Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani, moja supruga (rodjena 1973.) vec nekoliko meseci ima problema sa disanjem kroz nos. Sliva se i sekret, nema ga mnogo, ali uglavnom ga je tesko izbaciti. Radi kao profesor, dosta pise kredom. ORL (mlad doktor, tek odnedavno specijalizirao) je nasao: "Sluznica rusicasta, sasusen sekret, zadebljala sluznica oba usna hodnika, septum devirao u desno." Dao je da uradi RTG PNÅ, briseve grla i nosa sa biogramomo, bris nosa na EO i KKS, SE, fibrinogen, ukupni IgE. Danas je uradila RTG PNÅ i izvestaj radiologa je sledeci: "Na podu maksilarnih sinusa obostrano, izrazenije desno prikazuju se okruglaste, jasno ogranicene senke desno velicine 25x20mm, levo 20x15mm (mukocela, polip, granulom,...). Sve PNÅ su odrzane transparencije. Devijacija septuma nosa." Da li mozete da date vase misljenje na osnovu ovoga i kakav bi bio Vas savet?

Postovani, lekar je odmah napisao da se urade svi pregledi koji ce pokazati uzrok slivanja sekreta. Uocene su promene u oba vilicna sinusa, koje mogu da budu polipi, mukokele ili granulomi. Polipi su izrastaji sluzokoze, mukokele su ciste (supline) ispunjene tecnoscu ili gnojem. Ove promene nastaju zbog hronicnog zapaljenja ili alerije, mada ova dva stanja mogu da idu i zajedno. Ako postoji infekcija, nakon njenog izlecenja sledi hirusko lecenje. Mukokela i polip mogu da rastu i da dovedu do komplikacija tj, ostecenja okolne kosti. nemate razloga da sumnjate u doktora, iako je mlad. Ozbiljno je pristupio postavljanju dijagnoze i nema razloga da sumnjate da ce tokom lecenja biti drugaciji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.1.2012.

Postovani doktore, imam 40 godina, vec 15 dana osjecam u potiljacnom dijelu glave i sa lijeve i sa desne strane neku mucninu i tezinu, ponekad sa manjim bolom. Ta mucnina se spusta, odnosno struji iz potiljka niz vrat, ispod potiljacnog dijela glave, prema tacki gdje se spajaju vrat, ramena i ledja. Istovremeno imam i zujanje da li u usima ili u potiljacnom dijelu glave prema usima, ne mogu da odredim. Ponekad bol, koji sam gore pomenuo, ide, odnosno siri se iz potiljacnog dijela glave kao ceonom dijelu glave i dijelu ispod obrva. Osjecam da, ponekad dok hodam, bol iz potiljka me zanosi. cim se javi bol u potiljku, javi mi se i mucnina u stomaku i nagon za povracanje, ali ne povratim nista. Naglo sam izgubio apetit, i ne jede mi se nikakva hrana. Unaprijed hvala na odgovoru, Dragan.

Postovani Dragane, bol, strujanje, zujanje u usima i nestabilnost su posledica promena na vratnom delu kicme (cervikalni sindrom). Promene mogu biti razlicite: spondiloza, diskopatija tj.promeme na medjuprsljenskim diskusima zbog njihovog starenja ili povrede. Ubrzava ih dugotrajno sedenje. Javite se fizijatru. Tokom terapije je vazno da naucite vezbe za vratni deo kucme i da ih primenjujete svakodnevno i nakon zavrsetka lecenja i da izbegavate dugotrajno sedenje. Ako imate sedeci posao povremeno ustanite, prosetajte i razmrdajte vrat. Mucnine mogu, ali ne moraju da budu u vezi sa kicmeom te se javite i gastroenterologu, posebno sto nemate apetit.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

dali se sme piti prpranolol s eritromicinom

Postovani, Eritromicin sa pojedinim lekovima, kao sto su astemizol, terfenadin, ergotamin, dihidroergotamin, cisaprid, pimozid, klaritromicin, moze da dovede do aritmije. Nije uoceno da do toga moze da dodje u kombinaciji sa Propranololom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani, Doktor mi je rekao da uradim hormone, jer dve godine ne ostajem u drugom stanju.Kada sam odnela rezultate, rekao je da su svi hormoni dobri, osim prolaktina koji je drugog dana ciklusa bio 30,9 ng/ml i rekao je da je dosta visok.Zatim mi je rekao da uradim sutra dan opet prolaktin i da odnesem rezultate da bi mi prepisao odgovarajucu terapiju.U 11h prolaktin je bio 26,5 ng/ml, a 18h je iznosio 28,8 ng/ml.Da li je njegova vrednost mnogo visoka i da li je on uzrok sto dve godine ne ostajem u drugom stanju i da li se on dugo leci? Hvala vam puno unapred!!!

Postovana, povisen prolaktin moze da bude uzrok steriliteta. Kod vas nije mnogo povisen. Moguca je normalizacija uz primenu leka Bromokriptina. Brzina normalizacije je razlicita i zavisi od uzroka hiperprolaktinemije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani, 93-ce sam prelezala hepatitis b, Nakon toga sam imala dve trudnoce i sve je proslo u redu.Interesuje me da li i koje pilule za kontracepciju mogu koristiti.Unapred zahvalna na Vasem savetu.

Postovana, verujem da nema komplikacija u smislu hronicnog hepatitisa i da je hepatogram normalan. Da nije znali bi to, jer ste kontrolisali krv tokom trudnoce. Mozete da koristite hormonsku kontracepciju po savetu vaseg ginekologa, ako ne postoje kontraindikacije (tromboza vena, hipertenzija, migrena...). Prelezani hepatitis B ne utice na izbor kontraceptivne pilule.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Pstovani, ja sam pre mesec dana zavrsila sa terapijom Ureaplasme( hemomici4*1 jednokratno,+dovicin2*1 7 dana+mac miror complex vaginalete) . Bila je u konc 10na 5. Nakon terapije su mi nestali svi simptomi infekcije ( pojacan sekret, neprijatan miris) ali, juce su se opet vratili i ja sam ocajna. Da li je uobicajeno da ova terapija ne deluje, kako vi to lecite? Sekret mi je jako pojacan , gust, beo, i uzasno neprijatnog mirisa.Molim Vas za savet. Kome da se obratim?

Postovana, verovatno se ureaplazma javila ponovo. Obicno je potrebna duza terapija. Obratite se ginekologu. Tokom lecenja koristite prezervativ ili izbegavajte seksualne odnose.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.1.2012.

Postovani Imam problem sa dojkom osecam povremeni bol u desnoj dojci,ispod pazuha pa skoro i do lakta... majka sam sestomesecne bebe nisam imala mleka dojila sam je dvadesetak dana,a kod ginekologa sam isla uradio mi je pregled sve je u redu,ali meni se taj bol javlja ponovo...Sta to moze biti?

Postovana, to osim bola dojke to moze da bude misicni bol nastao zbog naprezanja misica, podizanja bebe, nekog posla... I zdrava dojka moze da boli i to se obicno javlja u drugoj polovini menstrualnog ciklusa tj. pre naredne menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

Postovani dr, imam problem sa stitnom skoro celi zivot. Od 10 god. bolujem (Bazedovljeva bolest), koja je izlecena u pubertetu i terapiju ne uzimam vec dugi niz godina. Al vec 5-6 god. imam cvor 1.5-2 cm i u drugom reznju mali sitni kalcifikati. Cvor je parenhimatozni nodus. Svi nalazi hormona su uredni, osim antitela At tgo (342) sada, a u trudnoci pre 4 god. su bila 970. Doktor je predlozio da proverim tireoglobulin, i on je u redu (6). Mene zanima, posto vidim da dosta cesto pacijenti pitaju o Hasimoto tireoiditisu, dali je to kod mene? Imam dosta istih simptoma kao i drugi koji boluju od te dijagnoze. Doktor mi kaze da kod mene nije Hasimoto, jer stitna normalno proizvodi tireoglobulin. Al zasto su mi onda antitela povisena, to niko da mi objasni? I sretni Vam svi praznici i unapred sam zahvalna na odgovoru.

Postovana, kod Bazedovljeve bolesti povisena su autoantitela na receptore za TSH, a antitireoglobulinska su normalana. Kod vas nije Hasimoto tireoiditis. Antitela su povisena jer je Bazedovljeva bolest kod vecine bolesnika autoimuna bolest. Vremnom antitela mogu da se smanjuju i da se normalizuju. Zasto organizam proizvodi antitela u velikom broju nije jasno. To je greska imuniteta, ali nije jasno zasto nastaje. Sve najlepse u Novoj godini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

POSTOVANI Postovani od pre dva dana poceo je da me boli zglob desnog stopala toliko da nemogu skoro da hodam, a pre toga dana je sve bilo normalno. E sad ja vas pitam da li je mozda uzrok lek Hemopres za krvni proisak koji sam davno pio a sad sam ponovo poceo pa savetu kardiologa stim da se javim posle dva dana kod istog a pijem vec 9 10 dana. Unapred zahvalan

Postovani, ne bi trebalo da vas zglob boli zbog Hemopresa. Izuzetak je ako bolujete od gihta (artritis urika). U tom slucaju Hemopres moze da dovede do povisenja mokracne kiseline u krvi i do pojave bola.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

Postovani, Imam 30 godina, operisala sam strumu sa 15 godina. Ni pre a ni posle operacije nisam imala nikakvih simptoma poremecaja u radu tiroidne zlezde. Strumu sam otkrila samo vizuelno, primetno uvecanje na desnom delu stitnjace. Endokrinolozi mi nikada nisu rekli uzrok nastanka strume, ali su uglavno pokazivali zacudjenost pojavom s obzirom na mojih tada nepunih 15 god. Istina, u to vreme tinejdzerskih godina sam se izgladnjivala, nezadovoljna svojom tezinom. Dve godine nakon tog jednogodisnjeg preioda lose ishrane, uocila sam strumu. Navodim ovo kao desavanja u tom periodu otkrivanja pojave, ne znam da li ima vaznost. Nisam imala nikakvu terapiju. Nakon operacije (1998.): T4 163, T3 1,8, TSH 0,3 Januar 2012: T4 103, T3 2,20, TSH 1,23 Molim Vas za komentar.

Postovana, nivo hormona je normalan i to je dobro. Kod vas je bila prosta ili eutireoidna struma (struma simplex). Ona se najcesce javlja kod zena, ali moze i kod dece. Kod dece je obicno posledica zapaljenja stitne zlezde. Izgladnjivanje remeti imunitet i moze da bude uzrok mnogih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

doktore molim vas za pomoc jer sam uplasena dosta evo vec dve nedelje mi se javio neki bol u grudima koji je cas prisutan cas se gubi pitala sam vas ranije uvezi pritiska u grudima imala sam prvo osecaj nekog pritiska u grudima kao da mi sedi neko mozda se secate doktorka mi je prepisala za misice neke lekove ali to sada nije proslo sada mi se uz taj pritisak javio i neki bol visoko gore u grudima kao da seta cas na levu cas na desnu stranu ali bol je prisutan stalno i taj pritisak u grudima i iza grudi strvarne neznam sta bi ovo moglo biti i kada hocu onako da se protegnem bol se pojacava u zadnjem delu danas je pocela i kicma po malo da me boli ma vise ni sama neznam sta je ali me samo plasi ovaj bol u grudima jer neznam odakle dolazi bol je stalno prisutan nekad je gore visoko ispod ramena pa do sredine grudi nekad je bas u sredini ali nocu mi ne smeta nocu neosecam nikakav bol e od kad se probudim ujutru odma pocinju bolovi koji nekad u toku dana nestanu pomalo ali se opet vracaju hvala vam unapred za pomoc i izvinite za ovako opsirno pitanje ali razumite me uplasena sam dosta jer se inace plasim dosta onih teskih bolesti jer imam samo 28 godina.hvala vam unapred

Postovana, bol se ne javlja nocu zato sto je na nervnoj bazi, pa kada spavate ne mislite na to. Kod jakog bola zbog promena na kicmi ili zbog kostano zglobnih promena imali bi bol i nocu tj. posle duzeg mirovanja i budio bi vas. Pritisak i bol u grudima koji seta je obicno posledica stresa, anksioznosti i psihicke napetosti. Njemu moze da bude pridodat i bol zbog dugotrajnog sedenja, te se pojacava kada se protegnete. Bavite se nekim sportom, setajte vise, radite vezbe za rastezanje misica (mozete vezbe koje ste radili u skoli), druzite se vise, bavite se fitnesom. To pomaze i kod bolova izazvanih stresom tj. psihickim razlozima i kod pocetnih promena na kicmenom stubu. Postojanje teskih bolesti ne znaci da cete ih vi dobiti. U cilju prevencije teskih bolesti zivite zdravo: budite fizicki aktivni, ne pusite i ne boravite u zadimljenim prostorijama, izbegavajte suvise masnu i slatku hranu (jer slabe imunitet), ako ste gojazni normalizujte tezinu, izbegavajte stres, ne brinite o stvarima koje ne mozete da izmenite, redovno posecujte ginekologa (jednom godisnje obavezno), kontrolisite krv, mokracu i krvni pritisak takodje jednom godisnje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.1.2012.

postovani imam pitanje za vas kada lezim na ledjima a osecam glad desava mi se vec treci put da mi se kod zeludca pojavi ustvari iskoci nesto kao jaje a pri promeni polozaja to nestane inace neboli me jedino sto me muci je povremena kiselina.hvala vam unapred

Postovana, izbocina velicine jajeta moze da bude kila sredisnje linije. Medjutim, ona ne bi trebala da se javlja kada lezite i kada ste gladni, vec kada napinjete stomak tj. kada se savijate, kijate, kasljete ili se prejedete. Takva pojava mi nije jasna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Zelim Vam uspesnu i sretnu Novu godinu.Imam jedam mali problem.Moja devojcica 11 godina je zadnjih dva dana imala svrab i crvenilo na sakama i stopalama u kasne vecernje sate. Mislila sam da je alergija i dala joj Loratadine lik za alergiju.Sta moze da bude uzrok na ovo, dali da drzi dijetu da ne jede suvomesnatu hranu, jaja i sl ili da je javim lekaru.

Postovana, neophodno je da dete vodite koznom lekaru. Svrab i crvenilo mogu da budu posledica dishidroze (vrsta ekcema) koja se ispoljava na dlanovima i tabanima. Posledica je delovanja toksicnih materija, stresa, znojenja, nekih lekova, udaljene gljivicne ili bakterijske infekcije. Gljivicna infekcija stopala moze da daje alergijsku reakciju na sakama. Lecenje promena zavisi od uzroka svraba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Postovani dr, imam sina starog 11 godina i mladji ima 3,5 god. Problem je sa starijim, jer pokazuje znake nervoze, kada nema nj drustva postaje nervozan, dosadno mu je i tako to, a u prisustvu svojih vrsnjaka je okej. Mladji brat mu je ponekad dosadan, cak se i svadjaju, tuku. Dali je to pocetak puberteta i koji su najlaksi nacini da to prebrodimo bez posljedica? Molila bih Vas savjet!

Postovana, da ne bi osecao nervozu i dosadu sin treba da ima obaveze i hobi. Ne treba odjednom da mu uvedete obaveze i duznosti u kuci, a mladjem sinu ne, jer ce se ljubomora povecati. Moze da ide u prodavnicu, ne za sve nabavke, vec odredite sta on treba da nabavlja npr. da brine da u kuci ima hleba, zatim da postavlja sto zajedno sa bratom, da sklanja sudove posle jela, da sklanja svoje stvari... U isto vreme uvedite i nove obaveze za mladjeg sina u skladu sa njegovim mogucnostima npr. da sklanja igracke. Podsticite starijeg da ima neki hobi i da se bavi sportom po njegovom izboru. Da napomenem hobi nije gledanje televizora i koriscenje kompjutera. Decaci ulaze u pubertet u proseku sa dvanaest godina. To je individualno pa mogu i znatno kasnije. Najpre rastu skrotumi i testisi, zatim se javlja pubicna dlakavost. To je obicno poznato samo decaku. Za okolinu prvi znak puberteta je nagli rast decaka. Medjutim, on je tada vec godinu dana u pubertetu. Decaci u pubertetu su, ali i adolescenti, skloni buntovnistvu i kritikovanju roditelja. Morate da postavite odredjene granice: da se zna sta moze, a sta ne moze. Za vazne stvari nema popustanja, a za ostalo se dogovarajte, razgovarajte sa njim i uvazavajte njegovo misljenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Postovani, supruga 30 godina radila je embolizaciju mozdane aneuriznme u julu mesecu 2011 i reembolizaciju sa asistencijom stenta u oktobru iste godine. Javile su se ponovne glavobolje, CT snimak je pokazao da je sve u redu ostalo nam je da uradimo MRI i MRA. Zakazali smo na privatnoj klinici iz vec veoma dobro pznatih razloga. Zanima me da li znate sta je u pitanju na temelju Vaseg iskustva? Trenutno uzima Plavix 75mg, Aspirin i Brufen po potrebi. Hvala unapred.

Postovani, neznam sta bi bilo u pitanju. CT snimak je pokazao da je sve u redu, te nema razloga za veliku zabrinutost. Mozda embolizirana (zapusena) aneurizma rasteze mozdanice i izaziva bol. Imace u glavi bole mozdanice i krvni sudovi, dok mozak ne boli. Vazno je da MRA iskljuci postojanje tumora. Ovim pregledom (MRA angiografija) prikazuju se krvni sudovi. Ako postoji tumor videce se da on ima svoje (patoloske) krvne sudove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Postovani,dobila sam terapiju primolut nor od 16. dana ciklusa, 10 dana 2x1 (inace su uredni na oko 27-28 dana)zbog luteinske ciste koja prvobitno nije pukla,ali nije se ni bitno uvecala. Ovog meseca je prva terapija,medjutim plodni dani su mi bili malo pre 16.dana i tada sam imala nezasticen odnos i onda krenula da uzimam primolut nor. Ne znam koja je verovatnoca za drugo stanje prem da mi lekar nije napomenuo, a u uputstvu stoji da se u trudnoci ove tablete ne smeju uzimati, a ne znam kakve posledice mogu biti. Inace,hocu da zatrudnim ali me ove tablete zbunjuju, da li da cekam da prodje terapija cela ili... hvala unapred!

Postovana, sa trudnocom sacekajte dok ne zavrsite terapiju. Pod uticajem leka dolazi do ljustenja endometrijuma tj. do menstruacije tako da rana trudnoca moze da propadne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Muskarac sam imam 23 godine. vec dve godine osecam veliki umor,umor je toliko veliki da ja funkcionisem svakog dana sa samo rekao bih 20 posto energije u odnosu na pre dve godine. Konstantno sam umoran, misici su mi, telo umorno nisam sposoban za bilo koju fizicku aktivnost, imam memorijske greske, losu koncentraciju kada ucim, uopste nemam energije. Bukvalno zivim sa 20 posto energije u odnosu na pre dve godine. Svaki dan je za mene mucenje i agonija. Bled sam, izgledam umorno, promukao sam. Bio sam kod raznih lekara i radio dosta analiza i sve je bilo u redu sem povisenog bilirubina. Bilirubin se nije ispitao zasto je povisen, niko nije shvatio ozbiljno. Od analiza sam radio, kompletnu analizu krvi, test tolerancije na glukozu, test na autoimune bolesti, EEG, EMNG misica, magnetnu rezonancu glave, hormone sam uradio, bio kod psihijatra, kod interniste uradio ekg, test na viruse, test na infekcije i sve je bilo uredno. Molim Vas sta da radim dajte neki predlog, zivim zdravo, ne pusim, ne pijem alkohol, ne pijem kafu cak, hranim se zdravo, socijalizujem se sa drustvom itd. Nesto mi crpi u organizmu energiju i ostavlja mi samo malo energije. Mnogo se iscrpljeno osecam i umorno mentalno i fizicki i to traje vec dve godine i niko nista ne moze da uradi. Mada ja mislim da nisam bio kod lekara koji zeli da se udubi i dobro razmisli sta je uzrok umora... Molim vas predlozite nesto. Jos plus imao sam skoro upalu grla i sada me bole sinusi, glava, i jos vise sam umorniji, jos veca magla u glavi. Cim poscnem bilo sta da radim i hodam ili se savijem da podignem nesto preznojim i osetim jos vise umorno, a temperatura nije prelazila 37. Jednostavno vise ne znam sta da radim, moji roditelji me ne veruju, misle da glumim zbog fakulteta ali ja ga ne prekidam niti sam ikako to nagovestio, odlican sam student sve ispite u roku sam dao. Nadao sam se da ce mi biti bolje nakod 2 godine ali situacija je ista ako ne i gora. Otisao sam pre neki dan kod lekara opste prakse rekao mu sve ovo za umor on je uradio kompletnu krvnu sliku koja je u redu i nista vise nije preduzeo. A kad pomislim da treba da zakazujem jos neki pregled i cekam 3,4 meseca vise mi se i ne zivi. Razgovarao sam sa jednim covekom koji je imao slicne simptome kao i ja i da mu je nadjena kandida u crevima i da se izlecio od nje i povratio. Da le je mozda hrana uzrok ovoga? Osecam se mnogo umorno, iscrpljeno sa malo energije, mentalno i fizici vise jednostavno nemam ni volje da zivim ovako nesposoban. Sta da radim?

Postovani, uzrok hronicnog umora nije poznat. Ima pretpostavka da je posledica neke virusne infekcije. Kod crevne kandidiaze moguc je umor. U tom slucaju u stolici ima vise od 20 kolonija. Nepodnosenje pojedine hrane moze da bude uzrok iscrpljenosti. Kod hronicnog umora psihoterapija ponekad daje dobre rezultate. Odmaranje i izbegavanje napora je kontraproduktivno. Naucite tehniku relaksacije misica. Bilirubin verovatno nije mnogo povisen pa mu zato lekari nisu pridali znacaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.1.2012.

Postovani,od skoro imam hipotireozu,hashimoto je u pitanju,pijem lekove i redovno idem na kontrolu i hormoni su sada dobri.Medjutim mene zanima,sto uvek se upozorava na neke hronicne bolesti da su cuvaju svega i svacega,bilo vremena,nekih lekova,preparata,inekcija i slicno.Cega treba da se cuvam i sta mi se od sad moze desiti posto je ova moj bolest hronicna i to jos autoimuna.Sta se konkretno od sad menja u mom zivotu sa ovom dijagnozom.Hvala i pozdrav.

Postovana, Hasimoto tireoiditis je izazvao hipotireozu. Morate redovno da pijete lek za hipotireozu i povremeno kontrolisete hormone stitne zlezde. To je glavna promena u vasem zivotu. Ne treba da patite sto cete stalno da pijete lek. Vazno je da lek postoji. Nije tesko da se kod hipotireoze hormoni drze u normali. Tada nemate poremecaj metabolizma ni komplikacije hipotireoze. Posto je Hasimoto tireoiditis autoimuna bolest (autoimuno zapaljenje stitne zlezde), imate veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete jos neku autoimunu bolest. To moze da bude dijabetes. zato cete povremeno da kontrolisete nivo secera u krvi. Povremeno cete da izmerite krvni pritisak. Moguci su bol i slabost misica. Ako osetite da vam je tesko da dohvatate visoke predmete ili da se penjete uz stepenice, javite se lekaru. Ne znaci da cete dobiti neku drugu autoimunu bolest vec samo da je veci rizik u odnosu na zdrave ljude. To su u stvari povremeni pregledi koji se preporucuju svim zdravim ljudima u cilju ranog otkrivanja povisenog krvnog pritiska, secerne bolesti ili masnoca u krvi, sobzirom da te bolesti ne daju tegobe i otkrivaju se slucajno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Postovani,imam dva pitanja za vas,imam bebu od 11 meseci i vidim da ima po nokticima bele tackice,da li to znaci da joj hvali nekih vitamina ili nesto drugo.Sledece pitanje je,moja beba budi me vise puta nocu i trasi da sisa,e sad zanima me sta bi joj bilo dobro dati pred spavanje od hrane i posto je kad se rodila imala ekcem kojeg vise izgleda nema,a rekli su da kravlje mljeko dam kasnije,recite mi kad bi joj mogla dati mozda mljeko u flasici pred spavanje.

Postovana, u tom uzrastu beba se ne budi zato sto je glada. Ona moze celu noc da bude bez hranjenja. Bebe tokom noci imaju vise perioda plitkog sna kada lako mogu da se probude. U uzrastu posle 6 meseci, ako ih kada se probude zbog necega (muce ih zubici ili stomacic) ljuljate, hranite ili uzimate u ruke njima se to dopadne i narednih meseci se namerno bude. Pred spavanje mozete da date flasicu formule (adaptirano mleko). Kod dece sklone alergijskim bolestima, a i kod ostale preventivno, ne treba davati kravlje mleko dok ne napune dve godine. Flasica mleka pre spavanja nije garancija da beba nece da se budi nocu. Naprotiv, vasa beba zna da cete da je dojite nocu. Ona to voli najvise na svetu i zato se budi. U cilju postepenog odvikavanja od sise bebi se najpre ukudaju nocni podoji koji joj nakon 3 meseca nisu neophodni da bi normalno napredovala. Kada prestanete da je dojite nocu, ne treba nista da joj dajete umesto dojke. Sok nikako, jer utice na kvarenje zuba, dok voda nije potrebna. Ako je ljuljate i mazite budice se da bi uzivala u vasoj paznji. Jednostavno je ostavite da se sama uspava. Moze malo da place. Kada vidi da je ne uzimate u ruke svake noci ce krace da place i za nekoloko dana ce da prestane. Ako vas beba ne vidi plakace znatno krace. Bele pege na noktima mogu da budu znak da je beba malokrvna. Ako je krvna slika normalna pege ne treba da vas brinu. U protivnom potrebno je lecenje nekim preparatom gvozdja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Postovani dr, imam 35 god.i redovno idem kod ginekologa. Zadnji put papa test je bio negativan, al je pisalo ponoviti za 4 meseca i dobila sam poliginax vaginalete dve kutije. Imala sam malo pojacano belozuto pranje i posle te terapije nista se nije povuklo. Na svoju ruku sam kupila kansen 3 i bilo mi je prestalo. Nakon nekog perioda opet se javlja malo tog iscedka i onda uzmem Betadin vag. Ginekolog ne radi, jer je na godisnjem odmoru mesec dana. Imam utisak da ja izlecim infekciju, al da se ona nakon nekog vremena vrati, posle koristenja nekih hig.ulozaka. Sta Vi predlazete, kakve cajeve mogu piti, koje su vag.najefikasnije za to? Koji hig. ulosci su najbezbedniji? Hvala unapred.

Postovana, tokom menstruacije se menja pH vrednost u vagini i javljaju se uslovi za infekciju. Zato se kod hronicne infekcije neprijatan miris i/ili pojacan vaginalni sekret javljaju nakon menstruacije. To uglavnom nije posledica neispravnih ulozaka, mada nije iskljuceno da takvi ne postoje na trzistu. Ponovite terapiju odmah nakon menstruacije i to cinite u nekoliko ciklusa bez obzira da li imate tegobe ili ne. Postoji mogucnost da se vaginitis (kolpitis) javlja zbog hronicne infekcije grlica, koju treba izleciti ili zbog neke druge infekcije ili vam infekciju vraca partner, koji ne mora da ima nikakve tegobe. U tom slucaju partner koristi antimikotik u tabletama i maze Kansen mast. Efikasnost vaginaleta zavisi od vrste infekcije. Polygynax je jako efikasan i deluje na gljivice, posebno candidu spec. i na mnoge grampozitivne bakterije kojih cesto ima u vagini. Deluje znaci kod mesovite bakterijsko gljivicne infekcije, dok je Kansen efikasan protiv gljivica. Znaci ne moze se reci koje su vaginlete bolje Jednom ce jedne bolje da deluju, drugi put druge vaginalete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Postovani,javljam se jer imaam problema sa ocima vec godinu dana.Oci me peckaju,bockaju vec pravim tikove,Zmirkam.Kod lekara sam isla sve mi je uredu,pre neki dan sam na svoju ruku uradila bris iz oka,nadjen je stafilokokus epidernidis,dobila sam terapiju hloronfenikol i dexa gentamicin koje sam koristila 7 dana.Posle pauze od 3 dana sam ponovila bris i ostao je sterilan.Ali mene opet oci peckaju,verujte da nemam vise gde da odem.Svima sam u bolnici dosadila.Ja sam za njih simulant.Verujte ujutru jedva otvorim oci smeta mi svetlo,izlazi mi gnoj iz oba oka,Molim vas pomozite mi sta dalje da koristim.Unapred zahvalna.

Postovana, sada je bris ostao sterilan i nema razloga da mu ne verujemo. Ponovite ga posle nedelju dana. Oci mogu da vas peckaju zbog dugtrajnog gledanja u monitor (sindrom kompjuterskog vida). U tom slucaju potrebne su povremene pauze. Svakih desetak minuta gledajte naizmenicno bliske i daleke predmete i trepcite brzo desetak sekundi i koristite vestacke suze. Zatim uradite bris nosa. Bakterije iz nosa preko nosnosuznog kanala dospevaju u oko i izazivaju peckanje u unutrasnjem uglu oka (deo oka prema nosu).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Nalaz H. pylori 2.80 (+ pozit. Doktor kaze da svi imamo vise ili manje ne treba mi nikakva terapija. Poz

Postovana, tacno je da vecina ljudi ima bakteriju H.pylori, pri cemu nemaju svi tegobe sa varenjem. Kod nekih osoba iskorenjivanje ove bakterije dovodi do smanjenja tegoba, a kod drugih ne. Osim toga lekovi koji se koriste tom prilikom se tesko podnose i kod mnogih izazivaju bol, muku, gadjenje, a ponekad i povracanje. Pitanje koliko je neophodno iskorenjivanje ako broj bakterija nije veliki. Kod nekih osoba smetnje sa varenjem imaju psihicki uzrok (psihosomatska bolest: gastropatija, ulkus i dispepsija). Kod njih bi bolje bilo da se deluje protiv stresa i psihicke napetosti. Koje bi vama lecenje bilo najbolje da proceni lekar koji vas poznaje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Postovani doktori, Mojoj mami (47) je otkrivena cista na desnom bubregu, velicine 27 mm. Do sada su je samo pratili, ali se na poslednjem UZ vidjelo da je cista promjenila gustinu. Sada je u izvjestaju napisano da je ona "nesto gusca". Doktor joj je rekao da za 1 mjesec dodje jos jednom na UZ, i na CT. Ukoliko ne bude nikakvih izmjena kaze da mora da izvadi bubreg. Molim Vas da mi kazete sta je u stvari ta "nesto gusca" cista? Koliko to zaista moze da bude opasno po zivot? Hvala unaprijed na odgovoru!

Postovana, obicna cista je bezopasna, ne izaziva tegobe i samo se prati. Sadrzaj ciste je tecnost slicna mokraci. Ako se cista promeni to moze da znaci da je doslo do infekcije i nakupljanja gnoja koji je gusci od njenog normalnog sadrzaja. Tada je potrebno lecenje infekcije. Medjutim, mora da se ima na umu da cisticni tumori lice na obicnu cistu. Razlikovanje se vrsi CT pregledom i snimanjem krvnih sudova bubrega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.1.2012.

Postovani,interesuje me, da li je potrebno praviti pauzu u uzimanju preperata za imunitet jer trenutno ih koristim preventivno?Da li nakon uzimanja jednog preparata moram da pauziram pa da nastavim sa nekim drugim ili ta pauza nije potrebna?

Postovana, nije potrebno da pravite pauzu u koriscenju suplemenata za jacanje imuniteta, ali je dobro da povremeno menjate vrstu preparata. U principu na tri meseca. Neki mogu da se koriste istovremeno, zavisi od sastava.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

Postovani, vec dva dana imam osip po rukama i nogama od lijeka Pancef koji mi je propisao ljekar. Bila sam kod ljekara al mi nije dao nista za umirenje tog osipa. Imam osjecaj da mi noge i ruke gore. Sem toga trudna sam 35 nedjelja pa me malo strah za bebu. Doktor mi nije nista rekao sem da prestanem piti lijek. Molim vas savjet.

Postovana, i lekar se plasio da vam da lek posto ste trudnica. Antihistaminici nisu preporucljivi jer se nezna sigurno da li su bezbedni. Za kortikosteroide se zna da ne smeju da se primenjuju. Kupite neku uljanu kupku za koju ne stoji zabrana za trudnice. Mogu vam pomoci i hladne obloge od kamilice.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

postovana.hvala vam na prethodnom odgovoru,samo jos jedno pitanje molim vas-da li je opasno sto imam hronicno zapaljenje grkljana,tj posto imam taj edem i hiperemiju glasnica,da li moze da se desi da dodje do gusenja ako vec postoji taj edem?Hvala vam na odgovoru

Postovana, ne moze da dodje do gusenja, jer to nije alergiski otok. Alergijski je mnogo veci i razvija se za nekoliko minuta nakon delovanja alergena ili pre. Ne bi ni izasli iz ordinacije a poceli bi da se gusite pred doktorom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

imam neku lopticu velicine klikera na predjelu vrata kicmene mozdine ta bi to moglo biti loptica je tvrda i hoce li biti kakvih opanosti da se to odstrani hvala undaprijed

Postovni, morate da se javite lekaru. Moguce da je uvecana limfna zlezda. To moze da bude posledica neke infekcije na glavi ili vratu (koza, nos, sinusi, grlo, uho). Potrebno je i da se vidi kakva je krvna slika. Uvecana zlezda moze da prate maligne bolesti. Osim uvecane zlezde moze da bude i nesto drugo, kao lipom ili aterom. Lipom je benigni (bezopasan) tumor masnog tkiva. Uklanja se iskljucivo hiruskim putem. Intervencija nije bolna, nije ni teska, ali nije neophodna. Sprovodi se samo ako je lipom na nezgodnom mestu pa se povredjuje ili smeta. Operise se i iz estetskih razloga. Aterom nastaje zapusenjem izvodnog kanala limfne zlezde. Sklon je zapaljenju i tada se zacrveni i boli. Mora da se ukloni hiruski. Tada se isprazni gnoj i ukloni omotac zlezde tako da dolazi do definitivnog ilecenja tj.ne javlja se ponovo. Hiruska intervencija je laka, efikasna i ne boli. Koza iznad ateroma moze spontano da pukne i gnoj se iscedi. To nije definitivno izlecenje, jer nije izvadjena opna limfne zlezde, te se upale ponavljaju. Javite se vasem lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

Postovani, recite mi da li se usled hemoroida ili analne fisure moze javiti bol (probadanje, ziganje) u cmaru?Kao da me boli kada sedim i cim ustanem nekako se ta bol smanji.To mi retko nailazi.Imam hemoroid i tek sam poceo da mazem mast Hepatrombin H i dosta vremena provodim sedeci.Da li se ta bol moze javiti usled Hemoroida ili je mozda nesto drugo?Nekada kao da osetim pulsiranje cmara ili hemoroida, ne mogu da tacno odredim, nekada mi curi neka tecnost iz hemoroida, providna je.Nemam krvi u stolici i redovna je, svaki dan gotovo u isti sat, dva, nekada mi se dok se brisem vidi tackica krvi na wc papiru, retko se to desi i to samo kada mi je stolica tvrda.Tackica krvi je jako, jako mala, gotovo neprimetna.Molim Vas da mi kazete da li se taj bol u cmaru (probadanje, ziganje) moze javiti usled hemoroida ili sta moze biti u pitanju? Unapred Vam hvala. Pozdrav

Postovani, krv na toalet papiru i probadanje mogu da budu posledica hemoroida. Sluz u stolici pokazuje da creva trpe. Posto nema krvi u stolici (vec samo na papiru) ne bi se mislilo na neku tezu bolest. Sluz moze da bude posledica stresa. Medjutim, da bi bili sigurni da tegobe nisu posledica teze bolesti neophodan je pregled proktologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

Postovani,stalno osecam grebanje u grlu pri gutanju,kao kad ste prehladjeni pa imate upalu grla ,ali ovo meni traje dugo,zasto mi je grlo tako osetljivo i sta da radim sa sluzokozom u grlo da je malo ojacam,da li moze doci do kakvih komplikacija.Izbegavam hladno,gazirano i kiselu vodu skoro upste ne pijem ali svakako grebe me grlo.

Postovani, postoji uzrok osetljivosti grla. Najverovatnije imate hronicno upaljene sinuse ili sluzokozu nosa. U tom slucaju se stalno sliva sekret zadnjim zidom zdrela. On nadrazuje sluzokozu zdrela, sto ima za posledicu, osecaj grebanja, povremeno kasljucanje, a moze da izazove i dugotrajan kasalj. U osnovi hronicne infekcije najcesce stoji alergija, koja treba da se leci. Javite se spec. ORL. Bakterije koje se veoma cesto nalaze u nosu, zdrelu i ustima mogu da izazovu zapaljenje krvnih sudova i sluzokoze srca i tako dovedu do neke kardiovaskularne bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.1.2012.

Postovani,imam 30 godina i veoma vodim racuna o higijeni zuba idem redovno kod zubara i zubi su mi ok,ali problem je sto su mi se na prednjim zubima pocele povlaciti desni,stavljala sam gingival gel i paste za zube iskljucivo za taj problem,mene zanima kako spreciti povlacenje desni,da li se oni mogu vrati ti kako su bili ili povuklisu se i to je to.Molim savet.

Postovana, nastavite sa istim rezimom kao do sada. Ne bih da vas obeshrabrim, ali paradentoza je za sada neizlecive bolest. Desni ne mogu da se vrate. Na srecu bolest moze znatno da se uspori i mozete da sprecite klacenje i ispadanje zuba i neprijatan miris iz usta. Trudite se da perete zube cece. Ne grickajte svaki cas nesto. Kafa, sok i kompot su takodje obrok te i nakon njih treba da perete zube ili da isperete usta zalfijom ili nekom tecnoscu za ispiranje usta. Koristite blaze paste namenjene za paradontopatiju, mekse cetkice koje imaju oznaku soft. Idite kod stomatologa nekoliko puta godisnje bez obzira sto nemate kvaran zub. On moze da uoci pocetne promene i da isplanira lecenje (ako je potrebno). Antibiotike ne uzimajte na svoju ruku. Mozete samo propolis (prirodni antibiotik). od drugih prirodnih sredstava za lecenje i prevenciju koriste se omega3 masne kiseline kojih ima u morskim ribama, lanenom semenu (koristi se mleveno) i lanenom ulju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2012.

postovana,imam 23 god i nikad nisam imala neki zdravstvenih problema,sad imam panicne napade vec zadnje 3 god i idem psihologu na razovor,ali cesto dobijem neko lupanje srca,neko preskakanje,da li je to nesto ozbiljno ili je psiha..unapred hvala

Postovana, lupanje i preskakanje srca su cesti simptomi panicnog napada. Kada se panicni napad ignorise i nastavi sa aktivnoscu kao da ga nema, smanjuje mu se snaga, a vremenom se proredjuje i nestaje. Suprotno, strah od pojavljivanja panicnog napada je veliki problem. Ponekad vodi ka izbegavanju situacija u kojima moze da se javi sto znatno narusava kvalitet zivota, a u najtezim slucajevima izoluje coveka. Kod stresa i anksioznosti psihicka napetost dovodi do pojave razlicitih fizickih manifestacija (to sezove somatizacija). One mogu biti brojne: lupanje i/ili preskakanje srca, nedostatak vazduha, glavobolja, zujanje u usima, preznojavanje, promuklost ili promena boje glasa, bol u stomaku, proliv... Ovi simptomi nisu opasni. Od njih se ne umire, ne dobija se infarkt ili neka teska bolest. Problem je u tome sto bolenik misli da je tesko bolestan. Kada razliciti pregledi daju normalne rezultate mnogi im ne veruju, vec strahuju da boluju od neke teske fizicke bolesti koju lekari nisu u stanju da pronadju i izlece.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2012.

Postovani da li treba da brinem iznad usne sa desne strane imam mldez srednji onako od juce vidim i osetim bol da se podkozna bubuljica tu stvorila sa jedne strane to sad bolucka,zateze ja to nediram a vidi se da je bubuljica jer onaj da kazem vrh njen se beli uz sam mladez i jos je injega malo obuhvatila i sad ja sam se samo stim opteretila da li je to opasno ili da pustim da kako se pojavila da se i povuce....

Postovana, pustite da bubuljica sama prodje. Ne cedite je. Ona nece da dovede do komplikacija na madezu. Javite se koznom lekaru, posebno ako crvenilo pored madeza traje duze nego obicno ili se siri na sam madez.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2012.

postovana,imam 30g,od kad znam za sebe pricam promuklo,i kao dete sa 4g bila sam u institut za majku i dete gde su rekli da imam paralizu obe glasnice.Do sada sam bila sto puta kod orl i niko od njih mi nije rekao da postoje vezbe za glasne zice i da to moze da se popravi.Zbog sinusa sada koju lcim skoro 3 meseca dr orl iz d.zdravlja me uputila u k.centar zbog sinusa,on je odmah rekao da idem kod fonijatra.Nalaz fonijatra-obe glasnice larinksa minimalno pokretne u adukciji,ogranicene abdukcije,glotisna okluzija insuficijentna uz sum u govornom glasu,obe glasnice u polozaju izmedju paramedijanog i intermedijalnog.Obe glasnice suve,zadebljale,bez sjaja.Izvesna hiperemija i edem sluznice zadnjeg zida glotisa i postkrikoidne regije.Endovideolaringostroboskopski-obostrano prisutne,simetricne i pravilne vibracije glasnica,nesto suzene amplitude i diskretnog mukoznog talasa.Dg-paralysisi plicarum vocallum,j38.0,laryngitis chronica j37.0,Date vezbe prvo za disanje,a kasnije i druge vezbe.Toaleta nosa i zdrela.Mene zanima da li je opasno ovo moje stanje,da li imam razloga za brigu,jel me zabrinjava onaj edem,sta to znaci.

Postovana, otok (edem) i crvenilo (hiperemija) grkljana su uobicajen nalaz kod hronicnog zapaljenja grkljana. Vezbe ce da povecaju pokretljivost glasnih zica i poprave glas. Kada naucite tehniku pravilnog disanja manje cete da opterecujete glasne zice te cete da govorite i pevate bez naprezanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2012.

molela bih Vas da mi pomognete, imam 17 god i 44 kg, pokusavam da se udebljam jer sam mrsava za svoju visinu,i mnoge stvari sam pila,takodje imam dobar apetit ali neuspevam se udebljati.Pa me zanima da li postoji nesto sto bi mi pomoglo.Hvala

Postovana, koliko ste visoki? Bez tog podatka ne mogu da procenim da li ste mrsavi. U periodu zasta teze je da se popravite. Medjutim, sada bi uz dobat apetit trebali da dobijete na tezini, sem ako nemate bolesnu stitnu zlezdu. Jedite pet puta dnevno, ukljucujuci jednu slatku uzinu. Najbolje da se javite dijeteticaru. Dobicete jelovnik uz koji cete da se popravite bez opasnosti da steknete lose navike u ishrani. Grickalice i brza hrana mogu da ugoje, ali Vam ne preporucujem da se navikavate na takvu hranu, nezdrava je, a kada normalizujete tezinu necete moci da prestanete da je konzumirate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.1.2012.

Postovani/a, imam jedno pitanje u vezi sa PILFUD 2% losionom protiv opadanje kose. Interesuje me da li znojenje prilikom treninga, (idem u teretanu gde se prilicno znojim) pritom mislim na znoj sa glave utice na ucinak PILFUD losiona... Unapred hvala...

Postovani, znojenje ne utice negativno na delovanje Pilfud losiona, jer ga koza upije brzo nakon aplikovanja. Inace, bolji efekat cete da imate ako ga aplikujete posle treninga nakon tusiranja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2012.

imam temperaturu vec 5-6 dana i bio sam kod lekara rekao mi je da je virusno i pijem eritromicin 2 dana...vadio sam i krv sve je uredu samo ima malo povisenog necega ali to je normalno ybog virusa kaze doktorka..inace imam i bronhitis pa me stalno uvati kad i prehlada tako i da kasljem i iskasljavam i slusala su mi pluca 2 doktorke i kazu da nema nista...e juce uvece i danas osecam neki pritisak u glavi pojaca se kad sednem, ustanem kao pojacano strujannje krvi ali neprijatno-blagi bol...a jutros sam u slinama video krv i kada sam iskasaljvao slajm bio je cudne roze boje kao da je pomesano malo sa krvlju????

Postovani, verovatno su poviseni limfociti kao reakcija organizma na virusnu infkciju. Kod prehlade je zahvacena celokupna sluzokoza, tako da nije neobicno da osecate pritisak u glavi zbog zapaljenja sluzokoze sinusa. Prilikom kaslja moze da pukne neki kapilar u nosu i da se pojavi krv u slini i ispljuvku. U sklopu ove prehlade to nije neobicno. Druga je stvar ako cesto imate bronhitis. To bi onda trebalo da se ispita. Mozda ste skloni alergiji, pa zato imate cest bronhitis (ako ga imate). U tom slucaju je potrebno antialergijsko lecenje, koje sprecava pojavu bronhitisa. U najtezem slucaju cest kasalj i iskasljavanje, koje slabo reaguje na lecenje, ukazuje na postojanje tumora na plucima. Javite se pulmologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2012.

Postovani dr, vec 7 dana kasljem posle prehlade i kijavice. U pitanju je suvi kasalj, koji je najgori nocu i ujutru. Od tog kaslja su me boleli misici dijafragme i stomaka, koliko sam jak kasalj imala. Pila sam Omnitus tbl.po preporuci lekara, al nista mi nisu pomogle. Kuvala sam i crveni luk, al nista izgleda ne moze razrediti tu sluz koju imam. Ne znam sta da radim, sta je najbolje da uzmem za tu vrstu kaslja? Unaprijed zahvalna.

Postovana, desetak dana nakon virusne infekcije tj. prehlade i kijavice kasljem ostecena sluzokoza je preosetljiva (hiperreaktivna). Tada moze da se javi suv kasalj. Nocu i ujutru je najverovatnije izazvan disanjem na usta prohladjenog vazduha tokom spavanja. Suv kasalj nakon prehlade je obicno provociran udisanjem hlanog vazduha, govorom, smehom, udisanjem prasine, aerozagadjenja ili pojedinih mirisa. Mnogi bolesnici misle da nisu ozdravili pa i dalje na svoju ruku piju antibiotike, sto je pogresno. Osetljiva sluzokoza moze da se smiri sisanjem bonbona sa mentolom, nekog antiseptika (fitosept i sl), toplim cajem ili supom, a najbolje kombinacijom svega ovoga. Mozete da koristite i neki biljni sirup npr. od belog sleza koji oblaze sluzokozu i smanjuje joj osetljivost, a istovremeno omogucava iskasljavanje zilavog sekreta koga kod suvog kaslja ima sasvim malo. Ako se pojavi temperatura to je zanak da se infekcija iskomplikovala, te treba ponovo da se javite lekaru. Takodje se javite lekaru ako osecate malaksalost ili pocnete da iskasljavate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2012.

Postovani dr, imam 36 god .i dvoje djece, koje sam rodila prirodnim putem. Ovih dana sam bila prehladjena i mnogo sam kasljala. Osjetila sam ponekad da mi malo iscuri mokrace prilikom tog kaslja i naprezanja. Cula sam za Kegelove vjezbe i prilikom svakog uriniranja stegnem misic nekolika puta, al sudeci po ovome izgleda da ih ne radim efikasno. Prvi porod sam imala epiziotomiju, a kod drugog je nije bilo. Cula sam kad se ne radi epiziotomija, da vremenom lakse dolazi do prolapsa materice, nego kod zena koje su imale epiz. Dali je to istina? Koji su Vasi savjeti za jacanje misica karlicnog dna? Mnogo hvala!

Postovana, dobro je da se Kegelove vezbe rade pre no sto dodje do pojave inkontinencije mokrace tj. nemogucnosti zadrzavanja mokrace i nevoljnog umokravanja. Ovim vezbama se jacaju misici karlicnog dna. Jaki misici medjice (karlicnog dna) sprecavaju spustanje i ispadanje materice i besike. Ne treba da radite vezbe tokom mokrenja jer tako remetite praznjenje besike sto moze da dovede do infekcije. Samo par puta prekinite mlaz mokrace koliko da osetite kako treba da se stezete. Kasnije vezbe radite sedeci na stolici sa malo rasirenim nogama. Ako ne stezete samo misice zatvarace besike, vec i misice zatvarace debelog creva nije strasno jer sa godinama i taj misic slabi, pa mu malo vezbe nece skoditi. Inace, tesko je (ne nemoguce) stezati samo jedan misic, a ne oba istovremeno. Epiziotomijom se sprecava preveliko rastezanje misica karlicnog dna i njiohovo ostecenje tokom porodjaja. Medjutim, to ne znaci da kod zene koja je imala epiziotomiju ne moze da dodje do spustanja, pa i ispadanja materice tokom zivota ima, jer moze da ima urodjenu slabost vezivnog tkiva. Kada radite Kegelove vezbe treba da sednete na stolicu, malo rasirite noge i stegne misice karlicnog dna naglas brojeci do deset. Zatim se opustite. To ponovite deset puta. Zatim mozete postepeno da stezete misice, a zatim da ih opustate, sa pauzom. Ove vezbe radite nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecavate stezanje misica lica i usredsredjujete se samo na misice karlicnog dna. Mozete da radite i neku svoju varijantu vezbi kada niste u prilici da brojite naglas, pa cak i stojeci u redu pred kasom, cekajuci autobus i sl. Vazno je da svakodnevno uradite vezbe kompletno po propisu ili nesto slicno. Vazno da je svakodnevno. Procitajte ovo: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=907:inkontinencija-kod-ena&catid=51:zdravlje-ena&Itemid=55
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2012.

Postovana, dosta dugo, godinama, osecam "pistanje" u levom uhu koje je dosta tiho, koje oce nekad da preraste u "zvonjavu" kada je noc i kad sam jako umoran. Ali non stop zuji, nikad ne prestane, samo se menja "frekvencija". Kao da ponekad osecam i strujanje vazduha u uhu. Gotovo nikad nisam obracao paznju na ovo dok nisam procitao da se ovo stanje zove Tinitus. Tada sam cuo i od drugih da je neizleciv, tj. da ce pistati dozivotno, pa me intresuje da li postoji ikakva sansa za izlecenjem? Ne pravi mi probleme uopste tokom dana, sem kad ne mislim o njemu normalno (pa se zvuk pojacava), jer je dosta tiho pistanje i blago, pa ni nocu nemam problema iako ga tada najjace cujem jer je totalna tisina, i smeta mi opet samo kad razmisljam o tome a kad ne razmisljam kao da ga i nema. Isao sam jednom kod doktora pre skoro 3 godine, koji mi je gledao usi i rekao da u levom uhu (ovom gde i cujem pistanje) nedostaje "refleks Eustahijeve Tube".....sta god to znacilo, pa mi je dao i neke kapi kao terapiju (tada sam mu se prvi put pozalio na zujanje, a do tad kazem nisam mnogo obracao paznju. kao sto rekoh, pa ni ne znam dal je nastalo od necega, ili ga imam jos od vrlo malih nogu), ali to nista nije promenilo niti pomoglo. Zujanje je ostalo, samo sam ja prestao da se opterecujem time, i zivim kao da ga ni nema. Dakle, intresuje me da li bih trebao da se pomirim sa tim i prestanem da trazim izlecenje iako mi ne pravi prevelike tegobe, ili da budem uporan i trazim uzrok a samim tim i lek? I takodje me intresuje, da li je Tinitus cest kod ljudi? Imam 21 godinu inace.

Postovani, teskoca kod lecenja tinitusa je u tome sto mogu da ga izazove mnoga stanja, pa nije lako da se otkrije i izleci uzrok. Teskocu u lecenju predstavlja i cinjenica da se mnogi ne javljaju cim osete zujanje vec kada to pocne da im smeta. Zato se vi javite odmah lekaru. Kod mladih tinitus je najcesce posledica zapaljenja uha ili slusanja glasne muzike. Ako se ne prekine sa slusanjem glasne muzike dolazi do trajnog ostecenja sluka, zujanje se pojacava i ne moze da se izleci. Posedno je opasno koriscenje slusalica i boravak u preglasnim kaficima. Tek ako ne moze da se ukloni sum ne ostaje vam nista drugo nego da ne obracate paznju. U mladosti je to lako, a kasnije sve vise nervira. Cest uzrok tinitusa su smetnje cirkulacije, zatim oboljenja vratne kicme, bolesti u podrucju zuba i zgloba vilice, acusticus neurinoma (tumor slusnog zivca), cak i oboljenja srca i krvotoka, metabolicki poremecaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremecaji, otoskleroza, hronicne upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja narocito lekovima, oboljenja centralnog nervnog sistema. Da bi otkrili koji je kod vas uzrok morate se opet javiti specijalisti za ORL, pa zatim neurologu, fizijatru i stomatologu. Uradite i opsti pregled krvi. Ako je sum pulsirajuci javite se internisti i pregledajte arterije glave i vrata (dopler krvnih sudova). U slucajevima kada ne moze da se otkloni zujanje u usima (tinitus) daju se lekovi (obicno antidepresivi) koji pomazu da zujanje ne iritira i ne nervira. Pomaze i odlazak u krevet uz tihu muziku ili upaljen televizor, jer maskiraju sum. Lecenje je moguce laserom (radi se npr u Centru za tinitus Zagreb, privatna ordinacija). Intervencija ne boli, a sastoji se u delovanju zraka preko spoljasnjeg usnog kanala, male snage i odredjene talasne duzine (650nm). Ne znam koliko kosta intervencija. Moguce je lecenje i postavljanjem aparata koji proizvodi zvuk iste frekvencije ali suprotne faze i time ponistava pistanje (aparat za fazno ponistavanje). Mozete da koristite Bevipleks, riblje ulje i neko biljno sredstvo za poboljsanje cirkulacije kao ginko. To nece da skodi, a u nekim slucajevima pomaze. Medjutim, definitivno resenje problema je otkrivanje uzroka tinitusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.1.2012.

Postovana, pre desetak dana mi se na desnoj nozi u predelu izmedju kolena i clanka na prednjoj strani pojavila kuglica velicine zrna psenice koja seta ispod koze kad je dodirujem. Ne boli me. Jako sam se uplasila, tim pre jer nisam u zemlji, a tu gde sam nemam zdravstveno osiguranje. Da li to moze da ceka. Sta mislite na sta bi to moglo da ukazuje. imam 53 godine i do sada nisam imala ozbiljnijih zdravstvenih problema. Unapred hvala

Postovana, to moze da bude lipom, benigni tumor sastavljen od masnog tkiva. Bezopasan je i uklanja se iz estetskih razloga ili ako je na nezgodnom mestu pa smeta. Moze da bude i aterom (dermalna cista) koji nastaje zapusenjem izvodnog kanala lojne zlezde. Ne moze da se izleci istiskivanjem sadrzaja, jer se ponovo javlja sve dok se hiruskim putem ne izvadi omotac zlezde. Ateromi manji od 1cm mogu da se uklone radiotalasima, bez secenja koze. Aterom moze da se upali. Tada se zacrveni i boli. Pozeljno je da se uklone pre no sto dodje do zapaljenja. Lipomi nisu skloni infekciji. Pored ovih bezopasnih promena moze da se javi i tumor. U svakom slucaju neophodno je da promenu vidi kozni lekar. Ako vam to nije moguce posmatrajte i ako se promena menja vratite se u zemlju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: