini. Znaci morate se javiti lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.6.2009.

postovani ja sam vam i ranije pisala i zahvalna sam na odgovoru ali vas molim da mi objasnite kako se prenosi hlamidija posto je kod mene pozitivna a ja sam inace u braku vec 5 godina,zasto i pored primenjene terapije dovicina vec 2 puta infekcija postoji.kakve su moje dalje mogucnosti,da li i suprug mora koristiti terapiju.unapred zahvalna

Klamidija se ubraja u polno prenosive bolesti, mada se dopusta mogucnost da se dobije i na drugi nacin (bazen). Klamidija je bakterija koja se razmnozava unutar celija (slicno virusima) i moze u organizmu da ostane jako dugo. Osoba koja ima infekciju klamidijom ne mora da ima tegobe. Posto nema tegobe ne leci se i prenosi je na partnera. U tome je problem kod lecenja. Problem je i u tome sto je bakterija jako otporna, tako da je nekad potrebno da se ponovi lecenje. Moguca je rezistencija (otpornost) na antibiotik. Vas suprug mora da sprovede lecenje. Dok se lecite ne bi trebali da imate seksualne odnose da ne bi jedan drugome vracali infekciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.6.2009.

Postovani,Moje pitanje je sledece:Posto imam Kandidu na jeziku dobio sam Nystatin oblozene tablete od 500 000 i j da ih sisam u ustima dok se ne istope.Medjutim u uputstvu pise da su one za Kandidijazu u crevima. Da li se ove tablete mogu sisati bez nekih nezeljenih efekata?

Tablete mogu da se koriste za sisanje bez nezeljenih efekata. Kod kandidijaze jezika se obicno koristi Nistatin u kapima koje se drze u ustima neko vreme, muckaju se po ustima, a zatim progutaju. Mogu i tablete da se koriste, sastav je isti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.6.2009.

hvala na prethodnim odgovorima.Jos me samo zanima-primam 6 injekcija Urbazona,a danas sam pocela i sa inhalacijama u domu zdravlja.inhaliram se na par stvari,izmedju ostalog i na URBAZON.pa me zanima da li je ta kolicina urbazona stetna s' obzirom da ga primam kao injekcije i da se na njega i inhaliram?Hvala.

Posoji veliki raspon doza Urbazona tako da nema opasnosti da se prekoraci. Urbazon cete da koristite kratko (svega 7 dana) tako da nema opasnosti od nezeljenih dejstava leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.6.2009.

Postovani doktore, molim Vas da mi sto pre odgovorite! Napipala sam kod svog sincica (koji ima tri i po meseca) na levoj strani vratica ispod potiljka u visini usne skoljke cvoric koji ga na dodir boli i pri dodiru se ne pomera! Htela bih samo da Vam napomenem da je juce primio drugu dozu vakcine i da mu je nosic prethodna 3-4 dana vrlo malo slinio. Doktorka ga je juce pregledala i rekla da moze da primi vakcinu. Imam li razloga za strah zbog tog cvorica, kako nastaje, kako se leci i da li ce nestati?

Uvecane limfne zlezde na na vratu kod tako malog deteta nije neobicno i nije ozbiljno. To se javlja zato sto dete dolazi u dodir sa razlicitim bakterijama i virusima iz okoline, pa limfno tkivo reaguje na to. Kod dece su cesto, osim vratnih, uvecane i limfne zlezde ispod pazuha i u preponama. Kod Vaseg deteta limfna zlezda se uvecala zbog infekcije koja je izazvala curenje nosica. Uvecanje limfne zlezde se javlja i posle nekih vakcina. Kod nekih infekcija zlezde nisu bolne, dok su kod drugih umereno bolne. Mogu da budu uvecane nekoliko nedelja. Kod neke dece su gotovo stalno povecane. To se srece kod dece sa limfaticnom konstitucijom, sklone alergijama. Takodje, kod dece koja cesto dolaze u dodir sa virusima i bakterijama. Lecenjem infekcije dolazi do povlacenja zlezde, ali to obicno nije brzo, zna da potraje. Ako u medjuvremenu ponovo bude u kontaktu sa nekim mikroorganizmom zlezda ne stigne da se povuce. Uglavnom uvecanje zlezda nije problem. Smatra se da je kod dece normalno da zlezde na vratu i pazuhama budu do 1cm, a u preponama do 1.5cm. Vodite dete lekaru kad god primetite da deluje bolesno ili ima temperaturu, a zbog zlezda ne brinite
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: