Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 6.1.2012.

Kji je najbolji preparat za uklanjanje bubuljica ? imam 16 godina i imam dosta masnu kozu...najveci problem mi je nos nsa kome izlaze vece bubuljice i nemogu da ih iscedim..unapred zahvalan. Pozdrav

Postovani, ne treba da cedite bubuljice, jer tako pogorsavate stanje. Javite se koznom lekaru. Ne postoji jedan najbolji lek vec se on propisuje za svakog pacijenta ponaosob. Osim benzoil peroxida i antibiotika u vidu gela i losiona ima mogucnost primene terapije tecnim azotom, elektroforeze antibiotikom, intralezione aplikacija leka, lasero i foto terapije. Ove metode ne samo da se pore protiv postojecih bubuljica, vec uklanjaju oziljke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.1.2012.

imam prelom noznog palca vec 25 godina dg.post fracturum ph dig i pedis lat. Dex. Arthrosis artr. Interph. Digg.Hallucis pedi dex.Gr-gravis.Deformatio dig I pedis dex.Cacanedynia koji su moguci simptomi oboljenja hvala puno

Postovani, to je definitivno stanje gde ne moze mnogo da se ucini. Bol moze da se ublazi analgetikom ili nesteroidnim antireumatikom i povremenom fizikalnom terapijom. Nosite udobnu, mekanu, koznu obucu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

Postovani imam 25 god , i dobrog sam zdravlja. Desilo mi se sinoc da mije palac leve ruke sam od sebe trznuo 10 ak puta tokom gledanja tv-a. i prestao. Jutros se to opet ponovilo par puta. Sta bi to moglo biti?

Postovani, to moze da znaci psihicku ili fizicku napetost ili pritisak na nerv. Bez drugih tegoba ne bi trebalo da se javi u sklopu neke bolesti. Ako se ponavlja javite se neurologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

doktore pre dva dana sam bila kod zubara i posto mi je jedan zub bio skoro do kraja pokvaren on je sve to skinuo i napravio mesto za novi zub da mi napravi tu da se nebi videlo kao rupa stavio mi je neki kao metal u zub i sada cekam da mi naprave zub i da mi namesti to ali ja sada trebam raditi magnetnu rezonancu glave pa me sada samo interesuje dali je moguce raditi magnetnu rezonancu sa tim metalom u zubu jer sam cula kada ides raditi to obavezno te pitaju dali su zubi tvoji ja moram raditi rezonancu ali me sada ovo interesuje dali cu moci nakon ovoga.hvala

Postovana, magnetna rezonanca se ne radi kod postojanja metalnih delova u organizmu. Oni mogu izazvati opekotine. Da li mozete da radite MR zavisi od vrste postavljenog metala. Titanijum koji se dosta koristi za implantante nije skodljiv. Pitajte stomatologa koji je metal stavljen tako da to mozete reci radiologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

postovani doktore srecna vam nova godina i sve najlepse vam zelim.imam jedno pitanje za vas vec nekoliko dana u grudima osecam kao neki pritisak kao da mi sedi neko na grudi,prvo je pocelo neki osecaj sa leve strane kod srca u levu dojku da me steze nesto imam osecaj kao me pretiska nesto to vec traje duze vreme a sada vec nekoliko dana mi se javlja i taj osecaj zajedno sa tim sa leve strane i ugrudi kao da mi neko sedi na grudi neznam sta bi moglo biti razlog toga dali je upitanju nesto srce ii sta moze biti i krvni pritisak sam merila bas kada mi se javlja taj ocecaj ali sve je bilo uredu pritisak normalan inace imam 28 god

Postovana, ne bi se ocekivalo da mlada do sada zdrava pspba, koja nije imala povisen krvni pritisak, dobije anginozni bol (srcani bol). To je najverovatnije posledica anksioznosti ili stresa. Javite se lekaru, jer da bi bilo sigurno treba uraditi par osnovnih pregleda (krvni pritisak, EKG, eventualno test opterecenja). Najvaznije je da snizite stres. On se ne javlja samo kada smo svesni da nas nesto psihicki muci. Prisutan je kad god moramo da se menjamo i da cinimo nesto sto nije deo nase svakodnevne rutine, ukljucujuci tu i radosne dogadjaje. Glavni uzrok anksioznosti (straha bez odredjenog razloga) i tegoba koje su njegova posledica je cinjenica da mnogi ljudi sebi predvidjaju uvek najgori scenario umesto najverovatnijeg. Ako imamo neke tegobe odmah zamisljamo da imamo tesku neizlecivu bolest (tumor, multiplu sklerozu...) umesto najcesce bolesti. Od namirnica najvise umiruju slozeni ugljeni hidrati kao sto su krompir, testenina, hleb, pasulj i cerealije. Za brze delovanje koristi se med ili secer. Kada osetite pritisak ne obracajte paznju, uzmite nesto slatko a nakon toga pojedite nesto od ugljenohidratne hrane.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

Postovani, imala sam upalu grla i pila sam Palitrex 500mg do pre dva dana. Danas grlo opet pocinje da me boli. Da li da nastavim odmah sa jos jednom kutijom Palitrex-a, s obzirom da je dva dana proslo od kad sam popila poslednji lek? Jednom mi je neki lekar rekao da ne sme da bude pauze izmedju dve kutije antibiotika duze od 24h, inace druga kutija nema efekta. Hvala unapred

Postovana, ne treba na svoju ruku da koristite antibiotik, vec da se javite lekaru. Ako jedna kutija Palitrexa nije pomogla nece ni dve, pogotovu kada ste pravili pauzu. Postoji mogucnost da bakterije nisu osetljive na taj antibiotik, a takodje i da je sada virusna infekcija, te antibiotik nije potreban. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.1.2012.

Postovani, imam jedno pitanje vezano za moj problem,a to je uvecane grudi.Imam 14,a u 5 mesecu 15.E sada pitanje je to da su neki rekli da je to mozda Gynekomastia(ustanovilo se da nije kod mog doktora) ili samo zbog puberteta.Od mnogih sam cuo da to prestaje nakon 16-te godie zivota tacnije da se povlaci...Hvala unapred. P.S Srecna nova godina svima Pozdrav

Postovani, ginekomastija tj. povecanje mlecni zlezda, je normalna pojava u pubertetu. Posto pubertet ne pocinje u isto vreme kod svih decaka i ne traje podjednako dugo ne moze se tacno reci u koliko godina ce ginekomastija da se izgubi. Kod vecine mladica to se desava pre dvadesete godine.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2012.

Postovani, imam jedno pitanje i problem. Imam 18 godina i jos nisam imala seksualne odnose cak ni pokusaje istog, sto znaci da sam nevina. Pre neko vece, tacnije 31.12-01.01 sam bila sa deckom s kojim sam vec neko vreme u vezi ali nikad nismo imali neki intimniji odnos. U toku mazenja njemu se kako se u narodu kaze "digao "i ja sam sasvim slucajno dodirnula njegov polni organ ali to je trajalo svega nekoliko sekundi, ali on nije imao nikakvih tecnosti na sebi bio je suv. Posle toga sam prala ruke vise puta, skidala sminku vlaznim maramicama i bila u kontaktu sa dosta stvari i predmeta, bila napolju duze vremena. E sad posto ja vec neko vreme masturbiram i to radim na krajnje pazljiv nacin da se ne povredim, i ne smatram da je to lose, tako da sam to uradila u nedelju nekih 15 sati nakon tog pipkanja. A posto ciklus treba da dobijem tamo oko 10.01. plasim se da mogu ostati u drugom stanju. Mozda je pitanja malo smesno ali posto sam ja neiskusna zanima me kolike su sanse da mi se neka njegova tecnost zadrzala na rukama i posle 15 sati i da je dosla u kontak sa mojim klitorisom kolike su sanse da ja ostanem u drugom stanju,mada sam 99,99%sigurna da nije bilo nista na njegovom polnom organu. Nadam se skorom odgovoru, puno pozdrava!

Postovana, nema sanse da ste u drugom stanju. Cak i da je bilo sperme prali ste ruke i to je dovoljno da se spermatozoidiuklone. Oni (spermatozoidi) umiru na suvom, tako da posle vise sati kada su ruke suve oni ne mogu da budu sposobni za oplodnju. Mogu eventualno da se prenesu sa muskarcevog polnog organa, pod uslovom da je ejakulirao (izbacio spermu) na vase ruke, a da ste se vi tokom tog istog mazenja dodirivali.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2012.

postovani pre dve godine sam pila antibiotik i zapatila kandidu u cervima. manifestovala se u vidu nadutosti,gasova i kasaste stolice. jednom mi se desilo da je stolica bila veoma obimna i debela toliko da sam zapatila i analnu fisuru. medjutim to je trajalo nekoliko dana i spontano je proslo. pre pet meseci sam se porodila,i ta kasasta stolica mi je u stvari odgovarala zbog hemoroida.medjutim poslednjih mesec dana opet imam problem sa tom tvrdom i debelom stolicom. pre nagona me tako zaboli stomak,valjda zbog te debljine osetim kako se spusta kroz creva.onda prestane bol i dobijem nagon.stolica je jako debela,nekad moram nekoliko puta pustiti vodu koliko je debela i dugacka.izvinjavam se sto ovako opisujem ali ne znam kako bih drugacije opisala moj problem.inace,vodim racuna o ishrani.pravim vec dugo integralni hleb,jedem dosta povrca i voca.meso skoro ni ne jedem.tu i tamo pojedem nesto slatko.pijem dosta jogurta i vode.interesuje me da li ovaj problem moze izazvati kandida? i sta vise da ucinim da omeksam stolicu? inace,stolicu imam svako jutro redovno.isla sam kod gastroenterologa,dala mi je da vadim nalaze I sve je u redu.osim te kandide koju imam. zahvaljujem

Postovana, kandida moze da izazove promene stolice. Ako imate vise od 20 kolonija kandide u stolici trebalo bi da primenite dijetu koja se sastoji u izbegavanju slatke hrane, sirceta, pecuraka, kvasca, a vecem unocu povrca, posebno spanaca, zelja, kupusa, karfiola, brokolija i belog luka. Kokice i druga hrana od kukuruza, integralni i razani hleb posebno ako je bez kvasca olaksavaju izbacivanje kandide. Ako ishranom, povecanim unosom tecnosti i povecanom fizickom aktivnoscu ne omeksate stolicu koristite psenicne ili pirincane mekinje. Pocnite sa kasicicom mekinja dnevno, pa postepeno povecavajte po potrebi do 3 - 4 kasika dnevno. Ako odmah uzmete vecu kolicinu mekinja mozete da dobijete grceve i nadimanje u stomaku. Moze vam pomoci i dzem koji cete da napravite od urmi i suvih sljiva. Jede se jedna kasika nevno. Ne koristite lekove protiv zatvora. Vi i nemate zatvor samo imate mucno praznjenje, a lekovi olenje creva i izazivaju bolne grceve.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2012.

Uradila sam krvnu analizu hormona za stitnu zlezdu.Visoka sam 169,a teska 38 kilograma,pritom mi je apetit normalan,ali sam jako razdrazljuva,nervozna,prepuna stresa,sve utice na mene destruktivno,cak i problemi drugih.Imam lupnjavu srca,zamaram se brzo,osecam kao da mi nestaje snage. Mesto me ne drzi, i jako tesko podnosimdestruk tivne sitvacije.Ponekad jedva stojim na nogama. Radila sam TSH,FT3,FT4,AMC-at(TPO) i ATG-at,od cega mi je: FT4 povisen 25,93pmol/l AMC-at(TPO) povisen 26,12 IU/ml Zanima me da li je to urgentno i sta znaci? Da li to oznacava hiperaktivnost stitne zlezde?

Postovana, tegobe koje imate se javljaju kod hipertireoze, ali i kod psihicke napetosti, stresa i anksioznosti. FT4 je sasvim malo povisen. U nekim slucajevima to moze da ukaze na hipertireozu. Da bi se postavila dijagnoza potrebno je da se uradi ultrasenzitivni TSH ili TRH test. Nesto povisena antitela su od znacaja ako nastave da rastu. To bi vodilo u Hasimoto tireoiditis iz koga se obicno posle duzeg vremena razvija hipotireoza. Pre toga moze da se javi prolazna faza povisene aktivnosti stitne zlezde tj. prolazna hipertireoza. Stanje nije alarmantno, ali morate da se javite endokrinologu i da budete pod kontrolom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2012.

Postovani doktore...Pre godinu dana radjena mi je gastroskopija i dijagonoza je bila umjereni gastritis bez helio bakterije.....uzimam povremeno nesto protiv kiseline ali u zadnjih par meseci ta kiselina se jako povecala...Bila sam pusac ali nikad vise od 6-7 cigareta dnnevno da bi sad skoro pa prodje i par dana da ne zapalim nijednu...kafu popijem ujutru...hrana je poprilicno raznovrsna...Ali...u zadnjih par meseci desava se cudno....da sta god pojedem ilil popijem imam osecaj nadutosti i tezine...bol u predelu pupka...i ubrzanog rada srca i povecanog krvnog pritiska...posle jela posebno...to mi stvara uzasnu nervozu a moj kardiolog kaze da je moje srce potpuno zdravo...inace imam 47 godina....sta bi to moglo da bude...hvala unapred na odgovoru!

Postovana, javite se ponovo gastroenterolu, jer je nalaz na zelucu u ovih godinu dana mogao da se promeni. Dobro je sto ne pusite i ne pijete mnogo kafe, jer to pojacava lucenje zeludacne kiseline. Tegobe koje imate sugerisu bolest zeluca (gastritis, cir ili dispepsiju). Ubrzan srcani rad nakon jela moze da se javi kod zeludacne kile, ali je vi verovatno nemate, sem ako niste jako gojazni tako da je mogla da se pojavi u ovih godinu dana. Ubrzan srcani rad i povecanje pritiska mogu da budu posledica stresa i anksioznosti, koji mogu da izazaovu i smetnje od strane zeluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.1.2012.

Postovani,bio sam kod endokrinologa koji mi je dao uput da vadim lab.rezultate: FSH 49.3 (ref.vred.2.5-15) LH 16.5 (2.5-16) Estradiol 28.7 (34-226) Prolaktin 1462.6 8h (121-545) 545.1 11 h 1305.1 13 h To su rezultati koji me brinu.Pa vas molim ako mozete da ih protumacite.Unapred zahvalan. Ujedno vam i cestitam Srecnu novu godinu.

Postovani, povisen prolaktin sugerise postojanje benignog tumora prolaktinoma. Osim toga moze da bude u pitanju ostecenje hipofize zbog sarkoidoze, pritiska od strane aneurizme i sl. Povisen prolaktin moze da bude posledica stresa ili koriscenja nekih lekova kao fenotijazidi, butirofenoni, tioksanteni, metoklopamid, sulpirid, metildopa, rezerpin, estrogeni i opijati... sto je manji problem jer iskljucivanjem lekova hormoni se normalizuju. Endokrinolog ce vas uputitei na dalja ispitivanja, pre svega na MR. Povisen FSH moze da pokazuje da testisi ne proizvode spermatozoide. Povisen prolaktin i FSH mogu da budu uzrok steriliteta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2012.

Postovani,htela sam da vas pitam dali smem da koristim ulje happy lady iz bioclinice jer imam smanjen libido ali se bojim jer imam miom na donji deo materice,pa me zanima dali to ulje moze da pricini rast mioma.ako nesmijem recite mi sta da koristim,inace imam 35g.hvala unapred i srecna vam nova godina.

Postovana, Bioclinika na svom sajtu ne navodi sastav ulja Happy lady, tako da vam nista ne mogu reci o njihovom delovanju. Hormon estrogen izaziva rast mioma. Ne verijem da ga kapi sadrze, jer se istice da su to etarska ulja. Bez uvida u sastav kapi i uputstvo ne mogu da procenim njihova eventualna nezeljena dejstva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2012.

Pre tri godine sam operisala zaliske na srcu i od tada pijem farin po semi. Pitam Vas, smem li da pijem tinkturu od belog luka, obzirom da pijem farin?

Postovani, ne treba da koristite tinkturu od belog luka jer moce doci o krvarenja zbog znatnog snizenja koagulabilnosti krvi. Mozete da koristite namirnice koje smanjuju zgrusavanje krvi (crni i beli luk, morske ribe, crno vino, crni caj, zacini: kim, karanfilic, djumbir, kurkuma), ali da ih jedete i pijete u umerenoj kolicini i da jednog dana ne unosite vise tih namirnica. To bi bilo za beli luk dva do tri cena dnevno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2012.

Postovani doktore,zelio bih da Vas pitam koji bi bio najbolji lijek protiv opale kose,koja nije opala na cijeloj glavi ve c samo na sredin.Unaprijed hvala

Postovani, najjednostavnije, a efikasno lecenje je primena Minoksidil rastvora. Rastvor se nanosi na kozu glave dva puta dnevno. On dovodi do ponovnog rasta dlake. Efekat leka postaje vidljiv za nekoliko meseci, a nekada tek posle godinu dana. Primenjuje se stalno. Nakon prestanka korscenja ponovo dolazi do gubitka kose. Na mestu primene moze da dovede do zapaljenja koze. Slabo se resorbuje tako da druga nezeljena dejstva nisu prisutna. Minoksidil je efikasan kod otprilike 40% osoba. Posle dugotrajne primene efikasnost Minoksidila moze da se smanji. Javite se koznom lekaru. On ce proceniti sta je za vas najbolje, a ako se odluci za Minoksidil odredice jacinu rastvira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2012.

Radio sam devijaciju sepzuma, septun je prav otvor veliki lepo disem, nos mi nikad nije zapusen. Medjutim posle operacije pocelo je da mi se sliva niz grlo i blago upaljena sluznica nosa. Javilo se blago zujanje i sustanje u desnom uvu, ovo zadnje me veoma zabrinjava. Napominjem nemam kasalj ni kijavicu ni ti mi oci suze samo slivanje neprestalno vec dve godine. Doktor analiza hronicni alergijski ritinis, sta mi preporucujete, pritom da dodam da sam radio alergo probe sve je ok sluh tipanometrija ok. Da li ce simptomi zujanja i sumova prestati ako se izborim sa ovom bolescu i da li moze doci do nekog pogorsanja.

Postovani, javite se ponovo spec. ORL, jer je najverovatnije uzrok suma u uhu ili eustahijevoj tubi. To moze da bude poremecaj funkcionisanja eustahijeve tube (zbog alergije sluzokoza je cesto otecena, pa vazduh ne moze normalno da struji kroz eustahijevu tubu). Hronicno zapaljenje srednjeg uha koje moze da prati alergijski rinitis je moguci uzrok suma. Najcesci uzrok kod mladih je slusanje jako glane muzike. Ako se na vreme ne prestane sa izlaganjem buci i glasnoj muzici sum ostaje za stalno. Cest uzrok suma je i poremecaj cirkulacije krvi. Ostali uzroci su oboljenja vratne kicme, bolesti zuba i zgloba vilice (ovde je lecenje u domenu stomatologa), kod starijih sum se javlja kao posledica slabljenja sluha uslovljenog starenjem (presbiakuzija), ne tako cest uzrok je tumor slusnog zivca, Menierova bolest kod koje se sum javlja zajedno sa vrtoglavicom. Zatim moze da se javi kod oboljenja srca i krvotoka, metabolickih poremecaja, oboljenja bubrega, hormonskihih poremecaja, otoskleroze, trovanja lekovima, povrede lobanje i mozga, oboljenja centralnog nervnog sistema, kao komplikacija anestezije, narocito u kicmeni kanal (spinalna anestezija). Lecenje alergijskog rinitisa moze da dovede do gubitka suma. Ako se ne pronadje i ukloni uzrok sum moze da postane intenzivniji. Cak i kada se ne pojaca vremenom to moze da iritira. Tada se obicno primenjuju antidepresivi, koji ne uklanjaju sum vec pomazu da se lakse podnese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.1.2012.

Postovani,posle drasticnog gubitka tezine imam izostanak menstruacije u trajanju od 4 meseca. Pre 2god.imala sam istu situaciju,kada mi je posle 1 terapije primulut nora uspostavljen redovan ciklus(hormonalni status je bio normalan,UZ sa policisticnim jajnicima,ostali nalaz uredan).Da li sada mogu samoinicijativno da ponovim primulut nor?(trudnoca je 100% iskljucena). Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, ne treba da primenjujete terapiju na svoju ruku. Gubitak menstruacije koji se javlja kao posledica drasticnog mrsavljenja nije neophodno leciti, jer se sa normalizacijom tezine normalizuje i menstrualni ciklus. Problem je zasto gubite tezinu. Ako drzite losu dijetu korigujte ishranu uz pomoc dijeteticara. Ako gladujete ili povracate javite se psihijatru i gastroenterologu. Ako gubite tezinu iz nepoznatog razloga javite se svom lekaru. Uzrok mora da se pronadje i leci. Kod policisticnih jajnika treba povremeno da se kontrolise nivo glukoze, holesterola i triglicerida jer ova bolest moze da ide udruzeno sa metabolickim poremecajima i povisenim krvnim pritiskom, tako da i njega treba povremeno (nekoliko puta godisnje) da merite i lecite ako je povisen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2012.

postovani moja majka ima 63 godine.unazad nekoliko godina,bar tri puta godisnje joj se desi da padne. kad je pitam zasto je pala,uvijek je imala neki razlog kao saplela se i sl. medjutim,pre par dana je krenula da skine supu sa sporeta i pala je,pri cemu je razbila i sila glavu,oderala ruku,opekla se sa vrelom supom. znaci,ovaj put je bas lose prosla. kad sam je pitala kako je sad pala,kaze da je popila tbl za visok pritisak(od skoro ih pije),i da se ne seca kako je pala. ja pretpostavljam da je na kratko izgubila svijest. posto izbjegava da ide dr,jako se plasi lekara,ja sam sad odlucila da je vodim. interesuje me na sta sve moze ukazivati to? kod kojih lekara treba da idemo zbog toga? naglasavam da joj se zna desiti da ne moze da se sjeti necijeg imena ili naziva neke stvari. plasim se i pitam sta je sledece. zahvaljujem

Postovana, vodite mamu neurologu. Moguce je da na kratko gubi svest. To se desava kod malog epilepticnog napada (pti mal). Osoba moze kratkotrajno da bude odsutna i zagledana u nesto i da nakon toga nastavi sa zapocetim poslom kao da se nista nije desilo. Ne primecuje da je bila odsutna. To mogu da primete ukucani. Ponekad tokom napada nastavlja da obavlja zapocetu radnju, da se krece ili da radi nesto. U takvoj situaciji moze da dodje do nezgode.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2012.

Pre 6 godina na mom trinaestogodishnjem sinu pogreshku sam mu dala kasicicu konzervansa iz kesice namenjenoj za 8 kg povrca umesto sode bikarbone koje su bile u veoma slicnoj ambalazi. Shta je najgore nije hteo da pije vodu iako je osecao mucninu,a ja sam posle nekoliko dana uvidela greshku.Od tada imam veoma,veoma veliki strah za posledice po njegovog zdravlja i velike grize savesti. Molim vas za mishljenje,je li mnogo opasno?

Postovana, preduzmite mere zastite da se slicne nezgode ne bi desavale. Opasne stvari i potencijalno stetne drzite na posebnim mestima. Esenciju i stvari za konzerviranje drzite na nepristupacnom mestu. Uostalom to nisu stvari za svakodnevnu upotrebu da bi bile pomesane sa zacinima. To sto se desilo ne mozete da izmenite i ne treba da osecate grizu savesti. Neka vam taj dogadjaj posluzi kao opomena da do nesrece moze lako da dodje ako ste nemarni. Gledajte na to kao na dobar dogadjaj jer on u sustini to jeste. Nije se desilo nista strasno a naucilo vas je da budete pazljiviji i da unapred razmisljate o opasnostima u kuci i da delujete u pravcu njihovog izbegavanja. Stetan uticaj konzervansa moze da se ispolji u vidu ostecenja sluzokoze zeluca, muke, gadjenja i povracanja. Ne lecite dete sami. kod dece se ne daje soda bikarbona, a nije preporucljiva ni za odrasle. Da ste dete vodili lekaru ne bi dosli u situaciju da pogresite sa kesicama. Kako mi se cini detetu nije bilo nista, ali preduzmite mere da se tako nesto ne desi ponovo i kada detetu nije dobro vodite ga lekaru. Od grize savesti i prekorevanja sebe nemate koristi. Ja vas ne krivim, verujem da vas i niko drugi ne krivi, osim vas same. Oprostite sami sebi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2012.

Postovani, zbog niskog gvozdja 4,3 po preporuci dr pijem Heferol, uz to treba i folna kiselina,medjutim to bi trebalo da bude od 5mg ali mene interesuje da li nije prejaka folna 400 zato sto je proizvode bolje farmac.kuce nego ovu od 5,a i posto se nadam trudnoci u skorije vreme. Sta mi savetujete? hvala.

Postovana, doza folne kiseline u suplementima je 400 mikrograma sto je dosta manje u odnosu na lek koji sadrzi 5 miligrama tako da ne moze da bude adekvatna zamena.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2012.

Mom sinu koji ima 12 godina pre 2 meseca je uspostavljena dijagnoza Pityriasis lichenoides chronica. Bio je 30 dana na eritromicinu od 1500mg, Puva zracenju, kremama za negu kozu i pronizonu. Promenu su se pojavile na vratu, stomaku a zatim rukama i nogama, isto tako su se uz terapiju pocele i povlaciti ali se sada iako je jos uvek pod terapijom opet istim redosledom pojavljuju. Uz terapiju koju ima zanima me sta ja jos mogu da preduzmem da bi brze ozdravio. Da li treba da menja nesto u nacinu ishrane, zivota, aktivnosti sobzirom da se aktivno bavi sportom. Zanima me sve u vezi sa ovom bolescu jer podatke koje sam nalazila na netu su jako sturi kao i objasnjenja koja sam dobijala od lekara koji ga lece. Unapred zahvalna!

Postovana, pitirijaza je hronicna bolest. Ide sa poboljsanjima i pogorsanjima. Faze ponovnog javljanja promena na kozi ne znace da terapija nije odgovarajuca i da treba da se menja. Smatra se da kod dece u nastanku bolesti veliku ulogu igra nasledje. Kod nekih bolesnika pogorsanje je izazvano psihickim opterecenjem. Sa resenjem psihickih problema kod njih dolazi do poboljsanja koznih manifesacija cak i bez nekog posebnog koznog lecenja. Vodite dete psihijatru ili psihologu. Zbog pitirijaze ne treba da menja nacin zivota i vi ne treba da ga tretirate kao bolesno dete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.1.2012.

Postovana, prvo da vam cestitam novogodisnje praznike i pozelim sve najbolje u novoj 2012. godini! A zatim da predjem na konkretno pitanje: Da li je rak nasledna bolest? Konkretno rak creva? U mojoj porodici jedina osoba koja ga je imala je sestra od mog dede (tatina tetka), a sem nje niko nije imao ni rak creva, niti bilo koji slican rak koji se odnosi na organe za varenje. Kod nas generalno je rak retka pojava. I intresuje me da li sam ja pod dodatnim rizikom zbog toga sto je dedina sestra imala ovaj rak, iako ga niko drugi (ukljucujuci i moje roditelje pre svega) nije imao? Svako je pod rizikom, al me intresuje da li sam ja pod vecim? Jedino sto ja licno imam jeste problem sa hemoroidima, ali pretpostavljam da to nema veze jedno sa drugim. A i drzim ga pod kontrolom. Pre neki dan sam primetio da mi je stolica delimicno crnkasta pa sam se uplasio da nije krvarenje u pitanju, ali setih se da sam istog dana jeo dosta spanaca, koji je prepun gvozdja, pa pretpostavljam da je od toga......danas je stolica bila normalne boje.

Postovani, niste pod povecanim rizikom da dobijete rak creva. Pojedina hrana, kao spanac i cvekla, mogu da oboje stolicu u crno. Zelim Vam puno zdravlja, srece i uspeha u Novoj godini.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Draga doktorice,ja vam necu postaviti ni jedno pitanje ovoga puta ali zelim ovom prilikom da vam zahvalim na vasim odgovorima na koje zaista ljubazno i posveceno odgovarate i redovno.Da nam nije vas zaista bi puno lutali a ovako nas usmerite i mnogo pomognete.Imala sam strasnu potrebu da vam od srca jos jednom zahvalim,da vam pozelim svu srecu i sve najbolje za Novu godinu,Bozic i mnogo uspeha u vasem daljem radu i puno zdravlja vam zelim,radosti i srece.Hvala sto postojite i nikad nemojte da ugasite ovaj sajt,na hiljade ljudi ima kojima ste potrebni.Veliki pozdrav i SRECNO.

Postovana, najlepse hvala na lepim zeljama. Vama i svim ostalim citaocima zelim mnogo zdravlja, srece i uspeha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Postovani,videla sam da im,a slicnih pitanja pa vas pitam i ja....pomalo se bojim da mozda imam demijelinizaciju,otisla sam kod neurologa uradio je samo pregled cekicem i nista vise.Sta vi mislite da li je to dovoljno da se otkloni sumlja da nemam neki neuroloski problem npr.demijelinizaciju.Veliki pozdrav i sve najbolje.

Postovana, ako je neuroloski pregled normalan, a vase tegobe nisu sumnjive tj. ne ukazuju na neki neuroloski problem lekar nema razloga da vas salje na dalje preglede. Ako su tegobe takve da ukazuju na tezu bolest on bi vas poslao na MR ili pregled evociranih potencijala cak iako ostecenje nije toliko veliko da bi izazvalo promene u motorici, snazi misica, osecajima i refleksima. Znaci ako je neuroloski pregled pokazao normalan nalaz nemate razloga za zabrinutost. Ne salju se pacijenti na MR samo zato sto su uplaseni, vec ako postoje indikacije za taj pregled.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Postovani,imam30 godina i lice mi igleda bas ruzno,jako sam bljeda a koza izgleda kako da nema kapi krvi u njoj,kao da mi je maska na licu a ne koza,tako je bezlicna i sva iste boje,cak su mi i usne bljede,pa se sve to nekako stapa i na kraju izgleda ruzno.nisam malokrvna,ali me zanima da to mozda ne pokazuje neku bolest i da li se tu moze sta uraditi.

Postovana, vidim da ste nezadovoljni izgledom, ali to ne znaci da ste ruzni. Imate bled ten i to nekome moze da izgleda nezno i jako lepo - ukusi su razliciti. Vazno je da niste malokrvni. Izgled moze da se koriguje sminkom. Solarijum ne preporucujem jer se povezuje sa povecanim rizikom od malignog melanoma i bazocelularnog raka koze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Postovani,koji su simptomi slabog protoka krvi kroz noge,dnosno cirkulacije i simptomi problema sa venama,ja nemam vidljive vanjske vene ali ne znam sta se desava unutra,pa bi da otkrijem nekako.hvala vam

Postovana, trebali ste da navedete tegobe pa da ih zajedno analiziramo. Tegobe zavise od toga koji su krvni sudovi izmenjeni. Ako su pojedini delovi arterija i malih vena zapuseni (Birgerova bolest) kao prvi simptom javlja se hladnoca u nogama, bolovi u nogama pri naporu i nocni bolovi. Kasnije se javljaju veoma bolne ranice po nogama. Stopala su hladna, puls je slabije opipljiv ili odsutan ispod kolena. Kao posledica poremecaja cirkulacije moze da se javi Raynaudov fenomen. To je prekomerna reakcija malih krvnih sudova na hladnocu ili dodir hladnih predmeta, kada prsti postaju hladni, bolni i menjaju boju: poblede, postaju modri i na kraju crveni. Covek oseca hladnocu, ukocenost i trnjenje prstiju. Kod prosirenih vena bez komplikacija javlja se osecaj tezine u nogama, zamor i neodredjeni bolovi u potkolenicama, zatim misicni grcevi u toku noci i svrab koze. Tegobe se uglavnom osecaju u potkolenicama, pogorsavaju se u toku stajanja, smanjuju pri hodanju, a nestaju nocu za vreme lezanja, pogotovu ako je noga podignuta.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Postovani,imam 33 godine i strasne nalete vrucine,i kad kod je negde vruce ja to nikako nepodnosim odmah mi nije dobro.Bojim se da nije rana menopauza,kako bi mogla to da proverim.

Postovana, ako je FSH (hormon) povisen to ukazuje na predstojecu menopauzu. Naletima vrucine obicno predhodi izmena menstrualnog ciklusa npr. skracenje za nekoliko dana. Kod mladih zena moze da se javi rana insuficijencija jajnika. To nije prevremeni klimaks, ali lici na njega. Nepodnosenje vrucine moze da ukaze na bolest stitne zlezde, tako da bi trebali da pregledate hormone tireoidee (stitne zlezde).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.1.2012.

Postovani, Imam problem sa disanjem.Naime,vec pet dana me progoni jak,suv kasalj koji kao da je svakim danom sve snazniji. Pritom osecam i jak bol u grudima.Nemam temperaturu,ali se osecam malaksalo i u poslednja dva dana je i glava pocela da me boli. Od pocetka pijem eritromicin(500 mg),strepsils plus,bokvicu,propolis,medjutim ne osecam nikakav pomak.Obratila sam se i svojoj doktorici ali ona je samo rekla da nastavim sa terapijom i dala mi inhalaciju. Ja i dalje osecam bolove,kao da nista ne pomaze.

Postovana, suv kasalj ukazuje na virusnu infekciju. Bol u grudima je posledica naprezanja disajnih misica prilikom kaslja. Ako se na virusnu infekciju nadoveze bakterijska iskasljavacete gust gnojav sekret. Malaksalost i glavobolja su takodje znaci virusne infekcije. Ako se pojavi temperatura to je zanak da se infekcija iskomplikovala, te treba ponovo da se javite lekaru. Desetak dana nakon virusne infekcije kasljem ostecena sluzokoza je preosetljiva (hiperreaktivna). Tada moze da se javi suv kasalj nakon udisanja hlanog vazduha, govora, smeha, udisanja prasine, aerozagadjenja, pojedinih mirisa. Mnogi bolesnici misle da nisu ordravili pa i dalje na svoju ruku piju antibiotike, sto je pogresno. Osetljiva sluzokoza moze da se smiri sisanjem bonbona sa mentolom, nekog antiseptika, toplim cajem ili supom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.12.2011.

postovani,imam problem da vec duze vreme nadjem dijagnozu svoje bolesti koja me zabrinjava.Malo,malo pa mi se desi neprijatno strujanje kroz noge,velika slabost,bridenje u licu,toplina mi jako smeta i kad je svima hladno ili normalno meni je vruce,cak ponekad me uhvati i nek groznica.Problem je sto su to pomalo stanja pa lekari neznaju sta da kazu,kks je uredu,ostali nalazi nekad bolji nekad onako,sta mislite sta mi je.

Postovana, takvi simptomi su obicno posledica anksioznosti, stresa ili psihicke napetosti. Medjutim, ako su tegobe jako izrazene neko vreme, a zatim se gube na neko vreme i ponovo javljaju moze da se misli na neki neuroloski poremecaj npr. na demijelinizaciju. Javite se neurologu, a on ce proceniti da li je neophodno dalje ispitivanje u tom smeru (MR, evocirani potencijali).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.12.2011.

radila sam analiyu krvi i u rezultatima su neke vrednosti meni ne jasne npr. sta znaci niska vrednost mokracne kiseline, niska vrednost RDW-a i niska vrednost NEUT-a a gvozdje mi je visoko. Poxdrav, Zeljka

Postovana Zeljka, vrednosti nesto ispod normale su bez narocitog znacaja. Snizena vrednost mokracne kiseline ne ukazuje na bolest. Javlja se posebno kod osoba koje jedu malo mesa, zatim se javlja kod koriscenja pojedinih lekova (ACTH i lekovi koji se koriste u lecenju gihta), kao i kod znacajnog ostecenja bubreznih tubula. RDW je parametar koji pokazuje razlicitost eritrocita u pogledu velicine. Ima znacaja kod hematoloskih bolesti i tada se posmatra u sklopu sa ostalim (poremecenim) vrednostima. Posebno ima znacaja u proceni efikasnosti lecenja hematoloske boleti. Nesto malo snizeno uz normalne eritrocite i druge elemente krvne slike nema poseban znacaj. Znatno snizenje apsolutne vrednosti neutrofila moze biti posledica koriscenja pojedinih lekova. Snizenje relativne vrednosti neutrofila (vrednosti izrazene u procentima) ide uz povecanje drugih parametara leukocitarne formule, sem ako nije zanemarljivo malo. Snizenje relativne vrednosti neutrofila uz porast limfocita ukazuje na virusnu infekciju. Visoko gvozdje. Poviseno gvozdje moze da bude posledica brojnih transfuzija, prekomernog koriscenja preparata gvozdja, povecanog i ubrzanog razaranja crvenih krvnih zrnaca, kao kod hemoliticke anemije, zatim se stece kod hemohromatoze i virusne upale jetre. Imajte poverenja u vaseg lekara. Kad vam je rekao da je sve u redu nema razloga da sumnjate i da ga proveravajte.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: