Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 30.11.2009

Postovani doktore,imam 19 godina i josh nisam imao sex iskustvo Zanima me sledece. Iz razgovora sa drugarima svako ima jutarnju erekciju i to bash jaku a ja nemam,tj jako su retke,ne secam se kad sam je zadnji put imao. IZvadio sam krv i ispitao testosteron i slobodan testosteron i dobio sledece rezultate PROLAKTIN 444.70 mIU/L ref,vr (76.30-345.20) SHBG 28.6 nMOL/L ref.vr (14.5-48.4) TESTOSTERON (UKUPNI) 31.10 nMOL/L ref.vr (9.08-30.10) TESTOSTERON(SLOBODNI) 54.6 pMOL/L ref.vr (14.7-105.4) ESTRADIOL(E2) 141.9 pMOL/L ref.vr(28-156) KORTIZOL 553 nMOL/L ref.vr (177-578) prilikom masturbacije nemam probleme. Desilo mi se da se u toku sna razbudim i da osetim neku blagu erekciju,ali ujutru kad ustanem nemam nikakvu erekciju. Sta se samnom deshava? Zasto nemam jutarnje erekcije? Da li je obavezno da se imaju jutarnje erekcije? Hvala Prodiskutujte malo moje nalaze,tj da li je sve u redu sto se tiche hormona? HVALA !!!

Postovani, povisen prolaktin koji se vidi u vasim nalazima moze biti uzrok smanjenog libida i pada potencije. Neophodno je da se javite endokrinologu kako bi se odredio uzrok njegovog povecanja. To je nekad prolaktinom, ciroza jetre, aneurizma, ali i stres pred vadjenje krvi. Kada postoji erekcija tokom noci ili ujutru onda je sigurno da nema organskog poremecaja erekcije. Kod vas je sve u redu kada masturbirate, pa bi bilo i sa devojkom. Medjutim, obavezno se javite lekaru zbog povisenog prolaktina.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2009

postovani,vec duze vreme se borim sa raraznim infekcijama,pocev od bakterijske vaginoze koju sam izlecila.skoro sam bila 5.grupa sekreta,radila sam bris na bakteriju trihimonas i nemam je,na ureaplazmu,hlamidiju i miroplazmu,kao i vaginalni i cervkalni bris.od svega sam pozitivna bila samo na ureaplamu i lecila sam je hemomicinom i visirenom ,kao i vaginaletama koje su mi napravili.terapiju sam zavrsila pre dve nedelje i od tad mi se onekad oseca cudan miris,ali nemam nikakav sekret .bila sam na pregledu gde mi je doktorka rekla samo po onome sto vidi da ne veruje da imam ureaplazmu jer joj sve izgleda ok,kao da nema nikkave infekcije.da li taj miris onda moze da ima veze sa nekom bakterijom u mokraci?buni me jer nemam nikakav iscedak.pritom moj partner je juce dobio rezultate i nema ureaplazmu,samo enterokoke u jako malom broju..

Postovana, neprijatan miris moze da potice i od prisustva bakterija u mokraci. Ako imate neke tegobe u smislu ucestalog mokrenja ili pecenja pri mokrenju, uradite urinokulturu. Miris moze da potice i od lekova i suplemenata ako ih koristite. Ako je i dalje prisutan uradite ponovo pregled vaginalnog sekreta (VS).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.11.2009

POSTOVANI,DA LI MOZETE DA MI KAZETE KAKO SE SPRECAVA PERUT I ZASTO IMAMO PERUT?

Postovana, sve celije koze se ljuste kada im prodje zivotni vek. Na glavi je to uocljivije jer celije (perut) teze ispadaju zbog kose. Ako se kosa pojacano masti zbog veceg lucenja lojnih zlezda (seboreja) to stvara uslove za brze razmnozavanje gljivica. Produkti gljivica dovode do iritacije koze i pojacanog odumiranja celija, a kao rezultat, javlja se perut. Perut se leci, pre svega medicinskim samponom protiv peruti. To su samponi koji sadrze ketokonazol ili cink pirition (dva puta nedeljno, kasnije jednom). Pojava peruta moze da se spreci preventivnom upotrebom ovih sampona jednom nedeljno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

postovani,imam 30 godina i po licu mi izlaze bobuljice i sitnije i krupnije i podkozne...mozete li mi reci neku dobru kremu koju da mazem da bi one pre prosle i da se ne pojavljuju...unapred zahvalna!

Postovana, u vasim godinam bubuljice su posledica delovanja androgenih hormona ili hormonske neravnoteze. Stoga dobro deluje hormonska antiandrogena terapija npr. sa Diane 35, koja ujedno deluje i kao kontraceptivno sredstvo. Nju vam moze propisati ginekolog, jer je neophodan pregled. On rakodje treba da utvrdi da li postoji neki razlog zbog koga ih ne mozete koristiti (hipertenzija, migrena, zapaljenje vena i sl.). Lecenje bubujica se moze sprovesti lokalnim sredstvima npr. benzoil peroxidom, antibioticima u vidu gela i losiona (tetraciklin, eritromicin i klindamicin). Dobro deluju i kombinacije eritromicina sa cinkom ili benzoil peroksidom. Zatim se koristi azelaicna kiselina u obliku kreme, a retinoidi i steroidi u tezim slucajevima, ali nikako ih ne koristite na svoju ruku jer imaju brojne kontraindikacije i nezeljena dejstva. Opsta terapija se sastoji od oralnih antibiotika (doksiciklin, eritromicin), hormona (prednizolon, estrogen, antriandrogeni i spironolakton) i izotretionin. Svakodnevno energicno vezbajte, budite sto vise na svezem vazduhu i suncu, ali uz koriscenje sredstva za suncanje sa zastitnim faktorom. Umivajte lice blagim sapunom ujutru i uvece. Ima ih i sa benzoil peroksidom. Mozda niste zadovoljni odgovorom, jer vam ne savetujem odredjenu kremu. To ne mogu, jer je neophodno da vam je propise kozni lekar na osnovu pregleda vase koze. Zato se odratite njemu, ali i ginekologu. U kozmeticare imam manje poverenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

postovani,moja majka se operisala pre godinu dana,tumor dojke,odstranjena joj je leva dojka ,prima redovno hemoterapiju ostalo joj je jos dve.sad je bila na svim kontrolama i dijagnoze nisu iste kod dr.interniste i dr.hirurga i onkologa.kod interniste dijagnoza je > TO N3 M1 CS 4 < a kod onkologa i hirurga je > T2 N1B M1 CS4 < molim vas mozete li mi objasniti o cemu se tu radi i pojasniti dijagnoze,unapred zahvalna!

Postovana, internista je stavio sifru za tumor koji se ne pipa (odstranjen je pa je logicno da ga on ne pipa), a hirurg je stavio sifru za tumor velicine od 2 do 5cm, koji je odstranjen. Te razlike nisu bitne. Sifre objasnjavaju sta je nadjeno. Bitno je da je tumor odstranjen i da se sprovodi terapija. Nadam se da mama podnosi dobro hemoterapiju. Neka koristi sto raznovrsniju ishranu od onoga sto moze da podnosi, da bude dosta na svezem vazduhu i da ne gleda na buducnost sa strepnjom. Pomognite joj u tome.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

Pre dva meseca sam dobila alergiski bronhitis i to na psenicno brasno i jaja-i prvi put u zivotu mi se javili takvi problemi-koristim symbicort pumpicu,imam 30god.Posto planiram uskoro trudnocu da li cu smeti da koristim ovaj lek i da li smem ostati u drugom stanju?Hvala

Postovana, nije poznato da li je Symbicort bezbedan za bebu, ali se sigurno zna da je lose regulisana astma stetna. Nije primeceno da su bebe majki koje su koristile inhalacione kortikosteroide npr. Becloforte svakodnevno u propisanoj dozi, imale neke anomalije. Medjutim, svi prizvodjaci ove grupe lekova preporucuju konsultaciju sa ginekologom i pulmologom pre trudnoce. U trudnoci morate da budete pod terapijom za astmu i ne treba da je prekidate na svoju ruku, samo se morate obratiti pulmologu da odredi lek cije dejstvo je najsigurnije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

postovani ,ja imam veliki problem sa bobuljicama,uvek sam ih imala ali ne kao sad.plasim se da mi se stanje ne pogorsa i da mi celo lice ne bude u odvratnim velikim potkoznim gnojanicama,sta da radim?najvise ih ima po dnu obraza sa obe strane

Postovana, bubuljice ne nastaju zbog prljavstine i da odredjene namirnice, kao cokolada i przena hrana, nemaju uticaja. Bubuljice se javljaju kao prirodan deo puberteta, a i kasnije su posledica androgenih hormona. stanje se nece pogorssati ako ne cedite i iritirate bubuljice. Lecenje treba prepustiti koznom lekaru. Koristi se lokalno benzoil peroxid 5 ili 1o%, antibiotici u vidu gela i losiona (tetraciklin, eritromicin i klindamicin). Dobro deluju i kombinacije eritromicina sa cinkom ili benzoil peroksidom. Zatim se koristi azelaicna kiselina 20% u obliku kreme, a retinoidi i steroidi u tezim slucajevima(nikako ih ne koristite na svoju ruku jer imaju brojne kontraindikacije i nezeljena dejstva). Opsta terapija se sastoji od oralnih antibiotika (doksiciklin, eritromicin), hormona (prednizolon, estrogen, antriandrogeni i spironolakton) i izotretionin. Kod devajaka se dobro pokazala hormonska antiandrogena terapija sa Diane 35. Koristi se i fizikalna terapija: exspresija komedona, krio terapija tecnim azotom, elektroforeza antibiotikom, intraleziona aplikacija leka, lasero i foto terapija. Uz ovu terapiju potrebno je energicno svakodnevno vezbanje, svez vazduh i direktno delovanje sunceve svetlosti, ali posle nanosenja sredstva za suncanje sa zastitnim faktorom. Oprobano dobar metod je i umivanje lica blagim sapunom ujutru i uvece. Ima ih i sa benzoil peroksidom. Obratite se koznom lekaru i ginekologu (za hormonsku terapiju koja je ujedno i kontraceptivno sredstvo).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

Postovani doktore,pitam Vas dal moguce da ostanem u drugom stanju,ako imam sexualne odnose u toku mesecnog ciklusa,a pritom partner ejakulira u meni!? Unapred hvala.

Postovana, izuzetno je mala verovatnoca da ostanete u drugom stanju tokom menstruacije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

Postovani,imam 20 god. i proslog proleca mi se u predelu stomaka pojavio pecat koji je u pocetku bio crven, a zatim je kruneo da se peruta i svrbi,koza je u tom predelu bila suva ali je posle mesec dana je sve proslo .Nisam mazala nikakvu kremu jer sam mislila da me je ujeo neki insekt.Medjutim pecat mi se ponovo pojavio u predelu stomaka ali i na grudima pre par dana, crvenilo se povuklo ali koza se peruta i susi ali ne osecam svrab.Da bi crvenilo proslo koristila sam neku kreum sa propolisom koju su mi preporucili u apoteci...zanima me da li se rad o nekom glijvicnom oboljenju ili o vrstr iaka koze morbus paget...

Postovana, to nije morbus Paget, jer nije tipicna lokalizacija (dojke tj. izvodni kanal mlecnih zlezda ili anorektalni predeo) i sto je najvaznije ta promena kod vas prolazi, sto sa rakom koze nije slucaj. Tako mogu da izgledaju brojne kozne bolesti, od kojih su neke lake, ali ima i ozbiljnih koje se moraju leciti. Neke prate zapaljenjske bolesti koje treba pronaci i leciti, neke mogu preci u limfom. Neke od njih su nasledne, nekima se nezna uzrok, a neke se javljaju nakon oblacenja stvari koja nije dugo nosena ili je nova (neoprana). Mogu biti i gljivcne prirode. Morate se javiti koznom lekaru obavezno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.11.2009

odstranjena mi je slezina pre10 god.. bavim se sportom... tj fudbalom,pa cisto vas da pitam za mislenje... jel bi ja smeo da se bavim fudbalom?? hvala unapred

Postovani, slezine je rezervoar krvi odakle se ona pusti u cirkulaciju pri fizickom naporu, jer tada treba vise kiseonika tj. krvi. Vremenom se organizam prilagodi ovom nedostatku tako da mozete da se bavite sportom. Rekreativno bavljenje sportom je zdravo, jer deluje antistresno i sagoreva visak secera i masnoce, tako da deluje preventivno kod kardiovaskularnih bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: