Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 20.12.2011.

Postovani,primetila sam da mi se desava nesto veoma neugodno i volela bi znati zasto mi se to desava.Juce poslepodne najednom mi dosla velika slabost u nogama ali celom duzinom ,imala sam utisak da mi je krv jedva isla ,masirala sam,setala sam tusirala se toplom i hladnom vodom....nista nevredi.U tom momentu naisla mi je mucnina,cak mi je i srce brze i jace lupalo i bilo mi je poprilicno slabo bar nekih sat vremena,cak sam mislila i hitnu da zovem ali nisam mogla do telefona da dodjem,imala sam i neki cudan osecaj u zeludcu.Cesto mi se to desava ,bar jednom nedeljno i bila sam jedne prilike kod lekara i pitala ga za to rekao je da ne zna sta moze biti i ostalo je na tome.Bar mi vi recite otprilike sta mi se desava u organizmu u tom momentu kad se osecam tako.Pozdrav.

Postovana, to su simptomi anksioznost. Javite se psihologu ili psihijatru. Anksioznost je bezrazlozan strah, kada vam se javljaju razlicite fizicke tegobe, kao lupanje srca, slabost, mucnina, nelagodnost u nogama, a mogu i mnoge tegobe. Uzrok nije potpuno jasaaan, ali se sigurno zna da je psihicke prirode. Uslov za pocetak uspesnog lecenja je saznanje da niste organski (fizicki bolesni), da necete da se oduzmete, slogirate, umrete... to jesu neprijatne stvari, ali mogu da se lece. Umesto sto se masirate i tusirate treba sebi da podviknete: ne panci, na sta ako ti lupa srce, sta ako ti je slabo, to ce da prodje... Naucite sebe da ne obracate paznju na tegobe i da nastavite da radite ono sto ste planirali bez obzira sto s osecate lose. Naravno za to je potrebna pomoc psihijatra, a pre svega vasa svest da niste fizicki bolesni. Vas lekar ce vas uputiti na osnovne preglede koji ce pokazati daste fizicki zdrava osoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.12.2011.

Postovana, nakon 2 dana uzimanja pinicilin amp. i ampula diklofena, javlja mi se osip po telu. Konstatovana mi je Koprivnjaca, koja je izbijala po celom telu. Primala sam sinopen i lemod, i ni nakon tri dana primanja injekcija alergija nije prestala. Tek cetvrtog dana pocinje da se smiruje posle cega sam krenula, u toku to dana, s terapijom AERIUS-a i pronison-a..i tada je prestala. Nakon 19 dana meni se opet vraca, ali postepeno, kroz svrab po glavi, zatim 2-3 kao ujeda po telu koji mnogo svrbe, zatim crvenilo po vratu i rukama, najcesce. Pre simptopa pocela sam da pijem pipegal zbog peckanja pri mokrenju i vec tri meseca pijem kontracep. pil. Logest. Radjen mi je IgE, koji iznosi 109,0, gde pise HP1 (D1D2I6H1) 0,237. Sta vi mislite o ovome? Trenutno imam crvenilo po licu i dlanovima.

Postovana, osobe koje su alergicne na neki lek sklone su alergijama i na druge lekove ili dodatke lekovima. Postoji mogucnost da ste alergicni na Pipegal, jer se pojava svraba i crvenila poklopila sa njegovim uzimanjem. Ne bi trebali da ste alergicni na Logest jer ga oijete 3 meseca, a za to vreme ste imali samo dva puta alergiju. Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2011.

Postovani,imam bolove u predelu donjih ledja i bubrega,veoma neugodan bol,cini mi se da ne potice od kicme.Radila sam UZ.bubrega i sve je uredu,urin je uredu,kks je uredu.Sve me strah da nije nesto opasno.Bol je svakodnevan odnosno ta neugodnost,cak ponekad mi dodje zbog toga neka mucnina i slabost.Molim vas vase misljenje.35 god.

Postovana, proverite mozda vam je neudoban krevet, radna solica ili previse dugo sedite. Sa bubrezima ne moze da bude nista opasno jer nema nikakvih lab. analiza koje bi upucivale na to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2011.

Postovani,imam 33 godine i nikako nepodnosim toplinu,vrucinu,grejanje.....odmah se osecam jako neugodno i nebude mi bas dobro.Neznam sta bi bio razlog,stitna zlezda mi je ok,porodila sam se pre godinu dana i jos nemam ciklus,dva put dnevno dojim bebu.Bojim se da nije cak i prerana menopauza,ili sta vi mislite sta je uzrok.

Postovana, ne verujem da je prerani klimaks, jer ste se porodili pre godinu dana. Nije neobicno sto niste jos uvek dobili menstruaciju. Nepodnosenje toplote moze da bude znak da se hormoni nisu normalizovali, sto je i logicno jer niste jos dobili menstruaciju. Nekada su naleti vrucine u vezi sa dojenjem mada vi ne dojite mnogo. Nepodnosenje toplote je obicno povezano sa bolestima stitne zlede, ali vi ste to proverili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2011.

Postovani, imam 31 god.Zbog panicnog poremecaja prepisan mi je Lorazepam ujutru 1.25 mg, rivotril u podne 0,5 mg i rivotril uvece 0,5 mg.Ta kombinacija mi je dosta pomogla u zadnjih 5 meseci uz psihoterapiju.Mene zanima, da li ovi lekovi mogu uticati na menstrualni ciklus? Ranije sam imala redovne menstruacije, dobijala na svaki 28,29 dan, a od kad ih pijem dobijam na svaki 34,35,36 dan.?

Postovana, Lorazepam nema uticaja. Rivotril moze da utice na hormone, pri cemu je promena prolazna. Moguce da je uticao na promenu ciklusa, ali njegova duzina je u granicama normale tako da nije problem. Moze da utice i na promenu libida.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2011.

postovani pre 5 meseci sam se porodila i dojim.. otisla sam na redovnu kontrolu posle 6 nedelja i sve je bilo u redu, onda mi se od jednom pjavio obilan sekret i otisla sam dr. uradjen mi je cervikalni bris koji je pokazao da je prisutna enterokokus.popila sam pentreksil i stavljala fluomicin vag,i na kontrolnom brisu se pokaze da je opet prisutna enterokous u velikom broju,i ako sekret uopste nisam imala. dobijem da pijem hemomicin i makmiror vag.,medjutim sekret mi je tokom svih 6 dana terapije konstantno izlazio.evo,proslo je 3 dana od terapije,i imam i dalje obilan sluzavo-vodenast sekret,a uz to me sve komplet pece. zapatila sam i kandidu u crevima.posto mi je dr rekao da dodjem za 10 dana od prestanka terapije,mene interesuje sta da radim? da li je moguce da i pored ove terapije bakterija nije unistena? hvala

Postovana, moguce da bakterija jos nije unistena. Ona je tvrdokorna, cesto otporna na mnoge antibiotike, a posto dojite mnogi i ne smeju da se koriste. Ako je do infekcije doslo jos u porodilistu lecenje je jos teze. Enterokok je crevna bakterija i leci se antibioticima po rezultatu antibiograma. Lecenje otezava oslabljen imuni sistem, te je neophodno da radite na jacanju svog imuniteta. Jedite sto vise jogurta, kiselog mleka, belog luka, boravite sto vise na svezem vazduhu, druzite se, izbegavajte stres, gledajte komedije, smejte se, bavite se sportom, tj. preduzimajte sve sto jaca imunitet. Proverite i mokracu, jer ova bakterija koja se normalno nalazi u crevima cesto istovremeno sa upalom grlica i vagine izaziva upalu mokracnih puteva. Ako se bakterija nadje u mokraci radi se urinokultura i sprovodi lecenje po rezultatu urinokulture.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.12.2011.

postovani moja mama ima 63 godine,i radila je ultrazvuk abdomena i stitne zlezde,KKS,EKG i urin. uocena je cista na levom bubregu(50mm),zatim polip na zucnoj kesi(5mm),i veoma nizak broj trombocita(pise trombocitopenia). ima i blago povisen holesterol,a ostalo je u redu. inace ima visok pritisak,i pije redovno terapiju. sad je jos dobila i lek za masnocu. ono sto mene interesuje sta dalje raditi vezano za cistu,polip i trimbocitopeniju? zahvaljujem

Postovana, ciste u bubregu su jako ceste kod osoba starijih od 40 godina. Nastaju prosirenjem bubreznih kanalica. Uglavnom ne izazivaju tegobe, ne remete rad bubrega i otkrivaju se slucajno pri Uz pregledu. Mogu da se isprazne i skleroziraju iglom. To se cini ako cista otezava izlucivanje mokrace te izaziva zapaljenje ili dovede do porasta krvnog pritiska. Potrebno je da se mama javi nefrologu da bi se procenilo da li njen visok pritisak ima veze sa cistom. Polip zucne kese manji od 1cm nije opasan, ali je potrebno da se prati (ultrazvucni pregled na sest meseci). Mnogi hirurzi smatraju da je bolje da se odstrani i pregleda pod mikroskopom da bi bilo sigurno da je to samo polip i da osim njega ne postoji karcinom zucne kese. Sam polip se ne pretvara u karcinom, ali bolje je biti oprezan. Trombocitopenija se leci ako je broj trombocita manji od 20x109 /L. Kod mame je krvna slika normalna pa trombocitopenija nije u sklopu druge hematoloske bolesti ili zbog insuficijencije jetre. Mozda je posledica nedostatka vitamina B12 ili folne kiseline, virusne ili bakrerijske infekcije,ili je nastala kao posledica koriscenja nekog leka koji remeti stvaranje trombocita (citostatici, estrogeni, interferon, hloramfenikol, tiazidi) ili uticu na njihovo unistavanje (heparin, sulfonamidi, interferon, vankomicin, linezolid).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.12.2011.

Postovani, molimo Vas biste li nam protumacili nalaz biopsije, koji je uradjen prilikom operacije spustanja testisa iz abdomena u skrotum, dvadesetsestogodisnjeg muskarca. MAKROSKOP: dobijeni materijal je jedan biopticki uzorak uklopljen u cijelosti u parafinski blok. MIKROSKOPSKI: vide se seminiferni kanalići okruzeni nesto vecom bazalnom membranom, eozinofilnog izgleda. Seminiferni kanalici sadrze sadrze vecim dijelom samo Sertolijeve celije. U intersteciju se nalaze brojni extravazati eritrocita, rijetka Leydigove celije. Napomena: uzorak testisa ne bi trebao biti utopljen u formalinu, vec u drugim fiksativika kao sto su glutardehid, kako bi se citologija celija bolje vidjela. Molimo Vas mozete li nam reci po ovom nalazu da li je moguca spermatogeneza ovog testisa.

Postovani, od testisa koji se tako kasno spusti iz trbuha ne ocekije se da proizvodi spermatozoide. Mikroskopski pregled se vrsi da bi se iskljucilo prisustvo malignih celija (ovde ih nema), jer je testis koji zaostane u abdomenu sklon malignoj alteraciji. U semenim kanalicima su uocene samo Sertolijeve celije, a nema spermatogonijuma iz kojih nastaju spermatozoidi. To znaci da spermatogeneza nije moguca. Ako je drugi testis bio na vreme spusten u skrotum to je dovoljno za normalnu plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.12.2011.

Postovani, pijem pilule uglavnom izmedju 23: 30 i 00: 00, zaboravila sam da popijem pilulu na vreme(prve nedelja, msm da je bila 3ili4 po redu) popila sam je sutradan oko 11; 11:15. Sledecu pilulu sam popila na vreme. Znam da je zastita odrzana ako se popije u narednih 12h od termina kad obicno pijem, e sad, buni me to sto sam 15, 20 min pre isteka tih 12h popila tabletu, tacnije da li je zastita i dalje normalno nastavljena? I jos jedno pitanje, znam da piluli treba oko 2h da se razlozi, moj problem je sto sam popila casicu (i to onu od 0. 03) alkohola, da li zbog alkohola umanjena delotvornost pilule, jer sam sat kasnije imala odnos sa deckom(penetracija bez kondoma, ostatak odnosa sa kondomom, ejakulirao je van mene)? Ima li osnova za strah oko trudnoce? Da napomenem da su ovo sa zaboravljenom pilulom i alkohol i pilula odvojene situacije, jedno se desilo u utorak, drugo u cetvrtak. Molim vas da nekako odgovorite na sva tri pitanja jer nigde ne mogu ili ne zele da se pozabave mojom situacijom pa mi odgovaraju uopsteno. Unapred zahvalna!

Postovana, tabletu ste popili bas knap i ako zeludac nije bio pun zastita je zadrzana. Ako ste jeli pre no sto ste popili tabletu, posebno ako je dorucak bio obilan, moguce da je resorpcija usporena, a time i zastita nije sigurna. Alkohol ne bi trebao da ometa dejstvo pilule. Kod vas nema razloga da se misli o trudnoci. Tek ako izostane menstruacija uradite kucni test na trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.12.2011.

Postovani, mozete li mi reci koji je minimalni, a koji maksimalni dozvoljeni razmak izmedju dve Pentaxim vakcine? Unapred hvala!

Postovani, najmanji razmak je 30 dana i to mora da se postuje. Za to vreme se formiraju antitela. Zbog toga razmak ne moze da bude manji od 30 dana. Maksimalni razmak je 60 dana, ali ponekad moze da bude duzi, ako je dete boleseno i nije moglo da primi vakcinu na vreme. Nakon prve doze vakcine formiraju se antitela. Drugom dozom se potakne imuni sistem da stvara jos antitela. Smatra se da je taj razmak najbolji, ali ako mora razmak moze da se produzi bez opasnosti da imunizacija ne bude dobra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.12.2011.

Postovani,vec me znate dugo :) Povecani limfni cvorovi i moj strah od bolesti.Hipertireoza koja je saPTU malo normalizovana ,hormoni u granici normale ali tsh nizak i dalje.Juce sam dobila biohemiju i krvnu sliku i alkalna fostfataza je 160 znaci,godinu dana je konstantno povisena dok su alt,ast,gama gt normalni,LDH je u granici normale sto meje smirilo zbog uvecanja limfnih zlezda.Krvna slika je sledeca :WBC 6.11, NEU 3.56, LYM 2.05, RBC 5.38 (poviseni) Hgb 145, HCT 0.431,MCV 80.2 , RDW 16.2 ,PLT 214,PCT 1.98, PDV 18.6 SE eritrocita 2 mm/12 molim vas da mi kazete zasto su mi eritrociti uvecani i zasto mi je sedimentacija niza od granice? Alkalna fostfataza je povisena zbog hipertireoze kako kaze endokrinologNa internetu citamda je bolest CML uzrok povecanja eritrocita i policitemija.Da li je ovo zabrinjavajuc porast i sta vi o ovome mislite? Postajem hipohondricna!!!!!Hvala !

Postovana, niza sedimentacija je bez znacaja. Nesto malo povisena vrednost eritrocita ne ukazuje na policitemiju. Opustite se, ne brinite toliko. Nije lekarima nista promaklo, vec ovakvi rezultati ne zahtevaju lecenje. U lecenju nekih oblika hipertireoze nije cilj da se TSH normalizuje, vec da je tiroksin normalan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.12.2011.

Postovani, imam 57 godina i imam veliki problem sa spavanjem.Upravo ove noci nisam uopste spavala.Inace uvece cim osetim da mi se spava, ja idem da legnem.Neki put se desi da se posle nekih pola sata, sat uspavam, ali se obavezno budim nekoliko puta nocu.Ujutru ustanem najcesce umorna.Vrlo cesto se desi da se ne uspavam po nekoliko sati i to mi stvara nervozu,Probala sam da popijem neki lek za smirenje(bromazepam3mg) i to me uspava, ali se opet budim nocu.Ovaj problem imam vec duze vreme i osecam da me to dosta iscrpljuje.Da li postoji lek za ovaj moj problem?Jos samo da naglasim da sada nemam neke probleme koji bi na to uticali.Hvala unapred.

Postovana, nesanica je ozbiljan simptom i zato je potrebno da se javite psihijatru. Nekada je posledica losih navika u vezi spavanja na sta se nadoveze strah da ne mozete da se uspavate. Prvo treba da usvojite zdrave navine u vez spavanja (higijena sna). Treba da spavate onoliko koliko je potrebno da se osetite odmornom, ne vise, da odlazite uvek u isto vreme na spavanje, a ne da cekate da vam se mnogo spava, da se ne prisiljavate na spavanje van tog vremena, da izbegavate napitke koji sadrze kofein (kafa, caj, kola napici, ali i cokolada) nakon rucka, da izbegavate alkohol pre spavanja, da ne pusite (narocito tokom veceri), da ne idete na spavanje praznog stomaka, da spavate u spavacoj sobi tj.prostoriji koja je namenjena samo za spavanje, da resite brige pre spavanja (da ne idete u krevet zabrinuti zbog necega) da redovno vezbate, po mogucstvu 4 ili vise sati pre odlaska na spavanje (ne radite nesto fizicki neposredno pre spavanja). Treba da naucite da se opustate. Kada legnete polako opustate misice od glave ka nogama kako bi pojacali osecaj opustenosti i pospanosti. Pocinjete sa misicima lica, nezno ih kontrahujete (stezete) tokom dve ili tri sekunde, a zatim opustate. To se ponavlja nekoliko puta. Ista tehnika se koristi i za ostale grupe misica, obicno sledecim redosledom: vilica i vrat, ramena i nadlaktice, podlaktice, prsti, grudi, stomak, zadnjica, butine, potkolenice i stopala. Po potrebi, ciklus se ponavlja tokom 45 minuta. Tokom opustanja (relaksacije) disete sporije i dublje. Ako ne mozete da se uspavate za 20 minuta ustanite i idite u dnevnu sobu (uglavnom izadjite iz sobe u kojoj spavate), citajte nesto ili se ponovo opustajte dok se ne osetite pospanom. Ne treba da radite stvari koje vas rasanjuju kao sto su jedenje, kucni poslovi, gledanje televizora. Vratite se u krevet kada se ponovo osetite pospani. Ako ne mozete da zaspite narednih 20 minuta ponovo ustanite. Prve noci mozda necete spavati mnogo. Sutradan ne smete da spavate da bi nadoknadili propusteno. Ako to ucinite opet necete lepo spavati nocu. Sutradan ujutru ne smete dugo da spavate. Ustanite u ono vreme kada ste planirali da ustanete bez obzira sto se niste naspavali. Cilj nije da se tog dana naspavate vec da naucite da se lako uspavljujete. Ako ste nakon lose prospavane noci pospani ne dremajte, radite nesto da bi se rasanili. Izbegavanjem spavanja tokom dana olaksavate nocni san. Ako ste tokom noci nervozni jer brinete sto cete sutra biti neispavani i nesposobni za posao javite se psihijatru ili psihologu koji ce vam pomoci da tu anksioznost prevazidjete. Ako lekar proceni da je neophodno propisace vam lek za spavanje sa duzim dejstvom koji ce spreciti da se budite tokom noci. Lek nije zamena za higijenu sna koju morate da usvojite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.12.2011.

Postovani, mojoj sestri je utvrdjena trudnoca (6 nedelja) i pri tome je uradjen PAPA test. Rezultat je - treci stepen cistoce i druga grupa sekreta. Da li je to normalan nalaz?Hvala!

Postovana, treci stepen vaginalne cistoce oznacava prisustvo veceg broja bakterija i leukocita tj. pokazuje bakterijsku infekciju. Lecenje je uglavnom potrebno. Druga grupa Papa testa je normalan nalaz.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.12.2011.

pred dva dena sam bila na ultrasonografski abdomen snimali su me i nasli su mi pesok vo dvata bubrega drugo je sve u redu ali jas vise mesec dena osekam nekoja tapa cudna neopisliva bolka vo stomakot okolu papokot nakaj desniot jajnik i pri dopir na taa strana mestoto e osetlivoe i vise dva tri dana imam nagoni za povrakajne i preku cel den mi se gadi nervozna sum zasto mi e ovako svaki dan i da napomenem na nekolku pati od papokot mi tec bela tecnost koja mirisa na gnoj molim vas da mi kazete za sto se raboti ........na ginekolog imam ideno pred 6 meseci togas bese sve vo red....odnapred vi blagodaram

Postovana, morate odmah da se javite vasem lekaru opste prakse jer imate infekciju pupka (papokota). Ona mora da se leci antibioticima. To sprovodi lekar opste prakse, a samo u tezim slucajevima lecenje je u domenu hirurga. Takodje se javite gastroenterologu zbog nagona na povracanje i muke koju osecate. Ultrazvuk nije dovoljan za pregled organa za varenje. Zbog bola u predeli jajnika treba da se javite ginekologu. U proteklih 6 meseci stanje na polnim organima je moglo da se izmeni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.12.2011.

Postovani doktore, dali se ovi simptomi mogu smatrati panicnim napadom: prilikom susreta sa nekim osobama (narocito iznenadni susret) dolazi do neprijatnih simptoma crvenjenja, lupanja srca, drhtanja ruku i osjecaja da mi je da pobjegnem negdje sa tog mjesta, a kad to prodje sama sebi se osjecam glupo, zbog cega sam imala te simptome (bezrazlozno).To mi se javi npr.na ulici kad sretnem neke poznanike. Dali je to mozda nedost. samopouzdanja ili pocetak panicnih napada?

Postovana, to jesu simptomi neke vrste panicnog napada, koji se kod vas javljaju zbog nedostatka samopouzdanja. Ono je posledica pogresnog vaspitanja. Vasi roditelji su nenamerno previse vas zasticujuci ili pocenjujuci vase sposobnosti u detinjstvu uticali na to da vi nemate dovoljno samopouzdanja. Tako kao vi, ali i sa mnogim drigim kombinacijama fizickih tegoba osecaju se osobe koje dozivljavaju klasican panicni napad. Razlika je u tome sto oni nisu svesni da im se to desava iz psihickih razloga, vec misle da boluju on neke organske bolesti, po njima uvek teske, neotkrivene, fatalne... Vi ste u prednosti nad njima sto znate da je to psihicki problem koji moze da se prevazidje. Komunicirajte vise sa nepoznatim ljudima npr. nasalite se sa kasirkom, pitajte na ulici nepoznatu osobu koliko je sati, gde se nalazi neka ulica... Tegobe koje se javljaju u drustvu nepoznatih osoba ili osoba koje retko srecete su simptomi straha i nije neobicno sto se osecate glupo jer se plasite obicnog susreta. Medjutim, to je nesto jace od vas, ali mozete da ga prevazidjete vezbanjem i hvaljenjem sebe. Napisite na papir sta ste sve dobro uradili. Ne cekajte da vas drugi pohvale, jer sigurno nece. Takve osobe su obicno na poslu savesne i dobri radnici, a zasluge dobijaju drugi. Tamo vas nece pohvaliti, jer pohvala od strane sefa povlaci nagradu koju on nije voljan da vam da. Pohvala od strane kolega znaci priznanje da ste bolji, a oni to ne zele da priznaju. I kad dobiju pohvalu osobe sa manjkom samopouzdanja to ne cene mnogo, jer im treba mnogo vise podrske i stalne pohvale da bi to delovalo. Ako vas ukucani hvale sigurno to nece ciniti svakodnevno i cesto, a vama tako treba. Zato sami sebe podsetite sta ste sve dobro uradili nedavno i u zivotu uopste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.12.2011.

Postovani, imam sina koji ima 11 god. Kao dete je bio buca, onako elegantno popunjen, al rano smo ga upisali da se bavi sportom i sada je normalne konstitucije. Al primetila sam da je nekako mrsaviji i narocito ruke su mu postale mrsave i izduzile se. On stalno trazi nesto slatko da jede, a kuvanu hranu jede nasilu, bez ikakve volje i apetita. U obzir dolaze samo pice, pite i sendvici, a ako je neko kuvanje govori da nije gladan. Problem je kad nesto slatko donesemo iz prodavnice, on je to vec nasao i krijuci pojeo, a dali ce mladjem bratu ostati, to mu nije bitno. Nedavno je nasao 5 cokoladica i sve to pojeo i sada moram kriti slatkise u kuci, to je jako zalosno, i on kaze da ce trpiti kazne i nase kritike, a tesko odustati od slatkog. Neki dan smo ga toliko izgrdili i nazvali ga u nastupu besa lazovom i kradljivcem, jer nas je takvo ponasanje povredilo i plasimo se da mu to ne predje u kleptomaniju. A i sami znate koliko je slatka hrana nezdrava. A inace dobro je dete i u skoli postize izvanredne rezultate. Molila bih Vase misljenje!

Postovana, tu ima vise problema. Nepravilnu ishranu sa picama i sendvicima ste vi dozvolili po sistemu daj bar da jede bilo sta. Sin je veliki i mozete da razgovarate sa njim, ne da se ljutite, da ga grdite i da to kazete u ljutini. Kazite da ste zabrinuti sto jede nezdravu hranu i da cete probati to da izmenite. Nezdrave slatkise zamenite vocnom salatom, sutlijasem, pudingom, a cokoladice kupujte redje. Nije resenje da ih krijete po kuci. On je verovatno ljubomoran na mladjeg brata. Zato pojede i svoje i njegove slatkise. Misli da vi krijete slatkise da bi ih dali kao nagradu, verovatno mnogo vise mladjem bratu. Prestanite da slatkise koristite kao nagradu, a starijem sinu pokazite koliko ga volite i uvazavate. Cesce ga hvalite. Nije na putu da postane kleptoman. Izduzivanje ruku i nogu prati pubertet decaka i on nece vise da bude buckast kao sto je bio kao mali. Nadalje ce to izduzivanje da bude upadljivije i delovace nekako nezgrapno dok se potpuno ne razvije i dobije izgled odraslog muskarca. Budite spremni da mu date podrsku kada u pubertetu pocne da se zagleda i bude nezadovoljan svojim izgledom. Ne bi bilo dobro da primeti da i vi niste zadovoljni proporcijama njegovog tela. Decaci su osetljivi na to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.12.2011.

Godinama imam problem sa kandidom,smesno je pominjati kanesten,poliginaks i ostatak. Naime,pjem logest pilule i cujem da mogu biti uzrocnik,ipak mucim se sa kandidom i pre njih. Da li one pogorsavaju moje stanje? Imam stalnog partnera,on nema nikakvu simptomatiku kandide,da li je moguce da mi je on stalno vraca? Sada sam dobila laktogin tablete,kazu da je to vaginalni probiotik,zar to ne funkcionise kao i obican probiotik? Zaista sam umorna od borbe sa ovim,znam da ovo nije jedno pitanje. Dajte mi neki savet,sve prihvatam i da li dijete pomazu i kod lecenja vagine ili samo crevne kandidijaze? Hvala

Postovana, Logest tablete su pogorsale stanje. Posto se gljivice u manjem broju nalaze i normalno, a i kada se malo vise namnoze ne moraju da izazovu tegobe partner vam ih stalno vraca, a da sam ne oseca nikakve tegobe. Iako proizvodjac istice da Laktogin deluje kao vaginalni probiotik, tesko je poverovati da mu je dejstvo drugacije od ostalih probiotika. Inace i jogurt probiotski povoljno deluje kod vaginalne kandide, takodje i dijeta koja se primenjuje kod crevne kandide, samo sto to nije dovoljno da se izlecite bez vaginaleta. Kod uporne infekcije preporucuje se lecenje oba partnera. Kada se kandidiaza cesto javlja to znaci da postoji neki problem koji joj to dozvoljava. To moze da bude cesto koriscenje antibiotika ili njihovo koriscenje bez probiotika ili mozda losa ishrana u kojoj ima dosta secera, belog brasna, sirceta, a malo povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.12.2011.

doktore sinoc sam udarila levom stranom glavom u radijator udarac je bio prilicno jak i napravila mi se cvoruga uplasila sam se mnogo sta moze nastati sada nakon udraca;osecam kao da me sve to mesto boli kada saginjem glavu ili kada je okrecem osem kao neku blagu mucnini recite mi sta sve moze iskoplicirati nakon ovog udarca molim vas uplasena sam previse jer sam se nacitala svega i svacega molim vas za pomoc sta trebam uraditi imam 28 godina i plasim se previse sada ustvari i neznam sama dali ovo moze izazvati stvarno neki problem ili ovaj moj strah sve to radi hvala vam doktore

Postovana, kod takvih povreda treba da se iskljuci postojanje krvnog podliva izmedju mozdanih ovojnica (subduralni hematom). On moze da bude mali i da vremenom raste, tako da svaku povredu glave treba ozbiljno shvatiti i javiti se lekaru. Kod subduralnog hematoma postoji glavobolja, mucnina, povracanje i poremecen hod. Posto tegobe ne moraju da se jave odmah nakon povrede bilo bi pametno da se javite lekaru, jer je udarac bio jak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.12.2011.

Postovani, imam bebu koja 18.12 puni pet meseci, pije Bebelac 1 od rodjenja. Do sad nismo imali problema, medjutim poslednje 2 nedelje kaki zeleno. Broj stolica se nije promenio, samo boja. Ima slabiji apetit, dnevno popije oko 700, 800 ml mleka. Cvrstu hranu polako uvodimo, ali je ona odbija. Temperaturu nikako nije imala. Spava celu noc. Zanima me vase misljenje o ovim zelenim stolicama. Hvala unapred

Postovana, promena izgleda stolice moze da bude posledica uvodjenja nemlecne ishrane. Smanjen apetit moze da bude posledica neke infekcije, nicanja zuba ili uvodjenja nove hrane. Posto beba odbija nemlecnu hranu ne insistirajte. Jedno nedelju dana joj ne dajte novu hranu, ve samo mleko, a zatim pocnite da uvodite drugu vrstu nemlecne hrane i naravno vodite dete pedijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.12.2011.

Postovani, unazad mesec dana sam strahovao da sam HIV zarazen ili da imam hepatitis. Misao se javila jednog dana kada sam primetio svoju tamnu mokracu. Poceo sam da strahujem da imam hepatitis. Razmisljanja i strahovanja mi nisu davala mira uopste. Pojavio se strah, strah od te bolesti. Onda mi se javila i pomisao: a sta ako sam i HIV pozitivan? Imao sam nekoliko sexualnih partnera o kojima nisam znao uopste nista. Cak sta - vise sjetio sam se i da je sjemena tecnost jednog od njih meni pala na ruku a ja sam imao tad posjekotinu. Nisam smio nikome to reci, a strah me nije napustao. Poceo sam se buditi nocu, glava mi je otezala..nisam nikako smogao snage da odem i da se testiram. Kako bih se sucio s tim da sam pozitivan?! Takvo stanje je trajalo mjesec dana, meni je najednom pocelo da lupa srce udarajuci brzo onako po dva puta, probudim se u sred noci i onda odmah ta misao i srce se uzbudi i lupa i ne mogu zaspati. Nekakvo uzbudjenje se uvuklo u grudi i u srce i ne pusta. Grozan osjecaj. Samo razmisljam o tome, prezivljavam konstanatan stres! Juce ujutro smognem snage da prekinem situaciju i odem da se testiram i na hepatitise i na HIV, vise nisam mogao, jer sam poceo da se budim i da slabo spavam skroz. Od ujutro do kasno popodne sam cekao rezultate i ne znam ni ja kako sam prezivio dan. Rezultati su svi bili negativni, hvala Bogu. Odahnuo sam, ali moj osjecaj uzbudjenja nije splasnuo. Kao da se srce ostetilo opet je uvece pocelo da blago lupa, opet neko uzbudjenje. Ne mogu se opustiti. Govorim sebi da je sad sve u redu da nemam nista, ali to sa srcem i dalje ostaje. Probudilo me opet nocas i odmah pocelo da lupa. Valjda sam bio u tolikom stresu da se sad ne mogu vratiti u normalu. Sta sad da radim? Da nisam srce razbolio nekako? Kome da se obratim? Hvala i izvinite zbog poduzeg teksta, morao sam objasniti.

Postovani, javite se psihijatru ili psihologu. Niste ostetili srce. To je posledica stresa. Saznanje da niste bolesni je veliko olaksanje, ali nije dovoljno da tegobe odjednom nestanu. Drugi put kada imate nesto sto vas brine, resavajte odmah ne cekajuci da se prvo mucite i dobijete simptome anksioznosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.12.2011.

Postovani ..procitala sam dole u komentarima problem od neke devojke ..imam indentican ..tacnije nije to problem bas neki ,nego strasan strah od solarijuma , ali isto toliko i zelja da odem samo nekoliko puta po 4minuta cisto da uhvatim bar malo boje ..posto mi obicno sunce ne pomaze ,a i iskreno nemam volju da se cvarim na suncu 2,3 sata ..nego da vas pitam ..da li mozete da objasnite ovu bolest Juingovog (Ewing) sarkoma o cemu se tu zapravo radi ...i da li da bolest ne moze da se prouzrokuje od koriscenja solarijuma....posto i ja imam oziljke svugde na telu cak imam i po grudima UZAS! Ne smem preko leta da obucem dole sem farmerki nista ...blagi uzas..pa me zanima da li od tih mojim krastica,ranica ne može da se prouzrokuje nikakva bolest ili ne daj Bože gubitak noge ili tako nesto..?Znam za rak kože ali predpostavljam da ga necu dobiti od samo 4,5 puta idenja u solarijum ..Hvala veliko!

Postovana, solarijum povecava rizik da se dobije tumor maligni melanom, koji je opasan zbog toga sto veoma rano daje metastaze, dok je sasvim mali pa bolesnik cesto ne pbrati paznju na njega. Nije pametno da licitiramo koliko je odlazaka u solarijum opasno a koliko ne, posebno sto je osetljivost individualna. Na svakome je da odredi da li zeli da se izlaze riziku ili ne. Zbog tih oziljaka javite se koznom lekaru. Postoje medicinske i kozmeticke procedure koje ih mogu umanjiti. Suncanje i solarijum cesto ucine oziljke jos izrazenijim. Kod nekih oni tada postaju tamniji (hiperpigmentovani), kod drugih ne mogu da pocrne pa ostaju kao bele fleke na pocrneloj kozi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.12.2011.

Postovani, primila sam vakcinu protiv tetanusa u debelo meso, zbog ujeda macke juce i tek danas mi se na mestu uboda igle pojavio otok i jak bol i na dodir je to mesto tvrdo. Da li je to znak da postoji neka infekcija, imam li razloga za brigu? Hvala unapred

Postovana, javite se lekaru. Otok i crvenilo su reakcija na vakcinu. Nisu znak da ste se razboleli od tetanusa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2011.

Molim vas pomozite! Doktor mi je prepisao lek NOFOCIN za urinarne infekcije koji imam od ranije!nisam ih imala vec duze vreme(ni u trudnoci)i sada dojim pa zelim da proverim da li je bezbedno da ih pijem?Hvala puno!!! P.S.nisam u mogucnosti da uradim testove kod doktora a moram da pocnem da pijem lek sto pre!!! Unapred zahvalna!

Postovana, zene koje doje ne smeju da koriste Nofocin.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2011.

Postovani, imam 19 godina. Pre nekih mesec dana imala sam problema sa mokrenjem. Javljalo se peckanje i mokrenje je bilo vrlo cesto. Nisam puno obracala paznju na to jer sam problem vrlo efikasno resavala uvinim cajem. Pre nedelju dana pojavila se i krv u mokraci. Zbog urgentnosti slucaja doktorica mi je "na slepo"propisala Cefaleksin tablete, jer sam uradila prvi deo testa urina i bila je vidljiva prisutnost bakterija. Na drugom delu testa otkrivena mi je bakterija eserihija koli >100000/ml. Doktorica mi je ovaj put propisala Marocen tablete, dve kutije, uz upotrebu i Probiotika, jer sam imala candidu u malom broju koje vise nema. Posle toga mi je receno da uzimam Monural pulvis prasak. Na sve ovo cini mi se po simptomima da sam posle prvog antibiotika dobila VI grupu vaginalnog sekreta, jer je dosta gust, beo i osecam nepodnosljiv svrab koji kratkotrajno ublazavam Daktanol kremom. Zanima me da li cu uz pomoc ovih antibiotika uspeti uspesno da se resim eserihije, koliko je ona opasna u mom slucaju i da li da se odmah obratim ginekologu za lecenje ili to vredi uraditi samo nakon zavrsetka uzimanja antibiotika koje trenutno koristim. Unapred zahvalna!

Postovana, javite se odmah ginekologu. Gljivicnu infekciju cete lakse savladati ako krenete odmah sa lecenjem. Daktanol krem malo ublazava tegobe, ali ne resava problem gljivicne infekcije. U borbi protiv eserihije veoma dobro deluje brusnica. Najefikasnije je da kupite susenu i da je jedete ili da kuvate kompot od nje. Cajevi od brusnice su manje efikasni jer sadrze mali procenat ovog voca. Brusnica sprecava eserihiju da se zakaci za sluzokozu besike i mokracnih puteva, tako da se ona izbacuje iz organizma preko urina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2011.

Moj sin uskoro puni 4 god. vec treci put mu se desava da legne u toku dana, praveci se da spava. Problem je sto neznamo da li se pravi ili se nesto sa njim desava. Skroz malakse, drzi oci zatvorene i usta, ali ne reaguje na pozive, vodu, bockanje, uopste posle 10ak minuta je ustao i rekao da nas zeza. Drugi put mu je curilo niz usta dok je to radio, sve isto i treci put ali sam ga stavila da stoji i stajao je zatvorenih ociju. Ne menja izraz lica, ne reaguje. Kaze da mu se spavalo i nastavlja sve aktivnosti. Uskoro imamo zakazan pregled EEG, urin i krvna slika su odlicni, a neurolog kaze da po nasoj prici izgleda kao da to namerno radi. Nema nikakve grceve, normalno dise. Da li je moguce da moze tako da odglumi da 10-15min ni nasta ne reaguje? Sta mogu da ucinim? Unapred hvala.

Postovana, naravno da dete moze da glumi 10-15min. Moze da radi i mnogo teze stvari kao sto je valjanje po podu i udaranje glavom o zid.. Prvi put je ucinio da bi se igrao tj. zezao vas je. Kada je video da ste se zabrinuli, da je privukao vasu punu paznju to mu se dopalo i ponavlja ga u slicnim varijacijama. Ne lici ni na kakav napad koji je posledica organske ili psihicke bolesti. Prekinite da obracate paznju na te njegove takozvane napade. Nastavite da radite ono sto ste poceli ili izmislite neki posao. Mozete i da izadjete iz sobe govoreci da idete da operete kupatilo i sl. Petnaestak minuta kasnije pozovite ga da radite nesto sto znate da on voli. To kazite kao da se nista nije desilo, kao da nije simulirao napad. Ne treba da oseti u vasem glasu zabrinutost. Poziv na igru ili setnju ce mu dati mogucnost da se elegantno izvuce iz te situacije, jer dete vidi da nema efekta i zeli da prekine tako da ne izgleda da je popustilo. Ako ga ne pozovete nece znati kako da prekine i moze dobiti zelju da se inati. Kada se deca zainate uvek duze izdrze od briznih roditelja koji misle da je mozda bolesno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2011.

dete od dve godine mi je popilo kapi za skupljanje materice metilergometrin,sta mogu da ocekujem,hoce li imati posledica na njegov organizam i sta mu se moze esiti,hvala unapred.

Postovana, lekove morate da drzite van domasaja deteta. Malo je neobicno da dete od dve godine moze da otvori flasicu i efikasno iskapa sebi u usta kapi. Ako se to ipak desilo doslo je do porasta krvnog pritiska. To dejstvo nije dugo, ne vise od pola dana. Dugotrajnih posledica ne bi trebalo da ima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.12.2011.

Pre nesto manje od 2 meseca sam dobio temperaturu(37,2 sa aktivnim lezanjem temperatura se brzo spusta u granice normale) a koja je i do dan danas prisutna prilikom kretanja stim da je poslednjih dana doslo do blagog bola pa peckanja i golicanja sa osetnom povisenom temperaturom oko anusa (cmara) stim da sam 2 puta vadio nalaze krvne slike i urina i svi nalazi su bili dobri sve u granicama normale sedimentacija uredna kvna slika uredna i urin je uredan dali je moguce da su u pitanju Hemoroidi ...Lep pozdrav unapred zahvalan na odgovoru

Postovani, peckanje, golicanje, osecaj povisene temperature oko anusa mogu da budu posledica hemoroida. To mozete potvrditi pregledom kod proktologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2011.

Postovani,imam i ja jedan veliki problem i nikako ga resiti...ustvari imam ja vise problema.Imam samo 30 godina a osecam se da imam 103.Zaista strpljivo i fino odgovarate na pitanje tako da cu i ja od vas da potrazim savet u nadi da ce te mi pomoci.Sve je pocelo pre tri i po godine kad sam iz cista mira dobila prvi panicni napad i to se ponavljalo cesto i svakodnevno i kad sam trebala nekud ici i kad je trebao neko doci i kad sam sam sama,mozete misliti kako mi je bilo .Tad je moja beba imala 6 meseci i tri godine sam sve pokusavala samo da normalno funkcionisem zbog nje i te strasne napade panike sam prevazisla ali i uz pomoc lekova.Pre par meseci rodila sam decaka i od tada mi se sve pogorsalo.Doduse nemam napade panike uvek ali bilo mi je strasno slabo skoro svaki dan,pred postavila sam da nema neke velike veze psihicke prirode iako sam non stop bila pod stresom zbog te borbe sa p.napadima.Uspostavilo se da mi je obolela stitna zlezda,to mi je jako tesko palo pa jos kad su mi rekli da mogu lako dobiti jos neku imunu bolest,par dana nakon toga rekli su mi da imam artrozu kukova,uspostavilo sam da imam problem i sa kolenima,da sam sklona povecanju holesterola bez obzira kako se hranim,pocinju da me bole svi sitni zglobovi u sakama i rukama a imam stalne bolove u donjem delu kicme da ne mogu da dugo stojim........sve to me unistilo da bi se na kraju uspostavilo kad sam otisla kod psihijatra po pomoc da mi je jako osetljiva psiha i da sam naklonjena psihosomackim oboljenjima.To mi je najteze palo,jako se bojim da nakon izvesnog vremena ne poludim,puna sam anksioznosti,nervoze,teskobe a panicne napade dobivam za sad samo kad mi dodje slabo ili kad me nesto zaboli.E sad jedna glupa stvar sto sam uradila,odem i napravim natalni horoskop cisto da se utesim ,jer valjda ne cekame sve toliko crno u buducnosti,nadam se ja a oni mi kazu da cu imati psihickih problema sigurno,i da mi je jako teska karta puna opasnosti pogotovo od bolnica,ludnica i izolacija.E to me je dokrajcilo.Pijem lekove za smirenje,upala sam u depresiju,ali puno setam,idem na jogu ,ucim meditirati,zdravo se hranititi....ma dzaba nikako ali nikako da se podignem.Znam da ce te se sad smejati,ali kad ovoliko ti bude tesko svasta pokusamao pa i astrologe i slicno.Ma nije ni to bitno nego vi meni recite sta da uradim da bar ne poludim a i sam psihijatar mi je rekao da sam psihicki jako osjetljiva,i kako da prestanem da preterano da brinem,moj mozak stalno radi i samo vrti,vrti,neke misli mislim da nikad ne odmara.i sta da radim sa svim ovim bolestima sto ih imam.izvinite sto sam opsirna i hvla vam stvarno od srca.

Postovana, prvo i osnovno necete da poludite. Panicni napadi su neprijatni, neprekidan rad mozga iscrpljuje i izaziva slabost, ali to ne vodi u ludilo, od toga se ne umire. Psihicki jako osetljiva osoba preteruje u brigama, razmisljanjima, pocenjivanju sebe, svojih sposobnosti snaga, ali ne ludi. Ona misli da je zivot tezak, jer ga tako dozivljava, ali ne dobija dusevnu bolest. Iznenadna slabost je takodje jedan oblik panicnog napada i protiv njega se borite kao i protiv drugih napada ne obracanjem paznje. Izrazite ljutnju kada osetite da napad nailazi. Mozete glasno, tiho ili u sebi samoj sebi da kazete: dosta ili prekini, a da se istovremeno trudite da mislite na nesto lepo. Pomaze da pred napad odvratite paznju necim, na primer bolom. Zarijte nokat u dlan. Kada napad vec krene i niste ga sprecili jednostavno ga pustite da prodje. Iz svog iskustva vec znate da napad dodje i prodje. Da brze prodje ako se zaokupite necim i ne obracate paznju na njega. Na primer osetili ste slabost i umesto da brinete zbog nje ili legnete uzmite da radite ono sto ste planirali ili nesto drugo sto vam inace nije tesko. Kada krenete to da radite, kao da slabosti nema, videcete da ce ona nestati, a snaga ce se vratiti. Setnja, joga, meditacija su korisne i pomocice posebno ako ih primenjujete u drustvu. Glupo je sto ste se javili za astrolosku kartu. Ljudi koji se bave tim stvarima znaju da im se uglavnom obracaju ljudi koji strepe o buducnosti, zabrinuti su, anksiozni, psuhicki osetljivi i onda te probleme i naglasavaju, satro vide ih u buducnosti. Horoskopi su toliko uopsteni da u njih moze da poveruje samo zabrinuta i uplasena dusica. Covek koji je psihicki jak u to ne veruje, jeri zna da od njega mnogo zavisi, da sam kuje svoju srecu. Okolnosti mogu da uticu, njih ne mozemo da izmenimo, ali je u nasoj moci kako cemo da reagujemo na njih i kako cemo da se osecamo. Kazete da ste dobili panicne napade iz cista mira. Nije bas tako. Oni su se oba puta javili nakon porodjaja, kada ste psihicki ranjivi. Potrazite pomoc od ukucana, najvise u tom delu da se pobrinu oko dece da bi vi mogli da odete na neki kurs, jogu, ples i sl. Potrazite pomoc psihijatra i uzmite lekove ako je potrebno. Artrozu kukova, bolesnu zlezdu necu ni da komentarisem. Niko nije potpuno zdrav, samo neko zna od cega boluje, a neko nezna. Medjutim, to nije razlog da ocajavate i strepite svakog trenutka. Blagosloveni ste decom i budite zahvalni na toj sreci. Kada ste lose sedite i napisite na papir sta vam se sve desilo lepo u zivotu. Ako vam se cini da je sve bilo mucno zamislite sta bi neko mislio o vama. Sigurno ne bi pomislio da ste neuspesni, jer ste rodili decu, gajite ih i obavljate jos niz stvari, bez obzira sto vi to cinite uz veluku muku zbog tegoba koje izaziva anksioznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2011.

Postovani,desava mi se vec dve godine da imam bol u sredistu grudi,bila sam kod kardiologa i interniste,kazu da je sve u redu i da je najverovatnije od kicme.Ali osecam najveci pritisak kad se iznerviram ili u situaciji kad sam pod nekim stresom pa se ja bojim da ipak ima veze sa srcem ili je mozda pocetni znak da ce me mozda svremenom muciti i srce.Da kontrolisem stres i nerviranje ,nema sanse,prosto izgleda nisam taj tip,IMAM 33 GODINE ,DA LI IPAK MISLITE DA JE OD SRCA..

Postovana, ne verujem da je od srca. Uostalom isli ste na kardioloski pregled i to je iskljuceno. Stres moze da izazove bol iza grudne kosti. To nije srcani bol iako moze veoma da lici na njega. U tom delu bol moze da potice i od jednjaka, a nastaje zbog vracanja zeludacne kiseline u jednjak. Lucenje kiseline moze da se poveca u stresu, kada se uplasite ili iznervirate, tako da ni to nije iskljuceno. Grc jednjaka i bol kao njegova posledica, kao i smetnje u gutanju zbog grca se obicno javljaju kod nervoznih osoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.12.2011.

Postovani, dr mi je rekla da vaginalete stavljam 2 puta dnevno, medjutim interesuje me kako je najbolje ujutru-uvece ili... posto uvece razumem ali preko dana zbog odlaska u wc ne znam ima li tada efekta. Hvala.

Postovana, stavljajte vaginalete ujutru i uvece. Ujutru treba da lezite malo nakon stavljanja vaginalete. To ucinite onda kada imate najvise vremena. Ako se budite rano mozete da stavite pa da zatim jos malo lezite u krevetu. Ako ne radite pre podne mozete i kasnije da izdvojite sat, dva za lezanje nakon stavljanja vaginalete.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: