Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 29.6.2011.

Postavana doktorke imam pitanje za vas.jA sam patila od anksioznosti,od straha.imala sam vrtoglavice,glavoblje.nisam mogla spavati i sve to.Bila mi je data terapija sa heleksa.heleksa sam pila 3 meseci i produzila sam sa asentrom.Od tad su prosle 6 meseci,i ja sad uzimam asentru pola,znaci 25 mg.,svaki dan.ja se sad osecam mnogo mnogo bolje ,nemam nikakve simptome,osim ponekad crne misle o smrti,ali to imaju sve ljude.Mj psihijatar je veoma skup,i ja vise ne mogu kod nega,pa bi vas zamolila da mi kazete koliko dugo moram da pijem asentru,i kako da prekinem sa asentrom,zato sto znam da nagli prekid ne sme.?

Postovana, crne misle o smrti nemaju svi ljudi i to je jedan od znakova depresije. Vi se bolje osecate i to je dobro, znaci da vam teraoija odgovara. Kada dodje vreme vas lekar ce postepeno ukinuti terapiju ili je zameniti drugom. Skupo lecenje je sigurno problem i otezava ga, ali najvaznije je da vi ozdravite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.6.2011.

postovani. imam dva dana do verovatnog termina porodjaja i otisla sam na intimnu depilaciju,da me ne bi brijali pri porodu.depilaciju sam inace radila sve do 6.meseca pa sam prestala.nikad nisam imala neke burne reakcije. posto moje kozmeticarke nije bilo,menjala je druga devojka koja nije ocito strucna. depilirala me sat i po,i od muke sam se i jako znojila,na kraju odustala od depilacije jer bi mi po 10 puta prelazila voskom jedan deo koze. sad mi se to upalilo,crveni se,pece i stidne usne su mi pomalo otecene.ne znam sta da radim. isprala sam kamilicom i stavljam aktivni kiseonik,ali kao da se ne smiruje. bojim se neke komplikacije. sta moze da se desi,s obzirom da sam pred porod? sta smem da stavim kako bih sanirala upalu? zahvaljujem

Postovana, to je bilo nepotrebno, jer babice vesto, brzo i bez povredjivanja brijaju intimni predeo. Ne sekirajte se. Upala ce da se smiri, jer do porodjaja moze proci i dve nedelje. Ako se radi epiziotomija (secenje medjice tokom porodjaja) zarastanje rane bi moglo da bude produzeno. Postoji mogucnost da bebica dobije infekciju koze tokom rodjenja. Mozete da nastavite tu terapiju (povidon jod nesme u trudnoci). Medjutim, najbolje je da se javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani!Usled cega dolazi do povecanog pusa ako je pri tom krvni pritisak normalan...i kod kardiologa su mi svi nalazi bili ok...inace imam 46 godins ,imam normalnu kilazu ..Hvala i pozzdrav!

Postovani, moguci uzroci ubrzanja pulsa su hipertireoza, malokrvnost, povisena telesna temperatura i stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani,imam prosirene vene na levoj nozi i bole me noge posto mnogo stojim na poslu.Moj deda je takodje imao iste,nisam do sada nista preduzimao pa me zanima kome da se obratim.Da li je bolje laserski ili klasicno,posavetujte me i ko to uspesno obavlja. Unapred hvala na savetu, Zoran.

Postovani Zorane, obratite se vaskularnom hirurgu. U principu ta nije rizicna operacija, dugo se radi, hirurzi imaju iskustva. Oporavak od operacije traje oko 3 nedelje. Klasicna operacija povrsinskih vena nogu se dugo radi. Vrsi se u pocetku bolesti dok su duboke vene zdrave tako da mogu da prihvate ulogu povrsnih. Kasnije nakon flebita, kada i unutrasnje vene budu prosirene, vise nema svrhe operisati, jer su moguce komplikacije i zapaljenja. Operacija vam na neko vreme ublazava tegobe i ima estetski znacaj, koji vama moyda nije mnogo bitan. Kod klasicne operacije jednostavno receno vena se u preponi ili iza kolena isece, a u donjem delu noge zakaci i iscupa. Sklonost ka sirenju vena je uglavnom nasledna. Utice i nacin zivota (dugotrajno sedenje i stajanje). Operacija vam znaci ne uklanja problem za sva vremena, ali za neko vreme sigurno. Moze se ocekivati da za 10 godina ponovo imate tegobe. Komplikacije su moguce kao i kod svake operacije. To je rizik anestezije, zapaljenja, obamrlost noge zbog ostecenja zivca ili otok zbog ostecenja limfnih sudova, oziljci. Ako se radi miniflebotomija rezovi su manji nego kod klasicne, pa su i oziljci znatno manji. Kod laserskog lecenja spoljasnjih vena pomocu toplote vena se zapusi iznutrava (ne vadi se). U venu se u lokalnoj anesteziji ubaci kateter kojim se dozira temperatura. Prednost laserske operacije nad klasicnom operacijom vena je da nakon zahvata ne ostaju krvni podlivi (modrice), oziljci, nema povrede zivaca i limfnih sudova i pacijent nema bolove nakon intervencije. Losa strana laserske intervencije je retka prolazna obamrlost delova nogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Postovani, vec sam vas pitao kako ishranom da povecam trombocite, a sada me zanima da li pomaze uzimanje maticnog mleca svaki dan i kakvo dejstvo ima maticni mlec na organizam? I samo da napomenem da to nije kupovni maticni mlec nego domaci, i zanima me da li ima razlike izmedju kupovnog i domaceg?

Postovani, maticna mlec je bogata belancevinama, aminokiselinama, vitamina A, B, C . Efikasna je kod slabosti, iznurenosti, senilnosti, poremecene ishrane, srcanih oboljenja, poboljsava cirkulaciju, ublazava nesanicu i psihicke smetnje, usporava starenje, podize energiju kod fizickih i umnih napora i utice na opstu vitlanost organizma. Uzima se 3x dnevno pre jela. Domaca od poznatog proizvodjaca je podjednako dobra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

Radjena mije-3-insiminacija pre 19dana,menstruacije jos nema.Test sam radila 14 dan od insiminacije bijoje negativa,,dali test moze pogresiti i sta dalje?Bojim se ponovo raditi test:Prve dve insiminacije menstruacija dosla 15dan.Hvala.

Postovana, ako je nivo hormona malo nizi, ako se test ne uradi sa prvom jutarnjom mokracom, ako se ne uradi po uputstvu, ako se uradi prerano test moze da pogresi. Javite se ginekologu. Nemate razloga da se plasite ponovnog testa. On moze da otkloni dilemu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

doktore operisala sam mladez pre dva meseca posle patoloskog pregleda bilo je sve ok evo vec nekoliko dana kako sam primetila na tom mestu mi je izasla neka crvena kuglica i ispod nje jos jedna onako podkozna i malo manja nace se nalaze iza uveta onko malo na gore na vrtu u kosi i na vratu inace imam jedu kuglicu koja je velicine zrna bibera imam je godinama cini mi se da se zacas stvrdne zcas omeksa i ja sama vise neznam recite mi dali sta mogu biti te dve kuglice oko skinutog mladeza i ova kuglica koju imam odavno kome se trebam obratiti i dali je to nesto ozbiljno hvala unapred

Postovana, javite se koznom lekaru. Ne mogu da znam sta je to bez pregleda. Kuglica moze biti malo uvecana limfna zlezda, koja reaguje na infekciju u grlu, ustima, sinusima, nosu ili uhu. Iza uha moze biti i posledica zapusenja izvodnog kanala lojne zlezde. Lekar vas moze uputiti da pregledate krv. Ako su kuglice vece od 1cm moze da se radi ultrazvuk, a dalji pregledi (hematolog, infektolog) su potrebni samo ako opsti pregled krvi nije u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

imam neke tupe bolove malo iznad pupka i creva mi stalno krce recite mi koje bi preglede trebala uraditi i dali koloskopija zraci htela bih uraditi cisto radi sebe da vidim sta se desava sa mojim somakom jedan dan normalno posle dva dana ne idem u vc pa posle proliv i sve tako mesec dana,dali taj pregled zraci i dali bi trbala raditi to ili nesto drugo.hvala

Postovana, javite se gastroenterologu. Endoskopski pregled debelog creva (kolonoskopija) je pregled pomocu sonde sa kamerom koja se ubacuje u debelo crevo. Moguc je i pregled ultrazvukom od strane obucenog rendgenologa. Ni jedan ni drugi pregled ne zrace.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.6.2011.

postovana,imam 30g,molim vas protumacite mi ove rezultate,c reaktivni protein 1,3 LDH 133, TSH 2,83, FT4 14, TG ANTITELA <20, ANTI TPO 18, ACTH 9,7, ESTRADIOL 133pg/ml, ESTRADIOL 488,1pmol/l FSH 3,5, LH 4,23, PROLACTIN 102, PROGESTERON 23,4.To sam radila po preporuci endokrinolga zbog sumnje na hipofizu,imam vec 5g iscedak braonkaste boje iz obe dojke,idem kod onkologa koji mi samo ispituje na patohistologiju na taj iscedak,i nalaz je uredan.Menzis imam redovno,ali krvarenje mi je sve oskudnije.Vec dva meseca imam bolove u obe dojke bez obzira na ciklus.Pijem letrox zbog sadasnje hipotireoze,pila sam pre 2g radioaktivni jod zbog tadasnje hipertireoze.Gineko.pregled i ultrazvuk je uredan.Dali su mi se hormoni poremetili menzis i dojke?Htela sam jos nesto pitati,dali je moguce da se stitna zlezda smanji posle radioaktivnog joda,posto su mi na ultrazvuku rekli da je mala,manja ne moze biti,a ultrazvuk dojke da je fibrocisticna.izvinite ako sam bila malo opsirnija sa pitanjima,hvala vam unapred na vasem cenjenom odgovoru

Postovana, normalne vrednosti estradiola, FSH, LH, progesterona zavise od faze ciklusa u kojoj se odredjuju. Prolaktin i ostalo su u redu. Braonkast iscedak iz dojke je uglavnom posledica fibrocisticne dojke. Dovoljno je da se povremeno uradi patohistoloski pregled iscedka i ultrazvuk dojke. Kod nekih zena sa fibrocisticnim promenama u dojkama bol postoji stalno. Pretpostavlja se da je to posledica stresa. Inace bol bi trebao da se oseca samo tokom PMSa. Nije sigurno, ali se pretpostavlja da se fibrocisticne proemene u dojkama javljaju zbog relativnog viska hormona estrogena. promena nije ozbiljna i neki smatraju da nije bolest, jer ih vecina zena ima u manjoj ili vecoj meri. Bol u dojkama moze da poveca kafa, a da smanji soja. Stitna zlezda moze da se smanji zbog terapije radioaktivnim jodom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani, moje pitanje je sledece: dali je moguce testom za trudnocu utvrditi tacan rezultat cak i iako je trudnoca vanmatericna? I sta moze izazvati pulsiranje u abdomenu i eventualnu oteknutost istog? hvala unapred. pozdrav

Postovana, dok je plod ziv test na trudnocu je pozitivan. To vazi za svaku trudnocu (i vanmatericnu). Pulsiranje u trbuhu izaziva protok krvi kroz krvne sudove ili cak aneurizma (prosirenje krvnog suda). Otok moze biti posledica nagomilavanja tecnosti ili gasova, pojave tumora ili gojenja. Javite se ginekologu. Dijagnoza vanmatericne trudnoce moze da se postavi ultrazvukom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani, imam 25 god. i pre godinu i po dana mi je dijagnostikovan ulcerozni kolitis. Gastroenterolog je usled pogorsanja ukljucio 40 mg Pronizona svakog dana sa smanjivanjem za 5mg na 10 dana. Ja jos nisam krenula jer se jako plasim nezeljenih dejstava koje bi ovaj kortikosteroid mogao da ispolji za ovih 80 dana terapije. Interesuje me koje posledice mogu da ocekujem da se ispolje u ovom vremenskom periodu?

Postovana, ispoljavanje nezeljenih dejstava je individualno i ne moze se predvideti. Zna se da zavusi od doze i duzine terapije. Zato je doktor dao semu po kojoj treba da pijete lek. Uz racionalno koriscenje Pronizona i postepeno smanjivanje doze nezeljena dejstva su minimalna. Vi ste citali uputstvo. Ako primetite bilo koje nezeljeno dejstvo obratite se lekaru. Kortikosretoidi se propisuju kada je veca steta od njihovog nekoriscenja i nelecenja bolesti nego sto je opasnost od nezeljenih dejstava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani,imala sam bolove u levoj ruci od lakta do malog prsta koji su prestali...sada kada naprezem ruku osecam bol ispod ramena,kada odmaram ruku nemam bolova.Primetila sam mali otok na sredini ruke sa unutrasnje strane tj gde se savija ruka...to traje nesto manje od mesec dana.Mazem diklofen gel,ali nikako u potpunosti da me prodje,Zanimame Vase misljenje i savet? Hvala unapred.

Postovana, javite se fizijatru. Verovatno je upala tetiva. Odmarajte ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani,moj suprug od pre 2 nedelje ima bolove u ledjima.postavili su mu sledecu dijagnozu: pocetne osteodegenerativne promene sa konveksnom sinistraskoliozom i spondilolistezom telo L5 prsljena.Koliko je to oboljenje opasno i kakav je tok bolesti?Kako se leci?

Postovana, spondilolisteza je klizanje i pritisak jednog prsljena preko drugog. Nalazi se na mestu gde se javlja kod vecine ljudi (peti lumabalni, L5). Najcesce je posledica spondilolize, povrede ili degenerativnog poremecaja, kao kod vaseg supruga. Leci se samo ako ima tegoba (fizikalnaterapija, lekovi protiv bolova, nosenje pojasa za krsta, izbegavanje opterecenja, naglih pokreta i nosenja teskih predmeta, dok je operacija izuzetno retka). Kicma je iskrivljena u levo. Degenerativne promene su pocetne. Nastaju sa godinama usled dugotrajnog sedenja, slabosti ledjnih misica, smanjene fizicke aktivnosti, gojaznosti ili nekog naglog poktera, a najverovatnije zbog svega ovog zajedno. Bolest ne moze da se izleci. Tok i prognoza zavise od toga koliko se cuva. Tegobe i prognoza bolesti nisu u skladu sa nalazom. Moguce su diskretne promene na smimku sa jakim tegobama (moguce je i obrnuto los nalaz sa malim tegobama). Da bi spreco napredovanje bolesti potrebno je da izbegava dugotrajno sedenje (neka pravi pauze u toku rada, da se razmrda malo, uradi neku vezbu ili se samo protegne), laganim vezbama postepeno da ojaca ledjne misice, izbegava podizanje teskih predmeta, savijanje, iznenadne pokrete i pusenje. Ako je gojzan da smrsa, ako nije da je odrzava na normalnu tezinu. Da unosite mlecne proizvode, pasulj i soju, jer sadrze kalcijum. Lecenje zavisi od tegoba, a uglavnom je fizikalna terapija, banjsko lecenje, lekovi protiv bolova samo povremeno, antireumatske kreme sa kamforom mogu cesce. Sa tom bolescu se zivi, od nje se ne umire.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovani lekari, imam pitanje a uz to i imam potrebu od vas savet, ja sam u 29 nedelju trudnoce, pa bih zelela da mi date savet koji je polozaj naj dobri za bebu kad spavam, nemogu da nadzem polozaj uvek spavam sa leve ili desne strane, htela bi da me savetujete dal mogu na legima da barem malo promenim polozaj, dal bebi je dobar taj polozaj kad bih spavala na lega, nemogu da nagem ugodan polozaj za odmor i spavanje a pri tom sam opkruzena sa jastucici al dzabe to je za kratko, i opet nemozu da se smestim u lagodan polozaj. Hvala vam unpred!

Postovana, spavajte na strani. Ako imate jaku gorusicu spavajte na levom boku. Ne treba da spavate na ledjima, jer materica pritiska trbusnu aortu i remeti cirkulaciju krvi, te moze da izazove nesvesticu. Pritisak na nervus vagus moze da izazove nepravilan rad srca. Ako se tokom noci okrenete na ledja pa vam se javi lupanje srca, preskakanje ili osetite nesvesticu, suprug treba da vas okrene na jedan, pa na drugi bok, cime se osloboditi aorta. Zbog bebe u odmakloj trudnoci nije dobro da spavate na stomaku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

doktore imam neki cudan pritisak u usima i neki cudan osecaj u glavi osecam cini mi se da mi leva polovina glave puna necim oci me peku dosta a krvni pritisak ok hvala

Postovana, javite se spec. ORL. Tegobe u glavi ste opisali neprecizno. Javite se i neurologu. Nije obavezno da je u pitanju neki veliki problem, jer sa ovom promenom vremena mnogi imaju neobicne tegobe. Medjutim, pregled je potreban.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

postovani doktore sinoc je poceo jako da me boli stomak,cele noci sam imala jako krcanje creva,cinilo mi se da gubim dah pocelo je da mi se vrti u glavi ali danas sam sa stomakom ok ali sa glavom uzas osecam jaku napetost u glavi u temelju glave u ocima ponekad u vratu sve sam nesto umorna pocelo mi je biiti po malo muka,molim vas za pomoc sta da radim nelogu sama nikako imam osecaj da cu da padnem bas mi je tesko u glavi popila sam jedan sulpirid ali mi nije bolje samo sam malo spavala od njega,inace sam radila magnetnu rezonanacu u januaru mesecu i sve bilo ok,neznam sta je sad ovo dali moze predstavljati neki ozbiljniji problem inace imam 27 godina hvala

Postovana, javite se lekaru. Moguce da je neki virus zahvatio ceo organizam.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.6.2011.

Postovana doktorice, danas sam bila kod dermatovenerologa. Prije pregleda sam pokvasila ruke i nadlaktice hladnom vodom, da bi Dr videla moju reakciju na to.Brzo je doslo do alerg. reakcije, ruke su bile crvene i gorele od neke toplote i imale su neravnine kao koprivnjaca. Dg je pisala urtikaria iritans. Dobila sam Ca sandos, Presing tbl. koje vec pijem neko vreme i Flosteron amp. zbog predstroznosti, jer planiram odlazak na more,sunce mi veoma godi, jako volim plivanje,a plasim se odlaska u vodu (na moru ipak je malo svezija). Danas posle ove inekcije uvec e sam isprobala da se istusiram vodom, ne bas toplom i brzo je opet doslo do reakcije na nekim delovima tela. Ocajna sam i ne znam sta da radim kada dodje zima. Sta Vi mislite dali da izbegavam more ili da se opustim? Koliko je stetno dejstvo Flosterona? Jeli moguce da nikakva th ne deluje na ovu bolest? Koje pretrage je dobro da uradim?Hvala.

Postovana, mozete ici na more u avgustu. Voda jadranskog mora je najtoplija u avgustu i iznosi oko 27 stepeni. Temperatura je visa u plicoj vodi tako da ne treba da plivate daleko od obale. Zimi treba da utopljavate celo telo i da nosite obavezno kapu, rukavice i tople cipele. Utopljavajte se i u drugo godisnje doba, ako duva hladan vetar, jer on snizava tempetaturu tela. Flosteron treba da se koristi kada je neophodno i sto krace vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani dr. Pojavio mi se kao neki plik ispod koze (nije ispupcen i precnika je 2-3 cm) blizu vagine, (sa leve strane) i boli me na dodir. Inace, jos uvek nisam stupila u seksualne odnose. Zanima me sta je zaista u pitanju i sta treba dalje da uradim kako bi to nestalo. Hvala.

Postovana, to moze biti zapaljenje Bartolinijeve zlezde. Javite se ginekologu. Nije potreban klasican ginekoloski pregled, jer je promena na spoljnim polnim organima. Inace, da znate kada je potrebno da se ginekoloski pregleda nevina devojka to se vrsi preko debelog creva tako da se devicnjak ne ostecuje. Zato ako imate neki problem, pojacan sekret ili bol u donjem delu stomaka ne treba da se ustrucavate da odete ginekologu, bez obzira sto niste imali seksualne odnose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Vec dve godine imam problem sa crevima.Bol u predelu oko pupka uglavno lucno se prostire sa desne strane pupka nadutost stolice neredovne,ili su ceste ili izostaju ali su normalne,ni tvrde ni meke.Jako sam nervozna zbog toga ,bol je konstantan i naduvena sam stalno.Pijem trenutno colospa retard i kapi iberogast ,ali mi ni predhodne terapije nisu pomagale.Doktori kazu to su nervoyna creva nije to nista i to je sve.Ja sa ocajna jer ne mogu normalno da funkcionisem,da li ovakva bolest traje ili ioma leka za nju.Hvala vam unapred!

Postovana, normalna stolica je od 3 dnevno do jedne stolice u tri dana. Ako nemate svaki dan isti broj stolica to ne znaci da je neredovna. Neredovna je ako se smanjuje zatvor i proliv, ako je stolica prolivasta ili izuzetno tvrda tako da se veoma tesko praznite. Sam broj stolica nije mnogo bitan, vec njen izgled (da li ima krvi, sluzi). nadimanje u stomaku je neprijatno, moze da izazove bol u stomaku, pa cak i u grudima, ali uglavnom ne ukazuje na tesku bolest. Nije mi jasno u kom smislu ne mozete normalno da funkcionisete. Tegobe kod nervoznih creva (colon iritabile ili spasticki kolon) mogu da se smanje psihoterapijom. Vazna je ishrana i smanjenje stresa. Javite se gastroenterologu. Ako nije nadjena nijedna organska bolest nema razloga da ocajavate. Zapazite koja vam hrana najvise izaziva gasove i nju redje uzimajte ili je jedite u manjoj kolicini. Iako je to individualno, moze se izdvojiti hrana koja najvecem broju ljudi izaziva gasove: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mleko i mlecni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktaze), crni luk, soja i repa. Umereni izazivaci gasova su: jabuke, banane, hleb i peciva, sargarepa, celer, plavi patlizan. Slabi izazivaci gasova : jaja, riba, meso, ulje, zivina, pirinac. Trajanje i izrazenost nervoznih creva zavisi od vaseg odnosa prema bolesti. Ako vam je jasno da niste tesko bolesni, da na stres reagujete nadimanjem i pokusate da ga snizite bicete dobro. Ako neopravdano ocajavate smanjicete kvalitet zivota.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani, u toku operacije hernie uradjeno je (citiram nalaz)Hernia inguinalis 1. sin. congenitalis, hidrocolea testis1 sin. Op. plastica canalis inguinalis 1. sin. sec. Lichtenstein (cum rate prolen) et operatio sec Wicelman. Obzirom da sam sve ovo napisao a u sustini neznam sta sve znaci, nakon operacije pojavila se tecnost testisima (kanalu), nakon 7 dana izvrseno je punktiranje iste izbocine (unutar testisa) da bi se izbocina znatno smanjila, ( koristeni oblozi acidi borici) uz dodatnu terapiju antibiotika. nakon svega toga ostala je kao jedna mala cista velicine veceg klikera. operacija se desila u februaru mjesecu a danas 4 mjeseca nakon svog desavanja ta "cista" je jos uvijek prisutna i pocinje da mi prouzrokuje bol koja se manifestuje probadanjem i bolom citave noge. Bol se pocela javljati prije par dana pa bi vas zamolio ako mi mozete reci sta je naj bolje uraditi i sta je moglo prouzrokovati sve gore navedene komplikacije. Unaprijed hvala, Goran A.

Postovani Gorane, javite se urologu. Hidrokela je nagomilavanje tecnosti izmedju omotaca testisa ili duz semevoda.U otpusnoj listi pise da ste je imali pre operacije, sto nije neobicno. Kila i hidrokela su cesto udruzene. I nakon operacije nije neobicna. Medjutim, posto se dugo ne povlaci javite se urologu da se vidi da to nije posledica upale epididimidisa ili testisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani dr. moje cikluse traje od 28-35 dane .dali je moguce da je nastala trudnoca na dan ocekivane menstruacije, i posle 10 dana da je utvrdjena trudnoca na ultrazvuka od 6 g.n sa vidljiv embrion sa crl-4mm . pre koliko nedelje od prilika je nastala trudnoca. Hfala vam puno

Postovana, ultrazvukom se odredjuje starost trudnoce merenjem precnika gestacijskog meska. On nije potpuno okrugao, vec ovalan pa se mere dva precnika i racuna srednja vrednost. To nije potpuno precizna metoda. Nesto preciznija metoda je merenje distance teme-trtica tzv. CRL (crown-rump lengths). Znaci ultrazvukom se meri velicina i tako procenjuje starost. To je orijentacino i prema tome ne mozete tacno da izracunate kada je doslo do zaceca. Ako na starost (gestacijsku: g.n) koju vam kazu pri UZ pregledu dodate dve nedelje dobicete vreme zaceca. Naravno to je orjentaciono i nije precizno. Sluzi za orijentaciju da li trudnoca pravilno napreduje. Nije nacin da se odredi kada je doslo do zaceca i da se izvlaci zakljucak o ocinstvu. Za odredjivanje ocinstva koriste se druge metode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani,moja majka ima 51god.,u globalu oseca bol u kostima,ali od nedavno se zali i da je boli desni kuk. Bolovi dan-dva se smire,a onda se ponovo jave. Takodje, na desnoj nozi trnu joj i dva srednja prsta,s tim sto napominjem da je tu nogu pre par godina povredila, ona misli da je uganula ali nije se javila lekaru pa je to tako proslo. Sta bi moglo biti u pitanju? Hvala unapred!

Postovana, mama mora da se javi neurologu, fizijatru i ortopedu. Kuk i lumbosakralni deo kicme treba da se snime (bolje magnetnom rezonanacom nego rendgenom) da bi se video uzrok bola. Ako je ostecen kuk glavni simptom je bol pri hodu. Najcesce se javlja u preponi, sedalnom predelu, ali i u kolenu. Javlja se i kratkotrajna ukocenost pri prvim pokretima (dok se ne razmrda), ogranicen obim pojedninih pokreta (najvise unutrasnje rotacije) i teskoce pri obuvanju. To su najvazniji rani znaci ostecenja kuka tj. koksartroze. Kasnije moze doci do skracenja noge i smanjenja obima misica. Koksartroza je degenerativna bolest kukova tj. ostecenje zglobne hrskavice koje se kasnije siri na ostale delove zgloba (zglobnu cauru i kost). Nije poznat uzrok bolesti. Bolesti doprinosi i otezava je delimicno urodjeno iscasenje, nejednaka duzina nogu, gojaznost. Trnjenje je najverovatnije posledica degenerativnih promena na kicmenom stubu (spondiloza, diskopatija). Trnjenje prstiju moze biti u sklopu lumbalnog sindroma. Glavna tegoba je bol u krstima koji se pojacava pri pokretanju i naprezanju. Bol moze da zraci prema kuku pa bolesnik misli da ima bolestan kuk. Moze da se siri duz noge i da ga prati trnjenje prstiju. Bez pregleda nije poznat uzrok bola te je neophodno da se javi lekaru. Potrebno je da izbegava nagle pokrete, dugotrajno sedenje i podizanje teskih predmeta. Ako je gojazna da smrsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

postovani, uskoro polazimo na odmor a moj trogodisnj sin povraca dok se vozi pa me interesuje dali bih smela da mu dam neki lek protiv mucnine cula sam da postoje neke tabletice protiv toga? ako smem recite mi naziv tog leka i koliku dozu za decaka od 3 godine?

Postovana, dete od tri godine moze da koristi tablete protiv bolesti voznje (kinetoza) npr. DIMIGAL. Pola do sat vremena pre pocetka putovanja dajte detetu cetvrtinu ili polovinu tablete. Ako putujete duze tabletu dajete na 8 sati, ne vise od 1,5 tablete za 24 sata. Lek izaziva pospanost sto je pozitivno, jer detetu brze prodje vreme. Medjutim, kod dece paradoksalno moze da se javi uzbudjenost, nesanica, nervoza i nemir. Ostala moguca nezeljena dejstva su glavobolja, zamagljen vid, zujanje u usima, suva usta, lupanje srca, vrtoglavica i pad krvnog pritiska, retko zatvor ili proliv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovana, imam problem da sam se za nekih 10-ak dana ugojila 12kg (?!). Imam 33 godine. Nemam nikakve druge simptome tipa glavobolje, visokog krvnog pritiska, dobro spavam,nemam otoka,... Mozete li mi reci o cemu se radi?

Postovana, to je neobican porast tezine za kratko vreme. Najvise lici na nagomilavanje tecnosti (lazno gojenje). Pregledajte stitnu zlezdu (hipotireoza izaziva gojenje). Gojenje moze biti i simptom depresije, policisticnih jajnika, Kusingove bolesti, poremecaja bioritma (spavate danju, abudni ste nocu) ili posledica koriscenja pojedinih lekova. Mozda je i greska u merenju tezine, jer ona normalno moze da varira tokom dana par kilograma. Merite se uvek u isto vreme, ujutru nakon praznjenja creva i besike, a pre jela.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani Doktore! Imeno radi se o Dg.Cystae epididymi 1.sin (Ultrasonografija) Nalaz:u predelu caput epididymi levo prisutna cista sa dijametrom oko 15 mm i druga manja septirana sa dijametrom od 4,5mm.parenhimot na oba testisa i funiculusite uredni.Terapija od 10 dana sa Citeralom 500 je zavrsena i cista je bila u povlacenju pa je produzena terapija sa Norfloxacinom 400mg jos 10 dana ,danas smo bili kod urologa i cista se uvecala sa 15 na 21 mm,za mesec dana. Radi se o decaku od 16 godina,urolog kaze da treba operisati sada pre godisnjih odmora,od objektivnih razloga ja bi cekao do pocetka Septembra,a bojim se da se ne pogorsa stanje decak ne oseca nikakvih bolova sada,molio bih za savet,hvala vam unapred.

Postovani, cista epididima obicno ne zahteva hirusko odstranjenje, sem ako ne izaziva tegobe ili ako raste. Neznam da li se moze cekati, jer neznam uzrok rasta ciste. Nezna ni urolog i zato zeli za svaki slucaj da je sto pre ukloni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Htio bih vas pitati na koji nacin se moze povecati penis. Da li se (mehanickim) istezanjem moze dovesti do povecanje duzine muskog polnog organa? Ili se to radi plasticnom hirurgijom ili mozda nekim biohemijskim preparatima (biljni preparati, ljekovi i sl.)? I drugo pitanje, lijevi testis mi je veci od desnog. Imao sam operaciju varikokele, i kontrole nakon toga do godinu. Nemam problema ni sa erekcijom ni sa ejakulacijom. Interesuje me da li je to problem i da li to treba lijeciti i kako? Unaprijed hvala.

Postovani, postavili ste vise pitanja. 1. Testisi uglavnom nisu podjednake velicine. Medjutim, ako je u poslednje vreme jedan od njih narastao neophodno je da se javite urologu. 2. Nemate problema ni sa erekcijom ni sa ejakulacijom sto je preduslov za zadovoljavajuci seksualni zivot. Ostalo zavisi od emotivne veze sa partnerkom i vase zelje da je zadovoljite. Zenama obicno treba duza predigra da bi se opustile i odgovarajuca stimulacija da bi dozivele ozgazam. Mnoge se stide da kazu sta im prija pa treba da pitate. Velicina penisa im pri tome nije bitna. Mnogim zenama koje se ne opute i navlaze lepo pre seksa veci penis deluje zastrasujuce i odbojno. Sa druge strane mali penis koji ih zadovolji ili peting su ok. Zene znaju da su muskarci optereceni velicinom svog polnog organa i manipulisu time. Ako vas voli i stalo joj je do vas nece reci da je mali, cak i ako jeste. Zeli li da vas ponizi reci ce da je mali, bez obzira na njegovu velicinu. Da bi penis mogao da dostigne maksimalnu erekciju, a time i velicinu osim psihickih faktora potrebni su zdravi krvni sudovi. To znaci da treba da izbegavate pusenje (suzava krvne sudove) i masnu hranu i da jedete dosta voca i povrca. Kontrolisite masnoce i secer u krvi i ako su povisene normalizujte ih. 3. Na pitanje koje vas najvise interesuje: kako da povecate penis sledi odgovor: Zasto zelite da ga povecate? Ako zelite da se hvalite drugovima njegovom velicinom-hvalite se slobodno. Ni njihov nije onoliki koliko pricaju. Ako zelite da ga povecate zbog nekog seksualnog problema znajte da velicina nikada nije uzrok. Moze biiti uzrok vasa nesigurnost zbog njegove velicine, ali nesigurnost se leci psihoterapijom, a ne istezanjem. Plasticnom hirurgijom moze da se poveca, biljnim preparatima koji poboljsavaju cirkulaciju deluje se preventivno na stanje krnih sudova i zadovoljavajucu erekciju, ali nece da poraste. Vezbe istezanja mogu nesto uciniti, ali su nepotrebno maltretiranje. 3 Mislim da vama nije potrebno nikakvo lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Vec 3 dana imam problem neznam o cemu je rec pa bih vas zamolio da mi pomognete..U zadnja tri dana nesto sam previse nervozan stiskam zubima,osecam pucketanje u usima,usporeni rad srca,bol u desnom laktu,povremeno i prilikom hodanja mi povremeno zadrhti cela desna strana krene od noge pa dojde do glave i u tom trenutku kao da mi se nesto desava u glavi imam neki prekid koji traje mozda secundu mnogo cudan osecaj pa se sve vrati normalno pa tako ponovo mozda nije nista ozbiljno ali me nervira jer do sada mi se ovako nije nikad desilo...Molim za odg. i unapred hvala

Postovani, pobrojane tegobe su posledica nervoze. Pokusajte da snizite stres. Idealno bi bilo da vam je jasno sta vam izaziva napetost. Da to izmenite ili ako to nije moguce da ga prihvatite kao neminovnost, jer je zaista, nepotrebno da se sekiramo zbog onog sto ne zavisi od nas i ne mozemo da ga izmenimo. Fizicka aktivnost pomaze. Veoma je efikasan dzoging, plivanje, fitnes, tenis.., ali i setnja, bavljenje hobijem, dobro planiranje svojih obaveza, odmor, dobar san (ako lose spavate izmorite se fizickom aktivnoscu tokom dana, ali ne neposredno pre spavanja). Pravilna ishrana pomaze. Unosite dosta voca i povrca, integralne zitarice i testeninu. Mozete i multivitaminsko - mineralne suplemente (vitamini A, C, E, B, selen, magnezijum i cink pre svega), koji naravno nisu zamena za pravilnu ishranu. Izdvojite vreme za obrok, jedite opusteno, nikako na brzinu i uzgred. Ako ste na poslu pretrpani obavezama, pokusajte da ih smanjite. Svakodnevno izdvojte vreme za odmor, opustanje i ono sto volite da radite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.6.2011.

Postovani radi se o dijagnozi Epididymitis 1.sin,"ultrasonografski nalaz-levi testis sa urednom formom,lako hiperehogena struktura i bez fokalnih defekata.levi epididim uvecan po svojoj duzini i bolno osetljiv na palpaciju",urolog mi je dao terapiju (fleksicit 5 dana,citeral 5,zinat 5 dana i zavrsio sam sa vibramicinom jos 5 dana),predhodno sam imao otok koji se sada povukao 90%,urolog mi je prekinuo terapiju ali ja jos osecam povremene bolove u levi testis obicno posle napora.druga ispitivanja nisam radio pa e bojim da se to ne povrati,molio bih vas savet sta dalje dali da uzimam jos terapiju ili da radim jos ispitivanja,ovo upala mi se prvi put desava i zelio bih da izlecim ako je moguce inace imam 43 godina....

Postovani, ne nastavljajte terapiju, vec se javite urologu. Povremeni bol u testisu, posebno nakon napora ukazuje da je upala epididima (Epididymitis) dobila hronicni tok ili je od pocetka zapaljenje bilo hronicno. Pomazu tople kupke, odmor i podizanje testisa (suspenzorijum) na primer tesnim gacama. Antibiotici se primenjuju izuzetno retko. Hronicni Epididymitis nije zabrinjavajuce stanje, ali mu neki bolesnici pridaju preveliki znacaj, plase se, te je potrebna psihoterapija
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

postovani dr.htela sam da vas pitam uvezi moje mame.ona ima 73 god,i boluje od neuralgije trigeminis od januara ove godine.i imala je jake bolove ,pije lekove tegretol dva puta dnevno po 4oo mg .25.05.ove godine dobila je blokadu u vilici od 96% alkohola i bolje joj je sada momentalno.ali su joj usta ostala na jednu stranu kriva.bila je posle blokade sva otecena i otok je splasnuo ima jos malo otoka oko nosa i jagodice.ja se pitam da li ce se ta usta normalno ispraviti ili ostati stalno tako.bila je na maksofacijalnoj hirurgiji u ns i oni su joj tu blokadu dali.sad vas ja pitam da li bi trebalada smanji dozu lekova jer je puno a pije od 18 januara te lekove.unapred hvala.

Postovana, Tegretol obicno daje dobre rezultate kod neuralgije trigeminisa i primenjuje se do prestanka bolova. Ako ne pomaze primenjuju se drugi lekovi iz grupe antiepileptika. Ako i to ne pomogne vrsi se hirusko lecenje (blokada, uklanjanje pritiska na nerv, presecanje nervnih vlakana za bol i sl.). Tegretol moze da se pije i duze od 18 meseci. Uzrok iskrivljenih usta moze da bude paraliza nerva trigeminusa. Uz fizikalnu terapiju stanje moze nesto da se popravi. Prognoza zavisi od uzroka bola (neuralgije) i uzroka krivljenja usta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

Postovani, kao prvo zeleo bih da vam se zahvalim na pomoci, u vezi kolena. Zeleo bih da vas pitam da li mi preporucujete da koristim neke proteine ili kreatine, posto zelim da se ugojim? Visok sam oko 190cm, a tezak 70kg. Da li imate neku preporuku na koji nacin da dobijem jos nekih 20-ak kilograma? Samo da napomenem da imam problema sa trombocitima i svake godine po 2-3 puta idem u Beograd na preglede. I ako mozete da mi kazete koja je hrana najbolja za povecanje trombocita (nisam siguran, ali mislim da su mi sada trombociti oko 80.000 ili 86.000). Pokusavam sa mesanjem vode, limuna i meda, posto ne primam nikakve terapije od kada sam poceo da bolujem od trombocitopenije (mislim da nisam pogresio naziv). Plasim se da uzimam neke proteine i kreatine bas zbog ove bolesti i molim vas da mi kazete sta bih mi bilo najbolje? Inace bolujem od 15. godine, a sada imam 19. HVALA VAM PUNO!

Postovani, vi imate tezinu samo malo ispod idealne. Ako imate srednje razvijen skelet za vasu visinu idealna tezina je 75,3-83.5, ako su vam kosti sitne onda je izmedju 72.7 i 77.2kg. Samo ako imate izuzetno teske kosti (jako razvijen skelet) normalna tezina za vasu visinu je u rasponu od 80.5 do 89.8. Mozete vezbama da oblikujete misice i popravite drzanje tela, ali kilaza vam nije potrebna. Proteine i kreatine ne preporucujem, jer vam mogu ostetiti zdravlje, pogotovu sto imate snizene trombocite. Lekove i suplemente treba stedljivo da koristite i to iskljucivo po savetu lekara. To se odnosi i na lekove koji se izdaju bez recepta. Jedite raznovrsnu hranu. Izbegavajte alkohol i suhomesnate proizvode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

Postovani, molim da mi preporucite dijetu kojom bih skinula prevelike kilograme koje sam dobila lijecenjem jetre sa kortikosteroidima, imam 42 godine i nemam druge bolesti osim povremeno povisenog tlaka, Unaprijed zahvalna

Postovana, jedini nacin da smrsate i zadrzite zeljenu tezinu je da promenite stil zivota. Krecite se vise da bi utrosili kalorije i promenite navike u vezi ishrane. Jedite 5 puta dnevno po malo. Izbegavajte slane i masne grickalice i slatkise praznih kalorija. Jedite vise voca i povrca, posno meso, ribe, mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce. Obratite se dijeteticaru koji ce vam dati preciznu dijetu u skladu sa vasom tezinom i zdravstvenim stanjem. Tako necete biti gladni i necete morati da smisljate sta da jedete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

Postovani, da li angina pektoris moze da se utvrdi putem ultrazvuka srca (kolordopler)? Naime, eho srca pokazao je da je sve u redu sa srcem i doktror me nije poslao na dalja ispitivanja. Imam povremene bolove u predelu grudi, vise kao stezanje i ne siri se ka rukama i vratu. Imam povisen krvni pritisak, koji je lekovima regulisan i imam alergijsku astmu. napominjem da imam 26 godina. Hvala! Srdacan pozdrav!

Postovana, angina pektoris ne moze da se utvrdi putem ultrazvuka srca (kolordopler). Doplerom se pregledaju krvni sudovi, vidi se njihova prolaznost i moze da se proceni da li postoji opasnost da dobijete anginu pektoris. Moze da se vidi i da li je prelezan infarkt. Eho srca je ultrazvuk koji prikazuje gradju srca. Angina pektoris se dijagnostikuje testom opterecenja. Doktor vas nije uputio na test opterecenja, jer smatra da niste srcani bolesnik, vec su tegobe posledica stresa ili anksioznosti. Javite se psihologu ili psihijatru. Bol u grudima se javlja u toku i posle astmaticnog napada. Lecite astmu i redovno kontrolisite psitisak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

doktore koliko puta godisnje se sme raditi magnetna rezonanca i dai je stetna

Postovana, magnetna rezonanca ne koristi stetno zracenje kao rendgen tako da se radi kad god je potrebna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

POSTOVANI MOLIM ZA SAVET U PETAK TREBAM ICI NA OPERACIJU VENA JER ME BAS DOSTA BOLE REKLI SU MI DA JE BOLJE DA IH OPERISEM ALI JE MENE PREVISE STRAH OD OPSTE ANESTEZIJE CULA SAM DA SE DESAVA SVASTA SA TOM ANESTEZIJOM MENE JE STRAH IMAM 27 GODINA I MAJKA SAM DVOJE MALE DECEMOLIM VAS POMOGNITE MI STA DA RADIM DALI IMAM NEKOG DRUGOG IZBORA I KAVU DRGU ANESTEZIJU MOGU TRAZITI SEM EPIDURALA I DALI JE TA OPERACIJA OPASNA STA MOZE DA IZAZOVE INACE ZIVIM U BELGIJI HVALA

Posrovana, pre operacije vas pregledaju internista i anesteziolog. Ako postoji rizik nece dozvoliti operaciju. Kao kod koriscenja bilo kojeg leka unapred se nezna da li ste eventualno alergicni. Na ovo pitanje smo vam vec odgovorili 16.06.2011. Pronadjite ga i procitajte. Za tu vrstu operacije ne mozete da trazite drugu anesteziju, ali mozete da trazite drugaciji nacin lecenja vena koji ne zahteva epidural.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

Treba da idem ne godisnji odmor oko 8 augusta po mom proracunu trebalo bi da dobijem 15 augusta.Htjela sam oa odgodim par dana ciklus posto planiram da ostanem 10 dana.Interesuje me da li postoje neke tablete koje mogu da uzmem samo tih par dana ispred pa da malo odlozim menstruacioni ciklus i koje naravno i kako se koriste?U semptembru cu imati 38 god.HVALA!

Postovana, mozete da uzmete Primolut nor od 12 augusta tj. od prilike 3 dana pre ocekivane menstruacije. Pijete 2 ili 3 tablete dnevno onoliko dana koliko zelite da odlozite menstruaciju. Maksimalno mozete da ih pijete 10 do 14 dana. Jedan do tri dana po prestanku koriscenja tableta dobicete menstruaciju. tablete bi trebao da vam propise ginekolog. Tablete ne stite od trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 24.6.2011.

Postovana, imam 28 godina, pre mesec dana su pocele glavobolje koje brzo prolaze ali zadnjih dana pocinje sve cesce da "igra" ili "drhti" nerv ili zivac nezma na desnoj slepoocnici iznad desnog uha, toliko jako udara da se moze gledati a ne samo osetiti. Kazite mi sta da radim, i sta je uopste to i zbog cega se to javlja? pozdrav

Postovana, javite se neurologu. To je vaskularna glavobolja, a vidite pulsiranje krvnog suda. Izmerite krvni pritisak. Bol moze biti, takodje, posledica malokrvnosti ili stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2011.

Postovan, ja sam vam vec postavila pitanje o Yaz pilulama. Desilo se da su me noge i dalje bolele, da su se bolovi prosirili i na ruke, tako da sam otisla do ginekologa koji mi ih je prepisao i rekao mi je da prestanem da ih pijem, sto sam ja i uradila, evo vec je cetvrti dan kako ih ne uzimam i dobila sam, iako sam krvarila sve vreme, prestalo je na jedan dan i ponovo pocelo, tako da je to po planu. Ono sto me brine jeste suvi kasalj koji sam imala dok sam koristila pilule i dalje ga ima, ali 5 min na dan uvece. Boli me desno rame, ruka do lakta i vrat sa te strane, mada mislim da je to pocelo pre pilula, kao i trnjenje ruku.Da napomenem da mi je fizijatar dijagnostikovao mehanicku upalu misica (donji deo ledja) pa ne znam da li bol tako moze da se refleksuje u rame? Temperaturu nemam. I ono sto me je danas prepalo je krv u ispljuvku! Naime, osetila sam krv u ustima, izvukla iz grla i bilo je malo krvi, ali kad izvucem iz grla,pluca, ne ovako. Posto sam je osetila u ustima, pretpostavljam da se slilo iz nosa, posto cesto imam malo sukrvice u nosu zbog kapilara. Pusim par cigareta na dan, nekad ni jednu. Sta to jos moze da bude? Da nema neke veze sa reakcijom na pilule? Plucna embolija? Sta jos moze da znaci ta krv i bolovi? Da li treba da se javljam doktoru? Plasim se i za ciklus, posto sam imala 5. ovog meseca, popila skoro dva reda pilula, evo sad opet pocelo 20. da li bi sledeci trebalo da bude normalno za 30 dana? Zahvaljujem

Postovana, javite se spec.ORL i pulmologu. Uzrok krvi u ispljuvku se nezna bez pregleda. Malo cesca krvarenja bi mogla da dovedu do malokrvnosti pa cete proveriti krvnu sliku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2011.

Postovani,imam jedan veliki problem.Imam samo 37 godina,dvoje male dece i tesku astmu.Toliko tesku da ponekad pomislim ugusicu se,puna mi je kuca lekova ali nista ne pomaze.Problem je sto me dece tako svaki dan gledaju gde se mucim,vodim ih sa sobom lekarima jer ih nema ko pricuvati pa tako da ih i sa tim maltretiram.Ja ih gledam svaki dan kako im uskracujem normalan zivot sa mnom,sve mame vode decu u setnju,ja nesmem zbog velikog gusenja,nemogu nikuda samnom.Htela sam lepo zivot da prozivim sa svojom decom,a ja nisam sposobna ni za sebe.Isla sam i kod psihijarta i on mi je rekao da je to sudbina,da se pomirim sa tim i gotovo.Ali ja nemogu.Najgore je st pijem i jako opasne lekove i to puno njih pa se bojim da necu doziveti njihovo odrastanje.Molim vas recite mi sta da radim jako mi je tesko.

Postovana, sudbina moze da se menja. U danasnje vreme pravilno lecena astma nije teska bolest. Ima vrhunskih sportista koji boluju od astme. Znaci da se vi ne lecite dobro. Javite se pulmologu. Uz savremenu preventivnu kortikosteroidnu terapiju vi necete imati gusenja uopste i zivecete kao svi zdravi ljudi. Preventivna terapija se goristi neprekidno jedan vremenski period (to je individualno). Sprejevi su u maloj dozi, mnogo manjoj od kortikosteroida u tabletama ili injekcijama. Vodite decu u setnju, jer ona vama nije zabranjena. Promenite psihijatra i javite se pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2011.

Postovani imam bebu od 3 meseca koju iskljucivo dojim.Medjutim nije imala stolicu 8 dana,dala sam joj jace zasecerenu kamilicu i isti momenat je kakila.proslo je 5 dana ona opet nema stolicu,nedaje mi se kamilica jer bi zelela da sama kaki,inace pre je imala stolicu dva puta dnevno.Idemo i na put 20 dana pa se bojim da nije nesto.hvala unapred.

Postovana, kod dojene bebe to nije neobicno, sada pogotovu jer vise tecnosti gubi znojenjem. Ako stolica nije isuvise tvrda to se ne smatra zatvorom. dajte vodicu i caj svakodnevno. Ako i pored toga stolica bude tvrda, suva i beba tesko kaki vodite je pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 23.6.2011.

Postovani,svako jutro kad se probudim imam jaju,jaku mucninu,ali nepovracam.tokom dana imam je isto ali nesto blazu.Pocinje mi smetati jer je vec postalo naporno se boriti sa njom.Molim vas recite mi zasto mi se to desava i sta uraditi da me prodje.e i jos nesto,ponekad me uhvati suv kasalj ali kao iz dubine pluca,pa iz bog toga mi se podigne zeludac kao da cu povratiti.

Postovana, morate da se javite gastroenterologu. Tegobe koje imate mogu da izazovu brojne bolesti organa za varenje (gastropatija, ulkus, GERB, tumor), ali se mogu javiti i kod zdravih organa za varenje (dispepsija). Javite se zbog suvog kaslja svom lekaru, a on ce proceniti da li treba spec.ORL ili pulmologu. Refleks kaslja moze izazvati povracanje. Osobe kod kojih se vraca zeludacna kiselina u jednjak (GERB) mogu imati suv kasalj, pa cak i astmu koja se ispoljava samo suvim kasljem.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: