Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 7.7.2012.

Postovani, zanima me kako suncanje utice na spondilozu? Cuo sam da utice povoljno pa da putam... hvala.

Postovani, suncanje veoma povoljno utice na spondilozu. Dovodi do opustanja misica cime se smanjuje bol i povecava obim pokretljiosti zglobova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.7.2012.

Postovani ! Ostavila sam danas analize krvi , takodje i stolice za helikobakteriju .Ako je bude bilo ja stavrno neznam kako cu nemogu vise podneti te antibiotike pre par godina imala sam non-stop te helikobakterije i i pila puno antibiotika tako 3.god.ali posto mi se naduva stomak i teska sam samoj sebi i tezina se povecava nikako ne smanjuje mislim samo oko struka se sirim i uzaludno je sto pokusavam smrsati a ne jedem nesto pa da kazem da je od jela! Neznam o cemu je rec pa sam eto uradila te analize za helikobakteriju! Dali mozda znate neki drugi lek koji moze da unisti helikobakteriju a da ne budu antibiotici? Hvala unapred ........

Postovana, osim antibiotika na unistenje helikobakterije uticu lekovi koji smanjuju lucenje ili kiselost zeludacnog soka (inhibitori protonske pumpe, H2 blokatori ili H2 antagonisti). Ova bakterija voli kiselu sredinu i zato zivi u zelucu gde vecina drugih bakterija ne moze da opstane. Sve ono sto podstice lucenje zeludacne kiseline kao alkohol, aspirin, stres, kafa... pogoduje razmnozavanju ove bakterije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.7.2012.

Postovani dr, moj sin ima nepunih 12 god.i polako pocinjem da se brinem za njega. Ĺ sta god mu se kaze da uradi, on to ne cuje ili se tako pravi, lenj je, kad ima neku ogrebotinu na telu, on to guli i napravi vecu ranu... grize nokte (nazalost i ja grizem od detinjstva - tu sam ja krivac), sa vrsnjacima u komsiluku slabo se druzi, kao uvek ga nesto zadirkuju, bezobrazni su i ne voli on da se druzi sa takvom decom. Uvek bira mirnijeg decaka za druga. U skoli je takmicarskog duha, ima sve odlicne ocene, iako mu mi roditelji to ne trazimo. Brine me kako ce u zivotu prolaziti, jer ne vodi racuna ni o cemu, u najnovijim skupim patikama krijuci je otisao igrati fudbal, da bi deca videla kako on ima adidas patike, mi smo poludeli. Znaci, on ne vodi racuna ni o svojim stvarima, telu, noktima, ishrani, sve zaboravi sto mu se kaze da uradi... i da ne nabrajam, ima toga jos. Znam da je to mozda predpubertet, al brine me kako ce ziveti tako neodgovoran prema sebi najvise. Pocinjem sebe kriviti za to. Pricam s njim, al ne vredi.

Postovana, vi ste jako popustljivi i niste postavili granice. Kod vas se nezna sta dete sme, a sta nesme. Nije lako ni njemu ni vama. Sin zna da vi ne mozete da ga naterate da uradi nesto i zato to i ne cini. Deci je lakse kada roditelji odrede cvrste granice. Onda su opustenija (ne grickaju nokte, ne cackaju kraste i ne prave rane po telu). Jednostavno rade ono sto je dopusteno, a ne rade ono sto je zabranjeno i ne razmisljaju mnogo o zabranjenim stvarima. Zabrane prihvataju zdravo za gotovo. Suprotno tome vas sin radi i ono za sta zna da vama nece biti po volji, jer zna da cete cesto preci preko toga, a samo nekada necete. Napet je jer stalno mora da isprobava vase strpljenje i da vas testira. Mnogo je lakse da se dete vaspita nego da se prevaspita. Ne mozete da ocekujete da ce da prihvati neku obavezu, koju nije imalo samo zato sto je vi lepo obrazlozite. Uvedite mu jednu obavezu, zaduzite ga da nesto radi. Kada uradi pohvalite ga, ako ne uradi kaznite ga tako sto cete mu ukinuti neku privilegiju. Zatim povecavajte njegove duznosti. Kroz menjanje deteta morate i vi da se menjate kao roditelj. Taj proces je obostran. Ne moze dete da se promeni, a vi da ostanete takvi kakvi ste sada. To je bolan proces, jako je tesko promeniti prvo sebe, ali nije nemoguce. Potrudite se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.7.2012.

Postovani, kolicina sperme je normalna, ukupan br. spermatozoida takodje. Sta znaci Andel (ukupno?). Koncentracija spermatozoida je normalna... Ako je ova vrednost: Konc.progressivt motila spermier 14,0 izrazena u milj/ml onda je u redu. Nema podatka o likvefakciji sto je bitno za oplodnju, takodje broj abnormalnih. Po ovim podacima plodnost je u redu. Ali nema svih podataka. Takodje, je potrebno da bude sve u redu sa partnerkom. Vas Porodicni Lekar Hvala vam na odgovoru. a ne razumem kazete nema podataka o likvefakciji ,takodje broj abnormalnih?I jos kazete da nema svih podataka pa me zanima koji jos podaci nedostaju da bih mogao zatraziti i te analize,a sto se tice Kon.progressivt motila spermije 14,0 dali je izrazena u milj/ml ,stvarno neznam a nemogu ni pitati jer su na odmoru,a nadam se da je izrazena u tim vrednostima posto su sve ostale izrazene u milj/ml. A sto se tice zene ,ocekivala me menst.2.jula ali eto nema nista od toga radila je i test trudnoce danas koji je pokazao negativno,a proslog mesec.joj 3.dana kasnila mens,a preproslog meseca dobila je tacno na vreme kao i uvek sem toga sto joj je menstruacija bila braon boje i trajala je nekoliko dana ( nista nije bilo obilno sem sasvim malo ,nije ni licilo na neku menstruaciju)a sledeceg meseca kada je dobila bila je onako malo manje nego normalno krvarenje i eto sada kasni a i test je pokazivao negativ.Neznam kakv bi zena trebala preuzeti pregled ,mislim koje analize ?danas joj je stigo rezultat urina sto pokazuje da ima jos uvek malo crvenih i belih krvnihzrnaca ( imala je pre 3.mesec.e-coli bakterije pa je uzimala antibiotike i posle 3.nedelje isla na kontrolum sto je pokazalo uredu ali eto sada cisto smo onako uradili analizu i pokazalo da ima jos uvek ,tako je napisala dr."da jos uvek u urinu pokazuje malo crvenih i belih krvnih zrnaca. Zahvalan na odgovoru ! Zelim vam prijatan dan !

Postovani, posto ste prepisali sve podate iz spermograma znaci da se kod vas ne smatra neophodnim da se odredi likvefakcija i broj abnormalnih spermatozoida. Mislim da su uradili sve sto se radi u vasoj laboratoriji. Dobar spermogram je preduslov za trudnocu, ali tu postoji i psihicki faktor. Prevelika zelja za potomstvom neretko koci oplodnju. Opustite se malo, zabavite se, ne mislite na trudnocu i do nje ce doci kada se najmanje nadate. Pronalazenje uzroka steriliteta kod zena je jako kompleksno. Zahteva preglede ginekologa i endokrinologa. Utvrdjuje se da li postoji ovulacija. Najjednostavnije se utvrdjuje ultrazvukom. Zatim tu su citohormonski pregled vaginalnog sekreta, test papratizacije cervikalnog sekreta i biopsija endometrijuma. Odredjuje se progesteron, prolaktin, hormoni stitne zlezde. Vrsi se biopsija endometrijuma i utvrdjuje da li je sluzokoza dobro pripremljena (da li postoji prisustvo sekretorne faze u drugoj polovini ciklusa). Moze da se radi Postkoitalni test koji pokazuje da li postoji neslaganje izmedju sperme i vaginalnog sekreta. Do 12 sati posle seksualnog odnosa pregleda se u vaginalnom sekretu pokretljivost i vitalnost spermatozoida (njihova sposobnost za oplodnju). Zatim se radi Histerosalpingografija koja pokazuje prolaznosti jajovoda, a ujedno moze da ukloni manje prepreke. Insuflacija jajovoda ili produvavanje ispituje prolaznost jajovoda. Sastoji se u ubacivanju u matericu vazduha ili ugljen dioksida, pod odredjenim pritiskom. Ovaj test nesme da se vrsi ako postoji bolna osetljivost spontana ili pri pregledu, ubrzana sedimentacija, povisen broj leukocita i patoloska vaginalna flora. Scintigrafija jajovoda, gde se ubacuju i prate radioloski markeri koji pokazuju postojanje prepreke u jajovodima. Ultrazvukom se otkrivaju promene u velicini i polozaju materice, kao i postojanje tumora, priraslica i drugih defotmacija. Neka se supruga javi ginekologu i endokrinologu, a oni znaju koje testove treba uraditi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.7.2012.

Postovani,imam problem vec nekoliko dana...oko 5...Naime,poigrava mi desno rame,tj pulsira neki misic bez obzira da li radim nesto.U zadnje vreme sam radio dosta sklekova i vezbi nakon duge pauze bez vezbanja pa me interesuje sta moze biti u pitanju?Imam 22 godine i nemam vecih problema sa zdravljem,osim bronhitisa kojeg skoro redovno imam jednom godisnje

Postovani, to je verovatno posledica velikog naprezanja neutreniranog misica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.7.2012.

Postovani dr, moja majka stara 67 g. pije lekove za srce, pritisak i stitnu zlezdu. Inace za stitnu uzima Letroks, svako jutro 1 cela tableta. Medjutim, ona je na svoju ruku smanjila sebi dozu na jedan dan cela, a drugi pola tbl. Sad je radila hormone, tsh je iznosio 13,5 , a sve do tada je bilo u granici normale. Sad je doktor odredio 1 cela tbl i jos 1 cetvrt svaki dan. Bojim se da ona to olako shvata i da opet nece uzimati tu dodatnu cetvrtinu. Ona je mislila da ionako uzima puno lekova i da proba videti kakvo je stanje kad smanji. I eto sta je postigla. Dali moze biti po nju opasno to sto je lek smanjila?

Postovana, moze da bude opasno, jer ne uzima dovoljnu kolicinu leka. Ako nastavi i dalje da sama sebi odredjuje dozu leka nece se normalno regulisati hipotireoza. Takvo ponasanje je neodgovorno i moze da osteti zdravlje. Osobe sa hipotireozom su uglavnom anksiozne i zbog toga preterano zabrinute za svoje zdravlje. Sugerisite majci da svoju brigu za zdravlje usredsredi na pravilnu ishranu tj. unos manje masne hrane, jer je sklona povecanju masnoce u krvi, manje soli zbog krvnog pritiska, da je fizicki aktivna zbog lakseg regulisanja pritiska i zbog jacanja srca, a da odredjivanje doze leka ostavi lekarima. Ako je pretetrano zabrinuta neka se javi psihijatru. Uz neki anksiolitik moze da se smiri i bude manje zabrinuta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.7.2012.

Postovana dr, moj sin starosti 4 god.ima problem sa trecim krajnikom. Prvi put kod ORL smo bili pocetkom maja meseca i svaki put terapija se ukljucuje i menja, zao mi deteta, jer je stalno pod nekim antibioticima, Mukodinu i da ne nabrajam, iako dete nema ni temp.ni upalu. Prva timpanometrija nalaz C, druga bolja i sad treca losa. Doktorica predlaze operaciju treceg krajnika i ugradnju vent. cevcica u bubne opne u mesecu septembru. Mene interesuje sta bi bilo kad se nebi to odradilo, jer dete nema problem sa sluhom, dobro cuje, zar mora sve resavati se "nozem"? Koliko se jos moze cekati, moze li taj krajnik da recidivira u tom uzrastu? Kako posle operacije sa tim cevcicama? Unapred zahvalna.

ostovana, ugradnja ventilacionih cevcica se predlaze da bi se gust, lepljiv sekret eliminisao iz srednjeg uha. Lecenjem infekcije i/ili alergije omogucava se prirodna ventilacija uha preko eustahijeve tube. Ako se to ne uspe terapijom i timpanometrija i dalje pokazuje da u srednjem uhu ima sekreta, ne treba odlagati ugradnju cevcica jer detetu moze trajno da se ostecen sluh. Operacija je veci problem za roditelje nego za dete. Radi se u opstoj anesteziji tako da dete ne parti ni psihicki ni fizicki. Nakon ugradnje ventilacionih cevcica detetu nista nije zabranjeno. Samo treba da pazite da mu ne udje voda u usi. Ne smete da stavljate nikakvu tecnost u uho, sem ako nisu propisane neke kapi. Prilikom kupanja treba da stavite detetu cepice u usi. Umesto njih moze da se stavi vata. Na obicnu vatu namazite pavlovicevu mast ili neku neutralnu kremu. Mast odbija vodu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.7.2012.

Postovani, u novembru prosle godine radjena mi je revaskularizacija kuka, moj ortoped je smatrao da mi fizikalna terapija nije potrebna.Imam 32 godine, i dalje osecam jake bolove u predelu kuka i kolena, radjen je snimak magnetne rezonance koji pokazuje dobro stanje. Hod se jos uvek nije vratio u normalno stanje, molim za misljenje unapred zahvalna.

Postovana, javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.7.2012.

koje tablete se mogu naci na Bosanskom trzistu koje su zamjena za Heracillin 1 g.(koje tablete imaju isti sastav i djelovanje,a da se mogu naci na Bosanskom trzistu) ?

Postovana, Heracillin je po hemijskom sastavu flukloxacillin. U apotekama ga trazite pod imenom flukloxacillin, a oni ce u Bosanskom registru lekova da pronadju pod kojim je sve imenima registrovan.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.7.2012.

Postovani,dobila sam menzis 02.06 na 14.06 bila sam kod ginekologa na pregled i ujedno uradila papa test jer to radin svaku godinu tada sam pocela da pijem i kapi femisan a zbog mioma.stigao je rezultat da imam virusnu infekciju koju asocira na hpv tada mi je lekar rekao da nije nista ozbiljno i da test ponovim za 6 meseci,kolposkopski pregled je bio uredu i na eho pregled sve je bilo dobro videli su folikul i rekli da mi jajnici dobro rade.dobijala sam menzis na 25 dana ali sada jos nisam dobila proslo je mesec dana nisam u drugom stanju i neznam sta mi je dali sam mozda usla u menopauzi neznam.imam 38god i miom 30mm-30mm.molim za odgovor.hvala unapred.

Postovana, na eho pregledu je uocen folikul sto iskljucuje pocetak menopauze. Malo kasnjenje menstruacije nije zabruinjavajuce. Kod zdrave zene u reproduktivnom periodu najcesce je posledica trudnoce, ali i stresa, neke promene (klime, ishrane).. Ako se to bude ponavljalo proverite da li postoji poremecaj rada stitne zlezde (proveriti TSH, FT4), iscrpljivanje jajnika, prevremeni klimaks (estrogen, progesteron, FSH, LH) ili poremecaj lucenja prolactina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.7.2012.

postovani,pisacu vam malo opsirnije kako bih objasnila moj problem. naime,imam bebu kojoj ce uskoro godina dana.prije 4 mjeseca je imala urinarnu infekciju(eserihija i proteus),i po antibiogramu izlijecila.prije 10 dana bili smo u bosni i tamo je dobila temperaturu(vrtila se oko 38,4).odvela sam je pedijatru koji je uzeo urin za analizu (pokazao 25 leukocita) i za urinokulturu.receno da pije sirup alfacet 125mg,10 dana.i da se odmah vratim u mjesto boravka(srbija)jer to zahtjeva najvjrovatnije bolnicko lijecenje,zbog recidiva. ja isti dan dodjem u mjesto boravka,i ujutro je odmah odvedem dr.medjutim,nije bilo naseg pedijatra pa je pregledala druga dr.uradili hitno krv i urin i ona kaze da to nije urinarna infekcija(leukociti 3).a prije te analize je uzela 2 doze alfaceta,i dr tvrdi da nije moglo tako naglo da padnu leukociti.tako da je jos taj dan(petak) imala nizu temperaturu i u subotu i ndelju dan a navece je opet dobila temp.do 38. tako je bilo i u pondeljak,pocela je kijati,smrcati. i odvedem je dr,opet je pregleda ista jer je nasa na godisnjem.kaze da ima gnojnu anginu .prekinem sa alfacetom(jer ga nisam kupila u bosni a u srbiji ga nema na trzistu) i da mi palitrex. kaze da uradimo urin i sutra dodjemo kod nase dr.tako samo uradili i urin je bio sledeci:proteini 1,krv 1. sedimenti urina: eritrociti svezi 3-4,eritrociti izluzeni 2-3,leukociti-dosta. dr he pregleda i kaze da gnoja jos ima u grlu,a da nastavim sa palitrexom(iako to nije dobar izbor ni za grlo a ni za urin.infekciju) donjela sam joj i rezultate urinokulture sa antibiogramom: proteus mirabilis 60 000. tako da ona tvrdi da ima ipak i urinarnu infekciju.ono sto mene muci je sto je vec osmi dan kako traje temperatura(sad vec visoka i preko 39,svakih 5h dajem antipiretik).beba je bas iscrpljena,a dr kaze da dodjem za dva dana pa ako ne padne temnperatura,da promjeni terapiju.sda me vec strah jako,ne znam sta da radim.dr u bosni je pricala o veoma ozbiljnom stanju a ovdje se ponasaju kao da n ije nista. ja pitala da i da radi UZ bebrega i nefrologa,kaze dr da nema potrebe.mozda nekad kasnije,ali ne zurimo.molim vas,dajte savjet.ocajna sam ,8 dana ne spavam,samo skidam temperaturu,jos i ove vrucine pogoduju da lakse skoci. zahvaljujem i izvinjavam se zbog opsirnosti

Postovana, sada je posebno vazno da dete cesto pojite zbog nadoknade tecnosti i da joj obarate temperaturu. Verovatno ce biti potrebno bolnicko lecenje. Sada je vazno da se suzbije infekcija mokracnih puteva, a kasnije ce da se ispita zbog cega se infekcija ponavlja. Najcesce zbog veziko ureteralnog refluksa. Postoji test kojim se utvrdjuje da li postoji refluks ili ne. Kasnije ce da se ispita i funkcija bubrega. Ona sigurno nije poremecena od dve infekcije, ali proverice se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.7.2012.

Postovani, Obracam Vam se zbog probelma sa aftom u predelu desno od grla ka nepcu, dobio sam da pijem vitamin b, da ispiram hexoralom i daktanol gelom da mazem. Takodje sam dobio da popijem Palitrex preventivno. Da li je Palitrex neophodan? Ja licno ne bih da ga pijem jer taman sam uspeo da smirim kandidu u organizmu sa biranom ishranom i terapijom i sad se bojim da ce mi se vratiti zbog Palitrexa. Unapred zahvalan.

Postovani, mislim da Palitrex moze da dovede dopojave kandide sto bi vam otezalo lecenje. Afte nasraju zbog pada imuniteta, nedostatka vitamina, lose higijene usne duplje ili stresa. Zato jedite sto vise voca i povrca, izbegavajte dosta masnu i slatku hranu, kao i stres. Pijte propisane vitamine, ispirajte Hexoralom i mazite Daktanol gel, a ako ne bude bolje javite se stomatologu, ako ste u mogucnosti stomatologu specijalisti za bolesti usne duplje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.7.2012.

Postovani, Imam 22 god, nisam radjala, imam odnose samo sa jednim partnerom, uvek sa zastitom, i normalne cikluse na tacno 28 dana. Bila sam na redovnom ginekoloskom pregledu gde je vaginalnim ultrazvukom utvrdjeno da je sve u redu, a potom sam dobila i rezultate Papa brisa i vaginalnog sekreta. Doktorka je na odmoru, i od terapije mi je prepisala Polyginax vaginalete, ali mi nije pojasnila kakvi su rezultati, pa Vas molim za objasnjenje i savet dok ne odem na kontrolu. PAPA bris : II grupa, gde je doktorka u zagradi dodala skracenicu 'hiperhr.' Vaginalni sekret : VI grupa, III grupa, V grupa ( dosta leukocita). Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav.

Postovana, Papa test je normalan. U vaginalnom sekretu je pronadjeno dosta razlicitih bakterija, gljivica i parazit Trihomonas vaginalis, uz dosta zapaljenjskih celija(dosta leukocita). Zato ste dobili vaginalete koje dobro deluju kod mesovite infekcije izazvane bakterijama i gljivicama. VI grupa vaginalnog sekreta oznacava veliki sadrzaj gljivica. Kandida albikans je gljivica, koja je u manjem broju normalni stanovnik sluzokoze vagine. Kod trudnica, zena sa dijabetesom, prilikom koriscenja antibiotika ili pada opsteg imuniteta stvaraju se uslovi za prekomerno razmnozavanje kandide. III grupa vaginalnog sekreta je najcesci patoloski nalaz kod zena u reproduktivnom periodu. To je infekcija izazvana razlicitim bakterijama, najcesce stafilokokama, streptokokama i eserihijom. Sekret je obilan, belicast, neprijatnog mirisa, a prisutan je i svrab. Tegobe su narocito izrazene posle menstruacije i polnog odnosa. Mnoge zene ne osecaju tegobe ili su one tako blage da im ne pridaju znacaj. V grupa vaginalnog sekreta je tipicna po prisustvu Trihomonas vaginalisa. Ovu infekciju ne treba zanemariti, jer moze da dovede do steriliteta, tim pre sto tegobe ne moraju da budu narocito izrazene te se mnoge zene ne lece. Lece se oba partnera metronidazolom (vaginalete i tablete za zenu, tablete za muskarca). Obavezno se javite ginekologu nakon terapije, tim pre sto niste radjali. Ako se infekcija tesko leci ili se ponavlja kontrolisite secer u krvi. Izbegavajte seksualne odnose tokom terapije. Jedite sto vise jogurta (najbolje probiotski), voca i povrca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.7.2012.

Hocu da vas pitam-pre 4 godina izgubila sam majku sve sam to htela nekako da sakrijemu sebi da mogu da se pomirim s tim a kad sam cula da je mrla sokirala sam se,ukocile su mi se ruke i noge,sad osjecam kao da mi veci dio mozak ne radi kad treba da razmisljam mislim da mi se zagrija mozak i sva drhtim osjecam neki nemir u dusi,isla sam kod doktora on mi je rekao da pijem tablete ansilan od 5 mg kao za pocetak jer sam otsutna radim na moru 2 mjeseca pa kad se vratim da treba dugotrajno i seriozno da se lecim,inace imam 32 god imam sin 8,5 god i ja i muz volimo i drugo dete,znaci pitanje je dali mogu da razmisljam o trudnoci u vakvom stanju da prekinem lekove i da ostanem trudna i sta ako imam potreba i u trudnoci da popijem nesto za umirenje.

Postovna, vase stanje nije razlog da se odreknete materinstva. Javite se psihijatru i lecite se. Ako je u trudnoci potrebno da pijete nesto za smirenje prepisace vam ono sto je bezbedno za bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.7.2012.

Nedavno sam uradila spirometriju pa me interesuje da li je to bezbedan aparat s obzirom da, i pored menjanja ulozaka, izdisu i udisu iz njega i oni koji imaju ko zna kakve bakterije u plucima- da li postoji opasnost od prenosa opasnih bakterijai virusa?

Postovana, ne smatra se da spirometrijskim testom covek moze da se zarazi. Normalan imuni sistem uklanja malu kojicinu bakterija i virusa koja bi tokom testa eventualno mogla da dospe u disajne puteve. Uklanja i mikroorganizme sa kojima stalno dolazimo u kontakt. Mnogo vecu kolicinu mikroorganizama mozete da udahnete u cekaonici zdravstvene ustanove, u gradskom prevozu i dr. zatvorenim prostorima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.7.2012.

Postovani, 49 godina, 185cm/87kg, ne pusim, ne pijem, rekreativno sport, univerzitetski profesor, protekle dve godine svako pola godine imam kontrolne UZV preglede stitnjace, dijagnoza "Struma nodosa gl.Thyreoideae", stitnjaca nije povecana, osecam blagi nedostatak energije/ umor u odnosu na stanje od prije cca 7 - 8 godina. Pronadjeno vise cisti na oba reznja, najveca cista progresivno raste: 22mm (2011.), 26mm (2011.), 30mm (2012.). Citoloski nalaz u dva navrata "bez morfoloskih atipija". Hormoni: 2011.: TSH-0,547, T4-10,4, T3-6,06; 2012.: TSH-0,434, T4-10,1, T3-6,28. Nije odredjena terapija. Molim Vas za misljenje i prognozu vezano za ciste - da li ce trebati ukloniti stitnjacu ako cista dosegne velicinu 40mm, je li praksa evidentirala slucajeve povlacenja ciste? Slicna je situacija i na jetri - pod kontrolom 4 godine, ciste bitno manje velicine i nemaju progresiju rasta.

Postovani, velicina ciste u milimetrima nije najbitnija za planiranje terapije. Vazniji je polozaj zlezde u celini. Cista se operise iz dva razloga: ako je velika tako da vrsi pritisak na okolne organe i ometa njhov rad i ako je sumnjiva. Ako zlezda nije uvecana nece da vrsi pritisak. Ako je znatno uvecana, posebno ako se spusta iza grudne kosti, onda smeta i potrebno je da se smanji. Drugu razlog za operaciju je sastav ciste. Ako je cista maligni tumor ili ako se sumnja mora da se operise bez obzira na velicinu. Cista moze da se smanji ako se izvrsi punkcija njenog sadrzaja. Ciste mogu da menjaju velicinu, ali se ne desava da se povuku, da zlezda ponovo ima normalnu gradju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.7.2012.

Postovana,imam 29 god.Nedavno sam isla kod dermatologa zbog jednog mladeza.Dijagnoza,D22,kontrola za cetiri meseca.Da li je to opasno ipostoji li mogucnost da je to melanom?Hvala

Postovana, to je sifra melanocitnog madeza. Melanocitni madez je bezopasna promena. Neki su prisutni na rodjenju, a neki se javljaju kasnije. Najvise se javljaju u periodu adolescencije. Kod muskaraca se pojavlju obicno do 25 godine, kod zena do 30te. Javljaju se dosta u trudnoci i posle nje zbog hormonskih uticaja. Sumnjivi su madezi koji se javljaju kod starijih, kao i madezi koji se menjaju. Sumnjivo je ako madez postane asimetrican, ako su mu konture neravne, ako se javi promena boje, ako se javi crvenilo, svrab ili bol. Da bi se sprecio maligni melnom potrebno je da se madezi povremeno pogledaju i ako se uoci bilo kakva promena da se javi koznom lekaru, da se izbegava prekomerno suncanje i koriscenje solarijuma. Postavljena dijagnoza ne sugerise mogucnost pojave melanoma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.7.2012.

Postovani doktore,30.maja sam radila magnetnu rezonancu kicme i uzgredan nalaz je pokazao vecu cisticnu formaciju u karlicnom delu.Sacekala sam da se moja doktorka ginekolog vrati sa odmora i 29.juna sam uradila ultrazvuk.Doktorka je nasla da se levi jajnik zapravo pretvorio u cistu i da je velicine 64mm puta 46mm.Dala mi je da uradim He4 marker i rekla da cemo ako je on u redu pokusati sa terapijom koja ce trajati 15 dana.Molim Vas recite mi sta mogu da ocekujem ako terapija ne uspe i jos me zanima ako He4 nije dobar,da li ce mi odmah odstraniti jajnik bez pokusaja terapije.Da naglasim da ja nemam bas nikakve bolove i da si mi menstruacije uredne,dakle da nisam bila na magnetnoj kicme,ne bih ni znala da imam cistu.Hvala Vam unapred.

Postovana, normalno tkivo jajnika stvara male kolicine He4. Kod tumora jajnika (karcinoma) i endometrijuma kolicina ovog proteina je jako visoka. Zato se on koristi kao marker karcinoma jajnika i endometrijuma. Ako He4 marker nije povisen ima svrhe da se cista leci i prati. Ako je znatno povisen treba odrediti tacnu prirodu ciste. U razlicitimm fazama menstrualnog ciklusa varira kolicina ovog markera. To je verovatno jedan od faktora sto je osetljivost ovog markera oko 73% tj. nije sto posto dovoljan za postavljanje dijagnoze tumora pa se kod sumnje na bolest vrse i dr. testovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.7.2012.

Pre devet meseci sam operisala kilu na preponi i ugradjena mi je neka cevcica, sad mi se opet pojavila kila. Sta da radim, a i osecam ukocenost u jednoj nozi. Unapred hvala.

Postovana, morate da se javite hirurgu. U malom procentu (1 do 2% zavisno od tehnike) kila se nakon operacije ponovo javi. Ukocenost moze da potice od kicme tj. posledica je pritiska na nerv.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

Imam na desnom spoljnjem delu pete izraslinu velicine manjeg lesnika. Ne boli me nego mi pravi probleme prilikom kretanja jer dolazi do iritacije od strane obuce, tako do da se pojavljuje zadebljanje koze na tom delu. Da li postoji nacin da se to ukloni ili leci, s obzirom da mi lici kao da je to "mrtva kost"? Hvala

Postovani, najverovatnije je egzostoza tj. bezopasni izrastaj na kosti. Da bi se postavila dijagnoza potreban je rendgenski snimak, eventualno MR. Javite se ortopedu. Posto je na nezgodnom mestu izrastaj moze da se ukloni hiruskim putem.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

Postovani !Moja semenvärde je : Semenvolym (ml) 4,1,Totalantal spermier (milj) 88.2, Andel progerssivt rörliga spermier 65 %,Antal progressivt rörliga spermier (milj) 57,2 , Konc.spermier je 21.5 (milj/ml).Konc.progressivt motila spermier 14,0 dali je to normalna vrednost za oplodnju ? Zahvalan !

Postovani, kolicina sperme je normalna, ukupan br. spermatozoida takodje. Sta znaci Andel (ukupno?). Koncentracija spermatozoida je normalna... Ako je ova vrednost: Konc.progressivt motila spermier 14,0 izrazena u milj/ml onda je u redu. Nema podatka o likvefakciji sto je bitno za oplodnju, takodje broj abnormalnih. Po ovim podacima plodnost je u redu. Ali nema svih podataka. Takodje, je potrebno da bude sve u redu sa partnerkom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

Postovana, baka mi je nedavno umrla, nazalost, ali nije mi iskreno najjasnije sta se tu desavalo, pa bih voleo da cujem vase misljenje. Evo kako je sve islo: Baka je duze vreme patila od povisenog pritiska i od problema sa srcem, medjutim uzimala je lekove i to je manje-vise bilo pod kontrolom. Kada se razboleo moj deda i kad se saznalo da ima rak, pa jos i da mu nema spasa, ona je upala u vrlo tesku depresiju. Odjednom se sve promenilo, ona je u potpunosti promenila odnos prema nama, a kada je on umro, kod nje je nastupio odredjeni "sok" jer je sad sve palo na nju, a uporedo sa ovim depresija koja je pocela jos dok je on bio bolestan se nastavila. Ona je digla ruke od svega i htela je da umre prosto. Bila je u par navrata u bolnici na razlicitim odeljenjima i dok je uzimala lekove za izbacivanje vode iz tela, za pritisak itd....bilo joj je vidno bolje, u jednom periodu cak i nije izgledalo da je nesto posebno bolesna, ali nekih godinu dana pre smrt se povukla u sebe u potpunosti, nikog nije posecivala, samo je jela, spavala i gledala TV. Majka je i unajmila zenu da joj kontrolise terapije i da se stara o njoj, ali baka je bila vrlo neprijateljski nastrojena prema njoj i nije joj dala da je tera da pije lekove i da je kontrolise, pa cak je i sakrivala lekove i bacala ih. Tu negde godinu dana pred smrt otprilike je cak i platila da se kompletno sredi kuca da kad umre kuca bude sredjena. Isto tako, pred poslednji put kad smo je vodili u bolnicu stalno se zalila da se boji da joj nocu neko ne provali u kucu i stalno je naglasavala da se boji kad ostane sama nocu jer cuje razlicite zvuke (pretpostavljam sa ulice). Takodje, jednom prilikom kad je bila kod nas, opet u tom nekom periodu, bila je vidno tuzna i odjednom je, bez ikakvog razloga, ustala i krenula kao da izadje i ide kuci....otisla je do kapije i vratila se kod nas ne objasnjavajuci nista. Kao kad cekate da ce neko doci, pa odete da kapije da vidite dal je tu, ili vam se cini da neko dolazi pa izlazite da proverote........tako je meni delovalo, ali ovo sam samo jednom video. Imala je i povisen secer pred kraj, mada nije bila dijabeticar, ali bila je prilicno gojazna, a imala je i malo blazi slog, pa je jedno vreme i zbog toga bila u bolnici. Pred smrt se zalila majci da su joj natecene ruke i noge (to je od vode koju nije izbacivala iz svog tela, jer je i u bolnici odbijala terapiju) i da zato jedva stoji, jer je bole noge. Takodje stalno je pitala kako smo majka, sestra, ja.....nismo uopste primetili neke probleme sa pamcenjem, jedino je mozda pred bas sam kraj "ispustila" mog necaka iz secanja, jer je do nedavno pitala i za njega, a tad zadnji put (ili zadnjih par puta) njega nije uopste spominjala. Uopste nije ni izgledalo da ce umreti tog dana niti je iko od lekara dao takvu prognozu iako nije izgledala najbolje (ali opet nista nije ni upucivalo na to da ce umreti), medjutim umrla je od infarkta miokarda u snu. U sustini, zakljucak je da bi jos bila ziva da je uzimala lekove. Imala je 64 godina, a umrla je 3 godine nakon dede i borbe sa svim ovim. E sad, zanima me da li sve ovo upucuje na to da se radi o depresiji koja je potpomognuta njenim hronicnim bolestima (meni licno najvise lici na ovo kao laiku) srca ili je u pitanja neka neurodegenerativna bolest (nije joj uopste postavljena dijagnoza nijedne neurodegenerativne bolesti inace)?

Postovani, nije neobicno da clanovi porodice i prijatelji razmisljaju o uzroku smrti bliske osobe, da li je to moglo da se izbegne, da li ima krivice ili greske u postupcima prema preminulom. Neuzimanje lekova je ubrzalo smrt. Ona je imala blazi slog i znalo se da ima velike sanse da se to ponovi, da udar bude mnogo tezi ili da dodje do srcanog udara. Uzimanje lekova smanjuje, ali ne uklanja rizik da se desi fatalni udar. Baba je nakon smrti supruga upala u depresiju. Hronicne bolesti su mogle samo da doprinesu tezini depresije. Nije moguce da se covek silom leci kada sam nije voljan da ucestvuje u tome i kada nema volju za zivotom. Tako i kod nje nije mogla potpuno da se sprovede terapija. Kod starijih ljudi je tesko da se leci depresija, jer se oni obicno zale na druge stvari (ne mogu na noge, boli me ovo ili ono, imam otoke...), a ne pricaju ono sto ih najvise muci. Promenjeno psihicko stanje nije povezano sa neurodegenerativnm bolestima. Ako to pitate zato sto se plasite da je to nasledno i da mozete da dobijete neku neurodegenerativnu bolest nema razloga da brinete. Iz vaseg jako opsirnog pisma ne vide se elementi koji bi isli u prilog takvoj dijagnozi. Da bi coveku starost bila laksa treba da se postara jos u mladim danima. Treba da ima hobije, vece drustvo, da izlazi i dosta seta, da ima ispunjen i aktivam zivot. Dugotrajan boravak u kuci i nedostatak aktivnosti podstice depresiju. Kada umre bracni drug koji je tu osamu cinio podnosljivijom i ucestvovao u razgovoru, uz tugu koja je u to vreme normalna pojava, moze da se javi depresija. Mnoge stvari koje vi posebno isticete i smatrate ih simptomom bolesti u starosti nisu neobicne. U starosti ljudi razmisljaju o smrti. Mnogi od njih se pripremaju, zene ostavljaju stvari koje ce da im se obuku kad umru, kupuju grobno mesto, sredjuju kucu... To sto je baka platila da se sredi kuca i dvoriste moze, ali ne mora da ukazuje na staracku depresiju. Da skratim. Da je baka bila psihicki zdrava redovno bi pila lekove i zivela bi duze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

Postovani, Molim Vas za odgovor. Imam problem sa kozicom preko glavica penisa, dok je penis u normalnom stanju, kozicu navucem preko glavica i cak ispod njega i do 2,3 cm a kada je penis u erekciji takodje je navucem normalno skroz preko glavica ali ne mogu vise ispod glavica penisa, mozda do pola cm ispod glavica i onda osetim kao zatezanje kozice, mozda i ne treba da je natezem jos vise? Ako pokusavam da je nategnem ispod glavica jos vise od pola cm ili 1 cm javljaju mi se male "pukotinice" iliti ranice na krajevima kozice koje zarastu za dan, dva.Takodje je i mogu normalno vratiti preko normalno kao sto je i bila. Dugo ne masturbiram i jako slabo imam odnose sa devojkom pa mi se mozda malko kozica skupila.Da li mogu da je malo rasirim nekom vezbom ili nekako jer mi kozica nije toliko uska da ne mogu da prevucem preko glavica penisa?Da ne mogu da je prevucem preko glavica onda bi mi bilo bas hitno.Da li imam velikog razloga za brigu i sekiraciju? Da li bi mi mozda malo masturbacije sa vremena na vreme moglo pomoci ili odmoci? Molim Vas za savet. Unapred Vam hvala. Pozdrav.

Postovani, kozica (prepucijum) je malo uza nego sto treba. Mozete da je rasirite. Nakon kupanja kada omeksa lagano je povlacite preko glavica. Povlacite dok ne osetite da se zategla. Ne treba da osetite bol. Mozete da probate i sa kupkama. Sipajte u kadu caj od crnog sleza, sedite neko vreme da kozica omeksa, a zatim je lagano povlacite. Na taj nacin se postepeno siri bez pucanja. Mozete da masturbirate, ali morate da pazite da pri tome ne povucete suvise kozicu i izazovete njeno pucanje. U opustenom stanju mozete da uvucete dva prsta u kozicu i da je lagano razvlacite dok ne osetite da se jako zategla, ali ne i da osetite bol. U erekciji kozicu povlacite prema korenu opet pazeci da ne izazovete bol. Mozete da koristite kortikosteroidnu mast, ali samo po uputu urologa i ograniceno vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.7.2012.

postovani Da li je opravdano nekome ko je dozivio srcani ili mozdani udar pored Aspirina dati i Nitroglicerin? Ove pitam cisto hipoteticki, nikom nije pozlilo, hvala Bogu. Poz

Postovani, kod srcanog udara moze da se daje nitroglicerin. On siri krvne sudove, ukljucujuci i koronarne, te ublazava tegobe. Kod angine pektoris nitroglicerin smanjuje ili uklanja bol, a kod infarkta bol ne prolazi. Mozdani udar je najcesce (85%) izazvan trombozom mozdanog krvnog suda. U 15% slucajeva je pak izazvan krvarenjem. Kod mozdanog krvarenja sirenje krvnog suda pod uticajem nitroglicerina pojacava krvarenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Skoro sam pocela da radim,i moj posao zahteva stajanje na nogama i kretanje puno radno vreme.Pre toga nisam bila toliko fizicki aktivna. U zadnjih nekoliko dana mi se desava da me u toku noci probudi bol u vidu grca u misicu potkolenice i ne prestaje dok ne ustanem iz kreveta.Bol traje svega minut-dva ali je vrlo jak. Zanima me da li se trebam javiti lekaru ili je to samo posledica umora i iscrpljenosti? Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, postoji vise uzroka nocnih grceva u listovima. Oni se cesce javljaju kod osoba sa prosirenim venama. Mogu da budu posledica nakupljanja mlijecne kiseline u premorenom misicu, neudobnog sedenja ili lezanja. Mogu da uticu alkohol, nikotin i nedostatak sna. Izgleda da sam grc nastaje zbog poremecaja elektrolitnog balansa. Posebno utice snizenje kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Gubitak ovih elektrolita moze da nastane zbog znojenja ili koriscenja diuretika. Unosite sveze voce i povrce, posebno kajsije, breskve, banane, zatim zeleno povrce, mleko i ribu. Takodje mozete da koristite mineralnu vodu sa magnezijumom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

postovana,pisala sam vam pre neki dan u vezi skenera sa kontrastom,nisam dobro napisala-radila multislajsni skener sa kontrastom krvnih sudova,snimanje je trajalo malo vise od 5min,pa se pitam zasto se normalno dise jedno vreme a tih sekundi dve-nisam trebala da disem-e tu sam pogresila tj nisam ga cula.Jel treba da brinem ili ne?Hvala vam

Postovana, ne treba da brinete. Kod postojanja tromboze u tromboziranom delu krvnog suda nema kontrasta i to se vidi i kada disete. Ako se kontrast vidi celim tokom krvnog suda to znaci da je prolazan i da nema tromboze. Ako brinete obratite se rendgenologu koji je ocitavao sminak. Da je nesto bilo nejasno on bi to naznacio u izvestaju. Osim toga on zna kako izgleda snimak kada covek dise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovani imam 23 god imam problema sa kilazom jako sam mrsava imala sam porodjaj u 18 god i od tada sam smrsala sa 75 kg na 45 kg i uopste nemogu da se popravim koliko god da jedem i koristim preparate za popravljanje nista mi nepomaze nalazi su mi svi uredni pa vas molim da mi odgovorite o cemu se radi

Postovana, ako su svi nalazi u redu verovatno ste smrsali zbog postporodjajne depresije. Druga mogucnost je da ste izgubili tezinu zbog pojacane funkcije stitne zlezde sto takodje moze da se javi posle porodjaja. Ako niste kontrolisali hormone stitne zlezde javite se endokrinologu. Javite se i dijeteticaru za plan ishrane sa povisenim kalorijama.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovni...Nadutost stomaka ,nemogucnost da normalno disem ,kao da nemam dovoljno vazduha da udahnem i izdahnem ...eto to bi bio moj veliki problem...ali ne uvek...cini mi se samo kad brzo hodam ili radim nesto tesko ..naprosto me to dovodi do ludila...stvara mi zivot nepodnosljivim....radila sam UZ zuci,jetre.pankreasa...pre mesec dana i sve je ok...gastroskopiju pre godinu dana i bilo je ok...osim nadimanja imam i jaku gorusicu ,cini mi se da ce ponekad da me ugusi ...ali vise od svega mi je taj problem sa disanjem..inace imam 48 godina ...i u zadnje vreme osecam da sam se i ugojila ali ne razumem od cega...jer bas ne jedem preterano niti masno.....zahvaljujem na odgovoru!!

Postovana, javite se ponovo gastroenterologu. Nadutost stomaka tj. pojacani gasovi u stomaku podizu dijafragmu i otezavaju disanje. Mogu cak i da remete srcani rad izazivajuci preskakanje srca, nekada i bol u predelu srca. Kod gorusice vraca se kiselina iz zeluca u jednjak. To moze da remeti disanje, cak i da utice na pojavu astme. Kod nadimanja se povecava obim struka, odeca postaje tesna i covek ima utisak da se ugojio. Ako ste merili tezinu tako da sigurno znate da ste se ugojili to je znak da se malo krecete ili da imate otoke. Tezina moze da poraste i kod smanjene funkcije stitne zlezde.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.7.2012.

Postovani dr., Najljubaznije Vas molim da mi odgovorite na moje pitanje. Mojoj devojcici od 8-god. sam juce primetila uvecanje leve dojke u odnosu na desnu. Skolski doktor mi je rekao da ne panicim da se verovatno negde udarila ili loptom ili na ivici bazena i da stavljam hladne obloge (napominje, da je juce na bazenu u predelu ramena i ledja i u predelu ispod vrata ,malo vise izgorela-jace crvenilo koze). Molim Vas odgovorite mi sta bi to moglo da bude po Vama ( jako sam uplasena jer ja imam ciste na dojci). Unapred VELIKO HVALA.

Postovana, to je pocetak puberteta. Nije neobicno da prvo pocne da raste jedna dojka. Pocetak puberteta pre osme godine je prevremeni pubertet. Zadnjih godina nije retko da devojcice od osam godina ulaze u pubertet. Najcesce je to nasledno rani pubertet koji se zbog promene ishrane i nacina zivota javlja jos ranije, a ne patoloski prevremeni pubertet. Verovatno ste i vi dobili menstruaciju ranije od vecine vrsnjakinja. Devojcice koje rano ulaze u pubertet su obicno nize od svojih vrsnjakinja. Pocetak puberteta moze da se dijagnostikuje merenjem hormona (FSH i LH) i odredivanjem kostane starosti (snimak sake koji pokazuje vecu kostanu zrelost od uzrasta deteta). Ako devojcica ima neke tegobe kao sto su glavobolja, povracanje, konvulzije (grcevi) i smetnje u vidu, promena apetita (znatno smanjen ili pojacan), pospanost, povisena ili snizena telesna temperatura, gubitak pamcenja, izrazeno zedjanje, poremcaj znojenja i poremecaj ponasanja (napadi smeha ili placa, apatija agresivnost i bes, vodite je neurologu, jer to moze imati veze sa uzrokom pocetka puberteta. To sto je jedna dojka prva pocela da raste je sasvim normalna stvar i ne znaci da ce imati ciste.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.7.2012.

Moja mama ima tumor na dojci, sa metastazama na kostima,pije svasta,cak joj je rak i nestao na nekom delu,ali odjednom ne moze da podigne levu nogu,podigne je,ali vrlo malo i tesko,i to od jednom,a sve je krenulo dobro i trne joj noga,vruce(obe),U BOLnici kad smo odkrili,lekar je operisao,tj,na kicmi je izvadio tkivo i rekao je da je potpuno zdravo i posle se ispostavi da ima tumor,i od kad je to uradio,njoj su pocele noge da budu vruce.Sta da radi? snimala je i niko nis ne zna,ne zna dal je od raka ili nije. Neko kaze neki nervi..a ne vidi se nis,da je od raka...Pomozite?! Hvala unapred.

Postovana, verovatno je pritisnut senzitivni deo zivaca nogu te oseca vrucinu. Pritisak moze, ali ne mora da vrsi tumor. To moze da bude izazvano i toksinima koje vrsi udaljeni tumor. Toksini kruze putem krvi i mogu da izazovu tegobe u bilo kom delu tela. To se zove paraneoplasticni sindrom. Lekari ce da nastoje da uklone tegobe koje joj najvise smetaju.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: