Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,interesuje me kolika je normalna temperatura ljudskog organizma i koji se sve lekovi koriste za uspesno obaranje visoke temperature.Hvla puno na izdvojenom vremenu.Pozdrav.

Postovani, normalna telesna temperatura je od 36.3 do 37.1 mereno u ustima. Tokom spavanja i ujutru je najniza a tokom dana se povecava, kada fizicki radimo jos vise. Nekim osobama je tel. temp. normalno iznad 37.1. Temperatura se obara se kada je visa od 38,5. Niza ne treba da se obara jer ubija viruse. Antipiretici deluju na termoregulacioni centar i tako obaraju temperaturu. Efikasnost nije ista kod svih ljudi. Ako se ne ukloni uzrok bolesti tesko je oboriti temperaturu. Kod nekih bolesti temperatura i ne moze da se obori. Temperatura se obara i tusiranjem mlakom vodom (voda nize temperature od temperature tela), preznojavanjem, sto je napornije za orgnizam (neki cajevi i lekovi pojacavaju znojenje), isparavanjem. Domaci lekovi sa oblogama od komovice koriste isparavanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Zdravo, imam jedno pitanje, a to je: zasto mi vilica pucketa? dok jedem, dok zvacem zvaku, cak kad i ovako malo jace otvaram usta osecam i cujem to preskakanje vilice, cak i kad se ljubim, prozevam. Ne znam, da li i kog lekara da posetim, ovako je vec duze vreme, partner se zali da mu jako smeta dok doruckujemo/rucamo/veceramo, kaze da se intnzivno cuje. Da li treba da radim neke vezbe i koje? jer stvarno i mene pocinje da iritira... a to traje vec od prilike 2 meseca ... mozda malo jace...nisam pridavala veliki znacaj tome, ali pocinjem polako da brinem, desavalo mi se i ranije ali trajalo bi par dana i posle nista. da napomenem da mi raste umnjak, dole desno, vec 2 meseca se mucim stim, pa da nije uzrok on? a inace zub se jos ne vidim , prekriven je mesom, imam osecaj da nece skoro puci. Sta moze da bude uzrok tod pucketenja, i koje je resenje/lek*obloge? i imam jos jedno pitanje a to je da me svremena na vreme zaboli stomak, sa leve strane oko pupka, tacnije kao uspravna linija na 2prsta od pupka zabode malo pa stane, i nema tog osecaja par dana pa opet, inace imam problem sa bubregom, imala sam pesak, mislim da je jos uvek prisutan, pijem flasiranu vodu odmenjsku , u vecini slucajeva, uzimala sam i onu tabletu monural. sali samo jednom prosle godine , i od tad pijem tu vodu. Popijem nekad i cesmovacu, ali osetim velku razliku. pisala sam vam i ranije, pa sam htela evo da pitam i to,posto planiram trudnocu, da li postoji neka tableta protiv strija ili bilo sta sto se konzumira za vreme trudnoce protiv strija, sem kremica? jer podlozna sam tome, imam ih na butinama. Pozz

Postovana, javite se odmah stomatologu. To je nepotpuno iscasenje vilicnog zgloba (subluksacija). Verovatno je posledica nicanja umnjaka. Moze da utice nedostatak pojedinih zuba ili povreda. Stomatolog ce proceniti da li je potrebno da se vadi taj umnjak ili da se opravi ili namesti neki zub. Mogu da pomognu i vezbe koje ce vam stomatolog pokazati, ali pre toga mora da se utvrdi uzrok tegoba. Zbog peska potrebno je da unosite vise tecnosti. Bol levo od pupka moze da potice i od organa za varenje, pri cemu postoje i druge smetnje (muka, gadjenje, podrigivanje...). Protiv stija koristite kremice. Naglo povecanje tezine olaksava pojavu stija pa se trudite da se u trudnoci popravite prosecno. Mladja koza je podloznija pojavi strija. Zato mladje trudnice ili devojke u pubertetu koje se naglo goje lakse dobijaju strije od starijih trudnica.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,lekar mi je rekao da imam problem sa hrskavicom u zadnjem delu kolena,i artozu obadva kuka,rekao je samo da nesetam po nerevnom terenu,cak u zadnje vreme pocinju me boleti i zglobovi u sakama i laktovima,nisu videli jos nikakve promene u krvnoj slici a i na pregledu i ostavili su to tako.da li neke velike probleme mogu da imam sa svim tim,sta me ceka u buducnosti,ima li mi spasa trenutno imam 28 god i sa obzirom na problem sa kolenima i kukom kojim sportom bi se smela baviti a sa cim ne.hvala.

Postovana, najbolji sport je plivanje, a zatim setnja po ravnom terenu. Izbegavajte dugotrajno sedenje. Sedite sa malo rastavljenim kolenima, nikada prekrstenih nogu i izbegavajte dugo stajanje. Sta ce biti u buducnosti videcemo, zavisi od uzroka tegoba (urodjeni deforminteti, reumatske jos neispoljene bolesti, nepravilno sedenje ili radom optereceni zglobovi...).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.9.2011.

Postovani,treba da pijem IDEOS/mislim da se tako zove/ to je kombinacija kalcijuma i vitamina D,posto imam manjak da dva vitamina,zanima me posto pijem eutirox,da li moze uticati na taj lek,i neznam koliko bi se trebao piti ti vitamini, i jos jedno pitanje,da li redovnom kontrolom kalcijuma moze da se spreci nastanak ostereporoze,tj da se na vreme pije.Vadila sam jonizovani kalcijumkoji je uredu i obican C koji je nesto smanjen...koji je vazeci.

Postovana, kalcijum cete da pijete onoliko dugo koliko to lekar bude propisao. Ideos i Eutirox jedan drugom ne remete dejstvo. Potrebno je da redovno kortrolisete hormone stitne zlezde, onoliko cesto koliko vas endokrinolog smatra da je potrebno. Kod zena u postmenopazu su redovne kontrole posebno vazne da bi se pazljivo odredila doza Eutiroxa. To je vazno zato sto vece doze leka ubrzavaju osteoporozu. Nize doze od potrebne ne uklanjaju simptome hipotireoze. Nije neophodno cesto da merite kalcijum niti da radite cesto denzitometriju (merenje kostane gustine), samo slusajte svog lekara. Da bi se sprecila osteoporoza potrebno je 1 da se dobro podesi doza Eutiroxa, 2 da ne pusite, 3 da se bavite umerenom fizickom aktivnoscu, 4 da jedete mleko, pasulj, soju i druge namirnice bogate kalcijumom, 5 da pijete kalcijum samo kada vam se to propise.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

Postovani,moja supruga je jucer postavila pitanje za svoju majku koja boluje od astme,pa sam ovom prilikom zeleo da vam malo pojasnim.Ona ne lezi neprekidno,nego par dana je sasvim solidno,dosta se krece,obavlja poslove oko kuce i u kuci,ali cesto joj pozli,postane jako malaksala,bez imalo snage,nema snage ni da prica koliko joj tih dana bude slabo,nije ustanju izaci iz kreveta od slabosti,stvarno joj ne bude dobro,nemoze ni jesti odnosno apetit joj nestane,bude jako slaba.Zaista nije uzrok do psihe,jer astma joj je stvarno unistila zivot,ali ona se i dalje psihicki drzi.Nego nesto je jos u pitanju,sto nije astma mozda nesto u imunologiji ili slicno,nesto sto je crpi,sto tesko podnosi svaku i najmanju prehladu.Siguran sam da negdje postoji problem,ali niko se bas netrudi a i jke inekcije prima vec 20 godina tako da ne verujem da ce je nesto slabije odnosno manje opasno pomoci.Izvinite sto sam opsiran ,pozdrav.

Mama treba da se javi pulmologu da bi dobila savremeniju terapiju za astmu. Da pojasnim zasto je neophodno da se javi pulmologu. Sistemski kortikosteroidi u koje spada Diprophos imaju izuzetno teska nezeljena dejstva, pogotovu kada se dugotrajno koriste. Mogu da izazovu pepticki ulkus (cir), Cushingov sindrom, smanjenu otpornost na infekciju ili povredu, osteoporozu, atrofiju nadbubrezne zlezde, psihicke poremecaje i psihoze, kataraktu, metabolicke poremecaje. Najverovatnije da se lose oseca zbog tog leka ili iz psihickih razloga koje je izazvao taj lek ili su oni nastali zbog drugog razloga (nasledje, stres, karakter, nepoznati razlozi, hronicna bolest). Zato mama pod hitno mora da promeni taj lek. Lek gotovo istog sastava moze da se koristi u obliku spreja. Doza leka je mnogostruko manja, jer lek ide direkno u pluca. Zato su nezeljena dejstva minimalna. Mama nije isprobala sve mogucnosti lecenja. Od onoga sto je koristila Diprofos joj najbolje deluje i ona se plasi da promeni lek. Nije tacno da joj nista drugo ne pomaze, vec ona nije probala ono sto ce joj pomoci. Koristi zastarelu i veoma opasnu terapiju. Nemojte da se ljutite zbog sugestije da se javi psihijatru. To ne znaci da je ona luda ili da izmislja tegobe. Svi hronicni bolesnici zahtevaju podrsku psihologa ili psihijatra. Nase zdravstvo teoretski u timu koji leci teze bolesnike, posebno bolnicki, ima psihologa. U praksi retki su teski bolesnici koji su u bolnici razgovarali sa psihologom i dobili podrsku da se lakse nose sa dugotrajnom, cesto dozivotnom bolescu. U najboljem slucaju im se propise neki sedativ i onako usput dobije savet nekog dobronamernog lekara ili sestre. U poslednje vreme, hvala bogu, dobijaju stampano uputstvo o ponasanju, ishrani i lecenju svoje bolesti. Neophodno je da se javi kardiologu da bi dobila terapiju zbog srcane slabosti. Fizicka aktivnost treba da bude onolika koliko dozvoli kardiolog. Slabost i nemogucnost da jede nije simptom astme. Umor je jedan od simptoma srcane slabosti. Ona se javlja kao posledica srcanih bolesti za koje bi znali da ih mama ima. Slabost, klonulost, odbijanje hrane i vode, cutanje mogu da se jave iz psihickih razloga tj. kao jedan od simptoma depresije i tada je lecenje u domenu psihijatra. Lekari hitne pomoci nisu uocili uzrok slabosti, osim nedostatka tecnosti i zato joj daju samo infuziju. Njihov zadatak i nije da lece hronicnu bolest, vec samo da pruze hitnu pomoc da bolesnik ne umre dok se ne javite svom lekaru ili ode u bolnicu. Nije resenje da hitna pomoc dolazi stotinu puta, vec da se postavi dijagnoza i sprovede lecenje u skladu sa dijagnozom. Neka se mama javi pulmologu, internisti i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

Postovani,procitala sam iz vaseg odgovora jednog citatelja da kad se eutirox u vecoc dozi da moze da bude zivot ugrozen,moj problem je sto vec duze vreme i ja imam hipotireozu i nikako hormoni da se ujednace,a i kad su dobri cesto se neosecam lose,ponekad bi trebalo da vadim hormone svakih 15 dana sto je nemoguce jer cesto boravim i u drugim drzavama po mesec dana i duze ,dali za to vreme moze doci do nekog problema i koliko cesto vaditi hormone nekome ciji hormoni uvek setaju,koliko je to stetno za zdravlje,moj endrokrinolog se trudi,ali moji hormoni non stop luduju ili su previse gore ili dole,probala sam svaku dozu leka ali nikako potraviti.Reci te mi koliko hipotireoza utice na skracenje zivota,posto spada u teske bolesti.HVALA PUNO NA ODGOVORU.

Postovana, obolelima od hipotireoze zivot je skracen samo ako odbiju lecenje ili su nemarni pa ne piju redovno lek. Hormoni se stalno nalaze na klackalici. To je normalno i tako se sprovodi kod zdravih hormonska regulacija. Kada nema dovoljno hormona tiroksina u mozgu se luci TSH cije ime u prevodu znaci "terac stitne zlezde da luci hormone" tj. tireostimulativni hormon. Pod njegovim uticajem zlezda luci tiroksin, visak tiroksina koci lucenje TSH i tako neprekidno. To je povratna sprega koja regulise lucenje hormona. Takav mehanizam postoji za sve hormone. tako oni rade. Njihova vrednost je u stalnom kretanju. Odredjene su vrednosti u okviru kojih bi kod zdravih trebali da se krecu hormoni. I oko postojecih referentnih vrednosti postoje polemike da li ih treba korigovati. Terapijom se nastoji da se kod bolesnih postignu sto pribliznije vrednosti referentnim. Moguce su i manje i vece od tih vrednosti, ali ne u duzem vremenskom periodu. Stetno je ako mesecima ili godinama pijete manje ili vise tiroksina no sto je potrebno. Takodje su potrebne razlicite kolicine u pojedinim stanjima (trudnoca, teska infekcija, operacija, velike vrucine...). Zato vam lekar periodicno zakazuje kontrole. Nema potrebe da cesce merite hormone, a nesmete na svoju ruku da menjate dozu leka. Da ponovim nije moguce niti je cilj terapije da nivo hormona bude uvek isti (nije isti ni kod zdravih), vec da najcesce bude korektan. Pri tome nisu svi parametri podjednako vazni za pracenje stanja bolesti. Imajte poverenja u svog endokrinologa. Ako se trudi i vi se pridrzavate njegovih savta bice dobro. Znajte da stresom ne olaksavate lecenje. najlakse ce se bolest regulisati ako lecenje prepustite svom endokrinologu. Mislim da nije pametno da hormone merite u razlicitim laboratorujama zbog razlicitih ref. vrednosti koje mogu da unesu nepotrebnu zabunu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

Postovani,pre par meseci dobila sam hipotireozu,zato vreme nisam bila prehladjena,niti sam imala grip ,ni neki virus,sada ce cerka u vrtic i donece svasta od toga.Recite mi sta se desava u organizmu kad dobijem grip ,viruse isl.....da li moj imunitet tad kako jace udara na viruse dal i na moj organizam posto imam jako veliki organizam.I zanima me da li ce mi tad biti mozda jako lose,posto imam malo strah od lezanja u bolnici jer imam malu bebu koju nema ko da cuva,da li moze doci to nekih komplikacija i sta da radim kad se razbolim.zahvaljujem

Postovana, redovno koristite propisanu terapiju. Ne moze unapred da se predvidi da li cete da bolujete od gripa i prehlade i koliko cete tesko da ih lezite. Hipotireoza ne daje razloga da se ocekujete da budete bolesljivi i da idete u bolnicu ako nazebete. Ponasajte se kao svaka zdrava osoba koja zeli da ostane zdrava. U slucaju epidemije gripa primenjujte sve mere zastite koje se preporucuju. Da bi bili zdraviji hranite se raznovrsno, sa sto vise voca i povrca, bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, boravite vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se sa vedrim ljudima i decom. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet, a to su pre svega previse masna i previse slatka hrana, stres, pusenje, fizicka neaktivnost, boravak u neprovetrenim i zadimljenim prostorijama. Niste dobili hipotireozu zbog suvise jakog ili previse slabog imuniteteta. Hipotireoza najcesce nastaje kao posledica autoimunog tireoiditisa (Hasimoto). Mnogi bolesnici misle da hipotireoza nastaje zbog jakog ili slabog imuniteta i da u cilju lecenja isti treba da se jaca ili slabi. Medjutim, bolest nastaje zbog greske u imunitetu. Iz nepoznatog razloga on neke sopstvene celije prepoznaje kao strane i napada ih. Antitela napadaju stitnu zlezdu kao da je strano telo i izazivaju u njoj zapaljenje (hasimoto tireoiditis). Kasnije kao posledica tog zapaljenja nastupa hipotireoza. Bolesnici misle da njihov imunitet nista ne valja i da im preti opasnost od svih mogucih bolesti sto nije tacno. Hipotireoza je bolest koja ima dobru prognozau, ako se bolesnik pridrzava terapije i redovno kontrolise. Najcesce je lecenje dozivotno. Ako je hipotireoza posledica Hasimoto tiroiditisa vremenom se doza tiroksina povecava. Ako je bolest posledica subakutnog tiroiditisa ili se javlja kod zena nakon porodjaja, hipotireoza je obicno prolazna. Hipotireoza ne daje komplikacije ako se bolesnik pridrzava propisane terapije, ali ako ne uzima lekove, simptomi se produbljuju. U slucaju da se uzima prevelika doza leka moze doci do hipertireoze sa nervozom, ubrzanim srcanim radom, znojenjem i ostalim simptomima ove bolesti. Pri jacim infekcijama organizmu mogu biti potrebne vece doze tiroksina, mozete se osecati lose i lekar vam moze povisiti dozu leka. To nikad ne cinite na svoju ruku, jer vece doze leka imaju nezeljena dejstva i dobijate simptome hipertireoze. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku autoimunu bolest, ali to nije zabrinjavajuce, kada se redovno kontrolisete. Niste podlozniji nazebimima ili nekim drugim bolestima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

Postovani,moja cerka je dana 14.8.2011 imala povredu kolena i u lokalnoj anesteziji je uradjena intervencija/revisio et sutura vulneris/Konci su skinuti 29.8.2011.g. rana je zarasla,sav je oko 1,5 cm ,samo je predeo oko kolena jos uvek slabo otecen.Molim vas za savet da li je potrebna kontrola kod ortopeda,kao i odgovor na pitanje da li moze dana 3.9.2011 nositi visoke potpetice*oko 7 cm* obzirom da joj je datum jako vazan,i ako moze koliko dugo sati sme da ih nosi,kao i da li sme da igra,obyirom da se radi o svadbi.Unapred hvala.

Postovana, u izvestaju pise da je rana obradjena i usivena. Ne pominje se da je zglob bio povredjen, te zakljucujem da je rana bila povrsinska i da je zarasla. Takva povreda ne zahteva mirovanje i poseban tretman. Cerka moze da nosi obucu i da igra onoliko koliko moze. Kada ortoped smatra da je potrebna kontrola on to napise u izvestaju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

Kad sam davala dobrovoljno krv,dali su mi karton na kome su bili rezultati testiranja na zarazne bolesti putem krvi,posto sam dala dobrovoljno krv nekoliko puta. Zanima me, koliko traje period prozora kad je u pitanju hiv, i da li su rezultati tacni ukoliko je proslo 7 meseci od moguce infekcije? Hvala unapred.

Postovana, period prozora za hiv iznosi 6 nedelja za ELISA i ELISA duo test, te nema opasnosti da ste zarazeni. Neki testovi nisu toliko osetljivi tj. ne mogu rano da utvrde antitela. Postoje i individualne razlike razlicitih organizma. Kod nekih antitela mogu da se jave nakon nekoliko nedelja, ali i 6 meseci od ulaska virusa u organizam. Medjutim, proslo je 7 meseci tako da ne treba da brinete. Rezultati su tacni. Ako je rezultat sumnjiv davalac krvi se obavezno poziva da se uradi osetljiviji test. Znaci da nemate nijednu bolest koja se prenosi putem krvi. Da bi bili sigurni da ce tako i da ostane ne ponasajte se rizicno. Ne treba da imate seksualne odnose bez kondoma, da se drogirate ili koristite tudj pribor za brijanje, cetkicu za zube, zubni konac, igle tj. da ne koristite tudje predmete na kojima mogu da se nadju tragovi krvi. Uz sadasnje mere zastite ne mozete da dobijete neku od tih bolesti u zdravstvenoj ustanovi, bilo da je privatna ili drzavna.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.9.2011.

postovani doktoe, imam problema sa preskakanjem srca, koje me dovodi do ludila, i neverovatnog straha, osluskivanja pusivim ovako, em sam u strahu, em mi sse to desavala, i nekvalittnog zivota. uradila razne pretrage, sem holtera, kada legnem uvece, odjednom pocne da kuca u stomaku i tada nastaju preskakanja, ustanem i sedim, osluskujem puls i ne dam sebi mira, jesam li bolesna, od srca se bojim uzasno, sve sto mi se desava usmereno je na srce. stomak mi cesto staje, pa su mi konsatovali - meteorizam, ali ja samo verujem dok sam u ordinaciji, kasnije tegobe me izludjuju dok sam sama kod kuce. Pomozite mi, ne mogu da zivim ovako, em sam u strahu, em sam u panici od bolesti srca i smrti. veliki pozdrav bozana

Postovana, vas strah je neosnovan. Vi niste fizicki bolesna zena. Normalno je da tokom jednog dana bude do 200 preskakanja srca. Nije normalno da vi osluskujete i cekate kada ce srce da preskoci. To je ogromno opterecenje i narusava vam kvalitet zivota. Morate da izmenite odnos prema svom zdravlju. Ko se rodio mora da umre i ne mogu da vam kazem da vam se to nece desiti. Ali to nece da se desi uskoro. Ukoliko ne mozete da prihvatite tu cinjenicu imate dve mogucnosti. Jedna je da se okrenete veri. Neke od njih propovedaju zivot posle smrti, druge reinkarnaciju. Kada na svoj zivot gledate kao na tren u vecnom zivotu ili kao na jedan od bezbroj oblika svog zivota dobicete duhovni mir i nece vam biti bitno koliko ce jedan segment zivita da vam traje. Druga mogucnost je da se javite psihijatru i da uz njegovu pomoc (lekovi i/ili psihoterapija) smanjite anksioznost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

postovani,imam hipotireozu,pijem svako jutro eutirox,znam da stitna zlezda utice na celi organizam i metabolizam,pa mi kazite kad se pije ovaj lek,da li se sve normalno odvija u organizmu ili ipak nije to to,da li ovaj lekkad se pije dugo ima nekih negativnih posledica,posto ga moram piti ceo zivot a imam 25 god.

Postovana, Eutirox mora da se pije dozivotno da bi se metabolicki procesi normalno odvijali. Bez tog leka nema zivota. Nezeljeno dejstvo ne ispoljava kada se dugo pije vec kada se pije u vecoj dozi nego sto je potrebno. Tada imate simprome hipertireoze, lose se osecate i zdravlje vam je ugrozeno. Mozete da osecate ubrzan ili nepravilan rad srca, bol u grudima, da imate osecaj lupanja srca, glavobolju, uznemirenost, razdrazljivost, nalete crvenila, znojenje, nesanicu, drhtanje, groznicu, nepodnosenje toplote, proliv, povracanje, prekomerni gubitak telesne mase, grceve i slabost misica, povecan pritisak u glavi, poremecaj menstrualnog ciklusa. Ako je visak mali pa ne osecate tegobe moze da se javi pojacan gubitak kalcijuma iz organizma i osteoporoza. Ako osetite pobrojane tegobe javite se endokrinologu i pre zakazane kontrole. Ne smete iz straha od predoziranja da pijete manju dozu od propisane, jer tada necete imati dovoljno hormona i organizam ce da pati od hipotireoze, a imacete tegobe kao na pocetku bolesti. Da bi se uzimala prava doza (ni velika ni mala) morate da idete na redovne kontrole.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

Postovani,imam bebu od 6 i po meseci ,ona stalno hoce da sedi ,a brineme sto se uvek uspravi na nestoi stoji,ja se spustam ali nevredi ,uporno se ustaje stoji,kad bi tete smela pustiti da fino sdi,a kad sme stajati.

Postovana, dete moze da sedi sa sest meseci, a da stoji sa devet. Mnoga deca i pre devet meseci mogu da stoje, ali nije zdravo da se forsiraju tj. da se silom stavljaju da stoje. Znaci pre devet meseci ne treba da je uspravljate da stoji. Nije zdravo da bebu stavljate u dubak ili setalicu. Ako beba sama ustaje po malo i stoji koliko moze, a to nije dugo vreme ne treba da branite. Ako bebu stavite na cebence koje stoji na podu ona ce moci da sedi, a kasnije puza, ali nece moci da se uspravi i stoji, jer nema za sta da se uhvati da bi se uspravila. Ako se po malo uspravlja u kreveticu podizuci se uz ogradicu to nece da optereti mnogo kukove. Ako je ultrazvuk kukova uredan nemate razloga da brinete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

Postoani,moja mama boluje od astme vec 20 godina,ona svako malo joj ne bude dobro,strasnu nemoc,tad nemoze ni da jede ni pije,nema ni snage da prica,stotinu puta je dlazila hitna i samo joj daju infuziju .Posto ima kamenje u zuci pa ju je jednom jako zabolilo.ostala je lezati u bolnici,svu su je pregledali,ima slabo srce pa je nisu operisali inace sve drugo je uredu,svi nalazi krvi,svi ultrazvukovi,svi rengeni,volela bi da mi kazete od cega joj pozli,ona je tako provela skro pla zivota dobro se namucila.20 god prima za astmu inekcije diprohos jer joj apsolutno nista drugo nepomaze,molim vas recite mi sta da radi da malo zivne,da non stom je negledam u krevetu jako bolesnu,sta moze biti uzrok i moze li joj se pomoci.inace ima 59 god.pozdrav

Postovana, neprekidno mirovanje i lezanje u krevetu nije dobro za astmu. Nije mi jasno zasto lezi. Mozda misli da ce joj tako biti bolje. Neki bolesnici misle da moraju da leze da bi ozdravili, dok drugi odbijaju da leze cak i kada moraju. Za mnoge bolesti, posebno virusne infekcije neophodno je lezanje. Kod nekih bolesti, kao sto su reumatske i psihicke, lezanje pogorsava stanje. Mama treba da se javi pulmologu da bi dobila savremeniju terapiju za astmu. Da pojasnim zasto je neophodno da se javi pulmologu. Sistemski kortikosteroidi u koje spada Diprophos imaju izuzetno teska nezeljena dejstva, pogotovu kada se dugotrajno koriste. Mogu da izazovu pepticki ulkus (cir), Cushingov sindrom, smanjenu otpornost na infekciju ili povredu, osteoporozu, atrofiju nadbubrezne zlezde, psihicke poremecaje i psihoze, kataraktu, metabolicke poremecaje. Najverovatnije da se lose oseca zbog tog leka ili iz psihickih razloga koje je izazvao taj lek ili su oni nastali zbog drugig razloga (nasledje, stres, karakter, nepoznati razlozi, hronicna bolest). Zato mama pod hitno mora da promeni taj lek. Lek gotovo istog sastava moze da se koristi u obliku spreja. Doza leka je mnogostruko manja, jer lek ide direkno u pluca. Zato su nezeljena dejstva minimalna. Mama nije isprobala sve mogucnosti lecenja. Od onoga sto je koristila Diprofos joj najbolje deluje i ona se plasi da promeni lek. Nije tacno da joj nista drugo ne pomaze, vec ona nije probala ono sto ce joj pomoci. Ona koristi zastarelu i veoma opasnu terapiju. Nemojte da se ljutite zbog sugestije da se javi psihijatru. To ne znaci da je ona luda ili da izmislja tegobe. Svi hronicni bolesnici zahtevaju podrsku psihologa ili psihijatra. Nase zdravstvo teoretski u timu koji leci teze bolesnike, posebno bolnicki, ima psihologa. U praksi ja nisam srela teskog bolesnika koji je u bolnici razgovarao sa psihologom i dobio podrsku da se lakse nosi sa dugotrajnom, cesto dozivotnom bolescu. U najboljem slucaju mu se propise neki sedativ i onako usput dobije savet nekog dobronamernog lekara ili sestre. U poslednje vreme, hvala bogu, dobiju stampano uputstvo o ponasanju, ishrani i lecenju svoje bolesti. Neophodno je da se javi kardiologu da bi dobila terapiju zbog srcane slabosti. Fizicka aktivnost treba da bude onolika koliko dozvoli kardiolog. Slabost i nemogucnost da jede nije simptom astme. Umor je jedan od simptoma srcane slabosti. Ona se javlja kao posledica srcanih bolesti za koje bi znali da ih mama ima. Slabost, klonulost, odbijanje hrane i vode, cutanje mogu da se jave iz psihickih razloga tj. kao jedan od simptoma depresije i tada je lecenje u domenu psihijatra. Lekari hitne pomoci nisu uocili uzrok slabosti, osim nedostatka tecnosti i zato joj daju samo infuziju. Nije njihov zadatak da lece hronicnu bolest, vec samo da pruze hitnu pomoc da bolesnik ne umre dok se ne javite svom lekaru ili ode u bolnicu. Nije resenje da hitna pomoc dolazi stotinu puta, vec da se postavi dijagnoza i sprovede lecenje u skladu sa dijagnozom. Neka se mama javi pulmologu, internisti i psihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

Postovani, volela bih da mi kazete svoje misljenje: Bolujem od hipotireoze (Hasimoto tireoiditis), trenutno sam u sedmom mesecu trudnoce i ukratko cu vam ispisati rezultate Ft4 i tsh tokom trudnoce, kao i terapiju koja mi je menjana u skladu sa rezultatima. 1.03.2011. (nakon sto mi je konstatovana trudnoca): ft4-11,9 (7,8-14,3) tsh-2,31 (0,40-3,50)- receno mi je da nastavim sa dotadasnjom terapijom: tivoral 50 mikrograma i zakazana kontrola za dva meseca. 29.04.2011. : ft4-5,7(7,8-14,3) tsh- 26,44(0,40-3,50), odmah su ponovljene analize i u drugoj laboratoriji: ft4-11(11,5-22,7) tsh-25,81(0,3-4,2) anti tpo>600, promenjena mi je terapija: euthyrox 75 mikrograma, kontrola za mesec dana. 31.05. 2011. : ft4-9,7 (7,8-14,3) tsh- 8,07(o,40-3,50), nastavljena terapija: euthyrox 75 mikrograma, kontrola za dva meseca. Poucena ranijim iskustvom, uradila sam analize nakon mesec dana- 30.06.2011. : ft4-7,9 (7,8-14,3) tsh- 5,20 (0,40-3,50), korigovana terapija: euthyrox 75 i 100 mikrograma naizmenicno (jedan dan 75, jedan 100)i to na moje insistiranje, dok je lekar tvrdio da mi je dovoljno 75 mikrograma, kontrola za dva meseca. Ipak sam uradila analize nakon mesec dana- 3.08.2011.:ft4-6,9 (7,8-14,3)tsh-6,51(0,40-3,50), promenjena mi je terapija- svakodnevno 100 mikrograma i to na moje insistiranje. Imam utisak da je moj endokrinolog prilicno neodgovorno pristupao mom lecenju i jako sam nezadovoljna. Kontrolu mi je zakazao za 15.10., 15 dana pre termina porodjaja i zbog toga sam jako besna, jer mislim da je to takodje jako neodgovorno. Analize sam ponovo uradila samoinicijativno u petak 26.08.rezultat je: ft4-8.8(7.8-14.3) tsh-2.49(0.40-3.50) nastavila sam da pijem euthyrox 100 mikrograma i sada planiram da promenim endokrinologa, nadajuci se da jos uvek nije kasno za moje i bebino stanje. Interesuje me vase misljenje o terapiji koja mi je do sada sprovodjena i da li su ovi padovi nivoa ft4 i porast tsh mogli da imaju negativan uticaj na bebu. Jako sam zabrinuta za stanje bebe i moguce negativne uticaje na nju, mada ginekolog tvrdi da je beba super. Da li postoji metoda kojom bih mogla da utvrdim da li je postojao stetan uticaj na razvoj nervnog sistema bebe? Hvala unapred

Postovana, nema razloga za zabrinutost. Kolebanje hormona tokom trudnoce je normalno. Kako odmice trudnoca menjaju se potrebe u tiroksinu. Najveca je u pocetku trudnoce. Zato se trudnicama zakazuju cesce kontrole, da bi se menjala doza leka ukoliko je potrebno. Bolje bi bilo da je prva kontrola bila nakon mesec, a ne dva meseca. Medjutim, posto nivo tiroksina na prvoj kontroli nije bio mnogo nizak nema razloga da brinete za bebu. Nakon toga su rezultati bili dobri. Vazno je da beba dobro napreduje. Osim uobicajenih kontrola nema razloga da zahtevate posebna istrazivanja. To bi bio dodatan i nepotreban stres za vas. Da je doslo do komplikacija ginekolog bi uocio na ultrazvuku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

pozdrav svima,isla sam na artroskopiju i su mi pronasli ostecen meniskus,hronicno izmenetu sinoviju i hondralnu leziju nadvoresnog dela na tibijalnog plata..mnogo sam citala da je zabrinjavajuci problem zbog sinoviju i plata,a ostalom imam i X noge,jel mozete mi reci neke vezbe da smanjim ugao X noge, i jel pricamo o ozbilnih povreda, inace bavim se sportom pa jel moram odustati zbog ovih povreda, pozz

Postovana, aktivno bavljenje sportom pogorsava promene na zglobovima. To ne znaci da ne treba da se bavite fizickom aktivnoscu, samo ona treba da bude umerena. Vezbama se X noge ne mogu ispraviti. Javite se fizijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

Postovani, trudna sam 25 nedelja i poceli mi se desni crveniti ali samo na levu stranu i malo nateklo i boli me , bila sam vec kod zubara ali nisu nista mogli da urade jer sam trudna samo su mi jednu privremenu blombu stavili a i tad se desni nisu crvenili. Dali mi mozete reci sta da radim dali opet da idem kod zubara da vide to, dali moze bebi nesto da bude? Hvala unapred

Postovana, zbog delovanja hormona trudnice su sklone upalama desni. To kasnije moze da dovede do paradentoze. Zato je neophodno da popravite sve zube i da poklonite veliku paznju higijeni zuba i usta. Perite zube nakon svakog obroka. Izbegavajte neprekidno grickanje, jer se nakon jela Ph vrednost (nivo kiselosti) u ustima menja. Potrebno je pola sata da se vrati u normalu i da pljuvacka moze da deluje zastitno tj. da ubija mikroorganizme. Ako jedete svaki cas smanjujete zastitnu ulogu pljuvacke. Ako ste negde u gradu jeli pa niste u ogucnosti da operete zube, nakon toga pojedite jabuku ili sargarepu, jer ce to da ocisti zube. Infekcija desni moze da dovede do bolesti srca. Verovatno da moze stetno da utice i na plod. Kod nekih trudnica dolazi do bujanja desni na pojedinom delu vilice (izgleda kao otok ili tumor). Ako izaziva velike tegobe moze hiruski da se odstrani, mada se ponavlja tokom trudnoce. Kasnije se povlaci. Javite se svom stomatologu i trudite se da sto bolje odrzavate higijenu zuba i usne duplje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.8.2011.

postovani imam bebu od mjesec i po. jos uvijek ima zuticu,ali joj je bilirubin znatno smanjen. sa 221 sad je pao na 75. KKS je dobra,izuzev PLT koji je znatno povevcan 580. mozete li mi reci zbog cega se to moze desiti i kako to rijesiti? beba je aktivna i lijepo napreduje. unaprijed zahvaljujem

Postovani, redovno kontrolisite bebu. Trombociti nisu mnogo poviseni. Njegovo povecanje moze da bude u vezi sa povecanjem bilirubina. Inace kod male dece trombociti mogu da budu uvecani zbog infekcije, povreda, malokrvnosti, slabijeg snabdevanja kiseonikom i hemoragijske anemije. Bebama koje sisaju bilirubin brze pada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

Postovani,kako mogu da dijagnostikujem slabost bubrega.

Postovana, kod slabosti bubrega povecana je koncentracija kreatinina i ureje u krvi, zatim kalijuma i fosfora, dok su kalcijum i bikarbonati snizeni. Izlucivanje mokrace je manje od 500ml za 24 casa, sto bolesnici ne primete, sem ako ne mere izmokrenu kolicinu. Otoke obicno primete kada postanu izrazeni. Kod hronicne slabosti bubrega bolesnik vise mokri i mokri i nocu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

Zasto i pored redovne terapije hipotireoze,jako malog unosa hrane,neuzimanje hrane koje goje a i fizicke aktivnosti,opet se gojim,nikakvog nacina da omrsavim i i dalje se gojim,jedino da prestanem skroz jesti.hvala.

Postovana, proverite hormone stitne zlezde. Ako su normalni, dijetalna ishrana (smanjen unos kalorija) i povecana fizicka aktivnost ce dovesti do mrsavljenja. Javite se endokrinologu i dijeteticaru, koji ce odrediti sta da jedete i u kojoj kolicini. Obicno ljudi neznaju koliko kalorija unose i moze im se ciniti da jedu malo, sto ne mora da bude tacno. Kod snizenih hormona stitne zlezde zaista nije lako smrsati i hormoni zbog opsteg zdravlja moraju da se normalizuju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

postovani,koliko je reum.artritis teska bolest i koliko skracuje vek kad se dobije jako rano sa 20 god,da li je srasno ziveti satom bolesti.

Postovana, reumatoidni artritis je teska reumatska bolest. Pravovremenim lecenjem kvalitet zivota ne mora biti umanjen. Osobe sa ovom bolescu koje zive u toplijim krajevima imaju mnogo slabije tegobe, ali su deformiteti isti kao kod bolesnika koji zive u hladnijim krajevima i imaju mnogo vece bolove i duzu jutarnju ukrucenost zglobova. Zivotni vek nije skracen.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

Postovani imam hipotireozu sa jako povisenim brojem antitela,kakvesu sanse da dobijem lupus,rekli su mi da sam sklona autoimunim bolestima,a vidjela sam devojku sa lupusom i jako sam se uplasila,kakve su sanse da i to dobijem.hvala.

Postovana, na to pitanje niko ne moze da vam da odgovori. Jedino se zna da je nesto veci rizik da dobijete neku auroimunu bolest, ali niko nezna da li cete uopste da je dobijete, a jos manje da to bude bas lupus. Mislim da brinete bez razloga. Mnogo je veci rizik, daleko bilo, da vas neko pregazi na pesackom prelazu nego da dobijete lupus.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

Postovani,cula samda blombe u kojima ima zive su veoma opasni ,kako da znam da li u mojim blombama ima zive.

Postovana, sve crne plombe koje svi mi imamo na zadnjim zubima sadrze jedinjenje zive (amalgam). To su obicne amalgamske plombe. Ako u ustima imate tamne plombe koje lice na srebro ili metal to su zivine. Tek nedavno su u siroj upotrebi plombe bele kao za prednje zube. Neka jedinjenja zive su toksicna. Medjutim za amlgamske plombe to nije dokazano. Mislim da se nepotrebno unosi nemir u vezi sa tim. Nesto malo zivine pare eventualno moze da se udahne tokom postavljanja i vadjenja plombe. Medjutim to bi mnogo vise smetalo stomatologu nego pacijentu. Kasnije kad je vec postavljena plomba nije izmereno da se ziva oslobadja. Neki pak isticu da su plombe krive za hronicni umor, razdrazljivost, ispadanje kose, depresiju i hipertireozu, mada to nije dokazano.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

Postovani, molim za vas odgovor. Naime, nalazim se u 7. mj. trudnoce, tacnije 29. sedmica. Pocetkom sedmice su mi se pocele desavati cudne stvari. Nocu mi se desava da mi beba drhti i da ima jake i drhtave pokrete. To drhtanje nije zanemarivo, jer mi ne da spavati, ili ako spavam to me probudi. Radi boljeg opisa uzet cu primjer macica koje se trese od zime- takav mi je osjecaj u stomaku. I to traje cijelu noc intenzivno, ujutro malo popusti ako hodam i radim, a onda opet uvecer ili u toku dana ako legnem da se odmorim. Ti drhtaji se postepeno smiruju dva dana. Isla sam kod svog ginekologa koji na uzv nije registrovao nista neuobicajeno...srce ploda, protok krvi, dimenzije...sve odgovara sedmicama trudnoce. Takodjer se beba umiri na pregledu UZV-om. Tako da nema ni neuobicajenih pokreta na pregledu. Posto sam imala neke stresne situacije bojim se da beba poslije moje sikiracije tako reaguje i da tim drhtajima treba dva dana da prestanu, pa opet ako se sta malo uznemirim, sve se to ponovi. Je li to moguce? Ako jeste da li sam kod djeteta mogla izazvati kakve napade ili poremecaj u mozgu, ili nesto slicno? (Ti drhtaji i takvi pokreti mi govore kao da je beba u grcu po cijelu noc i kao da se pati). Moj ginekolog mi nije znao puno reci o ovome (a ni drugi dr. jer sam isla i po drugo misljenje), jednostavno mi samo kazu da se smirim i pratim situaciju. Ja sam uspanicena kao nikad u zivotu. Molim vas za vas sto brzi odgovor.

Postovana, beba ne pati, ali vi zbog necega patite. Javite se psihologu ili psihijatru. Ocigledno da je neki stres izazvao nesanicu. Preko dana vam neki posao zaokupi paznju tako da vam je lakse.Nastavite sa redovnim ginekoloskim pregledima.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

postovani.moj problem traje vec dve godine.radila sam irigografiju 2009 novembra.zatim sve analize sto se debelog creva tice.u aprilu 2010 i kolonoskopiju i gastroskopiju dijagnoza Dispepsija i Iritabilni kolon tada sam imala jake grceve i nakon toga dijareju pila sam kontrolok.redukol.i espumisan pa cak i antidepresive.Evo do sada sam i nekako gurala i vratila kilazu ali sad imam opet ceste bolove i dijareju.recite mi molim vas da li bi opet morala da prolazim kroz sve te preglede ili postoji laksi nacin .Radicu na svoju ruku ponovo test na okutno krvarenje i na gljivice.Uvek se uplasim na naj uplasim na najgore pa tako i ovog puta jer stolica je ponekad crnkasto smedje boje i to u zadnja nedelju dana.MOJE PITANJE JE DA LI SAM MALO PRETERALA U SUMNJI ILI JE TAKVA SLIKA IRITABILNOG KOLONA I POSLE DVE GODINE

Postovana, takva je slika iritabilnog kolona. On, kao i dispepsija, je uglavnom posledica psihicke napetosti. Osobe takvog karaktera kod svakog problema pomisljaju na najgore. Da bi bilo sigurno da to nije vrse se pregledi. Naravno da nije neophodno da se rade svaki cas. Gastroenterolog ce proceniti kada to treba ponoviti. Stolica je crna uglavnom kod krvarenja iz gornjih delova organa za varenje, uglavnom zeluca i dvanaestopalacnog creva. Takodje kod koriscenja gvozdja, mutivitamina koji ga sadrze, nekih sokova (borovnica, kupina, crno grozdje), cvkle. Uradite test na okultno krvarenje i gljivice. To nije uopste tesko, ali se obavezno javite gastroenterologu i psihijatru. Crna stolica zahteva obavezan gastroenteroloski pregled. Morate realno da sagledate znacaj bolesti koju imate. Ona nije opasna, a i da jeste morate da se smitite, jer stresom pogorsavate stanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.8.2011.

imala sam dve vanmatericne trudnoce prva je bila na levom a sad ova i na desnoj strani sta i kako dalje

Postovana, dalje procedure zavise od toga sta je odstranjeno zbog vanmatericne trudnoce. Najcesce su to jajovodi, ali nekada nisu celi odstranjeni, te ostaje mogucnost za prirodno zacece. U svakom slucaju potreban je jedan period neplaniranja trudnoce da bi se telo odmorilo. Kasnije po savetu vaseg ginekologa neka od metoda podpomognute oplodnje. U medjuvremenu je jako vazno da se psihicki rasteretite. Setajte, bavite se nekim sportom ili se upisite na plesni kurs. Jedite vise svezeg voca i povrca, orahe, bademe, beli luk, jogurt, meso (piletina bez kozice, junece), posebno morske ribe, izbegavajte stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2011.

Postovani, Na ledjima imam 2-3 visece bradavice, pre neki dan sam bio na bazenu, i slucajno sam dve povredio, one su male, mozda 1-2mm, ali je tada krvarilo ali nije bolelo, sada je malo crveno oko jedne. Zanima me da li je to opasno i da li treba posetiti lekara. Pozdrav

Postovani, javite se lekaru opste prakse, a on ce vas ako je potrebno uputiti koznom. To sto ste povredili visecu bradavicu nije opasno. Doslo je do infekcije koju treba da izlecite. Fibromi (visece pradavice ) se uklanjaju samo iz estetskih razloga ili ako su na nezgodnom mestu pa ih cesto povredjujete i to vas plasi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2011.

zasto nemogu da postignem cvrstocu penisa i prilikom seksualnih odnosa nema punu cvrstinu vec mlohavost

Postovani, nemogucnost postizanja odgovarajuce cvrstine penisa za ostvarivanje polnog odnosa je erektilna disfunkcija ili impotencija. Javite se urologu bez ustrucavanja. Vazno je da je impotencija izleciva. Prvo treba da se otkrije njen uzrok. Impotencija moze da bude psihogena (leci je psiholog ili psihijatar), organska ili kombinovana. Mnoga psihicka i fizicka stanja mogu da budu uzrok privremene erektilne disfunkcije i retki su muskarci kojima se to bar jednom nije desilo u zivotu. Kod mladjih su cesci psihicki uzroci, kod starijih fizicki. Jedan neuspeh nastao iz bilo kog razloga moze da izazove strah da ce se to ponoviti, sto kasnije moze da dovede do erektilne disfunkcije. Javite se urologu. Pregled se zapocinje razgovorom o vasem polnom zivotu i problemom sa erekcijom. To je potrebno za postavljanje dijagnoze i nije nepotrebno ceprkanje po vasoj imtimi. To je potrebno da bi se razlikovala psihogena od organske impotencije. U principu ako imate jutarnju ili nocnu erekciju problem je psihicke prirode. Nakon razgovora sledi fizicki pregled polnih organa i digitorectalni pregled prostate. Vrse se i drugi pregledi, kao merenje krvnog pritiska, odredjivanje nivoa secera i masnoca u krvi, odredjivanje testosterona, eventualno prolaktina, hormona stitne i nadbubrezne zlezde. Na nastanak impotencije mogu da uticu poremecaji u nervnim impulsima u mozgu, kicmenoj mozdini i penisu, kao i promenjena reakcija na njih u misicima, arterijama, venama i fibroznom tkivu penisa. Mogu da je izazovu neke hronicne bolesti kao dijabetes, ateroskleroza, kardiovaskularne bolesti, povisen krvni pritisak, povisen holesterol, multipna skleroza, alkoholizam, bubrezne bolesti, zatim hormonski poremecaji, posebno nizak nivo hormona testosterona, poremecaj cirkulacije krvi, povrede penisa pri operaciji kile, tumora tesisa. Neki lekovi mogu da dovedu do impotencije: antihipertenzivi, posebno beta blokatori, neki antidepresivi, sedativi, lekovi za smanjenje apetita i cimetidin (lek protiv ulkusa). Pusenje moze da bude uzrok, zbog njegovog uticaja na cirkulaciju krvi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2011.

Postovani dr imam problema sa dojkama zbog mleka!!!Moja beba je dojila skoro 2god ali sada zbog posla sam morala prekinuti sa tim!!! bolovi u dojkama su nepodnosljivi,,one su pune mleka i bol je ne podnosljiv,,molim vas odg mi sta da radim i kako da se resim toga? unapred hvala

Postovana, niste trebali odjednom da prestanete da dojite bebu. Mogli ste samo da ukinete podoje kad niste kod kuce. Kada ste kod kuce da skratite podoj, a zatim da ukidate po jedan podoj na tri dana. Ako beba ne pati i nije doslo do drasticne promene njenog ponasanja zbog naglog prekida dojenja ne morate da se vracate na dojenje. Morate da izmlazate dojke. Mnoge mame se plase da tako mleko nece prestati da nadolazi. Medjutim, izmlazanje se vrsi da ne bi doslo do mastitisa ili apscesa dojki, koji idu sa jakim bolovima i povisenom temperaturom. Koliko cesto cete da izmlazate zavisi od toga koliko imate mleka. Kada se dojke prepune, osecate bol i jaku zategnutost. Tada treba malo da odpraznite dojke. Rucno ili pumpicom izmlazajte onoliko koliko je potrebno da osetite olaksanje i dojke postanu mekse. Postepeno ce vase telo da stvara sve manje mleka. Javite se ginekologu, jer lucenje mleka moze da se prekine lekovima. I u tom slucaju je neophodno izmlazanje mleka. Ako je vec doslo do mastitisa dobicete antibiotik.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2011.

postovani doktore imam jedan problem mozda je glupo ali pitam vas zato sto mi je bez veze da idem za to kod lekara. . . imam osecaj kao da mi je jedna strana obraza naduvena ili natecena malo vise od druge to je mije tako prirodno nije od zuba ili udarca nego mi je tako a neznam zasto. . . zasto je to tako i sta da radim da mi budu normalne velicine nije to mnogo primetno ali kada se malo bolje pogleda vidi se i nije mi prijatno dali ima da se maze neka krema ili sta vec kako se zove ako ima. . .ili mora da se ide na operaciju ako mora kako se zove doktor sto to radi koji moze da vidii to da mi kaze sta je . . .a i ovo da vas pitam imam na bradi kao krug isto malo naduven ali ne znam dali mi je to masno tkivo ili mi je to prirodno izrazena brada zato sto samse malo ugojio 168 sam visok a *170kg* sam tezak pa mozda ako smrsam mozda mi se nece primetiti toliko? ovo malo naduveno na bradi i ova desna strana sto mi je kao malo otecena.

Postovani, nijedno telo nije potpuno simetricno. Asimetrija je normalna. Kod vecine ljudi desno stopalo je vece od levog (zato se proba desna cipela). Asimetrija lica je, takodje, normalna. Ako zagledate ljude videcete da niko nema apsolutno simetricno lice. Ne gledajte slike poznatih, jer se one redovno retusiraju. Pogledajte pazljivije svoje drugove, roditelje, komsije i uvericete se. Asimetrija moze da se koriguje samo hiruskim putem. To rade plasticni hirurzi. Brada nasledno moze da bude razlicita. Kod nekih je ostra, siljata, kod drugih zaokrugljena, cetvrtasta, sa rupicom u sredini.... U principu je kod mladjih jedrija, a kod starijih koscatija, mada je i to individualno. Ako smrsate to se nece mnogo odraziti na crte lica. Mozete da smrsate iz zdravstvenih razloga, jer imate visak kilograma. Bavite se sportom da bi imali lepse drzanje tela i da bi se lepse osecali. Mislim da treba da prihvatite svoj izgled i da se ne osecate manje vrednim zbog njega. Mladi ljudi su cesto nezadovoljni svojim izgledom, cak i kada okolini deluju lepo. To je normalno. Kasnije steknu samopouzdanje i prestanu da pate zbog svog izgleda.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.8.2011.

Koliko je lupus teska bolest,da li sa njom moze da se zivi normalno i dugo,da li je skracen zivotni vek?

Postovani, lupus je teska bolest. Prognoza zavisi od toga koji su organi zahvaceni i da li je lecenje zapoceto na vreme. Savremenim lecenjem zivotni vek bolesnika je produzen, ali je obicno kraci u odnocu na zdrave ljude. Losa prognoza je kod bolesnika kod kojih rano dodje do ostecenja i popustanja bubrega, ako je zahvacen centralni nervni sistem i ako se jave krvarenja u mozgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Cenjeni doktori, sve pohvale za ovaj sajt! Kad sednem za kompjuter prvo njega otvaram i nasla sam mnoge korisne savete za dobro zdravlje. Imam jedno pitanje: imam 55g i pocele su da mi se povlace desni, gingiva. Tata mi je bio zubar i zubi su mi u dobrom stanju, ali koren zuba ,pogotovu gornjih, je otkriven 1-2 mm i valjda zbog ciscenja koncem stvorili su se kanalici koji me bole kada perem zube. Ima li leka. HVALA

Postovana, povlayenje desni je znak paradontopatije. Kritican trenutak za njen nastanak je klimakterijum zbog kolebanja hormona (takodje hormoni u trudnoci uticu na promene na desnima sto kod vas nije slucaj). znacajan je i uticaj naslednog faktora, zatim zbijeni zubi kod kojih je otezano ciscenje zubnog plaka. Na zdravlje desni i razvoj paradentoze utice dijabetes i pusenje. Da bi sprecili paradentozu uklonite kamenac sa zuba (ako ga imate), koristite zubni konac i dalje,mada vam je to teze zbog bola, ne pusite, unosite vise tecnosti, trudite se da vam usta ne budu suva. Kontrolisite i secer u krvi. Unosite sto vise voca i povrca. Jedite dosta sveze javuke, sargarepu, papriku. Oni sadrze dosta vitamina i antioksidanasa koji jacaju imunitet i sprecavaju paradentozu. Osim toga kad se jedu svezi odlicno ciste zube. Vazno je da ih grizete, a ne da ih secete na parcice. Na poslu (ili u torbici) imajte uvek cetkicu i pastu ili nosite po jednu jabuku da pojedete posle dorucka. Ne treba da zvacete samo sa jedne strane, izbegavajte konzumiranje samo meke hrane, disanje na usta i sl. lose navike. Znaci pravilna higijena zuba i cele usne duplje je neophodna i nju ne moze da zameni nijedna hiruska procedura. Javite se vasem stomatologu da vam ispuni ogoljene korenove. To nije dugotrajno i potrebno je cesce da se ponavlja. Ako je bol jak i ometa vas da temeljno perete zube koristite pastu sa anestetikom npr. Senzodyne. Znajte borba za zdrave desni je ujedno borba za zdravo srce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

postovani imam povremeno tupu bol sa desne strane grudi do grudne kosti(gde se rebra spajaju sa grudnom koskom)pa bih vas zamolila da mi kazete sta moze biti i ako je problem hrskavica (jer kad promenim polozaj cuje se krckanje i bol se smanji)kojim pregledom to moze da se utvrdi i kome da se obratim.Jer imam desnostranu skoliozu i bila sam kod fizijatra ali su mi dali samo da radim neke vezbe ali to mi nepomaze.hvala unapred

Postovana, bol je najverovatnije posledica skolioze. Tu pomaze fizikalna terapija, vezbe pre svega. Snimanjem kicme i grudnog kosa u celini ne moze da se vidi nista novo i nije potrebno. Mozete da mazete neku antireumatsku kremu ili kremu protiv bolova. Moze sa kamforom. U tom delu moze da boli jednjak, ali sa bolom nije vezano pucketanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani doktore, molim za odgovor zasto zglobovi "krckaju" prilikom pokretanja kada vezbam. Imam 53 god. i trudim se da odrzim dobru pokretljivost jer osecam bolove u vratu, ramenima i posebno kolenima. Postoji li nesto provereno dobro za "podmazivanje" zglobova. Nemam osteoporozu, nisam teska (vis.160cm, tez.53kg), dobro se hranim ,nisam pusac. Da li je pogresno piti Ca-ost preventivno po 1 tbl dnevno, cula sam da se Ca talozi bas na zglobovima. Unapred hvala.

Postovana, pucketanje zglobova je uobicajena pojava kod starenja zglobova. Nije opasna pojava i ne znaci da ce zglobovi brzo da propadnu. Vi preduzimate sve sto je potrebno tj. dobro se hranite, niste gojazni, fizicki ste aktivni i ne pusite. To su mere prevencije osteoporize i artroze . Mislim da nije potrebno da pijete suplemente kalcijuma, kada se dobro hranite, jer kalcijum moze da se talozi u bubrezima i napravi kamen. Hondroitin sulfat i slicni suplementi mogu da poboljsaju stanje zglobne hrskavice. Medjutim, fizijatri primecuju da poboljsanje nije vece u odnosu na fizikalnu terapiju. Ako zelite mozete da koristite Ca ost ili slican suplement. Medjutim, ne ocekujte drasticne promene. Izbegavajte dugotrajno stajanje i sedenje. Ne sedite prekrstenih nogu, jer to opterecuje kolena. Svakodnevno setajte. Pucketanje ne znaci da cete doziveti invalidnost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani ,imam 30 godina i bolove u zglobovima saka,prsiju i lakta,radila sam RF,FIBR,SE,KKS, i to je ureu,isla sam kod lekara i on kaze da nema jos nikakvih znakova bolesti reume i da je ajverovatnije neki virus,medjutim zadnji put kad sam bila bolesna i moguce imala virus bilo je pre 7 meseci,da li je moguce da me tek sad bole zglobovi,i rekao mi je da ako me nastave boliti da dodjem samo nisam ga pitala za koliko vremena bi to trebalo proci i kad bi trebala doci,sta vi mislite o svemu ovome i kakve su sanse da je do neke reume ili tako nesto.

Postovana, reumatske bolesti obicno pocinju podmuklo liceci na razlicite bolesti, najcesce nazebe. Mesecima pa i godinama povremeno postoje bolovi i dr. tegobe, a tek kasnije dodje do promena u RF, SE. Medjutim, najcesce bolovi u zglobovima nisu uvod u reumatsku bolest, vec su posledica virusne infekcije, opterecenja zglobova, napetosti, stresa, nepravilnog rada (npr. losa tastatura, neodgovarajuca visina stola, monotoni pokreti pri radu...). Virusi napadaju razlicite delove organizma, pri cemu ne mora da bude prisutna kijavica ili gusobolja. Nekada se javi umor i bolovi u zglobovima. Ne verujem da vas sad bole zglobovi od infekcije od pre 7 meseci. To je posledica neke druge infekcije. Preventivno mozete da se potrudite da ne opterecujete mnogo zglobove, mada je to kod vecine zanimanja nemoguce (kasirke, radnici u proizvodnji, osobe koje dosta pisu, nose teret, domacice...). Preventiva je i ishrana bez mnogo masnoca. Masnoce posebno zivotinjskog porekla podsticu stvaranje citokina koji deluju zapaljenjski. Morske ribe, koje sadrze omega 3 masne kiseline povoljno uticu na zdravlje zglobova.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani,da li mi mozete pomoci,mlada sam imam24 godinae,pre mesec dana porodila sam se i niko nije bio srecni od mene,medjutim samo par dana posle toga saznala sam da imam hronicno hashimoto,jako mi je tesko pomiriti se sa tim,ja sam rano ostala bez majke i nemogu nikako zamisliti da da moje dete ostane bez mene,koliko se godina moze ziviti sa ovim,posto znam ljude koji imaju po par godina,ali neznam nikaog ko boluje trideset ,cetrdeset godina od hashimota,ak i ovi sto imaju po par godina veoma se lose nese sa tim,koliko hipotireoza razara odnosno,nedostatak hormona ostale organe i tkiva jer kazu da utice na celo telo,i da li je istina da mozes pokupiti jos neke strasnije bolesi od hashimota,sta bude sa stitnom kad je pojedu antitela a sta bude sa mnom,dali je moguce doziveti starost sa ovom dijagnozom,hvala veliko.

Postovana, Hasimoto bolest vremenom dovodi do hipotireoze (snizen tiroksin hormon stitne zlezde). Bez hormona stitne zlezde (tiroksina) nije moguc zivot. Zato osobe sa hipotireozom dozivotno piju tiroksin. Zivot im nije skracen, sem ako odbijaju da piju lekove. Hipotireoza nije retka bolest. Ima osoba koje decenijama boluju, samo se ranije nije znalo da je njihova hipotireoza posledica Hasimoto tireoiditisa. Sa pronalaskom antitela protiv stitne zlezde uocena je veza izmedju Hasimoto tireoiditisa i hipotireoze. Osobe sa Hasimoto bolescu godinama mogu da budu sa normalnim nivoom tiroksina. Ranije se cekalo da se razvije hipotireoza da bi se zapocelo lecenje. Sada vecina endokrinologa odmah zapocinje terapiju da bi se sprecio porast zlezde, jer uvecana zlezda moze da remeti disanje ili gutanje (ako mnogo poraste). Uzivajte u materinstvu, ne plasite se buducnosti. Vi samo treba da idete redovno na kontrolu i slusate savete lekara. Hranite se zdravo, izbegavajte stres, bavite se umerenom fizickom aktivnoscu, ne pusite, ne jedite mnogo masnu hranu (masnoce idu u prilog zapaljenju).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani pijem presolol 1/4 jutri, 1/8 u podne i 1/4veci od 100mg i po potrebi 1/4bromazepan od 1,5 mg.Zanima me da li mogu da vadim zub uz lokalnu anesteziju (mora da se vadi jer je pod otokom pa trenutno pijem i palitrex 500mg 2x2),a na upustvu uz lek pise samo da trebaju mere opreza i upozorenja i obavestite lekara ako uzimate lekove koji se koriste u anesteziji ukljucujuci inhalacione i lokalne anestetike. Presolol pijem zbog nepotpunog bloka desne grane srca imam 41god.Takodje jutri pijem magnezijum sumeci 150mg.Unapred hvala za odgovor.

Postovana, nece biti problema da vadite zub uz anesteziju. Recite stomatologu da koristite Presolol da bi odabrao najzgodniju lokalnu anesteziju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani,imam bebu od 6 i po meseci ,kad god je malo ostavim na tepihu,ogradici i slicno ona sedi dali to moze stetiti ,sto sedi u ovako malom uzrastu,ja je stavim da puzi a cim se okrenem ona sedi.

Postovana, ako su kukovi u redu beba uzrasta od sest meseci moze da sedi. Kada oseti da moze da puzi to ce uciniti. Ne prisiljavajte je pre toga. Beba moze da stoji sa devet meseci. Od prolike u to vreme ona ce poceti da se uspravlja uz ogradicu. Nekim bebama je lakse da prvo puzaju, a kasnije hodaju, dok neke pocinju da hodaju preskacuci puzanje. vazno je da ne fotsirate dete. Licno mislim da stajanje i sedenje u dupku moze da bude stetno. Mozete bebu da stavljate na pod, na cebence u stvari ili u ogradicu, a ona ce vec ciniti sta joj je zgodno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

postovani,da li mineral ZEOLIT smeju da piju autoimunasi,da li moze da steti ili cak da dobro koristi,znam da utice na imuni sistem ali neznam kako.hvala.

Postovana, ako je verovati poroizvodjacu mineral zeolit mogu da koriste i osobe koje boluju od autoimunih bolesti. Verovatno su pozitivna svojstva zeolita malo preuvelicana. Vazno je da znate da zeolit moze da smanji dejstvo lekova, tako da treba da napravite razmak od bar tri sata izmedju njihovog koriscenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

postovani,imam problem zadrzavanja vode u orgnizmu pogotovu u predelu stamaka,kako bi to mogla resiti i kakota voda moze da utice na zdravlje organizma.,moze li se to regulasati na neki prirodan nacin,da li treba ograniceno pijenje tecnosti ili ne.pozdrav

Postovana, ne treba da ogranicite pijenje vode. Upravljajte se osecajem zedji s tim da ne unosite manje od 6 do 8 casa dnevno. Kada se pojacano znojite unosie vise tecnosti. Voda u stomaku (ascites) se javlja kod ozbiljnih bolesti jetre i zahteva hepatolosko lecenje. U sostalim slucajevima zadrzavanje vode nije ozbiljno. Kod mnogih zena u sklopu PMSa dolazi do veceg zadrzavanja tecnosti. Ako primecujete da vam se stomak posebno povecava pred menstruaciju i ako vam to smeta javite se ginekologu za hormonsko lecenje. Nakupljanje sala izmedju trbusnih i grudnih organa je opasno po zdravlje i zahteva mrsavljenje. Znaci veliki stomak moze biti posledica postojanja skrivenih masnoca, a ne zadrzavanja tecnosti. Skrivene masnoce mogu da se vide na ultrazvuku. Stomak moze povremeno da se poveca zbog nadimanja tj. nagomilavanja gasova u crevima. Koriscenje hrane koja manje stvara gasove obim stomaka se znatno smanjuje. Voda iz organizma moze prirodno da se izbaci koriscenjem caja od persuna, liste breze, uve. Od hrane povoljno deluju lubenice, grozdje, breskve, kajsije. Na kraju pojacano nagomilavanje vode u organizmu moze da bude posledica dugotrajnog sedenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.8.2011.

Postovani,imam bebu od 7 eseci i dojim je,ali imam i veliki broj aTpo antitela,i sad nakon toliko meseci cula sam da veliki broj moze negativno uticati na bebe koje sisaju,molim vas recite mi sta moze da bude sa bebom,zao mi je da prekinem dojenje a opet nezelim da nikako bebi naudim,recite mi istinu dojiti ili ne.

Postovana, u principu neka antitela prelaze u majcino mleko i mogu koristiti bebi. Konsultujte svog endokrinologa u vezi dojenja. Nije mi poznato da TPO antitela majke napadaju stitnu zlezdu bebe. Kod Hasimota antitela su povisena godinama pre pojave hipotireoze. Zato ne verujem da ograniceno dojenje steti (sigurno ne mislite da bebu dojite 3-4 godine).
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: