Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani, zamolila bih Vas za informaciju. Pre dva dana sam se pri izlasku iz toaleta, na fakultetu, pri otvaranju vrata ogrebala negde na metalnom delu kvake. Jednostavno kada sam izlazila sam okrznula saku o metalni deo i nekako se ogrebala. Obrebotina je jako mala oko 1-2cm i plitka (pola milimetra), evo vec zarasta. Po inerciji sam odmah oprala ruke. Da li mogu na ovaj nacin pokupiti neku opasnu infekciju tipa hepatitis itd. ...? Nisam revakcinisana protiv tetanusa. Neprijatno mi je da zbog toga odem kod lekara posto ogrebotina izgleda smesno (a nisam ni overila knjizicu :( ), ali sam se Vama obratila za savet jer me to ocito muci posto sam celu noc sanjala kako se iznova i iznova ogrebem. Oprostite mi sto sam zauzela mesto za pitanje, a ljudi imaju 1000 puta vece zdravstvene probleme.

Postovana, posto ste odmah oprali ruke nema mogucnosti da dobijete neku infekciju. Tetanus moze da se dobije ako je rana ubodna tj. duboka, zato sto je izazivac klostridijum tetani anaerobni bacil. To znaci da zivi u sredini gde nema kiseonika. Plitka povrsna ogrebotina je okruzena kiseonikom pa nema opasnosti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.12.2012.

Postovani, imam 38 godina, trenutno se lecim od upale trigeminusa, za kog nismo ustanovili od cega je nastao. Na terapiji sam karbapina 4-tu nedelju u manjim dozama , sada, 3x100mg. Bolje mi je posle jakih bolova koje sam imala, sada su manji i redje se javljaju,ali me brine jos nesto , javljaju mi se bolovi u zadnjem delu glave, bocno, nocu kad legnem na uvo i desno i levo probudi me bol u istom. Kad ga oslobodim od pritiska, bol prestane, medjutim sutradan me ta strana glave i dalje bolucka. Cini mi se da me vise u stvari boli skoljka uva na kom sam lezala. MOlim vas da mi kazete, ako mozete o cemu se radi.

Postovana, javite se spec. ORL. Ako na usnoj skoljki nema nekih promena ne bi trebala od pritiska toliko da vas boli da bi vas probudilo. Inace neobican bol u uhu moze da bude posledica nepravilnog zagrizja zbog nedostatka nekih zuba. Javite se neurologu, jer svaka glavobolja zahteva pregled neurologa (neuroloski pregled, EEG, MR)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

U poslednje vrijeme sve cesce imam probleme sa stabilnosti i ravnotezom, te bol u listu lijeve noge, nakon izvrsenog pregleda kod neurologa isti me je spremio da uradim CT kicme sto sam i ucinio a nalaz dr radiologa je sledeci CT pregled TORAKALNOG I LUMBALNOG DIJELA KICMENOG STUBA Nacinjeni su sagitalni i transverzalni tomogrami Th1-S1 segmenta. Sva prsljenska tijela trokalne kicme su odrzane vidine, ocuvane mineralizacije, bez vidljivih infiltitrativnih promjena i znaka frakture. Prednja i zadnja interkorporalna linija su neprekinutog kontinuiteta. Nema pomijeranja diskalnog materijala, nema znakova stenoze spinalnog kanala. Ispravljena je fizioloska lordoza lumbalne kicme. Prikazana prsljenska tijela ocuvanog oblika i visine, bez znakova frakture. Izrazena skleroza L5 prsljena i gornje pokrovne ploce S1 prsljena. ┼ mornova hernija na gornjoj pokrovnoj ploci l5 gradus I. Uocavaju se diskretna osteofina anteroposterorubna osteofitna usiljenja. L1-L2 IV prostor ocuvane visine. IV disk bez pomijeranja i bez kompresivnih fenomena. Spinalni kanal AP dijametra 14,1 mm. IV forameni obostrano slobodni. L2-L3 IV prostor ocuvane visine. IV disk pokazuje anularno bubrenje sa impresijom ventralnog aspekta duralne vrece, bez kompresije izlazecih radiksa. Spinalni kanal AP dijametra11,4mm IV forameni obostrano slobodni. L3-L4 IV prostor suzżen u posteriornom dijelu, IV disk pokazuje anularno bubrenje sa centralnom protruzijom diska, koji imprimira ventralni aspekt duralne vrece, bez kompresivnih fenomena na izlazece radikse. Spinalni kanal bez znakova stenoze. U lijevom vi foramenu vidi se disk osteofit komplek uz iritaciju lijevog L3 korijena u foramenu. L4-L5 IV prostor suzen u postperiornom dijelu. IV disk pokazuje siroku dorzalnu protuziju uz iritaciju oba 15 korijena u odstupu. Spinalni kanal AP dijametra 12 mm. IV forameni ekstraneuralno suzeni. L5-S1 IV prostor suzen. Izrazene degenerativne promjene vakum disk fenomen. Vidi se siroka dorzalna protuzija diska uz iritaciju oba S1 izlazeca radiksa. U IV foramenima obostrano disk osteofit kompleksi uz iritaciju oba L5 radiska. ZAKLJUCAK: Polidiskopatija od klinickog znacaja na nivou L5-S1. Skleroza tijela L5 prsljena i gornje pokrovne ploce S1 prsljena moze biti degenerativne etiologije, ali se ne iskljucuje ni druga etiologija. Pa s tim u vezi vas zamoljavam da mi pojasnite znacenje napred navedenog i u skladu s tim preporucite terapiju. Napominjem da mi je 41 godina i radim kancelariski posao zadnjih 8 godina. Unapred zahvalan.

Postovani, na vise mesta na kicmenom stubu uocavaju se uobicajene promene koje nastaju sa godinama (degenerativne promene). One su najvise izrazene stvaranjem kostanih trnova (osteofiti) koji povremeno pritiskaju korenove nerava pa izazivaju grc misica oko kicme i bol. Najozbiljnija promena, koja vam pricinjava bol u listu se nalazi na spoju krsnog i slabinskog dela kicme. To je najoptereceniji deo kicme. Tu je malo suzen medjuprsljenski prostor. Hrskaviavi disk koji se nalazi izmedju prsljenova je malo iskliznuo unazad i pritiska korenove nerava koji tu izlaze. To izaziva bol u nozi. Vas ce neurolog da uputi fizijatru za terapiju. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Posto imate kancelarijski posao cesce pravite pauzu tokom koje cete da hodate po kancelariji, a mozete da uradite i neku od vezbi koje mozete da naucite na fizikalnoj terapiji. Izbegavajte podizanje tezih predmeta, naglo okretanje i cimanje. Predmeti se podizu sa ispravljenom kicmom tj. iz cucecem polozaja, a ne sa savijenim ledjima. Mozete da koristite protiv bolova neki antireumatik, moze da se primeni i miorelaksant (lek koji opusta misice), mozete i antireumatsku kremu sa kamforom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

Postovani i dragi doktore, zelim vam se prije svega od srca zahvaliti na vec jednom poslanom odgovoru koje se je ticalo licno mog zdravlja od 09.10.2012. godine. Zelim ovaj put da mi sto jednostavnije pojasnite nalaz i misljenje sa pretraga mamografije obje dojke u dva smjera koje je radila moja supruga 29.11.2012. godine u bolnici u Bihacu. Ona je rodjena 25.06.1970. godine (42) a nalaz i misljenje glasi; Na ucinjenim mamografskim snimcima dojke su djelom radiotransparentne, djelom sa ocuvanim nodularnim sjenama fibroglandularnog tkiva po tipu ACR3. Obostrano sa naglasenim Kuperovim ligamentima. Dojke bez sigurnih RTG znakova strukturalnih poremecaja i grupisanih mikrokalcifikata. Axillarno obostrano vise hronicno izmjenjenih inflamatornih limfonoda. ZAKLJUCAK; Mamografski nalaz dojke upucuje na znake fibrocisticne mastopatije uz naglasene Kuperove ligamente te se preporucuje pregled nadopuniti UZV-om. BI-RADS O. spec. radiolog: B.J. Doktore ja vas molim da mi odgovorite, odnosno da mi sto vise pojasnite ovaj nalaz i misljene sto bi se reklo obicnim narodnim jezikom. Mi smo laici kad je medicina u pitanju, a zanima me da li je moja zena tesko bolesna ili ne? HVALA VAM UNAPRED NA IZDVOJENOM VREMENU I ODGOVORU.

Postovani, vasa zena nije bolesna. U dojkama postoje promene sacinjene od vezivnog tkiva i supljinica (fibrocisticna mastopatija). To su tako ceste promene u dojkama da je pitanje da li predstavljaju bolest ili su normalne promene koje nastaju sa godinama. To je nalaz koji ne zahteva nikakvo lecenje vec samo pracenje. Kuperovi ligamenti su vezivno tkivo koje se normalno nalazi u dojkama. Prostire se od koze do grudne fascije. Uloga mu je drzanje dojki. Veze su malo jace, sto nije patoloski nalaz, samo bi radiolog voleo da se ultrazvukom detaljnije pogleda iza njih . Nema nikakvih promena (kalcifikacije i sl.) koje bi davale neku sumnju na tumor. Posto je sve u redu ocenjeno je kao BI-RADS nula. Za vasu informaciju nesto losiji nalaz oznacen kao BI-RADS 1 ili 2 takodje nije los i zahteva samo pracenje. Ne treba da vas brine sto spec. radiolog predlaze da se uradi i ultrazvuk zbog jacih ligamenata. Ta dva pregleda se dopunjuju i ne iskljucuju jedan drugog.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

Postovani interesuje me mojoj majci je otekla noga na stopalu vec tri meseca i isla je kod doktora i govorili su joj da je od vena i davali tablete medjutim otok nije spadao i ona je danas otisla kod doktorke i toj joj snimila i rekla da su joj polomljene koscice na stopalu ali ona nije osecala nikakav bol jer je dijabeticar,sutra treba da ide kod ortopeda pa me interesuje da li ce joj staviti gips posto je proslo toliko vremena i kako ce teci sad taj oporavak?Hvala unapred na odgovoru!

Postovani, ti prelomi su vec zarasli pa nema potrebe za gipsom, ukoliko u medjuvremenu nije doslo do novih. Mama verovatno ima osteoporozu cim je doslo do preloma a da to nije bila velika povreda koju bi ona zapamtila. Treba da uradi denzitometriju (merenje kostane gustine) i ako je potrebno da leci osteoporizu. Mogu da pomognu hladne obloge i fizikalna terapija.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

Postovana, imam problem sa iritiranjem akni na podrucju bikini zone. Nema veze sa depilacijom. Jednostavno se desi s vremena na vrijeme. Desi mi se da se pojavi akna bas na mjestu gdje obicno prolazi rub donjeg vesa i onda imam problem dok se rijesim toga. Isla sam kod doktora a on mi je rekao da oni to moraju isjeci i ocistiti. A da idem svaki put kada se to desi da me sjeku na zivo - nebih. Zanima me da li vi imate neku kremu (antibiotik u vidu kreme) da mi preporucite? Ne znam sta da radim?! Inace, javljam se iz Ist. Sarajeva i ovdje su doktori vrlo, drski i neporfesionalni i nepristupacni. Unaprijed Hvala i srdacan pozdrav!

Postovana, mozete da koristite Flogocid mast. Ne treba da vas zbuni to sto je namenjena za veterinarsku upotrebu, U Srbiji je prodaju i obicne apoteke. Od narodnih lekova mozete da koristite crni luk. Presece se na pola, zapece na ringli spoeta, skine crni deo, privije i drzi vise sati (moze celu noc). kada se apsces perforira tj. kad sazri i spontano se probusi iscedite gnoj i dezinfikujte jodom. Ako ste alergicni na jod alkoholom i prekrijete gazom. Mozete da kupite gotovu biljnu mast sa nevenom i kantarionom. Jedite vise voca i povrca, posebno sargarepu, svez kupus i beli luk. Od suplemenata to su oni koji sadrze vitamin A i C, cink i koenzim Q10.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

Postovani, imam 39 godina, pre 2 nedelje mi je otklonjena zucna kesa (bila je presavijena i puna kamenja), inace sam odlicnog zdravlja, ali zbog sedeceg posla imam cesto bolove u ledjima i krstima, bas zbog toga i idem na vezbe koje sam prekinula zbog operacije. Moje pitanje je: Kada mogu ponovo da pocnem sa vezbama, posto mi bas fale. Hvala unapred. :)

Postovana, teze fizicke vezbe su dozvoljene tek dva do tri meseca nakon operacije. Laganije vezbe koje ne angaziju misice trbuha mozete da radite.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.12.2012.

postovani,sta moze biti uzrok cestih slabosti,malaksalosti,umora.Cesto treperim koliko mi bude slabo,imam osecaj kao da imam gripu a nemam.uradila sam kks,i mnoge analize krvi,bilirubin,fe,urea,kreatin....sve je bilo uu granicama normalnog ali ja i dalje imam slabosti i ne osecam se dobro i veoma slabo.Dovoljno spavam,solidno se i hranim.....majka sam dvoje male dece i brinem da nije nesto opasno.Bila sam kod dr.opste prakse i kad je vidio nalaze laboratorije rekao je da nema za sta da se uhvati i da me salje dalje...to je na tom ostalo,u zadnje vreme me bole i ramena,zglobovi,neugodan osecaj u misicima i slabost u nogama.IMAM 29 GODINA i brinem sta se desava sa mnom.

Postovana, moguce je vise uzroka, ali najvise lici na fibrimiozitis (fibromialgija). To je bolest nepoznatog uzroka, cak i nije bolest, jer su svi nalazi u redu vec vise bolni osecaj kao posledica nepravilnog nacina zivota, brige, manjka opustajuce fizicke aktivnosti. Potrebno je da se bavite nekom fizickom aktivnoscu koja vam pricinjava zadovoljstvo, kao setnja, fitnes, plivanje, ples, aerobik, dzoging. Verovatno mislite da nemate snage ni za tekuce poslove, a kamoli za sport i rekreaciju, medjutim kada se silom pokrenete videcete da ce umor da se izgubi, snaga da se vrati, raspolozenje takodje, a bol u misicima i zglobovima da iscezne. Ostale moguci uzroci vasih tegoba su hipotireoza, anksioznost, depresija, preveliki unos kafe, manji unis tecnosti, alergija na hranu, smenski rad, dok su malokrvnost, dijabetes, urinana infekcija iskljucene dobrim rezultatima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2012.

POSTVANI DOKTORE,BOLUJEM OD EPILEPSIJE OD 13.G.SADA IMAM 39.G.prvu trudnocu sam iznela bez problema,sada je terapija drugacija uzimam 1500.mg.eftila u dve doze podeljeno i ceo fenobarbiton uvece.ZELELA BIH DA RODIM drugo dete.Koliki je rizik na plod zbog teratogenog dejstva eftila ukoliko se terapija ne bi menjala jer se plasim da sa promenom terapije ne dodje do pogorsanja mog zdravstvenog stanja.sa ovom terapijom sam stabilna 4.godine.unapred hvala.

Postovana, trudnocu morate da planirate u dogovoru sa vasim neurologom. Eftil se ne koristi u trudnoci, jer je na zivotinjama utvrdjeno teratogeno dejstvo leka. Vas neurolog ce zameniti lek pre trudnoce, pri cemu se njegova upotreba ne prekida naglo (nagli prekid terapije moze da izazove napad). Prvo ce da se uvede sigurniji lek i kada budete stabilni zatrunecete. Ne plasite se, Eftil nije jedini lek koji moze da vam pomogne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.12.2012.

Postovani doktore,imam 22 godine i imam problema sa menstrualnim ciklusom i policisticnim jajnicima,imam poremecaj hormona progesterona nemam ovulacije,moj ginekolog mi daje stalno neke hormonske tablete a ja se plasim da pijem hormone zbog gojenja,jer pila sam yasmin tablete i odgovarale su mi i kad sam prestala da ih pijem pocela sam da se gojim u gornjem delu tela,cula sam za ka;pi femisan a ne znam da li bi mi one pomogle?a i jel znate neki preparat za uklanjanje strija,strasno mi popucala koza na stomaku...unapred hvala...

Postovana, hormonske tablete kod nekih zena izazivaju porast telesne tezine dok se piju, ali ne i nakon prestanka njihovog koriscenja. Sa druge strane policisticni jajnici mogu da budu uzrok gojenja u trupu tj. najvise u stomaku. Takozvani zenski cajevi iako ne mogu da izlece pomazu u smanjenju tegoba. To se odnosi i na Femisan A kapi, mozda mogu pomoci, mozete da probate, nece odmoci. probajte original Saljicev melem protiv strija.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: