Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 22.2.2012.

Imam tup bol u levoj nozi, u kosti, u predelu kolena. Bol se javlja povremeno i nije izazvan nikakvim fizickim aktivnostima. To mi se desava od detinjstva, a sada imam 20 godina. Nikada nisam lomila niti povredjivala nogu na bilo koji nacin. Ponekad je bol tolika da ne mogu da zaspem uvece. Ne prestaje ni masiranjem ni razgibavanjem. Ponekad pomislim da je mozda u pitanju razvoj, ali od 15-te godine nisam narasla ni jednog centimetra. Unapred zahvalna.

Postovana, potrebno je da se javite fiijatru i ortopedu. Moguce da je bol posledica deformiteta stopala sto remeti statiku kolena. U svakom slucaju da bi se lecilo prvo treba da se zna uzrok. Iako je bol rastenja cesto prisutan u kolenu kod vas to nije vise nije razlog. Bol moze da bude posledica prevelike pokretljivosti zgloba (benigni hipermobilni sindrom). Tada se ne nalazi nikakav poremecaj i nije potrebno lecenje vec samo paznja da ne dodje do iscasenja. Ponekad je bol (u prednjem delu kolena) posledica nestabilne casice ili deformiteta (X i O noge).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

Postovani Dr, imam stresan posao i cesto pomislim kako nisam dorasla tom poslu i kako bi ga neko bolje od mene radio. Nazalost, ponekad i kuci donesem te negativne emocije i opteretim se glupostima sa posla. Ponekad pomoslim da odustanem od te pozicije i povucem se na neko mirnije,opustenije radno mesto, al to bi za mene bilo ponizenje i povlacenje i ne znam dali bi to bilo pametno. Inace, nisam jos napravila neku gresku da bi to uradila. Problem su medjuljudski odnosi i tiraninski stav glavnog sefa. Molila bih Vas savjet, jer se plasim da ugrozim zdravlje i dali imaju neke metode relaksacije da pomognem sama sebi? Unapred zahvalna.

Postovana, joga bi pomogla u opustanju. Takodje mozete u zavodu za mentalno zdravlje da naucite neku tehniku opustanja. Ako na poslu postoje losi medjuljudski odnosi i tiraninski stav glavnog sefa nije resenje da se povucete sa pozicije na kojoj radite. I na radnom mestu sa manjom odgovornoscu bi bili pod pritiskom i trpeli posledice losih medjuljudskih odnosa, a uz to osecali bi se ponizeno i neuspesno jer ste se povukli. Ne verujem da niste dorasli zadacima. Da niste sposobni da radite taj posao pravili bi greske i verovatno vam ga nebi poverili. Verovatno vam nedostaje samopouzdanje tj. nepravedno se podcenjujete. Stres dosta utice na zdravlje. Vi sami morate da procenite i odlucite da li da trazite posao u drugoj firmi. U sadasnjoj ne mozete da uticete na promenu medjuljudskih odnosa i formiranje zdrave radne sredine, jer je uprava (iz nekog razloga) formirala i podstice takve odnose. Nije u vasoj moci da ih menjate. Mozete malo da se prilagodite i nesto poboljsate svoj polozaj, ali sistem ne mozete da promenite. Moze poslodavac, ali ne verujem da smatra da je to potrebno, ne misli da je u firmi radna sredina bolesna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

postovani, operisala sam pre 25 dana miome, izvadjeno je 6 mioma, jedan je bio velicine decije glave....dakle nije bilo bas rutinsko skidanje mioma.....konstatovana mi je ademinoza.....ono sto me interesuje, je koliko u postoperativnom toku, posle ovakve intervencije, smem da obavljam kucne poslove. Da li je kuvanje, pranje sudova, saginjanje, cucnjevi, usisavanje, ali, sve laganim tempom, opasno. tj. da li mi moze naskoditi, da dobijem priraslice ili uopste da ugrozim svoj oporavak,u ovom slucaju prvenstveno oporavak materice. Hvala unapred

Postovana, vec je doslo do zarastanja tako da sada ne mogu da se formiraju priraslice. Izbegavajte podizanje teskih predmeta, cimanje i premestanje namestaja. Ostale pobrojane poslove mozete da obavljate trudeci se da se ne premarate tj. laganim tempom i uz odmor kada se umorite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

Postovani, Vec mesec dana (ako ne i duze), u ustima imam nesto sto lici na aftu, ali ne boli, ne pece, ne raste, i bar koliko mogu da vidim, ne siri se. Sa unutrasnje strane obraza je, "zavucena" izmedju gornje i donje vilice. Povelika je i izrazena (u odnosu na normalne kvrzice u ustima), recimo kao pola zrna pirinca, iste je boje kao ostatak koze na tom mestu. Citajuci na internetu sta bi moglo biti, uplasila sam se da nije kondilom (nikada ih nisam imala, a koliko vidim, nemam ih u genitalnoj regiji, bar ne spolja; na redovni, godisnji pregled tek treba da idem). Postoji jos jedna tegoba, sa desne strane grla osecam kao neko zuljanje, otezano (ali ne i bolno) gutam, kao da je suzen prolaz u odnosu na levu stranu, kao da imam nesto sto je zastalo i sto mi smeta. Takodje, desava se da mi se skupi neka bela masa u supljinama blizu grla (trenutno toga nema), zulja pa ispadne (npr. nakon ispiranja alkoholnim rastvorom propolisa) u vidu belih kuglica izuzetno neprijatnog mirisa. Sve to uvek i samo sa desne strane. Nemam bol u grlu, nisam prehladjena, nisam skoro ni bila, nema temperature. Sekret iz nosa uobicajen, s obzirom na doba godine i moju sklonost alergijama. Trudim se da jacam imunitet ishranom, prirodnim pcelinjim proizvodima, vitaminima, vec godinu dana. Postoji mali problem sa usima, brisevi cisti, nema bakterija, na kraju se ispostavilo da je ekcem (kome sam inace sklona od malih nogu na ostalim delovima tela). Istina, nisam dugo bila kod stomatologa, te imam nekoliko zuba sa karijesom, i jedan bez plombe. Pomislila sam i da nije mozda zbog loseg stanja zuba, ili da je ovo otezano gutanje na nervnoj bazi (mada mi se nikad ranije nije desavalo, a sada nisam u nekom stresnom periodu, mada jesam poprilican hipohondar), i jedino cega me je sad strah su kondilomi. Mozda ih imam u grlu, pa zato osecam to zuljanje... Sta Vi mislite, sta mi je ciniti, kome da se obratim? Koja je verovatnoca da su u pitanju kondilomi, kako se lece, ko ih leci - stomatolog (s obzirom na to da su u ustima) ili neko drugi? Uz izvinjenje zbog opsirnosti, unapred se zahvaljujem na Vasem odgovoru!

Postovana, obratite se stomatologu. Ako je kondilom ili neka promena koja trebada se leci uputice vas specijalisti za bolesti usta. Izuzetno je mala verovatnoca da su to kondilomi. Oni se mnogo cesce javljaju kod muskaraca, nego zena i to kod onih koji upraznjavaju oralni seks. Ne mislim da nemate kondilom zato sto ste zensko, vec zbog mesta gde ste uocili izocenje. Osoba koja ima kondilome u ustima istovremeno ne mora da ih ima u genitalnoj regiji, posebno ako se zbog zastite od trudnoce koristi prezervativ. Kondilomi se javljaju na razlicitim delovima usne duplje, ali vise na onim koji su pri oralnom seksu vise u kontaktu tj. malo je verovatno da bi se javio tako zavuceno na spoju vilica. javite se i specijalisti za ORL. Zbog alergije sliva vam se sekret zadnjim zidom zdrela i povremeno ga pljujete ili ga se oslobadjate ispiranjem. On ce proceniti da li sada ima potrebe leciti alergiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

Postovani,imam za vas par pitanja 1.dijagnostikovan mi je artritis skoro svih zglobova,problem je sto imam 29 godina,i bas sam se uplasila,recite mi sta da ocekujem sa ovom dijagnozom dali ce mi se kriviti zglobovi i da li cu biti nepokretna,da li ima nacina da to sprecim ili usporim,koliko brzo napreduje bolest. 2.imam problem sa apsolutno celim endokkrilnim sistemom,imali nacina da se neleci jedno po jedno nego celokupno da se popravi end.sistem 3.lekar mi je rekao da su mi pocele aritmije i tahikardije ,ali mi nije rekao sta da radim s tim....moze li se tu ista popraviti 4.od prehlade pre par meseci ostalo mi je puno sluzi u sinusima i grlu i plucima ,kako bi to izbacila izvinite sto vam ovako postavljam pitanja,ali mislim da je ovako bolje nego pojedinacno,hvala vam unapred na odgovorima.

Postovana, obican artritis ne dovodi do deformiteta i nepokretnosti. To je bolest koja prati coveka do kraja zivota. Ne moze da se izleci, ali ne skracuje zivot. Tok bolesti je razlicit kod razlicitih ljudi. Bolest protice kroz periode pogorsanja i poboljsanja, pri cemu cesto ima perioda bez ikakvih tegoba. Lecenje popravlja kvalitet zivota, jer umanjuje bolove i povecava pokretljivost zglobova, ali ne utice na ucestalost tegoba. Primenjuje se fizikalna terapija, banjsko lecenje i terapija lekovima. Endokrine bolesti se lece svaka posebno. Ne postoji celokupno lecenje endokrinog sistema. Aritmije i tahikardije se lece samo kada su tegobe velike ili kada postoji opasnost da prerastu u opasnije poremecaje ritma. Da bi lakse izbacili sekret unosite vise tecnosti, ne samo cajeve, vec i sokove, obicnu vodu, corbasta jela (posebno je efikasna pileca supa) i socno voce. Koristite neki biljni sirup za olaksavanje iskasljavanja (jagorcevinu npr.) ili kuvajte caj od crnog luka i jedite ljutu hranu. Ima i lekova sekretolitika (npr. Fluimucil), koji nisu efikasnije od domacih lekova, jedino im je primena laksa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

dobar dan zovem se violeta imam dva sina mladji ima 5.5 god i mora da pije omega 3 i omega 9 masne kiseline ali mene interesuje dali stariji koji ima 9 god dali on sme isto omega masne kiseline da pije jer on trazi hoce ko i brat a ja se bojim da mu dam jer je ustanovljena alergija na morsku ribu i molivas recite mi dali sme da pije ili ne .hvala

Postovana Violeta, suplementi koji sadrze omega 3 masne kiseline dobijaju se iz ribljeg ulja morskih riba, uglavnom lososa, tune, haringe, sardina, skuše i bakalara, pa bi bilo rizicno da ih stariji sin koristi posto je utvrdjena alergija na morske ribe. Bolje je da mu ne dajete da pije suplement.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 21.2.2012.

Postovanje! Imam 47 godina i vec nekoliko godina koristim terapiju protiv povisenog krvnog pritiska tako da sam pritisak 180/110 snizio na 130/80 i odrzavam ga evo godinama i redovno idem na kontrole i to na svakih 2-3 meseca. Moja terapija je: ujutru: 1/2 presolola, 1,5mg. bromazepama; u podne: 1/2 monoprila od 20mg; uvece: 1/2 presolola, 1,5mg. bromazepama; Pre mesec dana sam poceo da osecam neprijatnost u vidu lupanja srca i aritmije i to u trenutcima kada nisam nicim zaokupljen, kada gledam TV ili legnem da spavam a da pri tome ne dolazi do oscilacije u pritisku (po nekad 140/90). U pocetku sam mislio da je to posledica uzimanja zamene za monopril (uzimao sam vivace), pa sam se vratio na staro. Tegobe su se i dalje nastavile. U medjuvremenu sam obavio i redovnu kontrolu i pozalio se svome internisti koji mi je rekao da kada osetim ove neprijatnosti treba da uzmem 1/4 monoprila i da ga sazvacem i da ce to prestati ili ce doci do korekcije terapije. I dalje su tegobe prisutne i stvaraju mi veliku nervozu i nadrazaj na kasalj narocito uvece a manje ujutru. Samoinicijativno sam uvecao dozu bromazepema na: ujutru: 3mg; uve─Źe: 3mg. Sada je puno bolje ali mi ova jutarnja doza pravi probleme jer od nje dremam na poslu. Moje pitanje je: smem li ja ovakvu terapiju da primenjujem? - da cekam 23.03. kada mi je sledeca zakazana kontrola, da se javim odmah lekaru, da li sam slucaj za neropsihijatriju? Hvala unapred i srdacan pozdrav.

Postovani, proverite nivo hormona stitne zlezde, jer su cesto prvi znaci pojacane funkcije zlezde (hipertireoze) ubrzan srcani rad i preskakanje srca (aritmija). Suv kasalj moze da bude posledica tj. nezeljeno dejstvo leka Monoprila. Niste trebali samoinicijativno da povisite dozu Bromazepama, isuvise je velika. Uz to taj lek ne bi trebao dugo da se koristi. Izaziva zavisnost, a ako nije pomogao za krace vreme nece ni kasnije. Najbolje da se javite psihijatru i on ce proceniti koji je anksiolitik, eventualno antidepresiv potreban i koliko dugo. Bolesnici se vezu za psihijatrijske lekove (psihicka zavisnost) i piju ih i kada im vise ne pomazu i nisu potrebni. Probajte da psihicki mir dobijete setnjom, jogom, bavljenjem nekim sportom, hobijem, druzenjem, izbegavanjem stresa, blagovremenim obavljanjem posla ne cekajuci da vam on stoji nad glavom i izaziva stres, pravilnim planiranjem obaveza, nerazmisljanjem o onome sto ne mozete da promenite... Ako vam ubrzanje srcanog rada nije veliko i ne izaziva nesvestice i omaglice, vec vas samo nervira i zabrinjava nije nista hitno i ne morate odmah da idete kardiologu, vec mozete da sacekate zakazanu kontrolu 23.03.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

postovani dokore imam 30 godina i visoaka sam 175 a teska 95 kila pa vas sada molim za savet kolika je kilaza pozeljna za ovu visinu i kako bi ja mogla skinuti kilazu dali mi mozete pomoci sa nekom dijetom jer mi je vec dve nedelje stalno povecan donji pritisak i bas sam zabrinuta i zelim sto pre regulisati kilazu da sve dodje u normali hvala

Postovana, ako imate srednje razvijen skelet idealna tezina za vasu visinu je 60 do 66,6kg. Ako ste krupniji 63 do 71,5kg. Normalizacija tezine nekada moze da dovede do normalizacije krvnog pritiska. Princip mrsavljenja je da se unese manje kalorija a da se povisenom fizickom aktivnoscu potrosi vise. Bavljenjem sportom, fitnesom i slicnom fizickom aktivnoscu ne samo da cete sagoreti kalorije, nego cete i povecati misicnu masu, a posto misici trose vise energije manje cete da se gojite i lakse cete da odrzavate postignutu kilazu (kad smrsate). Jedite 5 puta dnevno. Cestim, a malim obrocima ubrzacete metabolizam tako da ce mrsavljenje biti efikasnije. Brzo i naglo mrsavljenje nije zdravo, jer moze dovesti do stvaranja kamena u zuci i arteroskleroze. Imajte na umu da je normalno da u prvo vreme (1 do 2 nedelje) brze mrsavite, zatim sledi stagnacija, kada jedete malo a ne mrsavite. To je posledica nastojanja organizma da usporavanjem metabolizma spreci mrsavljenje. U tom periodu ne treba da pokleknete. Kada period stagnacije prodje mrsavljenje ce biti brze. Normalno je da se nedeljnno izgubi pola do jednog kilograma sto nije malo. Morate da izbacite slatkise, jer sadrze prazne kalorije (imaju mnogo kalorija, a ne zasite vas tj. posle njih brzo ogladnite). Zasladite se vocem. Izbacite i masne grickalice (cips, smoki...) jer imaju dosta masnoca, a time i kalorija, a osim toga imaju dosta soli pa vezuju vodu. Evo male sugestije za ishranu za dorucak 200g obranog mleka ili jogurta, sunke 25g (ili 50g mladog posnog sira), hleb 40g (crni, razani, integralni ili graham). Za uzinu limunada ili sok od grejpa, kuvano jaje (najvise dva puta nedeljno, dok 2 do 3 belanca moze svakodnevno) i 100g voca. Za rucak bistra supa 250 do 300g, meso 100g (pilece bez kozice, telece, junece, oslic, tunj ili saran), povrce bareno 150g (grasak, pasulj, sargarepaů), salata, hleb 50g i voce 100g. Uzina ista kao pre podne. Vecera: supa kao za rucak, mleko 200g (obrano mleko ili jogurt), salata kao za rucak, meso ili riba ili sir 100g, hleb 50g i voce 100g. Akoniste sigurni da unosite dovoljno vitamina i minerala svakodnevno uzmite tabletu oligovita ili sumecu tabletu multivitamina. Prednost dijete koju dobjete od nutricioniste je u tome sto dobijete ideju sta da jedete, jelovnik je izbalansiran tako da unesete potrebne minerale i vitamine, a da izbegnete greske u ishrani zbog kojih ste se ugojili. Zato je potrebno da se javite dijeteticaru za konkretnu dijetu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

doktore od sinoc mi se javio neki cudan osecaj u glavi kao da mi gori nesto u potiljku glave i kao da me pece tesko je ovo opisati nikad mi se ovo nije desilo imam osecaj i da me pece koza glave na dodir kada legnem nocu nedaje mi mira to pecenje u potiljku nemogu da se uspavam jer potice nisko od dozdo pa se sve penje do gore po nekad mi se javi i neki tupi bol ali brzo nestaje a ovo pecenje nikako da stane,inace imam 28 godina i jako sam se sada uznemirila i uplasila sta moze biti ovo danas mi se i uz to sve nekoliko puta zavrtelo u glavi i osecala sam neku nestabilnost pri hodanju pa vas sada molim za jedan savet sta je nabolje uraditi za ovo i sta moze biti ovo dali je zabrinjavjuce ili sta vec hvala vam puno unapred hvala

Postovana, javite se lekaru da izmerite krvni pritisak. Takodje se javite fizijatru, jer takav osecaj u potiljku moze da bude posledica degenerativnih promena u vratnom delu kicme. Ako je nalaz fizijatra normalan javite se i neurologu, jer je u pitanju vas osecaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

Postovani, Imao sam i imam i dalje hemoroid.Mazao sam Hepatrombin H mast i nije mi nesto bas puno pomogla, netali su bolovi u rektumu ali i dalje mi nekako smeta pri sedenju, nemam nekakvih velikih smetnji ali mi ipak smeta i nervira. onekad imam kapljicu krvi na wc papiru ali jako, jako, jako retko i ponekad me pecne dok vrsim nuzdu ali bukvalno jednom u 3 meseca i to dok mi je trvda stolica.Nemam krvi u stolici. Mlad sam, imam 24 godine i dosta vremena provodim sedeci, po 7,8 sati dnevno. Molim Vas za savet koju mast da koristim i koliko je cesto mogu koristiti?I ako mozete da mi preporucite neko "domace" sredstvo koje mogu da nanosim na hemoroid i okolinu anusa? Unapred Vam hvala. Pozdrav

Postovani,hemoroidi su hronicna bolest. Da bi izbegli tegobe ili da bi one bile retke i slabe vazno je da odrzavate urednu stolicu i izbegavate previse jake zacine. Izbegavajte dugotrajno sedenje, hodanje prija. Te preventivne mere ne moze da zameni nijedna mast. Ako vam je stolica jako tvrda ili imate proliv imacete tegobe bez obzira koju mast mazete. Mast koristite povremeno tj. kada imate tegobe i dok one traju. Masti sa kortikosteroidima ne treba da se koriste neprekidno, a biljne mogu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

Postovani , ja pijem Eftil 500 i zanima me koje lekove ne bi smeo da mesam dok pijem eftil ?.. Jer sam pre neki dan koristo neki mali inhalator sta sam kupio u apoteci ,stavi se u nos pa se vuce i on ispusta neki miris i onda popusti nos (stastojci : mentol , kamfor , metil salicilat , mesavina etarskich ulja.), i ujutru sam imao epilepsicki napad a od operacije do sad nisam ni jednom imao napad a proslo je vec godinu dana i nekoliko meseci a nakontroli su mi rekli da je sve u redu...pa me zanima dali to moze biti do onog inhalatora ??

Postovani, metil salicilat, sastojak inhalatora je jak iritans, siri krvne sudove, tako da je moguce da je uticao na pojavu epilepticnog napada. Ne koristite vise inhalator i javite se svom neurologu. Eftil stupa u interakciju sa mnogim lekovima. Olaksavajuca okolnost je u tome sto su to uglavnom lekovi koje propisuje neuropsihijatar koji vodi racuna o medjusobnom dejstvu (to su npr.drugi antiepileptici kao fenobarbiton, fenitoin, primidon, etosuksimid, karbamazepin i dr., zatim fenitoin, primidon, klonazepama, etosuksimid, neuroleptici, inhibitori MAO i drugi antidepresivi. Posebno je vazno da ne koristite Aspirin bez saveta lekara i ne smete da koristite alkohol jer Eftil potencira njegovo centralno depresivno dejstvo sto moze da bude opasno po zivot.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

Postovani,mom decku se pre par dana pojavio herpes na usni.Kada se pre nekoliko godina testirao na neke viruse,bio je pozitivan na herpes tipa 2,ali on je u tom trenutku bio pasivan.Koliko ja znam to je virus koji izaziva genitalni herpes.On je trenutno na vitaminskoj terapiji.Interesuje me kako ja treba da se ponasam da mi on ne bi preneo taj virus?Koliko vremena treba da prodje da virus opet predje u pasivno stanje?Procitala sam da herpes na usni moze da izazove genitalni herpes pa se plasim i toga.I dali genitalni hepes moze da prenese majka tokom trudnoce na dete? HVALA!

Postovana, da bi se zastitili od herpesa izbegavajte kontakt sa deckovim herpesom (dok ne prodju promene na kozi). Prekopredmeta se ne prenosi. Trudite se da vam imunitet bude jak. osobe sa jakim imunitetom ne dobijaju herpes. Kada plihovi zarastu virus prelazi u pasivno stanje. Za to je potrebno najcesce nekoliko dana (kod ponovljenog izbijanja, a kod prve infekcije duze), mada duzina zavisi od jacine imuniteta. Znaci ne postoji odredjeno vreme za prelazak virusa u pasivno stanje tj. to je individualno, a najcesce nekoliko do desetak dana. Kod osoba sa jako slabim imunitetom to moze biti znatno duze. Virus je pritajen u organizmu. Aktivira se kada dodje do pada imuniteta, prilikom operacije, u stresu, kod porasta temperature (iz bilo kog razloga), a kod zena menstruacij moze da aktivira virus. Herpes na usni moze da izazove genitalni herpes i obrnuto, zahvaljujuci oralnom seksu. HSV2 izaziva uglavnom genitalni herpes, ali mozi i na usni u zavisnosti od toga gde je virus usao. Genitalni hepes majka moze da prenese na plod tokom trudnoce ili na bebu tokom porodjaja. Na plod se infekcija prenosi ako je majka dobila virus tokom trudnoce. Ako se zarazila pre trudnoce i nosi u sebi virus do toga ne dolazi. U tom slucaju moze tokom porodjaja da zarazi dete, pod uslovom da tada ima plihove ili ranice u genitalnom predelu. Ako ih nema tokom porodjaja nece preneti virus na bebu. U borbi protiv herpesa vi i decko jacajte imunitet, a kada njemu izbije herpes izbegavajte ljubljenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 20.2.2012.

Imam u poslednjih nekoliko godina crvenilo oko korena nosa koje se peruta, kao i celo celo koje se peruta sa crvenilom i vlasista koje su vise kao bubuljicice, kosom koja je postala retka, i kao bela prema celu, crvenilom koje mi se svremena na vreme javi na vratu kao pecat, koje svrbi ali se i brzo povuce, imam alergiju na prasinu i grinje, ne znama da li to ima nekakve veze s tim, inace u zadnje 2 godine imam temperature koje se krecu 37 ravno, za koji se ne zna uzrok, sem ovoga sto navodim nemam nikakve druge simptome, molim vas sta bi to moglo biti.

Postovani po izgledu i mestu gde se nalazi moze biti seboroicni dermatitis. Uzrok seboroicnog dermatitisa nije potpuno jasan. Znacajnu ulogu u nastanku bolesti ima gljivica Pityrosporum ovale, zatim imunoloski poremecaji i promena pH vrednosti koze. Vazan je i uticaj androgenih hormona, koji uticu i na opadanje kose. Stanje pogorsavaju suvo i hladno vreme, slana hrana, alkohol, umor, stres. Izgleda da i nasledje ima uticaja. Nije uocena veza sa alergijma i povisenom temperarurom. Morate da se javite koznom lekaru. Lecenje je moguce, a posebno je vazna nega koze, kao i izbegavanje (koliko je to moguce) faktora koji pogorsavaju stanje. Koriste se lekovi protiv gljivice Pityrosporum ovale. Za kosu je to sampon sa ketokonazolom, koji se koristi dva puta nedeljno do povlacenja promena, a zatim preventivno jednom nedeljno. Efikasni su i samponi sa cink-piritroinom ili selenijum-sulfidom. Za kozu se koriste ketokonazol, mikonazol, metronidazol u obliku krema, gela ili masti. Oni unistavaju gljvice. Kortikosteroidi ne unistavaju gljivice, ali se primenjuju kada streba smanjiti zapaljenje i ne smeju da se koriste na svoju ruku. Zbog moguceg stetnog delovanja na kozu koriste se ograniceno vreme. Neki pacijenti na svoju ruku zbog perutanja koze primenjuju masne kreme, sto pojacava lucenje loja i pogorsava stanje. Kod infekcije bakterijama koriste se antibiotske masti i kreme. Ako su ljuspe debele i tesko se skidaju koriste se razliciti keratolitici. Od opste terapije koriste se antibiotici, najcesce tertaciklini. U tezim slucajevima koriste se lekovi koji smanjuju lucenje loja: oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni, zatim kortikosteroidi (kratkotrajno) i izotretioni.Svi ovi lekovi se koriste iskljucivo po savetu konog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2012.

Postovani ,imala sam mens.24.januara i dobila 15.februara ?Krv je bila roze boje nakom par saati sve crvenija i obilnija sve do 17.feb.do popodneva tako da sam sada cista sem pomalo primeti na papir braonkastu boju krvi. Inace radim na tome da zatrudnim.Predhone menstru.bile su 14.dec.20.nov.MOlim da mi odgovorite o cemu se radi ? Unapred zahvalna !

Postovana, neophodno je da se javite ginekologu. Duzina ciklusa vam varira sto se srece kod zena koje imaju problem sa zatrudnjivanjem. Ako je ovo poslednje krvarenje dosta slabije od uobicajene menstruacije treba misliti na eventualnu trudnocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2012.

Postovani,vec duze vrijeme imam neki cudan problem sa zeludcem.Kad legnem da spavam osjetim neko zujanje kroz zeludac,ponekad krkljanje i kad stavim ruku na zeludac osjetim kako mi se nesto krece kao neka lopta preko stomaka,pojavi se ispupcenje i onda nestane kao da lopta ode u stomak pa se vrati,imam osjecaj da mi se zeludac okrece,pomjera,uvija...Tako svako vece. Ponekad osjetim i buckanje,kao da mi zeludac pliva u vodi.Neznam ni kako da to opisem. Sta bi moglo da bude?Hvala!

Postovana, takve tegobe mogu da budu posledica zeludacne kile (hijatus hernija) ili kaskadnog zeluca. Kod zeludacne kile deo zeluca prelazi u grudnu duplju sto se posebno javlja ako se legne ubrzo posle jela ili pri savijanju. Kaskadni zeludac je forma normalnog zeluca ciji oblik lici na pescani sat tako da se hrana i tecnost iz gornjeg dela prelivaju u donji preko jedne kaskade (prepreke tj. nabora). U gornjem delu zeluca se nagomilava i vazduh. Moguce tegobe su gorusica, bol iza grudne kosti i lupanje srca sto uplasi bolesnka. Kod kaskadnog zeluca ljudi obicno primete u kojem polozaju treba da leze da bi im hrana lakse silazila iz gornjeg u donji deo zeluca. U svakom slucaju treba da se javite gastroenterologu. Nakon gastroskopije se tacno zna dijagnoza tj. da li uopste postoji poremecaj i ako postoji kakav je. Istina hijatus hernija i kaskadni zeludac se vide i na rendgenu (pri pregledu barijumom), ali se ne vidi stanje sluzokoze zeluca, kao i prisustvo bakterije H.pylori.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2012.

Zahvaljujem Vam se na odgovoru i imam jos jedno pitanje koje me muci. Prije mjesec dana dobila sam hemeroide i pojavilo mi se krvi na stolici (stolica nije pomijesana sa krvlju) i to je trajalo povremeno kroz par dana uz stalni pritisak, krvarenje je prestalo, ali je pritisak i dalje prisutan, stolica je uredna svaki dan, pa me zanima Vase misljenje. Zahvaljujem.

Postovana, vase tegobe su tipicne za hemoroide. Hemoroidi su cesta bolest, ali je uvek najbolje da ih pregleda proktolog, jer krvarenje moze da se javi i kod tumora. Dobar je znak sto je stolica uredna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2012.

Postovani, htjela bih da mi kazete nesto o mom stanju i sta bih mogla jos da ispitam. Prije 7 dana dobila sam temperaturu koja je bila 3-4 dana samo do 37,3. poslije sam otisla kod doktora i klinicki nalaz je klinicki gigivitis, sluzokoza nosa crvena, vlazna, zdrijelo hiperemicno na plucima aukultatorno desno tisi disajni sum, lijevo ostrije disanje. krvna slika leukociti 6,1. Uglavnom rekli su da je virusno, i ako pocnu problemi sa sinusima, da pocnem da pijem pancef, meni se poslije povecala temperatura ali je stalno oko 37,6, Pocela sam sa pancefom prije 2 dana, temperatura mi ne spada jos. cudno mi je da mi temperatura toliko dugo traje a nalazi nisu losi, i ja mislim da mi nije to zbog sinusa jer mi je vec lakse u sinusima. tesko mi pada ovaj lijek, sta da radim? Unaprijed zahvalna

Postovana, nedelju dana prehlade ne zahteva dodatna ispitivanja. To se radi ako se uz terapiju nalaz na prucima odrzava par meseci. Antibiotici ne deluju na viruse tako da ne mozete da ocekujete da ce Pancef da utice na pad temperature. Malo povisena temperatura prati virusnu infekciju, a nije posledica zapaljenja sinusa tj. kod zapaljenja sinusa temperatura uglavnom nije povisena. Kada se na virusnu infekciju nadoveze bakterijska neophodna je upotreba antibiotika. Kod virusne infekcije postoji nesklad tezine tegoba (koje su vece) i fizickog nalaza na plucima koji je oskudan. Takodje je tipicno da je zahvacena sluzokoza svih disajnih puteva. Osim lekova obilno koristite prirodne lekove kao zalfiju za ispiranje grla i inhaliranje, beli luk, pilecu supu, voce, tursiju, cajeve i kompote. Unoste vise tecnosi, jer se sa vlazne sluzokoze lakse eliminisu virusi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 19.2.2012.

Imam neprijatan miris u toku odnosa iz vagine, a i pojacan sekret ...Sta treba da radim i zasto se to tako desava? Hvala

Postovana, neprijatan miris tokom seksualnog odnosa ukazuje na postojanje bakterijske infekcije, izazvane razlicitim bakterijama, najcesce stafilokokama, streptokokama i eserihijom. Sekret je obilan, belicast, neprijatnog mirisa, a prisutan je i svrab. Tegobe su narocito izrazene posle menstruacije i polnog odnosa. Najefikasnije lecenje ove infekcije se sprovodi antibiotikom po rezultatu antibiograma brisa i preparatima koji sadrze laktobacilus.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2012.

Postovani, Imam redovnu stolicu, svaki dan ujutro, ali konstantno osjecam pritisak na analni otvor (ponekad manje, ali je stalno prisutan) usto imam i hemeroide, pa me zanima Vase misljenje o tome? Unaprijed zahvaljujem,

Postovana, kod hemoroida moze da se ima osecaj nedovoljne ispraznjenosti nakon vrsenja nuzde i osecaj pritiska. Javite se hirurgu proktologu za potvrdu dijagnoze i lecenje. Ako je stolica uredna i u njoj nema vidljive ili skrivene krvi ne bi trebalo da se misli na neke teze bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2012.

Postovanje, molm vas da mi kazete dali smem sa 3% hidrogenom isprati usi, imam povremeno ziganje, na momenat i onda prestane. Hvala i srdacan pozdrav

Postovana, mozete da isperete usi hidrogenom, ali verovatno nece mnogo da vam pomogne. Bolje je da se javite spec. za ORL. Hidrogen pomaze kada imate dosta masti (cerumena) u spoljasnjem usnom kanalu i zbog njegovog bubrenja osecate sustanje u usima ili slabije cujete zbog toga. Ako je potrebno kod ORL mogu bezbolno i nimalo neprijatno da vam isperu usi mlakom vodom. Ne cistite usi stapicima, jer njima mozete da nagurate cerumen uz bubnu opnu. Samo obrisite peskirom usnu skoljku a kanal osusite fenom dosta odmaknutim od glave.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2012.

Postovana, imam pitanje za vas. Deda mi je nedavno umro, a evo kako su izgledali njegovi simptomi. Odma nakon sto je baka umrla, kod dede se javila ogromna depresija i promena u licnosti. On jednostavno vise nije hteo da zivi i hteo je da umre . Bio je jedno krace vreme u bolnici i dok je uzimao lekove za kongestivnu srcanu bolest i vodu u svom telu bilo mu je bolje, ali kada je resio definitvno da napusti ovaj svet, povukao se u sebe, samo je jeo, spavao i gledao TV. Majka je unajmila zenu da mu kontrolise terapije, ali on je bio agresivan prema toj zeni, nije davao da mu ona daje da pije lekove, pa cak je svojevremeno, cini mi se, i sakrivao lekove od majke da ga ne bi terala da pije. Godinu dana pre smrti platio je da se generalno sredi kuca, da kad umre kuca bude sredjena (cak je i bastu prekopavao iz tog razloga cini mi se). Takodje pre nego sto je ponovo odveden u bolnicu stalno se zalio da se boji nocu da mu neko ne provali u kucu, i bojao se raznih stvari....jednom kad je dosao kod nas bio je vidno tuzan i odjednom je samo napustio sobu, otisao na ulicu, i vratio se nazad ne objasnjavajuci nista. To smo samo jednom primetili. A imao je i povisen secer pred kraj (iako nije bio dijabeticar al je bio jako gojazan), kao i blagi slog zbog cega mu se videla pareza na gornjoj usni. Na kraju je odveden u neuropsihijatrijsku bolnicu gde je i umro, medjutim njegova smrt je dosla neocekivano jer niko nije ni slutio da ce on umreti, pa ni doktori. Pred smrt se zalio da su mu natecene ruke i noge od vode u telu i da zato jedba stoji, zbog vode koju nije izbacivao iz organizma i pitao je stalno kako smo ja, sestra, majka......mada pred taj sam kraj kad mu je bilo lose imam utisak da mu je izasao iz secanja moj necak koji je tada imao 3 godine, jer je i za njega pitao stalno, a pred sam kraj ga nije ni spominjao. Umro je od infarkta miokarda prozurokovanog vodom u telu koja se nije izbacila. Doktori su rekli da je uzimao lekove i danas bi bio ziv, ali on je i u bolnici odbijao da ih pije...... E sad, mene intresuje da li su njegovi simptomi, ovi koje sam opisao vezani za depresiju povezanu sa nekoliko medicinskih problema koji su bili prisutni kod njega i koje sam takodje opisao ili mislite da je po sredi bila neka neurodegenerativna bolest (Alchajmer, Hantingtin, Krojcfeld Jakobova, itd.....)? Takodje postoji li rizik za ostatak porodice ukoliko je imao neku od ovih bolesti? I njegova majka je bila depresivna u starosti kako mi majka kaze, mada ona tvrdi da ona nije imala Alchajmerovu bolest ili nesto slicno, kao sto ni njemu nije postavljena dijagnoza neke od tih neurodegenerativnih bolesti. Nismo primetili da je imao neke poteskoce u pamcenju, jedino kazem pred sam kraj je MOZDA izgubio mog necaka iz vida jer ga nije spominjao ali je zato stalno prvo pitao za mene, sestru, majku, itd......

Postovani, deda je nakon smrti supruge upao u depresiju. Hronicne bolesti su mogle samo da doprinesu tezini depresije. Nije moguce da se covek silom leci kada sam nije voljan da ucestvuje u tome i kada nema volju za zivotom. Tako i kod vaseg deke nije mogla potpuno da se sprovede terapija. Takodje, je kod starijih ljudi tesko da se leci depresija, jer se oni obicno zale na druge stvari (kao vas deka na otoke), a ne pricaju ono sto ih najvise muci. Promenjeno psihicko stanje nije povezano sa neurodegenerativnm bolestima. Vi niste nasledno ugrozeni, mada moze da postoji izvesna sklonost ka setnom raspolozenju. Da bi se to prevazislo covek treba jos u mladjim danima da ima hobije, vece drustvo, da izlazi i dosta seta, da ima ispunjen i aktivam zivot. Dugotrajan boravak u kuci i nedostatak aktivnosti pordstice depresiju, a kada umre bracni drug koji je tu osamu cinio podnosljivijom i ucestvovao u razgovoru i uz tugu koja je u to vreme normalna pojava, depresije nije neobicna. Covek ne moze da se menja u starosti, pa ako zelite da sprecite staracku depresiju budite aktivniji jos sada i trudite se da tako ostane i kada ostarite i odete u penziju. Imajte svoja interesovanja i hobije, a da to nije samo gledanje televizije. Sada je pravo vreme da kreirate svoju starost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2012.

Postovani, Slucajno smo otkrili da moja cerka od 26 godina ima poviseni TSH a rezultati su sledeci : TSH - 13.18 normalne vrednosti 0.4-4.0 mIU/L FreeT4- 0.72 ng/L normalne vrednosti 0.8-2.0 ng/dl Ovih dana treba da ide na ultrazvuk i ostale predglede. Zahvaljujem na misljenju. S postovanjem, Rade Jovancevic

Postovani Rade, vasa cerka ima hipotireozu. Moguce da je izazvana hronicnim autoimunim zapaljenjem stitne zlezde (Hasimoto). Ako jeste u krvi ce da se nadju povisena antitela protiv zlezde (anti TPO i antitireoglobulinska antitela). Bolest ima spor tok. Hormon stitne zlezde je neznatno snizen i tako moze da ostane jako dugo. Bolest ponekad prodje kroz kratkotrajnu i prolaznu hipertireozu. Posle duzeg vremenskog perioda obicno se razvije izrazena hipotireoza, koja zahteva dozivotno koriscenje leka (Tiroksina). Bolest nije teska, ne skracuje zivotni vek i covek sa njom moze normalno da zivi. Postoji povecan rizik da se javi jos neka autoimuna bolest, ali to se ima na umu i ako se javi zapocinje da se leci na vreme.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 18.2.2012.

Postovani, imam problem, ispod usne resice imam naduvenost u vidu malog kruzica i boli kada se dodirne, mislim da je zlezda ali nisam sigurna, mozete li mi reci da li je nesto ozbiljnijeg tipa, i sta raditi povodom toga? Hvala unapred.

Postovana, javite se lekaru. iza uha ima limfnih zlezda. Kuglica moze biti malo uvecana limfna zlezda. Javlja se kao reakcija na infekciju u grlu, ustima, sinusima, nosu ili uhu, kao i reakcija na infekciju okolne koze. Lekar vas moze uputiti da pregledate krv. Ako su kuglice vece od 1cm moze da se radi ultrazvuk, a dalji pregledi (hematolog, infektolog) su potrebni samo ako opsti pregled krvi nije u redu. Ljudi se jako uplase kada ugledaju uvecanu limfnu zlezdu, jer to moze da se javi prati maligne bolesti. Istina to je najredji slucaj, a najcesce je u pitanju neka virusna infekcija. Osim uvecane zlezde moze da bude i nesto drugo, kao lipom ili aterom. Lipom je benigni (bezopasan) tumor masnog tkiva. Uklanja se iskljucivo hiruskim putem. Intervencija nije bolna, nije ni teska, ali nije neophodna. Sprovodi se samo ako je lipom na nezgodnom mestu pa se povredjuje ili smeta ili je zapaljen pa boli. Operise se i iz estetskih razloga. Aterom nastaje zapusenjem izvodnog kanala limfne zlezde. Sklon je zapaljenju i tada se zacrveni i boli. Mora da se ukloni hiruski. Tada se isprazni gnoj i ukloni omotac zlezde tako da dolazi do definitivnog ilecenja tj.ne javlja se ponovo. Hiruska intervencija je laka, efikasna i ne boli. Koza iznad ateroma moze spontano da pukne i gnoj se iscedi. To nije definitivno izlecenje, jer nije izvadjena opna limfne zlezde, te se upale ponavljaju. Javite se vasem lekaru. U medjuvremenu radite na jacanju imuniteta, jer je to najvaznije u borbi protiv virusnih infekcija i prevenciji mnogih bolesti. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

postovani posto vec duze vreme imam problem sa bolovima u ledjima verovatno zbog desnostrane skolioze i ponekad bolovi grudne kosti pa bih vas zamolila da mi kazete vase misljenje u vezi kosmodiska .hvala unapred

Postovana, kosmodisk ublazava tegobe kod razlicitih bolesti kicme. Opusta misice cime bolovi postaju blazi. smanjuje se pritisak stegnutih misica na nerve i tegobe su manje. Takodje utice na poboljsanje cirkulacije krvi. Misici se time bolje ishranjuju i bolovi postaju manji.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

da li vi odgovarate na sva pitanja ili samo na nekoliko? pozdrav

Postovana, odgovaramo na sva prispela pitanja, ali je broj pitanja ogranicen na 5 dnevno. Kada se broj popuni sledi blokada i pitanje ne moze da se postavi tog dana. Zato vas molimo da ne postavljate jedno isti pitanje vise puta, jer tako zauzimate mesto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

Postovana doktorko, Zelim da Vam iscrpno napisem moje iskustvo odskora. Jer u prethodnom nisam bila u pisanju izvjestaja ljekara dosledna, jer nisu bili kod mene. Doktor koji me je na eho pregledao je stariji ljekar koji inace radi i u bolnici. Kod njega redovno privatno radim eho, Izvjestaj glasi ovako:u predjelu gornje lateralne kvadrante lij. dojke detektuje se zona izmijenjene strukture, hipoehogenije gradje velicine oko 7-8mm sa diskretnom atenuaciom eho snopa. U obje axile nema uvecanih lgl. BiradsII za DD, LD-birads IV. Predlaze mamografiju i citolosku obradu. Nalaz mamografije: Dojke su vecim delom korpusa lipomatozne gradje, ACR 2. U DMK leve dojke se vidi asimetrija u strukturi dojki (dif.dg.ocuvano fibroglandularno tkivo dojke). U ostalom delu leve dojke i u desnoj nema sumnjivih tumorskih sjenki ni mikrokalcifikacija. U aksilama se ne vide lgl. Birads DD2 LD O Odlazim kod hirurga kako me je uputio prvi doktor da uradi punkciju, hirurg kaze da on nista ne napipava jer su mi dojke velike, i da nemoze da uradi punkciju. Da li zaista mamografija nemoze da otkrije, pitam Vas? ovaj hirurg kaze posto su mi velike da bih bila sigurna da uradim magnetnu rezonancu u novi sad. kakvo je vase ukupno misljenje i sta mislite puno vam hvala Sta Vi mislite o svemu ovome, da li je mamografija preciznija od eho i da li treba citoloska obrada ili pracenje na eho cesce? Inace nisam radjala. Veliki pozdrava za Vas!

Postovana, mamografija i ultrazvuk se nadopunjuju pa ne moze da se kaze da je jedan nalaz vazniji od drugog. Punkcija bi vam dala spokojstvo, jer bi se tacno znalo sta je u dojci. Posto nije u mogucnosti da se uradi bilo bi dobro da se uradi magnetna rezonanca. nijedna od dijagnostickih procedura nije sto posto sigurna. Nalaz moze da bude manje ili vise sumnjiv, ali najsigurniji je histoloski pregled isecka. Kod osoba koje imaju rodjake po zenskoj liniji (majka, tetka, sestra, baba) sa karcinomom dojke rade se detaljniji pregledi, cak i kada ne izgleda mnogo sumnjivo. zato nijedan lekar nije smeo da vam kaze da idete kuci i da ne radite nista vise. Znam da su vam pregledi stresni, ali jos je stresnije brinuti se i razmisljati da li je sve u redu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

Postovanje moj pronlem je prije 1 god sam radila sve pretrage i nadeno mi je da mi je jedan bubreg manji i da je velicine manje kruske..dali je to normalno i dalje me boli a moj dokror kad mu kazem da me boli on kaze da sam umislila ali me sada boli stomak od pupka pa dole sve cini mi se da me bole jajnici maternica i osjetim pritisak na donji dio stomaka i bol izmedu nogu naden mi je i polip na grlicu maternice slali su na analizu i sve je uredu i papa test i sve je uredu da vam jos samo ovo navedem prije nego sto dobijem menzes menstruaciju osjetim jak bol i onda mi se pojavi krv neznam jeli bas krv cista ali je boja smeda i posli je toga iscjedak sa boje jajeta bjelancka i sa malo krvi neznam jesam li vam bas najbolje opisala ali se nadam dacete mi pomoci samo da vam jos ovo navedem moja je majka umrla u 38 godini zivota od raka maternice i jajnika i moj brat od raka zeluca i ako su mu doktoru govorili da je u piranju srce ali dok su oni sve ispitali nazalost bilo je kasno umro je u 27 god zivota pa vas molim da mi pomognete molim vas ako nisam bas najbolje objasnila napisi te mi pa cu pokusati opet unaprijed hvala

Postovana, zbog promene velicine bubrega potrebno je da se povremeno pregledaju krv i mokraca (pre svega kreatinin i uzea, kao i krvna slika) i izmeri krvni pritisak kako bi bilo sigurno da bubreg dobro funkcionise. Ako je potrebno nefrolog ce predloziti i druge preglede (intravensku pijelografiju, ultrazvuk...). Smanjenje bubrega uglavnom ne izaziva bol, samo je vazno da se zna da dobro radi. javite se gastroenterologu zbog bola oko pupka. bez pregleda ne moze da se zna zasto postoji bol. To ne smete da zanemarite tim pre sto je brat umro od raka zeluca. Polip bi bilo bolje da uklonite. On moze da ometa oticanje krvi tokom menstruacije. Inace je skolon infekcijama i povredjivanju pa je bolje da se ukloni. Uklanjanje je jednostavno. Bol pre pocetka menstruacije nije neobican, a promena izgleda krvi moze da bude posledica stvaranja ugruska, mozda i zbog polipa, zavisno od njegove velicine i mesta gde se nalazi. Idite redovno na Papa pregled i kolposkopiju, a ako se javi neki ginekoloski problem resavajte ga odmah. Istina rak materice (tj. endometrijuma) nije nasledam, ali redovna kontrola moze samo da koristi. veci rizik da obole imaju gojazne zene, kao i zene koje boliju od povisenog krvnog pritiska i dijaberesa. zato je pametno da se odrzava normalna telesna tezina, a ako se jave povisen krvni pritisak i dijaberes da se energicno lece. rak zeluca je nesto cesci kod osoba kojima je jedan od roditelja bolovao. To sto je brat umro od te bolesti ne mora da znaci da imate veci rizik. Obratite paznju na ishranu. Izbegavajte suhomesnate proizvode, alkohol i pusenje, a jedite vise voca i povrca, posebno sargarepu, kupus, karfiol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

Postovani dr. molila bih vas da me uputite kako da se ponasam i treba li cesce da idem na kontrole.Imala sam operaciju srca pre dve godine(mitralni zalisci - rekonstrukcija),medjutim i nakon op.imam aritmije.Uradjen je hoter i nalaz je: Arhythmia ESventric.(singl VES)et supraventric(mali broj SVES). sinus tachycardia parox. Povisen arimijski rizik Za 18 sati monitoringa registr.1156 singl VES I 6SVES,prosecna sr.fr.93/min. max je bila 152/min, min.fr. je bila 65/min.Pauza duzih od 2.5sec.nije bilo. Nakon promenjene terapije mi je jedno vreme bilo malo bolje, medjutim sad srce opet na malo brzi hod ili stepenice opet jako ubrza i nakon toga pocinje nepravilno da radi. Sama izmasiram desnu karotidu i to malo pomogne.Zbog cega se ovo desava?Koliko su ove aritmije opasne? Hvala Vam unapred!

Postovana, sinusna tahikardija nije jako ozbiljan poremecaj srcanog ritma. Javlja se i normalno pri povecanom fizickom naporu, sto ste i sami primetili, zatim kod malokrvnosti, psihickog stresa i straha, povisene temperature. Tahikardija (nekada sa aritmijom) se javlja kod pojacane funkcije stitne zlezde, samo sto je tada prisutna stalno, a ne ponekad kao kod vas. Kod vas je zakljuceno da postoji povecan rizik za nastanak aritmija, mada ona (aritmija) nije registrovana na holter EKGu, sto je dobro. Aritmije mogu da budu opasne, ako su pracene jako ubrzanim srcanim radom, jer tada moze da dodje do formiranja tromba. Kod vas nije uocen jako ubrzan srcani rad (maksimalan je bio samo 152 u minuti, verovatno pri nekom radu) sto je takodje dobro. Vama je rizik za nastanak tromba znatno smanjen rekonstrukcijom zalistaka, jer sada krv struji onako kako treba. Idite na kontrole onoliko cesto koliko kardiolog smatra da je potrebno. Jos je vaznije da se pridrzavate njegovih saveta i terapije. Trazite od njega detaljno uputstvo za fizicko vezbanje tj. sta smete a sta ne smete od fizickih aktivnosti i koji sportom da se bavite. U svakom slucaju setnja je pozeljna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

Vec duze vreme imam problem sa kandidom,lecila sam je brojnim vaginaletama ali se iznova recidivira,na poslednjem pregledu dobila sam terapiju kaksen vaginaleta 2x po 3vaginalete i nakon toga kandida je i dalje uporna,da li smem i koliko dugo da nastavim terapiju kansen vaginaletama???

Postovana, primena vaginaleta moze da se ponovi. Obavezno je ponavljajte i nakon svakog menstrualnog ciklusa. Potrebno je i da konzumirate vise jogurta i kiselog kupusa, a mozete i suplement probiotika. Zatim izbegavajte antibiotike tj. koristite ih samo kada vam propise lekar i za vreme njihovog koriscenja uzimajte probiotik. Uporna infekcija moze da bude posledica dijabetesa, pada imuniteta ili stresnog zivota. Ako je kandida jako uporna potrebno je da partner pije neki antimikotik i maze Kansen kremu bez obzira sto nema tegobe. Tokom terapije izbegavajte seksualne odnose, a nakon nje koristite prezevativ. Izbegavajte nosenje tesnih pantalona i vesa od vestackih materijala.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 17.2.2012.

postovani,imam neke cudne tegobe.Intresuje me sta to moze biti.Boli me s leve strane,u donjem delu kicme,to mesto ne smem ni da pipnem boli na dodir,pomislila sam da je misic,pre tog sam nesto radila,ribala kadu itd,ne koci me nego tupo boli,nekad me pusti pa opet,e sad sta mi je tu cudno...boli me nekad zajedno sa zelucem,ja inace imam gastritis i herniju,ali umem da prepoznam to,ovako me nije nikad bolelo,ne mogu da jedem,jer posle jela dobijem gasove,ili neku vrstu grceva,znaci nemam kiselinu nego tup grc kad mi padne hrana na zeludac koji je inace prazan trenutno.I ranije sam isteyala misic ali na stomaku pa sam mazala brufen mast,da li ima veze s tim ili je nesto drugo?I jos nesto,mozda neme veze s tim,ali da pitam kad sam vec tu,da li je normalno da stomak boli,dok se prazne creva a posle pro]e,kao da dobijem neki gr; to mi se pre nije desavalo.moj prijatelj kaze da gutam hranu,pa stvaram gasove?Hvala unapred.

Postovana, mazite Brufen kremu na to mesto (donji deo kicme) koje boli na dodir. Bez obzira sto vas ne koci to je posledica pritiska na nerv ili njegove korenove na izlasku iz kicmenog stuba. Da ne bi pogorsali stanje izbegavajte nagle pokrete i podizanje teskih predmeta. Javite se i fizijatru za terapiju. Nije neobicno da vas boli zelidac kada i kicma, jer vas kicma vise muci kada se savijate i nesto radite, a tada dolazi do vracanja zeludacne kiseline (zbog hernije) tako da vas i zeludac vise muci. Morate da se javite gastroenterologu. Gasovi u stomaku mogu da budu posledica brzog zvakanja i gutanja vazduha. To se obicno desava nervoznim ljudima koji nemaju strpljenja da jedu polako ili nemaju sve zube pa gutaju nedovoljno sazvakanu hranu zajedno sa vazduhom. Mogu da budu i posledica velike kolicine gljivice kandide u crevima (to moze da se proveri pregledom stolice na gljivice). Nekada nastaju zbog nepodnosenja pojedine hrane npr. slatkog mleka. Da bi doslo do praznjenja creva neophodno je da dodje do grca zavrsnog dela debelog creva, a mogu da se pokrenu i ostali delovi. Kod zdravih ljudi taj grc se ne ispoljava velikim bolom. Bolno praznjenje ipak ukazuje da nesto nije u redu sa crevima. Nekada je to posledica fistule ili fisure na anusu i bol je neverovatno jak. Kod upalnih bolesti debelog creva takodje je prisutan. Znaci potreban je pregled gastroenterologa. Zbog gastritisa i hijatus hernije treba da se pridrzavate odredjenih pravila. Da izbegavate sve ono sto utice na vracanje kiseline u jednjak, a ako ste gojazni da smrsate. Tegobe se smanjuju ako jedete cesce po malo. Zatim izbegavajte obroke 2-3 sata pre spavanja, unosenje vecih kolicina tecnosti od jednom, hranu za koju primetite da vam pogorsava tegobe (vecini smeta zacinjena i masna hrana, cokolada, luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi). Spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, ne pusite, ne pijte alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavati tesnu odecu. Ne lezite na desnom boku, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova i izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka i usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, oralni kontraceptivi, blokatori kalcijumskih kanala), kao i one koji mogu da ostete sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici, aspirin i neki antibiotici).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani dr, posto vlada epidemija zausnjaka u mjestu gdje zivimo, zanima me kako mogu svoju djecu da zastitim od ove bolesti? Stariji sin ima 11 god., a mladji blizu 4 godine i oba su redovno vakcinisani. Znam da treba da se izbjegavaju vece guzve i druzenja, al ako ipak do toga dodje, dali je opasan parotitis u tom uzrastu zbog upale testisa?

Postovana, ako su deca primila MMR vakcinu imaju zastitu protiv zausaka, malih boginja i rubeole. Ako nisu vakcinisana ili eventualno nisu stekla dobru zastitu vakcinisanjem, sto je malo verovatno, treba da izbegavaju kontakt sa decom i odraslima koji se ne osecaju dobro, malaksali su i imaju povisenu temperaturu. Te tegobe su prisutne tri dana pre no sto zlezde oteknu i svima postane jasno da su zarazni. Znaci bolesnik je zarazan tri dana pre no sto zlezde oteknu i jos 6 dana nakon toga (svega oko 9 dana) Bolest se javlja 14 do 20 dana nakon ulaska virusa. Zauske nisu teska bolest, ali komplikacije mogu biti teske. vasoj deci ne preti opasnost od steriliteta ako budu lezala zauske. Ta opasnost preti muskarcima koji obole nakon puberteta i to ne svima vec onima koji dobiju zapaljenje testisa, a lecenje ne bude uspesno. To moze da dovede do trajnog steriliteta. Ako virus napadne pankreas komplikacija moze da bude dijabetes.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam problem vec nekoliko godina u nazad sa panicnim poremecajem koji se manifestuje i sa naglim skokom TA koji je maksimalno izmeren 200/125. Imam 38 godina. Ranije sam uradio sve analize i pretrage i svi nalazi su bili uredni. Zanima me u kakvoj su interakciji lek Fluoksetin (antidepresiv - inhibitor serotonina) i Binevol (beta blokator). Trenutno svako jutro pijem Fluoksetin od 20 mg i Binevol od 2.5 mg. Pritisak se normalizovao na vrednosti koje variraju od povisenog 160/100 maksimalno i 117/72 minimalno izmerenog u zavisnosti od doba dana i aktivnosti (kako psihicke tako i fizicke). Inace samo da napomenem da se nalazim u vecem delu dana pod konstantnim stresom. Hvala na Vasem misljenju.

Postovani, stres znatno utice na porast krvnog pritiska. Tokom fizicke aktivnosti da bi se obezbedila veca kolicina krvi potrebna za rad misica normalno dolazi do ubrzanja pulsa i porasta krvnog pritiska. To je normalan fizioloski proces. Nakon odmora puls i pritisak se vracaju na normalu. Zato se pritisak ne meri pola sata nakon fizicke aktivnosti (kao i posle popijene kafe jer i ona ga podize). Fizicka aktivnost olaksava normalizaciju krvnog pritiska. Kod pojedinih osoba tokom stresa krvni pritisak znatno skace (nesrazmerno problemu). Kod njih obicno i kafa znatno podize pritisak. Te osobe ne mogu da regulisu pritisak bez lecenja anksioznosti i stresa. Fluoksetin utice na metabolizam Binevola, usporavajuci njegovu razgradnju i time utice na njegovo dejstvo (produzava ga) i na visinu krvnog pritiska. Ako se lekovi piju uvek u isto vreme ta interakcija je uvek ista i ne bi trebala da utice na variranje krvnog pritiska tokom dana. Na variranje vise uticu ostali faktori kao fizicka aktivnost, stres, kafa, pusenje i alkohol.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, pre 10-ak dana mi se pojavio na donjem desnom delu brade nesto nalik na bubuljicu, i prilikom brijanja sam se tamo i posekao. Nakon par dana je rana zarasla, ali je ostala crvenkasta fleka na kozi lica i nakon toga sam primetio i neko uvecanje ispod sredine brade.Radi se o necemu velicine klikera, inace bezbolna je oteklina i ne menja velicinu. Do lekara nisam uspeo otici zbog ovog sneznog kijameta, no od nekih poznanika sam dobio odgovor da se radi o linfnoj zlezdi koja je otecena zbog ove gore opisane kozne infekcije. Molim vas za savet i preporuku za dalje postupke. Hvala.

Postovani, ima limfnih zlezda ispod brade i one mogu da se uvecaju (jedna ili vise) kod infekcija koze. Moguce je i da se infekcija komplikovala apscesom (supljina ispunjena gnojem). Javite se koznom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam 20 god operisao sam krajnike pre 2 meseca zato sto sam imao tonsilitis chronica. Sada je sve ok ne boli me grlo vise ali postoji jedan mali problem, lako se prehladim i non stop sam kao prehladjen...nista strasno ali jako dosadno ,neki put temp 37 do 37.4 max. Moje pitanje je da li je moguce da mi je imunitet opao i ako nije sta bi moglo da bude , hvala unapred!

Postovani, moguce da vam je imunitet oslabio. Jedite vise voca, povrca i jogurta, a izbegavajte slatkise, masnu hranu i stres jer slabe imunitet. Boravite vise na svezem vazduhu. Javite se spec. ORL i alergologu, jer je moguce da se prehlade cesto javljaju zbog alergijskog rinitisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.2.2012.

Postovani, imam problem sa gadnom urinarnom infekcijom. Javio se bol pri mokrenju sredinom januara, nadjena je klebsiella spp 100.000> . Le─Źena je pre nalaza Pipemom 4 dana na koji se ispostavilo da je bila rezistenta, zatim po antibiogramu Amoksilavom 5 dana, ┼íto nije pomoglo, pa 5 dana Ciprocinalom, ┼íto je malo pomoglo, ali bol je i dalje bio tu. 80h nakon Ciprocinala sam radila analize koje su pokazale 14-16 leukocita u krvi, +-trag hemoglobina i proteina, pomalo eritrocita svih vrsta, malo bakterija, iako sterilnu urinokulturu i vaginalni bakterioloski bris, ja sam i dalje osecala bolove pri kraju mokrenja. Prepisali su mi 8 dana injekcija gentamicina, trenutno mi je 5. dan i iako je bol na kraju mokrenja nestao, sad se javlja peckanje pri pocetku mokrenja. Dva prva dana primanja gentamicina je sve bilo u redu, pomislila sam da je napokon gotovo, onda sam imala (sasvim zasticene doduse) seksualne odnose treci dan i odmah mi je bilo losije. Rezultati od jutros su pokazali 12 leukocita u krvi, 5-10 u mokraci, samo 2-3 bleda eritrocita, malo bakterija, bez hemoglobina-proteina, krvna slika uredna, takodje sam juce uradila ultrazvuk adbomena i sve je uredno. Medjutim, u panici sam, taman je na dva-tri dana sve prestalo, i sad je krenulo da se vraca. Doktorka sumnja da se neka bakterija tipa eserihije pridruzila klebsieli. Dakle imam jos 3 dana gentamicina, i posle mi je za svaki slucaj prepisala Nofocin 10 dana. Ne znam sta da radim, vec mesec dana se mucim sa ovim, cini mi se da se vraca, imam stalnu potrebu za tecnoscu, unosim dva-tri litra dnevno, unosim brusnicu, pijem uvin caj, gledam da se utopljavam, stvarno radim sve sto mislim da treba, ne znam vise sta treba da uradim da ozdravim. Molim vas dajte mi neki savet. Treba li da apstiniram? Posaljem partnera na neke analize? Uzasno mi je naporno to sto stalno moram da unosim mnogo tecnosti i to vodi cestim odlascima u toalet, sto moj nacin zivota ne moze uvek da podrzi. Inace imam 21 godinu i nisam imala urinarne infekcije ranije, mozda dvaput pre jedno 7-8 godina. Bas me zabrinjava to sto sam se resila bola na dan-dva i sad opet imam problem. Boijm se kad primim sve injekcije da ce stanje da mi se vrati na staro. Molim za savet, bilo kakav. Hvala unapred

Postovana, nakon seksualnog odnosa moze da se javi zapaljenje besike sto se naziva cistitis medenog meseca. Uglavnom se srece kod mladih osoba, a vremenom se to sredi. Zene koje su sklone ovakvim upalama besike i mokracne cevi ne treba da imaju seksualne odnose tokom terapije. Nakon izlecenja treba da piju vodu pre, a mokre nakon seksualnog odnosa i da se operu pre i posle odnosa. Kod onih gde se cistitis ponavlja potrebno je da popiju Baktrim pre svakog seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

molim vas recite mi da li mogu da pijem defrinol a imam terapiju sa zoloftom. uglavnom svi praskovi za prehladu u upudsvu imaju da ne bi trebalo da se mesaju sa antidepresivima. zanima da li mogu ici defrinol i zoloft zajedno, ako ne sta da koristim za gripu. hvala

Postovana, Defrinol nesme da se koristi zajedno sa antidepresivima iz grupe triciklicnih antidepresiva u koje ne spada Zoloft. Za prehladu mozete da koristite sve prirodne lekove bez ikakve opasnosti: beli luk, zalfiju za ispiranje grla i nosa i udisanje pare ovog caja, slanu vodu za ispiranje grla i nosa, caj od crnog luka za olaksavanje iskasljavanja, med, bonbone sa mentolom ili antiseptike za ublazavanje bola i suvog kaslja, udisanje inhalatora sa kamforom i etarskim uljima za bolju prolaznost nosa, pilecu supu, caj od lipe kod povisene temperature.... Zaista se u poslednje vreme sve vise (ponovo) koriste domaci lekovi za koje ima i naucnih potvrda da deluju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Postovani,imam problem koji je meni jako tesko objasniti ali probacu.Sinoc sam izasala malo prosetati,i pocela sam se jako ruzno i cudno osecati,taj mrak,tisina...sve mi je delovalo tako da s mi pocele navirati neke crne misli,neka tuga i nista me nije moglo oraspoloziti,kad sam usla u kucu bila sam bas lose volje i stalno su se nizale neke ruzne misli o najgorim bolestima i slicno,cak mi nesto nije ni bilo dobro,kad sam zaspala imala sam ruzne snove a i sad kad sam se probudila sam pod utiskom toga,ne znam sta i zasto mi se to desava,jer nije ovo prvi put da me spopadne ovako nesto,pocela sam brinuti za moje psihick zdravlje...pa vas pitam sta mi se to desava i koliko je opasno.

Postovana, ceste misli o bolestima, mracnoj buducnosti i crne misli su znak depresije. Teska depresija je ozbiljna bolest sa losom prognozom ako se ne leci. Na srecu ona nije mnogo cesta. Vecina ljudi ima blaze oblike i uz pomoc psihijatra pocne vedrije da gleda na svoj zivot i buducnost. Javite se psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Dobar dan,ja sam trudnica 34.nedelja.Osecam se dobro ali sam se jutros probudila sa bolom u grlu i jaako otecenom resicom u grlu.Ona je toliko otecena da ne mogu da sagnem glavu jer ona(ne znam kako drugacije da objasnim)bukvalno pada preko jezika.Jako mi smeta i otezava disanje kad se sagnem.U toku noci nista nisam osecala,ali me je taj neprijatan i bolan osecaj probudio.Uplasena sam,pa molim savet.Unapred hvala,Marijana

Postovana Marijana, javite se lekaru. Trudnice mogu da piju lekove (ako je potrebno), samo se propisuju oni koji su bezbedni za bebu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

Ima 3 nedelje kako su mom sinu izasle prve boginje. Svako vece sam ga kupala samo sa vodom ali nisam mu prala ni kvasila kosu uopste cele 3 nedelje. Po telu su sve kraste otpale ali po glavi ih ima jos ali ne mogu da vidim da li su otpale i da li su samo zalepljene za kosu a odvojene od temena. Zanima me da li mogu da mu operem kosu s obzirom na situaciju? Hvala.

Postovana, zbog kose krastice teze opadaju sa glave. Slobodno mozete da mu perete kosu. Do sada bi trebalo da su se boginje (ospe) potpuno osusile, sto znaci da dete vise nije zarazno i da moze da se druzi sa decom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.2.2012.

imam tahikardiju i srcane mane urodjene,zelim bebu,sta da radim?da li je opasno po mene i plod?lekar mi kaze da zene sa vecim problemima rode!bojim se unapred hvala!

Postovana, blaza tahikardija i urodjene srcane mane koje nemaju ozbiljne komplikacije nisu opasnost ni za majku u trudnoci ni za bebu. Javite se kardiologu. Ako on proceni da vase srce nije slabo i tahikardija nije ozbiljna nemate razloga da se lisite materinstva.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: