Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 21.8.2011.

Doktore imam problem,poceo sam pre jedno mesec dana da lucim neku crvenkastu tecnost u predelu zadnjice - tj tacke gde pocinje kicma (mislim) malo iznad anusa - pocetak repne kosti. Boli me povremeno na dodir, a ta tecnost pocne da curi ako sam naslonjen tim delom tj, ako sedim zavaljen u stolici, i odjednom iscuri ta tecnost kolicine kafene kasike. Par puta sam gledao kako izgleda, nije krv,crvenkasta je tecnost a lako se ispira sa dodnjeg vesa. Imam problem da mi probije na bermude i da to ne znam. A taj problem mi se javio jedanput proslog leta i trajalo je oko mesec dana. Prestalo je odjednom, tako da ne znam sta je uticalo na prestanak i zasto mi se to desava? Ako mozete da mi date neki savet, hvala unapred.

Postovani, to sto vas muci je Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus, urasla dlaka). Simptomi urastanja dlaka na trticnoj kosti variraju od postojanja malih rupica iz kojih se povremeno cedi tecnost do postojanja velike bolne zapaljenske mase. Iz rupice izlazi sekret koji moze biti bistar, zamucen ili sukrvicav. Vlazenje moze da izaziva svrab. Tegobe su najvece ako dodje do zapaljenja, a izvodni kanalic se zapusi te ne moze da se drenira, a nakupljena tecnost vrsi pritisak na okolinu i izaziva jak bol. Obicno se u pocetku javlja gnojna infekcija ispod koze (absces). To je supljina ili cista ispunjena gnojem. Zatim se spontano ili hirurski napravi otvor (ili vise otvora) kroz koji se ta supljina prazni. U toj supljini se osim gnoja nalazi dosta raspadnutih dlaka. To je hronicna infekcija koze u brazdi izmedju gluteusa nekoliko cm iznad cmara. Prouzrokovana je reakcijom na dlacice koje se zabadaju u razmeksanu kozu tog dela tela. Bolest je cesca kod muskaraca nego zena, pogotovu kod gojaznih i kosmatih ljudi. Leci se hiruskim putem, jer ne moze proci previjanjem ili sama od sebe. Javite se hirurgu. On ce proceniti kakav postupak treba da sprovede. Najcesce prosiri otvor i ocisti rupicu. Ranica se uglavnom ne usiva, vec ostavlja otvorena da bi potpuno zarasla (da ne bi ispod koze ostala rupica i ponovo se punila tecnoscu). Nakon toga sledi dugotrajno previjanje. Najbolje da se javite sto pre da ne cekate da tegobe budu jake, jer ce sada lecenje biti lakse i brze. Da ponovim pilonidalni sinus nikad ne prolazi sam od sebe, moze samo povremeno da ne curi pa pomislite da je prosao.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.8.2011.

Postovani, imam 23 godine i problem sa kicmom. Pre 2 godine su poceli bolovi u donjem delu i pucketanje istog dela kicme. Nakon prvog pregleda receno mi je da moram da radim vezbe. Posle skoro godinu ipo dana svakodnevnog vezbanje joge i pilatesa, veoma sam ucvrstila misice i poboljsala elasticnost, medjutim bol i krckanje su se pored svega povecali (narocito pucketanje prsljenova donjeg dela kicme je zabrinjavajuce). Htela sam da Vas pitam za misljenje o svemu tome, kao i koji doktori i privatne klinike spadaju medju boljima u Srbiji. Unapred zahvaljujem

Postovana, pucketanje ukazuje na starenje kicme (degenerativne promene). To ne treba da vas plasi, jer je proces spor i mozete poboljsati stanje izbegavanjem dugotrajnog sedenja i stajanja. Ako imate sedeci posao povremeno ustajte da se razmrdate i napravite nekoliko koraka levo desno. Joga je dobra, pilates takodje. Javite se fizijatru i insistirajte da dobijete vezbe da bi naucili da ih pravilno izvodite. Medjutim, vezbe su uglavnom monotone i dosadne pa ljudi ubrzo odustaju. Ako ste uporni radite ih svakodnevno. Interesantnije je ako ih radite u drustvu. U tome je prednost razlicitih fitnes programa. Stvar je samo da ne preterate sa intenzitetom vezbe. One ne treba da budu takve da izazivaju bol. Zato nisam za teretanu (posebno muskarci nastoje da vezbaju sto intenzivnije i redovno pogorsavaju stanje). Osim toga u njima uglavnom nemate fizioterapeute i fizijatre. Neznam koje su privatne klinike najbolje. Trebalo bi da su sve dobre, jer fizikalne procedure (elektroterapija, magnetoterapija...) su svuda iste. Razlicita kombinacija procedura je moguca sa podjednakim uspehom (naoko razlicite procedure mogu da imaju slicno dejstvo). Pacijenti se bez razloga brinu, jer ne znaju da je najbitniji njihov licni doprinos lecenju, koji se sastoji u pravilnom izvodjenju vezbi. Znaci da fizioterapeut mora da bude uz vas i da vas ispravi ako pogresno vezbate. U drzavnim ustanovama su cesto nezainteresovani i puste vas da radite kako vam je lakse, a to je obicno nepravilno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovani,zelela bi da mi pojasnite nesto,sto mi nije bas naj jasnije,imam 30 g.pre neko vreme,par meseci dobila sam hipotireozu tj .hasimoto,znam da je to nastalo zbog neke greske u imunitetu i rekli su da se cuvam infekcija i sl.medjutim tesko se danas moze sacuvati od bilo cega,pa sad ja vas pitam sto ce se desiti kad ja dobijem prehladu ili neku vecu gripu ili infekciju,i sta da radim da li da jacam moj imunitet ili ne jer imam veliki broj antitela pa da se nebi jos povecali,jedne prilike sam doktorku pitala da li smijem piti nesto od prirodnih preparata ona je rekla ne nikako zbog povecanja antitela.Meni sad nije jasno,da li to ne smem da pijem nikakav caj,med i slicno sto jaca imunitet,molim vas pojasnite mi vi sve to i recite mi posto ja nisam bas upucena koliko je zaista opasna ta hipotireoza i te bolesti greske imuniteta.od srca zahvaljujem.

Postovana, sve cesce su bolesti koje su posledica greske imunog sistema. Nije jasno zbog cega, ali verovatno ima veze sa promenjenim nacinim zivota, ishrane, nezdravom zivotnom okolinom... Mnoge stvari ne mozemo da izmenimo, ali da jacamo imunitet trebamo i mozemo. Nije pametno da pijete neki preparat za jacanje imuniteta zbog toga sto se hipotireoza ne leci na taj nacin, a osim toga u rodaji postoje mnogi preparati koji nisu delotvorni, a ima i stetnih. Zato jacajte imunitet samo prirodnim sredstvima. U stanjima infekcije ili velike vrucine obicno su potrebne vece doze tiroksina. Medjutim, to ce da odredi vas endokrinolog, a na vama je samo da redovno idete na kontrole, kao i ako osetite da vam se vrcaju simptomi hipotireoze. Inace, hipotireoza se leci lakse od druguh bolesti stitne zlezde. Autoimune bolesti ne nastaju zbog jakog ili slabog imuniteta, vec zbog greske u njemu. Iz nepoznatog razloga on neke sopstvene celije prepoznaje kao strane i napada ih. Antitela napadaju stitnu zlezdu kao da je strano telo i izazivaju u njoj zapaljenje (hasimoto tireoiditis). Treba da ibegavate infekcije, jer je tada obicno potrebno drugacije doziranje leka. Naravno da to ne mozete potpuno da izbegnete, ali mozete da uticete da redje bolujete. Sve sto jaca imunitet moze vam pomoci. Pre svega izbegavanje stresa, jer on slabi imunitet. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se nakurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Imunitet slabi masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

lekar mi je jucer saopstio da imam artrozu kuka,jako se plasim imam samo 22 godine,kakva me buucnost ocekuje sa tim,bojim se da cu rano da prestam hodati a to me jako plasi.

Postovana, lecite artrozu. U danasnje vreme, zbog koriscenja implantanata (kasnije mozda i maticnih celija) niko ne mora da bude nepokretan zbog artroze kuka. Javite se ortopedu i fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovani,imam jednu veliku brigu,moj problem je sto brinem za moje psihicko zdravlje,sad mi je 35 godina,jako sam osetljiva,za svasta brzo zaplacem ,za ono najgore i najlepse,jako sam nervozna,strahove imam od svega i svacega,cesto osecam teskopu,brigu,jako sam nestrpljiva,sentimentalna,uvek se vracam u proslost i zalim za proslim vremenima,bojim se buducnosti,a i pesimista sam,sto god da se desi nikad sa nicim nemogusebe utesitisvi moji oko mene kazu da im prenosim negativnu energiju,iako sam dobra osaba ali sta vredi kad sam ovako sva nikakva.Plasime sto sva familija sa mamine strane a i mama su psihicki jako labilni,osetljivi,pa se bojim da i ja takva ne.budem,lekar mi je rekao da sam j prosto tkva kakva sam i to je to a to mi se uoste ne svidja.Pa vas pitam moze li se desiti da u kasnijim godinama imam neke probleme sa psihom,sa obzirom na sve ovo i da li ima ikakve sanse da budem jaca i hrabrija i naravno pozitivna.

Postovana, vi se ne mozete iz korena izmeniti. Takva ste osoba, ali se mozete truditi da pozitivnije gledate na stvari i da se postepeno menjate. Trudite se da ne mislite o proslosti. Ono sto je bilo ne moze se izmeniti, u buducnosti se vecina crnih stvari nece desiti. Zasto onda da mislite o tome? Trudite se da zivite u sadasnjosti i bice vam mnogo lepse. Sa drustvom razgovarajte o lepim stvarima. Ljudi ne vole da slusaju samo zalopojke i pocece da vas izbegavaju. Racuna se da pesimisti sire negativnu energiju oko sebe (15% prenesu na druge), a optimisti prenesu 7% pozitivne energije okolini. Ispada da pokvarite raspolozenje cak i optimistima. Ne znaci da cete se razbolesti od neke psihicke bolesti, ali cete patiti i okolina takodje. Na poslu cete imati manje uspeha od vedrih ljudi bez obzira sto ste mozda vredniji, odgovorniji ili pametniji od njih. Verovatno su vam i roditelji takvi. Trudite se da vasa deca ne prihvate takvo ponasanje. Potrazite pomoc psihijatra. Manje efikasno je koristiti knjige koje podizu samopouzdanje, ali probajte i to.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovanje,imam jedno pomalo cudno pitanje.Problem je sto iizgledam veoma ruzno u licu,jako sam bleda,mrsava,lice mi izgleda veoma iscrpljeno,usne su skoro bez boje tj.skroz bljede,u tjelu upste nisam slaba,ustvari imam i viska kg,krvna slika mi je ok,nisam malokrvna,pa me zanima dali to moze da bude da ukazuje na neku bolest ili prosto tako izgleda.Imam 27 godina.

Postovana, lepota se nalazi u oku posmatraca. Vi sigurno niste ruzni, vec nepotrebno pocenjujete sebe. To sto vam je ten bled nije ruzno, a nije ni znak bolesti. Vazno je da vam usta nisu bleda zbog malokrvnosti, a boju podesite karminom. Ako delujete iscroljeno zbog nesanice javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovani,imam jedan veoma veliki problem koji nikako da resim.U zadnih 3 godine pronasli su mi par dijagnoza,imam samo 29 god i dvoje male decice i ne mogu se pomiriti da vise nisam zdrava,i da nikad i necu biti sto sam bila,Problem je sto kad god me nesto zaboli,zigne,ili mi bude slabo ili bilo sta sto osetim u telu...mene uhvati panicni napad.Inace nikad ih nemam u drugim situacijama,samo kad je zdravlje u pitanju.Osetljivog sam zdravlja i najveci je problem sto imalo nisam hrabra.Bila sam i kod 2 psihoterapeuta ali nista mi to nije pomoglo,samo sam bacila pare.Molim vas recite mi kako da se oslobodim straha po zdravlje i da ce mi se nesto desiti u buducnosti a necu docekati da deca odrastu,ozene se udaju,a ja necu biti snjima kroz takve trenutke.Veliki pozdrav.

Postovana, javite se psihijatru, jer tegobe koje imate mogu biti simptom depresije. Sa njom se tesko mozete izboriti bez strucne pomoci. Depresivne osobe vide buducnost crno. Ne mozete ocekivati da budete potpuno zdravi, jer je to nerealno. Ljudi, cak i deca sa tezim hronicnim bolestima (dijabetes npr.) se lece, izbegavaju ono sto steti zdravlju, hrane se zdravo i dozive duboku starost. Ne zive dugo samo potpuno zdrave osobe, vec one koje vode racuna o svom ydravlju (npr. izbegavaju pusenje, stres, ne jedu suvise masnu i drugu nezdravu hranu, bave se umerenom fizickom aktivnoscu). Vi se previse plasite zbog anksioznosti ili depresije. Zato se javite psihijatru. Ne cekajte da se najpre mucite godinama i da pocnu da vas izbegavaju deca, rodjaci i prijatelji jer se samo zalite. Popravite odmah raspolozenje i oslobodite se tog nepotrebnog straha.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovani,imam vec 2 meseca bolove u zglobovima saka,lakta clanka,kolena,nije to jak bol da se ne moze istripiti ali je vrlo neprijatan kao da nesto vrti u zglobovima.uradila sam reumatski faktor,valer rose test,fibrinogen,kks,sve je to uredu,jedino ASTO je na granici normalno je do 200,a meni je 200.molim vas sto mislite sta moze biti,imam jednu autoimunu bol. pa se bojim da nije jos nesto.hvala. samo sam vam zaboravila napisati da imam 31 god.hvala vam jos jednom i hvala sto postojite.

Postovana, ASTO se tretira kao normalan i nalazi ne ukazuju na nikakvu reumatsku bolest. Mozda je u pitanju neka virusna infekcija ili fibrozitis. Autoimune bolesti nastaju kao posledica preteranog reagovanja imuniteta u odredjenim situacijama. Osoba koja ima autoimunu bolest ne mora da dobije drugu, ali postoji povecan rizik. Unapred se ne zna da li ce se to desiti i koja bi se konkretno bolest javila. Potreban je sistematski pregled jednom godisnje da bi se videlo da li nesto nije u redu. Pregled treba da obuhvati laboratorijsku dijagnostiku koju cini kompletna krvna slika (KS) i sedimentacija eritrocita (SE), zatim se odredjuje nivo kreatitina, mokracne kiseline, bilirubina, ureje i secera u krvi (GUK), pregled enzima (AST, ALT, ALP, gamaGT) i elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum), odredjuje se lipidni status (ukupni, LDL i HDL holesterol, trigliceridi) i vrsi analiza urina. Rezultati tih biohemijskih parametara pokazuju da li je sve u redi ili su potrebne druge specificne analize. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na jacanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Jedite posebno voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje, a izbegavajte masnu i suvise slatku hranu, kao i stres. Od masnoca prednost dajte maslinovom ulju, bademima, lesnicima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.8.2011.

Postovani, imam 30 godia, u poslednjih mesec dana pojavljuju mi se osipi praci svrabom. Osipi se najcesce javljaju ispod pazuha mada se par puta pojavilo i na rukama ( u predelu gde se spajaju nadlaktica i podlaktica ) po bokovima, oko genitalija i poslednje mesto na kom se pojavio osip je u predelu donjeg dela ledja ( u visini kaisa ). Posle nekoliko dana osip se povuce ali se uporno vraca i to tokom noci. Uz taj osip, tokomnoci, javlja se i svrab testisa. Preko dana taj svrab je podnosljiviji.

Postovani, osip je najverovatnije posledica znojenja. U normalnim uslovima pri vrucini ili fizickoj aktivnosti znojimo se i taj znoj isparava i hladi organizam. Ako je to iz nekog razloga otezano javlja se osip. Zato se osip javlja na delovima tela gde se vise znojimo ili gde odeca (npr. kais ili tesna odeca) ometa isparavanje znoja. Osip je takodje, cesci kod punijih osoba. Rashladjujte telo cestim tusiranjem mlakom vodom, nosite komotnu odecu od pridodnih tkanina, boravite u hladovini, ne radite po vrucini dosta tezak posao, jedite sto vise voca i povrca (zbog vitamina C i A), a za terapiju se javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2011.

Postovani u sedmom sam mesecu trudnoce, to mi je treca trudnoca.Posle drugog deteta sam dobila na pupku bruh herniju.Nisam ni znala dok sada nije poceo stomak da mi raste.Veoma mi je bolno i iskoci mi kao jaje posle krace aktivnosti.Htela sam da vas pitam da li cu morati da se poradjam na carski rez,dve trudnoce sam se porodila prirodno.Bojim se zbog napona na porodjaja jer mi je jako bolno.UNAPRED HVALA

Postovana, carski zer se ne radi zbog postojanja pupcane kile. Manje kile obicno ozazivaju vece tegobe od velikih. Kod njih je kilni otvor mali, rasteze se i to se oseca kao bol. Bol je uglavnom prisutan dok kila nastaje. Kasnije kada se kilni otvor znatno prosiri i u kilnu kesu lako ispadaju trbusni organi obicno nema bola i organi se lako, rukama vracaju u trbusnu duplju. Posto ste imali dva prirodna porodjaja nema razloga da sada ocekujete carski rez, pogotovu ako beba nije narocito krupna, normalno je postavljena i nemate placentu previju. Znaci pupcana kila nije razlog za carski rez.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2011.

Postovanje, Imam 30 godina, zenskog sam pola, bez dece. Od pre dve nedelje pocele su neobicne senzacije u kozi nalik opekotinama od sunce. Radi se dakle o jakom peckanju i bolu koji na trenutke cine da svaki dodir garderobe na tom delu koze postaje nepodnosljiv. Na kozi nema nikakvih promena, a na suncu nisam provodila vremena, niti koristim nove ili jake preparate za kozu tela. Ovaj nepodnosljiv osecaj u povrshini koze narednih dana premestao se iz jednog dela koze u drugi deo koze obuhvatajuci, iz prva nadlakticu i dlan desne ruke, narednog dana deo stomaka i prepona, zatim ledja, pazuha, a danas zahvata unutrasnjost lista na desnoj nozi. Sve to, ponavljam, strogo lokalizovano na desnoj polovini tela. Trenutno osim pomenutog bola u podkolenici ostatak koze, ranije zahvacenog ovim zarenjem, utrnuo je i osetljiv. Molim vas da mi odgovorite da li ste imali ovakve slucajeve i sta bi ovo moglo biti. Ustrucavam se otici lekaru, jer nisam sigurna kako bi zvucalo ovo sto bih ispricala, posto meni zvuci krajnje neobicno i bez ikakve logike.

Postovana, javite se neurologu. To je promena osetljivosti i treba joj naci uzrok. Poremecaj senzibiliteta moze da ima razlicit uzrok. Moze da se javi kao nezeljeno dejstvo nekih lekova (npr. antireumatika), da bude posledica anksioznosti, napetosti ili stresa, ali i neuroloskih ostecenja centralnog nervnog sistema ili perifernih nerava, demijelinizacije ili promene na kicmenom stubu koja pritiska nerv i izaziva razlicite senzacije. Ako se neuroloskim pregledom utvrde neuroloski deficiti (npr.odsustvo refleksa, poremecaj senzibiliteta, slabost misica i sl.) rade se drugi pregledi (CT, magnetna rezonanca ili elektromioneurografija).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2011.

Postovani ! Radio sam spemuanalizu (u braku sam i radimo na bebu vec god.dana) i dobio sam odgovor da imam previse belih zrnca ? Koliko bi trajalo to lecenje ? Smem li imati odnos sa suprugom u toku lecenja i dali sada pre lecenja smem imati odnos ?Postoji li mogucnost da ostane u drugom stanju i sa tim prevelikim brojem belih zrnaca? Zaboravih da napisem da imam 35 god a supruga 42 god. Unapred zahvalan Ado!

Postovani Ado, veliki broj belih krvnih zrnaca (leukociti) u spermi ukazuje na postojanje neke infekcije. Nju najpre treba da izlecite a zatim da radite na bebi. Dok ne zavrsite lecenje koristite prezervativ. Javite se urologu da bi sto pre zapoceli lecenje, jer kod vecine zena plodnost znatno opada nakon 45. godine, a ima zena koje ulaze u klimaks i pre toga, te nemate razloga da odugovlacite. Povecan broj leukocita u spermi se naziva piospermija. Piospermija moze da bude izvana infekcijom bilo kog dela mokracno polnih organa, ali su to najcesce uretra, prostata ili epididim. Uretritis se dijagnostikuje na osnovu bakterioloskog pregleda brisa uretre koji se uzima bar 2 sata posle poslednjeg mokrenja. Ukoliko se iskljuci uretritis, u cilju otkrivanja uzrocnika infekcije radi se spermokultura (traze se bakterije ili drugi mikroorganizmi u spermi). Kod Epididimitisa obicno postoji bolan i uvecan epididim, a dijagnoza moze da se postavi ultrazvucnim pregledom, a uzrocnik zapaljenja se otkriva takodje. Najcescsi uzocnici genitalne infekcije su gram-negativne bakterije kao i u sve cesce klamidija, mikoplazma i ureaplazma (ureaplasma urealyticum, chlamidia trahomatis...). Kod ovih infekcija lece se oba partnera, bez obzira d ali su prisutne tegobe. Tokom lecenja se izbegavaju seksualni odnosi ili se koristi prezervativ. Znaci javite se odmah urologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2011.

Postovani, imam 40god.u junu prosle godine operisala sam rak dojke, dojka je odstranjena u masnom tkivu aksile pronadjena 2 limfna cvora od kojih je u jednom nadjen sek. depozita. Ne hormonskog je porekla ne koristim nikakve lekove. Prosla sam hemio terapiju, pa zracenje sad je od zavrsetka zracenja 6 meseci a leukociti mi stalno padaju do2.5, granulociti i ostalo sto je vazno za imunitet je u normali ali leukociti nikako, pokusavala sam ih podici sa alojom, nonijem, gd100 ali uvek se vracaju na 2.5. Sad sam dobila homeopatske lekove za jacanje imuniteta dali mi oni mogu naskoditi bilo cemu? Da li je moguce normalno ziveti i biti zdrav ako su leukociti 2.5? Sta moze da je uzrok stalnog pada leukocita?

Postovana, homeopatski lekovi mogu biti stetni ako se ne primenjuju onako kako treba. Treba da ih preporuci osoba koja dosta zna o homeopatiji. Lekari klasicne medicine ih ne koriste i neznaju njihovu upotebu i nezeljena dejstva. Pad leukocita nakon terapije koju ste imali nije neobican. Otpornost organizma je nesto snizena, ali ce se vremenom poboljsati. Mislim da trebate dosta paznje da poklonite pravilnoj ishrani. Da izbacite sve sto slabi imunitet, a to je pusenje, suvise masna i slatka hrana, stres, dugotrajan boravak u zatvorenim prostorijama i slaba fizicka aktivnost. Budite sto vise na svezem vazduhu, bavite se sportom, setnjom, upisite se na neki kurs, druzite se sa vedrim ljudima, izbegavajte stres, jedite dosta voca i povrca, probiotski jogurt, maslinovo ulje, orahe, bademe, mlecne proizvode sa manjim procentom masnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.8.2011.

Postovani, imala sam par puta bol odmah ispod leve grudi-imala sam osecaj kao da me nesto probada tu. (mada ne mogu tacno da odredim mesto). Ne znam da li je to u pitanju bol u grudima ili slezini? Da li da posetim kardiologa?

Postovana, najpre se javite svom lekaru opste prakse. On ce proceniti da li je potreban pregled specijaliste. Verovatno nije. Bol u vidu probada je cest u predelu srca tj. u grudima, malo ispod bradavice. To je misicni bol i nema veze sa srcem. Takav bol moze da se javi i u drugim delovima tela, ali je najcesci u grudima ili mu pacijenti najvise pridaju znacaj kada se tu javi. Ako je bol dosta nizi tj. ispod levog rebarnog luka onda potice od misica ili organa u trbuhu. Kada je slezina uvecana oseca se tup bol (ne probadajuci) ispod levog rebarnog luka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.8.2011.

Postovani, imam losu naviku da kada se prejedem to odem i povratim. Medjutim u poslednje vreme, sam pred kraj povracanja, tj. pred praznjenje zeluca primetio da izlazi nesto sto me podseca na krv, kao da sam pojeo paradajz, tamnije crveno i na poslednjem izbacivanju ga nema ili ima, uglavnom je pred kraj izbacivanja sadrzaja. Napomena je da povracam nakon jela. ┼ sta moze da bude? Nije obilno, u tragovima, kao da sam pojeo nesto crveno. Hvala unapred

Postovani, imate dva problema koja morate hitno da lecite. Jedan je bulimija. To nije losa navika vec psihicka bolest. Javite se psihijatru da vam pomogne da se resite te napetosti koja vas prisiljava da se prejedate, a zatim povracate. Drugi problem je ostecenje sluzokoze organa za varenje, najverovatnije jednjaka. Tokom cestih povracanja zeludacna kiselina ostecuje sluzokozu jednjaka i usta, kao i zube. Posledice su ozbiljne te se morate odmah javiti gastroenterologu. Da bi nastalo ostecenje (ulkus ili cir) moglo da se izleci morate prestati da povracate i da koristite lekove koje cete dobiti od gastroenterolga nakon pregleda. Verovatno necete moci da povracate bez pomoci psihijatra, jer je ono nekad posledica depresije ili slabog samopostovanja. Neki oboleli su u detinjstvu bili fizicki zlostavljani ili se prejedaju zato sto im hrana ublazava ili otklanja stres. U svakom slucaju prejedanje i povracanje su samo simptomi nekog prugog psihickog problema koji treba da lecite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.8.2011.

Postovani,ima li veze menstrualni ciklus sa vodenim cistama na jajniku?Prije 11 godina sa operisala istu i prije operacije sam dobijala svako 22 dan,a posle svako 28 pa kasnije 26.Sada mi se desava da po nekad dobijem 22 dan.imam li razloga za zabrinutost?Isla sam posle operacije na ginekoloski i kasnije i bilo je sve u redu.HVALA

Postovana, vodene ciste su u direknoj vezi sa menstrualnim ciklusom, ovulacijom i promenama hormona. Obicno su posledica izostanka ovulacije. Kod postojanja vodene ciste obicno menstrualni ciklus ne traje uvek isto. Kod nekih zena je uredan, kod nekih nije. Znaci samo na osnovu duzine trajanja ciklusa ne mozete nista da zakljuciti o postojanju (ili ne postojanju) ciste. Jednom uklonjena cista ne znaci da ih kasnije necete imati, jer su one izazvane hormonskim poremecajem, koji ostaje i nakon operacije. Za zene koje imaju ciste vazno je da redovno idu na ginekoloski pregled. Koliko ce to biti cesto odredice vas ginekolog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.8.2011.

Postovani,mojamajka je pre mesec dana uradila kardioloski pregled i konstatovana joj je sledeca dijagnoza: SPONDYLOSIS CERVICALIS.NEUROSIS.Subjektivno se zali da kada lezi ima stalne bolove koji pocinju iz levog ramena i sire se prema grudnom kosu i kicmi,bolovi su tupi i traju celu noc bez prekida.Pri kretanju i u toku dana dok radi nema tegoba.Krvni pritisak uglavnom normalan.Auskultatorno na plucima nalaz je normalan,na srcu radnja ritmicna,tonovi jasni a sumovi se ne cuju.Abdomen i ekstremiteti:bo.Najlepse bih Vas zamolio da mi objasnite gore pomenutu dijagnozu i da li ima bilo kakvih razloga za zabrinutost.Hvala na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, nema razloga za zabrinutost. Bol nema veze sa srcem vec sa promenama u vratnom delu kicme (spondiloza). Osim toga mama je plasljiva pa previse obraca paznju na tegobe. Tegobe su izrazenije u mirovanju, a prestaju kada se razmrda i zato nema bol tokom dana. Ako duze sedi ili lezi tokom dana mogu da se jave. Postoji jos jedan razlog sto se bol javlja nocu. To je sto je tada strah izrazeniji. Tokom dana, osim sto razmrta zglobove i kicmu, radi i ima druge aktivnosti tako da je strah manje izrazen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.8.2011.

posovani, doboi sam nalaz i misljenje. osnovna akivnos jeslabo izrazena,niska ampliude, bez promena po zo i tokom metoda hv ifs . nema asimerije na po amplitudi i frekvenciji ne registruju se specificni grafoelemeni zakljucak- osnovna akivnost je niske amplitude nereaktivno- nalaz moze ukazivati na vb inuff, psihicku napetost ali i edem.- nema nepecificnog folalnog nalza , ne registruje se aktuelno prisutna epileptiformna elektrokortikalna aktivnost. napomena dobio sam i da idem na skener. o cemu se radi?

Postovani, o cemu se radi videce se kada se zavrse svi pregledi. Za sada se smatra da najverovatnije nije epilepsija. To jest tokom pregleda nije uocena promena elektricne aktivnosti nervnih celija tipicna za epilepsiju. Nalaz nije potpuno normalan, ali se nezna da li je to zbog psihicke napetosti ili iz nekog drugog razloga.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.8.2011.

Zdravo,hocu da ve pitam dali je stetno piti saw palmetto pilule. Citao sam na jedan forum da je to dobro za opadanje kose. Dali ima neki stetnih efekta od to? hvala vam.

Postovani, saw palmetto je vrsta palme koja sadrzi razlicite lekovite materije koje se nalaze u bobici. Tablete raylicitih proiyvodjaca imaju raylicitu kolicinu lekovite supstance, ali je sastav isti. Ima istrazivanja koja pokazuju da sastojci tzv. testeraste palme sprecavaju da se testosteron pretvara u hidrotestosteron i sprecavaju njegovo vezivanje za receptore celija. Time sprecavaju delovanje testosterona na celije. Taj efekat se moze iskoristiti za sprecavanje muske celavosti (androgena alopecija). Preparati sabal palme se uglavnom dobro podnose. Nedjutim, kod nekih muskaraca moze doci do uvecanja grudi i poremecaja libida (posledica estrogenog uticaja testeraste palme), vrtoglavice i glavobolje. Neke osobe mogu biti alergicne na neki od sastojaka sabal palme. Retko se javljaju digestivne smetnje (muka, gadjenje i sl.) nakon uzimanja preparata sa sabal palmom. Preparati sa sabal palmom mogu uticati na nivo prostata-specificnog antigena koji se koristi u dijagnostici kancera prostate, po nekim podacima to dejstvo ne postoji. Ako se sabal palma uzima istovremeno sa varfarinom i drugim antikoagulantnim sredstvima moze da pojaca krvarenje. Nije preporucljiva primena leka ni kod srcanih bolesnika koji imaju povisen nivo masnoca u krvi (holesterol i trigliceridi).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.8.2011.

Postovani ginekolog mi je rekao da mi je levi jajnik zalepljen uza matericu.koliko ko moze biti opasno,zabrinula sam se i danas sam vadila krv na tumor markere

Postovana, kao posledica zapaljenja cesto nastaju priraslice izmedju pojedinih trbusnih organa. Time se menja njihov normalan polozaj u trbusnoj duplji. Nekada to moze izazvati tegobe npr. bol prilikom pokretanja creva, njihovog praznjenja, mokrenja ili polnih odnosa. Ako su zbog priraslica oba jajovoda zapusena to izaziva sterilitet i povecan je rizik za vanmatericnu trudnocu. U principu to sto se jajnik nalazi iza materice ne mora da ima posledice, ali je nezgodno sto se teze vidi, pa samim tim je nekada teze postaviti dijagnozu ako postoji bolest jajnika. Tumor markere nije pametno raditi na svoju ruku, jer mogu biti povecani kod zapaljenja, menstruacije i nekih drugih stanja i moze vas zabrinuti. Da je nalaz sumnjiv sam ginekolog bi vas uputio na dalje analize.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.8.2011.

Postovani, Pre 11 dana sam polomila skocni zglob. Dijagnoza je S82 Fractura cruris, regionem talocruralem,includens. Savetovano mi je da treba da nosim gips 5 nedelja, da koristim stake i da pijem aspirin protect 300 1x1 dnevno.Takodje,po nalogu lekara sam uradila proveru krvi INR=1.o2 PT=12,8 sec. Savetovao mi je da aspririn zamenim Fraxiperin 1x0.6,ali to jos nisam uradila dok nisam izvadila krv. Napominjem da do sada nemam nikakvih zdravstvenih problema, da sam fizicki jako aktivna,ali da mi je otac imao trobozu koja mu se pojavila posle primljene hemoterapije, posle cega je i umro. Pitanje je: 1. Da i zapoceti sa injekcijam Fraxiperina 2.Lekar mi je predlozio da zapocnem sa magnetnom terapijom dok sam jos pod gipsom, ali su me fizijatri odbili jer po njivovim recima to nema smisla dok se gips ne skine. Da li se to upste radi??? Hvala i pozdrav

Postovana, terapiju sprovedite u konsultaciji sa svojim lekarom. On verovatno ima razloga sto je preporucio antikoagulantnu terapiju Fraxiparinom. Njegova uloga je da smanji sposobnost zgrusavanj akrvi i spreci eventualnu trombozu. To sto je vas otac umro zbog komplikacije tromboze nije nikakav rizik za vas. Maligne celije stvaraju supstance koje kruze putem krvi i povecavaju sposobnost zgrusavanja krvi. Zato je tromboza cesta kod osoba koje imaju tumor (prekancerozni sindrom) i moze se pojaviti i pre no sto covek zna da ima tumor. Nakon hemoteapije (ali i operacije) vise tih supstanci (uglavnom citokini) se oslobadja iz tumorskih celija i povecava rizik od tromboze. Medjutim, to se ne nasledjuje. Mozda je prelom bio tezi pa se lekar plasi da zbog toga ne dodje do tromboze. Vecina fizijatara smatra da prvo treba da se zavrsi zarastanje kosti pa tek onda da se vrsi rehabilizacija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.8.2011.

Postovana, vec mesecima imam problem vezan za mokrenje.Imam neki cudan osecaj pritiska i golicanja u donjem predelu trbuha, i konstantnu potrebu za mokrenjem..zanimljivo je da taj osecaj postaje vrlo izrazen pred pocetak ciklusa( tada postaje vrlo neugodno, gotovo nepodnosljivo), dok u nekim periodima kao da ne postoji..uradjene su dve urinokulture do sad,obe su bile sterilne,obavljen je i kompletan pregled kod ginekologa,i tamo je sve u redu,takodje je obavljen i UZ bubrega, gde takodje nema promena..ali osecaj pritiska i potrebe za mokrenjem i dalje postoji..sta moze biti uzrok tome, sta dalje da radim?

Postovana, problemi sa mokrenjem, osecaj napetosti ili pritiska u donjem delu stomaka, kao i mnoge druge tegobe mogu biti simptom PMSa (premenstrualni sindrom). Vise uzastopnih meseci belezite kada imate probleme sa mokrenjem i kada dobijate menstruaciju. Tih dana belezite kako se osecate i da li imate i neka druge tegobe i uocicete neku vezu. PMS moze dati ogroman broj tegoba. Na srecu nisu uvek jako izrazene i nisu sve prisutne kod jedne zene. Inace, oko 85% zena oseca slabije ili jace tegobe. Mnoge im ne pridaju vaznost, a nekima jako smetaju. Ako uocite vezu sa menstruacinim ciklusom, tegobe se mogu ublaziti hormonskom terapijom. Kada ginekolog, urolog i nefrolog ne uoce neki poremecaj jasno je da su to posledice PMSa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.8.2011.

Da li se kod dvanaestogodisnjeg deteta moze maticnim celijam lijeciti Alopecija totalna?

Postovana, lecenje maticnim celijama je jos uvek u fazi istrazivanja i nije u siroj upotrebi. Za lecenje alopecije u principu nikada nije kasno, ali je bolje da se odmah javite koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.8.2011.

postovani.na preporuku lekara koristim canesten 3 vaginalete.zanima me, posto sam cula da neke devojke nakon vaginaleta imaju ispiranje jodom, a ja prvi put koristim vaginalete, da li se nakon svih vaginaleta preporucuje ispiranje jodom kod ginekologa? mislim, da li to uvek ginekolog radi nakon sto zavrsite terapiju ili to radi u slucaju kad se ponovi infekcija? pozdrav

Postovana, nije obavezno ispiranje jodom nakon primene antigljivicnih vaginaleta kao sto je Canesten. Jod se primenjuje u kucnim uslovima obicno u obliku Povidon jod vaginaleta i nije potrebno da lekar vrsi ispiranje rastvorom joda. Jod deluje kao dezinficijens i primenjuje se kod blazih infekcija gljivicama i bakterijama
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2011.

Postovani,vec 15 dana osecam sledece tegobe-fali mi vazduha,kao da ne mogu da udahnem do kraja,moram da zevnem ne bili udahnula do kraja.nesto kao da smeta,ponekad osecam pritisak u vratu i grudima pa me to pusti i onda udahnem,jednom ili dvaput sam popila lek za smirenje pa se uspavam,inace ne mogu da spavam,jer me to budi,evo i sada...da li je to na nervnoj bazi,srce,stitna zlezda,malo se brinem pa da ja ne bih nagadjala bolje mi vi recite.Inace imam nizak pritisak i kilu na zelucu ako to nesto utice?I jos nesto dr. opste prakse mi rekla da kupim effortil tablete za nizak pritisak,jedva sam ih nasla u jednoj apoteci,to su kako sam cula neregistrovani lekovi jer ih kod nas nema ,vidim da su iz Nemacke,probala sam jednu ali ne utice ,pritisak je isti jedino sto mi je puls bio nizi 65-70 sto mi je cudno jer ja uvek imam veci puls od80 pa i 90 ,nekad i malo vise...smem li ja da pijem taj lek bez predloga interniste??Unapred hvala.

Postovana, tegobe su najverovatnije posledica stresa. Stitnu zlezdu mozete da prehledate, jer su njene bolesti cesto udruzene sa stresom. Nizak pritisak ne bi trebao da izaziva takve tegobe. Kila moze da izazove bol u grudima, koji se obicno javlja nakon obilnijeg rucka, prilikom savijanja i nosenja tesne odece. Effortil tablete ne mora da vam propise internista. Tablete kod nas nisu registrovane, jer uvoznici nisu zainteresovani da placaju registraciju jeftinog leka koji se retko pije. Pije se retko jer nizak pritisak nije opasan, a osoba nauci da zivi sa njim. Mozete ga podici unosom vece kolicine tecnosti i slane hrane. Kafa ga kratkotrajno podigne, obicno na pola sata, a nakon toga naglo pada te se osecate lose. Pojedine osobe su osetljive na Effortil tj. simpatomimetike ili sporedne supstance koje se dodaju u tabletu. Kod preosetljivosti ili unosa visoke doze moze da se javi lupanje srca, aritmija, tahikardija (ubrzan rad srca), bol u grudima, visok krvni pritisak, mucnina, znojenje, nesanica, podrhtavanje misica. Zbog mogucih nezeljenih dejstava neki ga lekari retko propisuju. Racunaju da nema svrhe podizati pritisak kad vam i to moze izazvati tegobe, a sa druge strane nizak pritisak nije opasan po zivot i zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2011.

MOLIM ZA POMOC. postovani,imam probleme sa cestim mokrenjem vec 2-3 godine,ustajem nocu minimum 2puta,ponekada mpkrim svakih 10 minuta po malo*preko dana),u zadnje vreme imam tupe bolove po dnu stomaka.Bio sam kod urologa vise puta,ultra zvuk radio pre godinu dana ,sve u redu vel.prostate 26 gr.Sexualna funkcija u redu....pio sam nitroksen...tamsol...orvagil....ali nista....bude malo bolje ali se povrati....pio sam razne cajeve...nista....bio sam kod psihijatra i psihologa....nije na psihickoj bazi....radio urino kulturi i test na trihomonas....sve u redu...krv i mokraca uvek sve u redu...ali ja i dalje cesto mokrim....nekada vise nekada manje ali cesto...bavim se muzikom,cesto dugo sedim....kada mokrim mokrim po malo....pijem 2 l tecnosti dnevno...molim vas za savet....stvara mi veliki problem. Imam 29 godina.dva meseca u nazad opet sam bio kod urologa i pio sam prostasabalj 30 dana i 30 dana jos nesto na p... ne znam tacno sta i sintomi isti bol u dnuu stomaka tup i cesto mokrenje danju a nocu minimum 3 puta ustanem.U zadnje vreme primetio sam da imam problema sa nadutosti stomaka i stolicom,kada popijem espumisan bude mi malo bolje,pa me zanima da li to ima kakve veze sa cestim mokrenjem mozda. Hvala

Postovani, nadimanje i neuredna stolica ne bi trebali da budu u vezi sa ucestalim mokrenjem. Javite se neurologu. Moguuce je da su tegobe posledica promena na kicmenom stubu, pogotovu sto imate posao koji zahteva dugotrajno sedenje. tegobe mogu da budu posledica hronicnog zapaljenja prostate, koje se ne moze dokazati nalazom bakterija u mokraci. U tom slucaju pomaze utopljavanje, tople obloge, izbegavanje dugotrajnog sedenja, alkohola i jakih zacina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2011.

Postovani,rodjaka mi je tesko bolesna a sudeci po lekarskim analizama ima AMS - amiotrofi─Źna lateralna skleroza.Upoznat sam sa bole┼ícu ali sam ipak hteo da se konsultujem sa jos nekim.Postoji li neki koristan savet izuzev striktno medicinskih u vezi ove bolesti koji bi mogao da pomogne ? Hvala unapred.

Postovani, osim lekova i fizikalne terapije mogli bi da probate sa ishranom koja sadrzi vise antioksidana (ima istrazivanja koja isticu da kod ove bolesti nepoznatog uzroka jedan od faktora koji utice na smrt nervnih celija je dejstvo slobodnih radikala). Vitamin E snazan antioksidans se nalazi u biljnim uljima (posebno ulje psenicnih klica, suncokretovo ulje i suncokretove semenke, ulje kukuruznih klica), bademima, kikirikiju, jajima, mlijeku i zelenom povrcu kao sto su spanac i brokule. Antioksidanasa ima najvise u vocu i povrcu jarkih boja (tamnozeleno, crveno, tamno narandzasto).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2011.

postovani,imam jedan problem i jako sam zabrinuta,pre neki dan mi se desilo to da sam imalagasove sto znam da je normalno ali prilikom izbacivanja gasova mi se desilo to da sam izbacila malo izmet, tako i sinoc prilikom seksa mi se desilo da izbacim malo,stvarno neznam u cemu je problem nekad imam normalne a nekad prolivaste stolice i ceste gasove i ponekad nelagodnosti u predelu zeluca kao lose varenje ali najvise me brine ovo nekontrolisano izbacivanje stolice koje mi se desilo dva puta ja sam vrlo mlada imam 22 godine i dvoje dece.recitemi molim vas imam li razloga za brigu?

Postovana, javite se prvo gastroenterolgu, jer nekontrolisano izbacivanje stolice (fekalna inkontinencija) moze da bude posledica zapaljenja debelog creva. Inkontinecija se javlja kod proliva (i kod zatvora, ali njega valjda nemate), pa bi tebali uz pomoc gastroenterologa da normalizujete stolicu. samo vam se dva puta desilo da izbacite malo stolice i to nije problem, ali kada se uzme u obzir da imate druge tegobe sa varenjem ne treba da odugovlacite sa odlaskom gastroenterologu. Postoje mnogi uzroci inkontinencije. Kod Vas bi to mogla da bude slabost misica karlicnog dna, ukljucujuci i analni svinkter. To se javlja kod zena koje su imale teze ili duze porodjaje ili epiziotomiju. Vi vec imate dva deteta sto znaci da ste ih rodili jedno za drugim, pa i to moze uticati na slabost misica karlicnog dna. Njih mozete ojacati Kegelovim vezbama. Treba da sednete na stolicu, malo rasirite noge i stegne misice karlicnog dna naglas brojeci do deset. Zatim se opustite. To ponovite deset puta. Ove vezbe radite nekoliko puta dnevno. Brojanjem tokom vezbe sprecavate stezanje misica lica i usredsredjujete se samo na misice karlicnog dna. Evo kako cete znati koji su to misici i kako da ih stezete. Kada pocnete da mokrite treba da se stegnete toliko da prekinete mlaz mokrace. Tako cete da osetite koje misice treba da stezete i kako izgleda zatezanje misica. Vezbu ne treba da radite tokom mokrenja jer mozete da remetite praznjenje besike i da dovedete do njenog zapaljenja. Mozete samo jednom ili dva puta koliko da osetite kako treba da se stezete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.8.2011.

Postovani,prosle godine sam imala heiko baktri i izlecila je,pre mesec dana pila sam istu terapiju jel mi se bakterija vratila.Posle popijene terapije imam grceve u stomaku 2-3 sata nakon jela.Trenutno lecim i kandidu u grlu,,jel sam je dobila nakon antibiotika.Zanima me sta to moze biti,da li je moguce da mi je ostecen zeludac od velike kolicine lekova?Sta da radim da mi to prestane?Hvala

Postovana, lekovi koji se korite u iskorenjivanju heliko bakterije se tesko podnose i mogu da izazovu tegobe od strane organa za varenje. Postavlja se pitanje da li ima svrhe da se koriste. Trenutno se smatra da je lecenje potrebno. Unistenje bakterije dugorocno gledano bi trebalo da umanji tegobe. Medjutim, posto heliko bakterija nije jedini uzrok tegoba nije sto posto sigurno da cete se njenim iskorenjivanjem potpuno osloboditi tegoba. Mozda ce se kasnije pronaci nesto efikasnije. U lecenju je najvaznija ishrana. Jedite cesce po malo i izbegavajte ono sto vam smeta. Ne smeta ista hrana svima, ali kafa, pusenje, gazirani napici, dosta zacinjena i przena hrana smeta vecini. Na prazan zeludac pijte samo one lekove za koje je to izriito naglaseno i bolje da ih pijete dva sata posle jela nego pola sata pre. Sve ostale pijte posle ili tokom jela. To ce umanjiti nezeljena dejstva lekova. Ne zelim da vas odvratim od lecenja, vec da vam naglasim da je ishrana lek broj jedan, zatim borba protiv stresa, pa tek onda lekovi. Sto se tice nasledja na njega ne mozete da uticene, a na ostalo mozete. Dispepsija, gastropatija, ulkus, GERB i dr. bolesti organa za varenje su hronicne bolesti i ne mozete ocekivati da ispijete lekove i nikada vise nemate tegobe. Ako pazite na hranu, ne pusite, ne pijete gazirane napitke, izbegavate stres, tegobe ce biti redje i manje. Imajte na umu da kod hronicnih bolesti organa za varenje povremeno nastupaju periodi kada mozete sve da jedete i nemate tegobe. I tada bi trebali da se trudite da se ne prejedate i da izbegavate ono sto vam obicno smeta, ali dijeta ne mora da bude bas stroga kao kad imate tegobe. Odgovori na pitanje
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2011.

Postovani,imam 25god. i imao sam problema sa povisenim krvnim pritiskom.Kroz fizicku aktivnost sam ga normalizovao,ali ne mjerim ga redovno.Medjutim mjreim redovno puls srca,pa me zanima da li normalan puls znaci normalan krvni pritisak.Unaprijed hvala.

Postovani, normalan puls ne mora da znaci normalan pritisak. Merite povremeno pritisak (jednom ili nekoliko puta mesecno). Nema potrebe da cesto merite pritisak, takodje i puls, jer to deluje stresno. Pritisak merite kod kuce, jer je tada nizi nego u zdravstvenoj ustanovi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2011.

Postovani doktore, mene zanima nesto u vezi trudnoce.Ja i moja djevojka smo neku noc imali taj neki odnos, ne pravi, samo dodirivanjem.Znaci ja nisam ulazio u nju, nego sam samo mozda slucajno stavio penis uz njeno spolovilo na otvoru u vaginu i mozda je ona preejakulaciona tecnost dosla u kontakt sa vaginom i onom tecnoscu kojom se zene ovlaze, nisam ejakulirao po djevojci, nego dalje od nje, pa me zanima dali na taj nacin moze doci do trudnoce i kolike su sanse.Djevojka kaze da su joj bili plodni dani, sad ovo dana ocekuje menstruaciju ali za nekih 10 dana, ali jako se zali na bolne grudi i bolove u donjem dijelu trbuha, i kaze da je nikad prije toliko ranije nije bolilo pred mengu nego samo par dana prije, neznam jel rano da to budu siptomi PMS-a.Na jednom forumu neka doktorica mi je rekla, da predsjemena tecnost dovodi do trudnoce, cak i ako se nadje samo na ulazu u vaginu, da spermiji mogu doputovati do ciljnog mjesta, pa molim vas da mi odgovorite, ali sto tacnije mozete molim vas, jer stvarno smo zabrinuti.Hvala

Postovani, nesto malo spermatozoida u preejakulacionoj tecnosti nije dovoljno da bi moglo da otpliva od ulaza u vaginu do jajovoda i oplodi jajnu celiju. Minimalna sansa postoji da od te tecnosti dodje do trudnoce, ako je penis prodirao u vaginu tako da je ona ostala ispred grlica materice. Bolne dojke su najcesce simptom PMSa. Bol se moze javiti u drugoj polovini ciklusa ili nekoliko dana pre menstruacije, a nastaviti se tokom celog perioda krvarenja ili manje. Kod nekih zena bol se javlja neprekidno ili gotovo neprekidno. Nezna se tacno zasto i povezuje se sa viskom estrogena i stresom. Moguce je da je grudi bole zato sto se plasi trunoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.8.2011.

postovani da li je muskarac sterilan ako se sprema tesko uklanja sa odjece ali duze vrijeme je stajala na odjeci?

Postovana, to nije uopste kriterijem za odredjivanje plodnosti muskarca. Normalno je da se sperma sasusi kada je duze na odece i to ne govori nista o sterilitetu. Da bi se odredila plodnost muskarca radi se jednostavan pregled, spermogram. Njime se odredjuje kolicina ejakulata, viskoznost, broj spermatozoida, njihova pokretljivost, procenat pokretljivih, mrtvih, deformisan... i procenjuje se plodnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani, imam 46 godina u zadnje vreme imam problem sa erekcijo.Penis mi nije dovoljno cvrst i brzo dolazim do vrhunca.Bio sam na ultrazvucni pregled i prostata kao i ostali organi su mi uredu sem sto u levom bubregu imam pesak.Interesuje me da li ima neka sretstva odnosno tablete za povecanje erekcije kao i za produzenje seksualnog odnosa odnosno vas avet u vezi ovog mog problema. Unapred zahvalan.

Postovani, u vasim godinama slabljenje erekcije moze biti posledica poremecaja cirkulacije krvi, arterioskleroze, povecanja masnoce ili secera u krvi. Znaci poboljsanje opsteg zdravstvenog stanja i zdrav zivot mogu poboljsati prokrvljenost polnog organa i ojacati erekciju. Slabija erekcija moze nastati iz psihickog razloga. Ako se plasite da ce ona biti slaba to ce se verovatno i desiti. Neki urolozi preporucuju privremeno koriscenje Cialisa cisto da vam podigne samopouzdanje i da prestanete da se plasite da ce erekcija biti slaba. Nekada je potrebna psihoterapija. Glavna uloga seksualnog odnosa je produzenje vrste. Zbog toga je ljudima urodjeno da brzo ejakuliraju. Vezbom mozete da produzite seksualni odnos onoliko koliko je potrebno da i vasa partnerka bude zadovoljena. Najbolji nacin za produzenje seksualnog odnosa je Masters i Johnsonova metoda. Ona zahteva mnogo strpljenja i vezbe, ali je vrlo efikasna. Mozete poceti sa masturbacijom. Dovedite sebe do tacke blizu orgazma prestanite i opustite se pre nego opet pocnete. Svaki put kad to napravite, primaknite se orgazmu sve blize i blize sve dok ga vise ne mozete kontrolisati. Ponavljanje ovog postupka mnogo puta u razlicitim prilikama ce vam pomoci da naucite gdje je vasa tacka vrhunca. Jednom kad upoznate svoju tacku gde "nema povratka" mozete usmeriti partnerkinu stimulaciju tako da dozivite orgazam kasnije. Vezbe zapocnite sami, a kasnije i sa partnerkom do koje Vam je stalo. Isprobajte seksualnu stimulaciju koja ne ukljucuje penetraciju. Kada osetite da ste blizu tacke bez povratka signalizirajte partnerki da prestane i dopustite delimicni gubitak erekcije. Ponavljajte to vise puta. Ovo vezbajte danima pre pokusaja vaginalnog seksa. Kad budete spremni za vaginalni seks, lezite na ledja i dogovorite sa partnerkom znak na koji ce da prekine sporu penetraciju. Malo se opustite i pocnite ponovo. Ovo mozete da radite sa partnerkom sa kojom ste neko vreme u vezi. Sa novom bi verovatno imali tremu, sto bi ubrzalo ejakulaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani doktore sinoc kada sam posla na spavanje osetila sam nekoliko proboda u glavu sa leve strane u zadnjem delu glave onako zaboli me kao probode me i odma prodje jutros kada sam se probudila levo uvo mi se skoro zapusilo osecam kao neku punocu u uvu neznam sta bi to moglo biti molim za pomoc hvala unapred

Postovana, probadi i bolovi u potiljku uglavnom imaju veze sa promenama na prsljenovima vratnog dela kicme (spondiloza ili nepravilano drzanje glave, dugotrajno sedenje, gledanje TVa iz lezeceg polozaja...). Moze biti i posledica grca misica. Javite se fizijatru. Osecaj punoce u uhu moze biti posledica poremecaja funkcije eustahijeve tube pa se javite spec. ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani.imam lichen ruber planus a skoro sam pravio alergotest rezultati su pokazali da sam alergican na meso,da li ima to veze sa ovom koznom bolesti

Postovani, pravi uzrok bolesti nije poznat. Ima vise teorija (metabolicka, neurogena, psihogena, autoimuna) i nijedna ne objasnjava u potpunosti uzrok pojave bolesti lichen ruber planus. Mogla bi da postoji neka veza sa alerijom na hranu. Alergija nije uzrok bolesti, ali osobe sklone alergijama mogu biti sklone autoimunim bolestima. Istina lichen nije autoimuna bolest ali se nekad javlja udruzeno sa njima. Primeceno je da virusna infekcije moze da pokrene pojavu lichena kod predisponiranih osoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani,pre desetak godina na fudbalu sam zadobio udarac u predelu ahilove tetive.Tada mi je od strane doktora receno da je tetiva ostecena .Nakon desetak dana iako nisam mirovao,bolovi su prosli,ali mi je ostalo zadebljanje iznad pete.Pre dve godine sam nezgodno stao tako sto sam uvrnuo nogu prema unutrasnjoj strani tela.Tada sam osetio bol,ali je isti za nekoliko trenutaka prosao.Nakon toga bol se poceo javljati sve cesce,a u zadnjih godinu dana skoro svaki dan.Dva puta sam isao na pregled MRI ,gde mi je prvi put nalaz bio"Morfoloski i signalno izmenjena Ahilova tetiva u distalnoj trecini sa intrasupstancijalnim znacima degeneracije kao i retrokalkanealnim i subkutanim burzitisom".Drugi put mi je nalaz bio"Ahilova tetiva u proksinalne dve trecine difuzno zadebljana sa intratendioznim promenama(tendinozne promene).Ocuvan kontinuitet tetive". Za godinu dana isao sam tri puta na terapije,gde mi nista nije pomoglo.Primio sam jednu blokadu,ali mi ni to nije pomoglo,takodje mi je od jednog sportskog lekara ortopeda-hirurga traumatologa vadjena krv i ista labaratorijski obradjena a nakon toga putem injekcije ubacena u tetivu,ali ni to mi nije pomoglo.I dalje imam bol iznad pete ,oko skocnog zgloba.Kada duze stojim pojavi se otok oko skocnog zgloba.Razne masti i kreme sam upotrebljavao ,ali mi ni[ta nije pomoglo.Bol mi prodje samo kada popijem lek Nimulid,meloksikam,movalis ili neki drugi protiv upalni lek. Zamolio bih Vas za vase misljenje i savet sta dalje da radim.Unapred hvala.

Postovani, po tegobama koje imate i po prvom nalazu imate zadnji burzitis ahilove tetive. To je zapaljenje vrecice (burze, retrokalkanearni burzitis) koja se nalazi izmedju petne kosti i Ahilove tetive. Pogresili ste sto niste mirovali nakon povreda, te je proces postao hronican. U lecenju se koristi mirovanje, antireumatici (antizapaljenjski lekovi), fizikalna terapija. Pomaze nosenje ulosta koji omogucava podizanje pete (da je cipela ne povredjuje). Sada dok je toplo mozete da nosite papuce da bi se burzitis sto brze smirio. Blokade kortikosteroidima nije dobro ponavljati, jer mogu da ostete tetivu i da dovedu do njenog lakog pucanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani, jako sam zabrinuta. Inace imam prilicno neredovne menstruacije, desavalo se da "zakasni" i do 6 dana. Medjutim, ovo je vec deveti dan kako nisam dobila. Od zastite partner i ja uvek, bez izuzetka, koristimo kondom, a nakon odnosa proverimo da nesto nije "poslo naopako", i nijednom nismo primetili nista (kondom nije spao, pukao i sl.; rok mu nije istekao, kupljen je u apoteci...). Juce ujutru sam uradila test, Baby rapid, i pokazao je negativan rezultat. U velikom sam strahu od nezeljene trudnoce, pa mi ni to nije bilo dovoljno da se potpuno opustim. Svemu ovome nimalo nije pomogao veliki stres koji sam dozivela kasnije u toku dana. Jos vise me brine mucnina koju sam imala nekih 5 dana unazad konstantno (a cemu nisam inace sklona), samim tim poremecaj apetita, i izostanak svakog simptoma koji bi mi najavio menstruaciju. Svesna sam da je trudnoca samo jedan od mogucih uzroka mom problemu, da uticu i stres i hormoni, kako kaze moja doktorka... Svesna sam i cinjenice da imam policistican desni jajnik, ali opet, ovo mi se prvi put desava... Moja doktorka je na odmoru, a na studentskoj poliklinici nisam sigurna da ce me pustiti kod nekog drugog lekara, sem ako moj problem ne podvode pod "hitno", u sta sumnjam. U svakom slucaju, pokusacu u ponedeljak. Nemam uslova da odem kod privatnog lekara, tako da zaista ne znam sta mi je drugo ciniti. Imam 21 godinu. Molim vas za savet. Unapred se zahvaljujem.

Postovana, nema razloga da zurite na pregled. Nista nije hitno. Menstruacija kasni zbog stresa, neke promene ili policisticnih jajnika. Nema razloga da se misli na trudnocu. Muka nije siguran znak trudnoce. Mnogo cesce se javlja kod bolesti organa za varenje, dispepsije i stresa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.8.2011.

Postovani, vec duze vremena imam problema sa kozom na licu.Bubuljice su najveci problem, ali to nisu one standardne pubertetske bubuljice ili akne, jer pubertet sam davno prosla, nego mi se cesto javljaju tvrde potkozne bubuljice i crvenilo, i nakon toga mi ostaju oziljci po licu.Jednostavno me sram izaci na ulicu.Pa bih vas molila ako mozete da mi kazete dali je tome mozda uzrok poremecaj hormona, nervoza ili je nesto do krvi.Pila sam svakakve cajve za ciscenje krvi i koristila sve za bubuljice ali nista ne pomaze, pa sta je vas savjet.Hvala

Postovana, to je oblik akni kod koga dominiraju duboki zapaljenjski cvorovi i ciste (acne nodulo cystica). Javite se koznom lekaru za terapiju. Bolest nastaje pod uticajem andrtogenih hormona i obicno se javlja kod mladjih ljudi. Traje najcesce 4 do 5 godina, retko 12 ili vise. Stanje se obicno pogorsava pred menstruaciju, kod pojacanog znojenja i stresa, dok hrana ne utice na tok bolesti. Lecenje nije tako jednostavno i nije isto za svakog pacijenta. Cajevi i kozmeticki preparati ne pomazu. Neke kozmeticke kreme mogu pogorsati stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2011.

Postovani zanima me imate li nekakav spisak namirmica sta sme a sta ne sme da se jede dok dojim bebu pazim puno na to ali opet nisam sigurna.Hvala

Postovana, dojiljama je zabranjeno samo pusenje. Hrana treba da bude raznovrsna sa malo vecim unosom voca, povrca, mlecnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa. Ishrana posebno treba da obezbedi dovoljno belancevina, kalcijuma, cinka i vitamina. U narodu uvrezeno misljenje da dojilje treba da jedu za dvoje nije tacno i moze vas nepotrebno ugojiti. U ishrani se upravljajte po apetitu, samo se trudite da unosite raznovrsne i kvalitetne namirnice. Koristite kvalitetno posno meso (telece, junece, piletinu) i ribu. Treba da imate svakodnevno uz povrce jedan mesni obrok ili umesto njega dva jajeta. Svakodnevno pojedite obavezno jedno jaje. Koristite svakodnevno i mleko i mlecne proizvode. Radije koristite mladi nego star sir, jer on ima vise masnoce, a kackavalj i soli. Izvor cinka su jaja, meso, zitarice (hleb i proizvodi od integralnog brasna, pahuljice,...). S obzirom da veci deo majcinog mleka cini voda, neophodno je da nadoknadite taj gubitak unosom oko 1.5-3 l tecnosti dnevno. To znaci da treba da unosite 4 case vode vise u odnosu na period pre trudnoce. Ako malo mokrite i mokraca ima tamno zutu boju to znaci da ne unostite dovoljno tecnosti. Nemojte da preterujete sa tecnostima, po nekima, to moze da smanji kolicinu mleka. U narodu postoji poduzi spisak namirnica za koje se veruje da izazivaju grceve kod beba. Porodilje koje su izbacile te namirnice iz ishrane primetile su da to ne dovodi do smanjenja grceva. Nije zabranjeno, ali nije zdravo pa redje jedite przenu, pohovanu i masnu hranu, kao i slatkise, zbog praznih kalorija. Unos alkohola se ne preporucuje, jer prelazi u mleko. U nasem narodu se dojiljama daje pivo, da bi imala vise mleka. Medjutim, to naucno nije potvrdjeno, pa nemojte sa tim ciljem da ga pijete. Ako vam se pije nesto od alkohola to moze da bude pola case vina ili piva uz rucak. Potreban je oprez sa kafom, kola napicima i cokoladom. Kofein prelazi u majcino mleko, pa ako ga unosite u vecim kolicinama novorodjence moze da bude nemirno, da slabije jede i da se teze uspavljuje. Bebe su osetljivije na kofein, a uz to on se kod njih mnogo sporije izlucuje. To ne znaci da morate da prestanete da pijete kafu, ali morate da se ogranicite na 1 - 3 soljice dnevno i to dva sata pre podoja. Bebe imaju jako razvijeno culo ukusa i mogu da reaguju ako se promeni miris ili ukus mleka. Na primer beli luk moze da promeni miris meka. Medjutim, ako ste ga od pocetka jeli beba je navikla na njega. Cak se smatra da bebe cije majke ga jedu sisaju vise. Neke bebe reaguju na jako zacinjenu hranu. Najbolje je da jedete raznovrsnu hranu, a da namirnice koje izazivaju nadimanje (pasulj, kelj, soju, kupus) jedete u malo manjoj kolicini, nemate razloga da ih izbacite iz ishrane. Ne prelaze svi lekovi u mleko, a od onih koji prelaze nisu svi stetni za bebu. Zato mozete da se lecite ako se razbolite, ali je vazno da nista ne uzimate na svoju ruku, vec samo ono sto vam lekar preporuci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.8.2011.

Postovani, na obrazu sam iznenada primetila neku malu crvenu izbocinu, prvo sam pomislila da je upaljen mitiser, medjutim, posto sam cackala i dosta je krvarilo shvatila sam da je to nesto slicno angiomima koje imam po rukama. Da li je to moglo da se stvori preko noci, jer sam iznenada primetila, i koliko je opasno to sto sam ga povredila a nisam smela. Sta bih mogla da ucinim da mi se angiomi vise ne stvaraju? Hvala i pozdrav veliki.

Postovana, svaka promena na kozi zahteva da je vidi kozni lekar. Jednom ili nekoliko puta povredjen madez ili angiom ne predstavljaju ozbiljnu stvar. U narodu se misli da ce zbog toga nastati rak, sto nije tacno. Medjutim, rizik postoji ako se stalno povredjuje i tada za svaki slucaj promenu treba ukloniti. Vi ste to jednom iscackali i ako nije doslo do zapaljenja nije strasno. Medjutim, bolje je da to vidi kozni lekar. Angiom (benigni tumor nastao prosirenjem krvnih sudova) ne nastaje preko noci. Uglavnom raste nekoloko meseci, a nakom toga moze malo da se skupi ili da ostane takav kakav je sad. Vi ga samo niste uocili dok je bio manji. Angiom moze da se maskira puderom, a ako vam smeta iz estetskih razloga moze da se ukloni (laserom). Nezna se uzrok nastanka angioma, pa se prema tome nista ne moze uciniti da bi se sprecila njihova pojava. Iako se javljaju i kod muskaraca, smatra se da izvestan uticaj ima zenski polni hormon estrogen. Mogla bi ishrana sojom da ima izvestan pozitivan efekat, jer ona sadrzi fitoestrogene koji smanjuju dejstvo estrogena, ali to nije naucno potvrdjeno. Nekada postoji nasledna predispozicija za pojavu angioma na koju ne mozete da uticete.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: