Pretraga pitanja:

Za danas je popunjen broj pitanja na koji smo u mogucnosti da odgovorimo. Nadamo se da imate razumevanja i da cete pitanje postaviti narednog dana.
Odgovoreno: 9.3.2012.

Postovani ,radio sam gastroskopiju i utvrdjeno mi je da imam dudenditis chr i gerb.Mene zanima da li ja smem da idem u teretanu i vezbam i koristim proteinski sejk?

Postovani, naporno vezbanje kada se angazuju trbusni misici povecava vracanje kiseline iz zeluca u jednjak (GERB), pa su vam tegobe vece. Verujem da se nerado odricete trbusnjaka. U tom slucaju ne vezbajte ubrzo nakon jela, vec dva sata kasnije. Vodu ne pijte u vecim kolicinama od jednom, vec cesto po malo. Suplementi uglavnom pojacavaju tegobe, ali to je prilicno subjektivno pa morate sami da proverite kako vama deluje proteinski sejk.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 9.3.2012.

Postovani, obratila sam Vam se pre nedelju dana sa sumnjom na sugu. Zakazala sam kod privatnika i ispostavilo se da su moje sumnje bile opravdane. Prepisala mi je sumpornu kremu koju sam mazala 5 dana i sesti se okupala. Medjutim, 2 dana posle toga na tabanu su mi se pojavila 2 plika koja su dosta veca od onih koje sam imala po rukama od suge. Stvar je u tome da se ne secam da sam te plikove imala dok sam se mazala sumpornom kremom, ali s druge strane ni u poodmakloj fazi bolesti nisam imala nijedan plik tolike velicine na bilo kojem delu tela. Po ostatku tela imam opekotine od sumpora i nigde drugde nemam naznake mogucnosti povratka bolesti, osim na tom mestu. Uostalom, vise ni sama ne znam jer me svugde pomalo svrbi, i imam crvene mrlje, ali to su mi rekli da ce biti normalna reakcija na sumpor. E sad ne znam sta da radim. Molim Vas, recite mi, da li je moguce da su se ti plikovi pojavili naknadno iako sam uspela da istrebim sugu? Ili se strikno pojavljuju ako terapija nije uspela? Mislila sam da nastavim da se mazem sumporom ali koza mi je uzasna i suludo mi je da nastavim da se mazem ako to nije potrebno. Naravno, zaboravila sam da kazem da sam se pridrzavala svih pravila vezanih za dezinfekciju stvari i iskuvavanje odece i posteljine, kao i toga da su se moji ukucani mazali 3 dana kremom iako nisu imali nikakve simptome. I pitala bih Vas jos jednu stvar, da li je istina da ulje origana efikasno protiv suge, i ako jeste, na koji nacin ga treba koristiti? Molim vas da mi pomognete, posto kod onog privatnika mogu da odem tek za 3 nedelje.

Postovana, sugarac izaziva alergijsku reakciju u organizmu, tako da svrab i plihovi ne mora da znace da se bolest ponovo javila. Bas naprotiv cesto se nakon izlecenja zadrzava svrab i mogu da se jave cvorici do velicine zrna graska. Ako se terapija ne sprovede dobro ili ako se ves ne opere efikasno ponovna infekcija se javlja vec nakon 1 do 3 dana. Zakazite ponovni pregled kod koznog lekara, a u medjuvremenu ne sprovodite terapiju, tim pre sto je koza osetljiva. Ulje origana nesme da se koristi nerazblazeno. Stavlja se nekoliko kapi ulja na kasiku maslinovog ili suncokretovog ulja koje se zatim maze po kozi. Za pranje vesa stavlja se 30 kapi u prasask.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani zanima da li moze doci do ostecenje panisa i krvnih sudova koriscenjem vep aparata za povecanje velicine penisa,i sta mislimte o toj spravi UNAPRED VELIKO HVALA

Postovani, VEP aparat koriste osobe koje ne mogu na drugi nacin da postignu erekciju. Ne koriste ga zdrave osobe za povecanje penisa. Krvni sudovi mogu da se ostete koriscenjem aparata. Zato se on ne primenjuje kod osoba koje imaju tromboemboliju tj. imali su trombozu ili zapaljenje vena. Ne smeju da ga koriste ni osobe koje imaju epilepsiju ili kilu (herniju ili bruh).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani,imam 35 godina;2009.god.operisala sam cistu na levom jajniku(odstranjen je i levi jajnik ne samo cista)a od maja 2011.god.ciklus je postao neredovan.tj.na17 ili 30 dana a ne kao uvek do tada na 25.U novembru 2011.ginekolog je na pregledu rekao da je sve u redu ali da uzimam Jeanine tabl.da se "sacuva"desni jajnik;ja nisam pocela da ih koristim jer se ciklus normalizovao od decembra sve do sada 23.februara kada je trajao samo 2 dana pa onda 04.marta (za 10dana)ponovo poceo inace je meni oko 12.dana period ovulacije;nadam se da sam bila jasna a moje pitanje je sta bi trebalo da preduzmem i imam li razloga za brigu?Unapred hvala!

Postovana, krvarenje na deset dana nije menstruacija. Zato je neophodno da se javite ginekologu. Kratkotrajno krvarenje od dva dana, koje nije tipicno za vasu menstruaciju moze da bude krvarenje tokom trudnoce koje se desava u vreme ocekivane menstruacije ako ste je ocekivali oko 23. februara. Ako je pak taj dan bio na pola ciklusa onda je ovulacijsko krvarenje. Takodje, to mogu da budu disfunkciona krvarenja koja su posledica hormonskog poremecaja. Neuredno krvarenje moze da prati infekcije, polip, pa i tumor. U svakom slucaju javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani, Izmedju grudi ( od prilike centimetar gore od bradavica) opipava mi se izvesno zadebljanje u pravcu-gore dole, od nekih 2 cm. Mesto nije bolno. Nemam nikakvih tegoba ali sam zabrinut da li je to normalno??Da li je mozda u pitanju timus?Hvala!!

Postovani, javite se lekaru. To sto pipate ne moze da bude timus (grudna zlezda). Ta zlezda se nalazi u grudnom kosu i ne moze da se napipa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani/a, molim za objasnjenje mojih krvnih nalaza. Zabrinuo me je poviseni bilirubin. Ovako: SE 5mm/h WBC 6.83 NEUT 3.92 LYMPH 2.26 MONO 0.48 EO 0.13 BASO 0.04 RBC 4.15 HGB 134 HCT 38.1 MCV 91.8 MCH 32.3 MCHC 352 RDW-SD 39.8 RDW-CV 13.1 PLT 314 PDW 10.2 MPV 3.5 P-LCR 20.8 DBI 4.8 normalno(0.0-3.0 umol/L) GLUC 4.1 normalno(3.9-6.1 mmol/L) BUN 2.1 normalno(2.5-8.3 mmol/L) CREA 45 normalno(45-115umol/L) TBI 30.8 normalno(3.0-17.0umol/L) CHOL 5.6 normalno(0.0-5.2mmol/L) TGL 0.94 normalno(0.00-1.17mmol/L) IRON 28.2 normalno(9.0-31.3umol/L) AST 21 normalno(15-37 U/L) ALT 34 normalno(30-65 U/L) ALP 79 normalno(50-136 U/L) GGT 25 normalno(5-85 U/L) Bilirubin indirektni 26.0 Mokraca zuta ph vrednost 5,5 spec. tez. 1920 Nemam niceg sem ketona Leukociti 2-3 epitelne celije: retke Ne znam da li to ima veze posto sam u poslednje vreme bila pod velikim stresom zbog ispita a i majka mi je umrla pre godinu dana, sve su to stresovi. Inace muci me i zeludac, imam zeludacnu kiselinu kao i hijatus herniju, nemam helyco pilory bakterije, pijem ranisan svaki dan vec skoro 7,8 godina jednu tabletu pred spavanje, pusim jednu do dve cigarete dnevno, cisto uz kafu. A kafu pijem jednu dnevno. A kiselinu imam od svega bukvalno! To ima i moj otac pa mozda je i nasledno. Inace trenutno sam na seroxatu i rivotriliu ali kada sam vadila krv prosle nedelje nisam jos bila pocela da ih pijem, ali sam uvece bila popila ranisan i pre vadjenja krvi dok sam cekala jer je bila uzasna guzva popusila jednu cigaretu. Inace imam i presavijenu zucnu kesu. To znam jer sam pre jedno 4 godine patila od panicnog poremecaja pa sam isla na sve zive kontrole, pa sam cak i zeludac tada snimala sa barijumovom kasom i tu su mi otkrili tu herniju. Sada imam za 8.mart zakazano snimanje ultrazvukom jetre i bubrega, a 21. marta idem kod gastroenterologa da vidim sta cu sa tom kiselinom. Inace gledala sam neke svoje stare nalaze i videla da sam 1999. imala isto povecan malo bilirubin 24 a 2002 je bio 19 a izmedju je bio normalan cini mi se u vise navrata 11. Molim vas za savet! Da li se trebam brinuti? Inace nemam nikakve bolove u predelu jetre. Hvala unapred i izvinjavam se na opsirnom tekstu. Hvala! Ps. vidim da mi je povecan osim direktnog indirektnog tj. ukupnog bilirubina i malo holesterol ali to znam da je zato jer trebam da skinem malo kg, a sta znaci kada je smanjen malo taj BUN? Da napomenem da imam 29 godina. Ne znam da li je i to od znacaja. Hvala unapred.

Postovana, bilirubin nije mnogo povisen. Tako malo povisenje moze da bude posledica koriscenja pojedinih lekova, zatim sokova i hrane koja sadrzi vestacke arome i boje. Zbog povisenog holesterola treba da obratite paznju na ishranu. Sa normalizacijom kilaze tegobe zbog hijatus hernije moguda budu manje tj vracanje kiseline iz zeludca u jednjak moze da bude manje izrazeno. Osim toga treba da izbegvate nosenje tesne odece, preobilne obroke i da ne idete na spavanje ubrzo posle jela. Jedite cesce po malo i izbegavajte masnu hranu. Spavajte na visokom jastuku i izbegavajte lezanje na desnom boku. Sve to ce smanjiti kiselinu, ako je njen uzrok samo hijatus hernija. Znatno snizenje BUN (urea nitrogen) u krvi moze da se javi kod ostecenja jetre, mrsavih osoba, kod osoba sa poremecajem resorpcije belancevina, kod koriscenja anabolickih steroida, prevelikog unosa tecnosti. Normalno je snizen u trudnoci. Kod vas nije mnogo snizen. Ketoni u mokraci ukazuju da je u organizmu doslo do razgradnje masnih materija. To se najcesce javlja kod osoba koje su na dijeti ili jedu neredovno, ali i kod dijabeticara koji nisu dobro regulisali nivo secera u krvi. Da bi rezultati bili validni pre vadjenja krvi ne treba da se pusi. Neznam koliko pusenje utice na nivo bilirubina. Stres utice na pojavu razlicitih tegoba sa varenjem, povecava lucenje zeludacne kiseline, povecava gorusicu i pogorsava stanje kod presavijene zucne kese.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 8.3.2012.

Postovani,zeleo bi da s eposavetujem da bi pomogao drugaru,naime posto ga je blam da ide kod lekara a poverio mi se zeleo sam cuti konsultacije.... Dok vrsi veliku nuzdu,desava mu se da vidi krv na taolat papiru,i kaze da to traje vec 2-3 meseca tako....da li ima neki lek za to ,deckoej mlad ima 24 godine

Postovani, pojava krvi na toalet papiru je tipicna za hemoroide. Hemoroidi su cesta bolest, ali je uvek najbolje da ih pregleda proktolog, jer krvarenje moze da se javi i kod tumora. Dobar je znak ako je stolica uredna. Moze da koristi bilo koju mast za hemoroide. Jos je vaznije da se trudi da ima normalnu stolicu, jer i proliv i zatvor izazivaju tegobe. Osim toga treba da izbegava jako zacinjenu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2012.

Postovani/a, Imam 23 godine. Vec godinu dana imam nelagodnost i povremene bolove u maloj karlici. Radilia sam brojne ginekoloske, uroloske i gastro preglede koji su bili uredni, osim konstatovanih policisticnih jajnika. Poslednji od pregleda bila je i kolonoskopija, na kojoj mi je dijagnoza bila dolichocolon, odnosno izduzeni kolon i spusteni kolon, kao i neznatno naglaseni unutrasnji hemoroidi. Zanima me da li ovaj izduzeni i spusteni kolon moze da pravi pritisak na matericu, jajnike i najvise besiku, jer ja imam upravo taj osecaj - kao da nesto odozgo pravi pritisak ? Uz to imam spusten zeludac i cesto krcanje stomaka i gasove koje osecam samo i iskljucivo u predelu besike, dakle jako nisko. Da li je normalno imati krcanje stomaka tako nisko, s obzirom da znam da se to obicno desava malo vise u stomaku? Najveci problem mi predstavljaju bolni odnosi, pa se takodje pitam da li to moze da ima veze sa debelim crevom koji je tako nisko pozicioniran? Inace, najvecu nelagodnost osetim kada ustajem iz kreveta, sa stolice, kao da nesto "vuce na dole", a cesto osetim i jak pritisak na sam anus. Izvinite na opsirnom pitanju! Hvala unapred!

Postovana, spusten zeludac i creva mogu da izazovu razlicite smetnje sa varenjem. Krcanje je jedna od tih tegoba. Dugacko debelo crevo obicno izaziva zatvor i nadimanje. Gasovi mogu da izazovu bolove u razlicitim delovima stomaka i nije neobicno da to bude nisko. Osecaj vucenja na dole se javlja kod spustene materice. Ponekad to moze da bude uzrok bolnog seksualnog odnosa. Bolan seksualni odnos moze da bude posledica ginekoloskog zapaljenja. Bolan seksualni odnos koji se javio iz bilo kog razloga moze da izazove strah da ce to da se ponovi. Strah vas onemogucava da se opustite i to utice na bol tokom odnosa. Jaki misici karlicnog dna sprecavaju spustanje materice i besike. Oni mogu da se ojacaju Kegelovim vezbama. Javite se ginekologu da se pronadje uzrok bolnog seksualnog odnosa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2012.

postovana,imam 29 godina i par godina ne zivot ne lici ni na sta.Od jutra kad se probudim ja sam u nekoj strepnji,brizi,i sve mi to stvara neke negativne osecaje po telu,sve je pocelo pre par godina kad sam se razbolela od stitne zlezde i kad su mi rekli da je ne izlecivo i da sasobom povlaci i druge bolesti,tad sam bila u velikoj depresiji,strahu po zivot,opterecujem se i stalno razmisljam ako i cerka koja je sad jako mala oboli od tog,posto je rekla doktorka da je redovno kontrolisem,bojim se za zivote svih nas.Meni je jako cesto bilo strasno lose,i sad je ali malo redje,pa prevelik strah imam od tog stanja,bojim se strahno bolnica i lezanja po bolnicama.ja se nadam da ste me bar malo razumeli posto vam pisem onako nevezano,ali prosto neznam kako bi vam docarala svoju situaciju,uglavnom stalno me preplavljuje anksioznost i strahovi za zdravlje mene i moje porodice,cak sam htela i jos jedno dete ali ja ovakva i u ovom stanju prosto nisam sposobna i znam da to jednog dana sebi necu moci oprostiti.potrazila sam savete i pomoc od psihijatra,predlozili su mi lekove ali ih nisam pocela piti jer ionako pijem previse drugih lekova a i ne znam da bi mi oni mogli pomoci da odagnam iz svoje glave te strahove i brige.bila sam i na psihoterapiji godinu i po ali izgleda nije pomoglo ostala sam ista.evo pitam vas ,zadnja ste mi nada neznam gde drugo da potrazim pomoc.hvala vam .

Postovana, javite se ponovo psihijatru. Vi ste depresivni i zato se previse brinete za svoje zdravlje i zdravlje deteta. Depresija moze da izazove razlicite fizicke tegobe (to se zove somatizacija) tako da moze da vam bude jako lose, da se osecate kao da bolujete od razlicitih organskih bolesti. Vec ste se zbog psihickih problema odrekli radjanja deteta. Neznam sta jos treba da se desi da bi se lecili.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2012.

Imam 44 godine, pre 5-6 godina mi je utvrdjen prostatitis, i imao sam uvecanu prostatu (45x34mm), a posle dva meseca koriscenja prostamol uno (39x30mm). Posle toga sam sa vremena na vreme koristio prostamol uno i bio sam relativno zadovoljan. Medjutim, sada sam dobio simptome kao sto je probadanje s preda i bol od dole. Kod urologa mi je izmerena prostata (48ml), terapija mi je chymoral forte i kontrola za tri meseca. Ja sam ipak uradio analizu ukupnog testosterona 9,64 (ref vr. 9,08-55,2) i dihydrotestosterona 655,0 (ref vr. 250-990). Poslednji ukupni PSA 1,9 (ref vr. Do 2,5). Da li bi trebao da dobijem ozbiljniju terapiju? (tegobe: bolna prostata, bolna erekcija, opadanje kose). Hvala

Postovani, doktor je dao samo lek koji smanjuje otok zbog toga sto se ultrazvukom nije uocio patoloski proces na prostati. Uz Chymoral mozete da pijete Prostamol uno ili da koristite hranu koja pomaze lecenju prostate. To su semenke bundeve, orasi, bademi lesnici, brokoli, spanac, paradajz, sok od borovnice. Zacinjena hrana, alkohol i kafa otezavaju izlecenje. Bolnu erekciju mogu da izazovu neki antidepresivi.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2012.

Postovani doktore, vec vise godina, otprilike najmanje 5, javaljaja mi se crveni pecat na desnoj strani lica, nije ispupcen niti hrapava prosto okruglo i crveno, ne svrbi i ne boli, prodje taj dan ili pre, da bi se ponovo javio kasnije, nisam uspela da uhvatim vezu, ali sam pocela da primecujem jos jednu crvenu fleku 3-4 sm nize jos veceg obima. Imam 57 god, pijem lek za masnocu 2 godine, holipam 10, imam artritis, zivim s jednim bubregom 35 god, drugi je dobar, imala sam crveni vetar, 2004 god, i imam prillicno stresan zivot, nesredjen porodicni zivot, bez uslova da se nesto popravi zbog materijalnog stanja. Unapred hvala na odgovoru.

Postovana, javite se koznom lekaru kada se pojave pecati. Oni mogu da budu posledica hladnoce ili suvog vazduha. Crvenilo na licu se kod nekih osoba javlja kada su uzbudjeni ili im je neprijatno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 7.3.2012.

Postovani, pre nedelju dana sam radio kompletan sistematski pregled zbog zaposlenja. U mokraci mi je pronadjeno "malo" bakterija a leukociti su mi bili 12,7 i to granulociti 73,7 (67 gornja normala) a ostali u normali. E sada, par dana pre pregleda i na dan pregleda sam imao neku prehladu (doktorka je rekla da je to verovatno zato) nisam pio antibiotike upravo zbog pregleda jer su mi trebali uredni rezultati. Trebam li brinuti zbog ovih rezultata ili je to, kao sto je doktorka rekla, zbog te prehlade? I trebam li jos nesto preduzimati? Inace, svi ostali rezultati su mi bili uredni. Unapred Vam hvala.

Postovani, granulociti su poviseni kod bakterijskih infekcija. Sa ozdravljenjem to ce se vratiti na normalu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2012.

postovani,cula sam da je koristenje bele gline ili zeolita veoma korisno za zdravlje,kakvo je vase misljenje o tom i gde se mogu naci najkvalitetni ti proizvodi i recitemi posto imam jako slabu cirkulaciju,kako da je poboljsam.

Postovana, od davnina je poznato da glina poseduje izvesna lekovita svojstva. Da li ce vama da pomogne ne mozete da znate dok ne probate. I ako vam ne resi postojeci problem delovace pozitivno na organizam. Da bi poboljsli cirkulaciju krvi setajte svakodnevno sat vremena. Prilikom setnje misici se kontrahuju i potiskuju krv u venama prema srcu. Izbegavajte dugotrajno sedenje i lezanje. Ako imate sedeci posao tokom rada povremeno ustanite da se razmrdate. Izbegavajte masnu hranu. Koristite vise belog i crnog luka, zacine (ljutu papriku, djumbir, kari), masne morske ribe, dosta voca i povrca, psenicne klice. Ova hrana sprecava trombozu i aterosklerozu i jaca krvne sudove. Unosite dovoljno tecnosti tj. oko 8 casa vode dnevno. Znatno pomazu prirodni preparati koji sadrze biljku ginko biloba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2012.

Postovani,imunitet mi je jako slab i vec duze vreme pokusavam da ga podignem ali ne znam zasto nikako ne mogu da ga malo dovedem u red,pored toga imam i autoimunu bolest ,hipotireozu,pa se bojim posledica i zanima me kako bi mogla da ocistim ceo organizam odnosno da uradim neku detoksikaciju.Puno zdravije zivim od vecine ali cesto mi ne bude dobro,imam slabost malaksalost i posle 5 sati posle podne ne funkcionisem i tad mi bude najgore cak me u to vreme i groznica trese,recite mi koliko mozete sta da radim da se napokon dobro osecam i da nemam vise umora i da imam nesto vise energije,imam30 god.

Postovana, jacanje imuniteta zahteva vise mera. Za jacanje imuniteta posebno je vazna ishrana. Koristite sto vise voca, povrca, zatim beli luk, jogurt, masne morske ribe, kao sto su tunj, skusa, sardina i losos, riblje ulje. Izbegavajte sve ono sto slabi imunitet. To su stres, previse masna i slatka hrana i fizicka neaktivnost. Od suplemenata su korisni vitamini A, C, E, minerali cink i selen. Najvise cinka ima u ostrigama, a ima ga i u mesu raka, govedjem mesu, telecoj dzigerici, curecem tamnom mesu i semenu bundeve. Uopste zivinjsko i zivotinjsko meso i mnoge zitarice sadrze cink. Selena ima dosta u belom luku. Boravite sto vise na svezem vazduhu, setajte, druzite se, bavite se nekim sportom, jogom, slusajte muziku, smejte se.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2012.

Postovani, Imala sam odliv koji je uspesno saniran. Odliv se desio na samoj sredini kutije kontraceptivnih pilula koje sam koristila vise meseci za lecenje recidiva endometrioze. Dobila sam i transfuziju. Lecena sam tri dana sa po dve Estradiol 10mg inekcija. Krvarenje je zaustavljeno. Mene konkretno zanima koliko je ovakva trodnevna terapija mogla da utica na pogorsanje endometrioze, prisutan je i strah od malignih transformacija? Unapred Vam hvala na odgovoru.

Postovana, tako kratkotrajna terapija nije mogla da dovede do najtezih nezeljenih dejstava i nije pogorsala endometriozu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2012.

Postovani, zabrinut sam za tatu, ima 55godina i u poslednjih par meseci mu trne lakat. I veceras je imao jake bolove, trne mu lakat i saka i naduli su mu se malo prsti.Leva ruka je u pitanju. A u poslednjih par meseci nije ga to bolelo svaki dan, nego se desavalo da ga boli, imao je cesce neke upale sake i ruke. A veceras je bas imao bolove. A nmg da ga nateram da ode kod doktora, kaze kao procice to :/ Zdrav je uvek bio. Nikakve operacije nije imao, retko, bas retko se razboli. pa me zanima da li moze da bude to nesto ozbiljnije od bolova? Hvala na odgovoru unapred!

Postovani, tata treba da se javi fizijatru. Najverovatnije je u pitanju sindrom karpalnog tunela. Trnjene, bol i otok prstiju su posledica pritiska na sredicnji zivac (nervus medianus) u karpalnom tunelu. Ako se ne leci moze da dodje do slabosti sake, nesigurnosti pri hvatanju predmeta, smanjenja osecaja u saci i smanjenja mase misica sake.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 6.3.2012.

Postovani, mama je pre mesec dana imala krv u stolici u ucestale stolice.Uradjena je kolonoskopija i polipektomija, odstranjena su 2 polipa od 3mm i 7 mm, a treci, od 30mm, otklonice sledece nedelje. Posle biopsije su mi rekli da su ova 2 polipa imala "pocetak maligniteta"(nemam taj nalaz kod sebe), njoj je bolje, nema vise ucestale stolice posle intervencije. dg. polypus sygmae.polypi sygmae.polipectomia facta est. Noduli neamorrhoidales gr.I-II Sta znaci ova dijagnoza i da li skidanje ovih malignih polipa znaci da je lecenje zavrseno? Da li ce biti potrebna neka terapija ili samo redovnje kontrole? Unapred se mnogo zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, dijagnoza je polipi u sigmoidnom delu debelog creva, koji su uklonjeni i unutrasnji suljevi koji prilikom dfekacuje mogu da ispadnu, ali mogu sami da se vrate. Sigmoidni deo debelog creva je predzadnji deo koji se nastavlja na zavrsni deo tj. na cmarno crevo. Nakon uklanjanja polipa neophodna je kontrola jer oni mogu ponovo da se jave. Uklanjaju se zato sto na njima moze da se razvije maligni tumor. Dalja terapija zavisi od vrste promena na celijama (vrste pocetka maligniteta), zatim zavisi od toga gde su nadjene izmenjene celije (na telu polipa, njegovoj drsci ili delu creva za koji je pricvrscen polip). U svakom slucaju bolest je otkrivena u samom pocetku i bez obzira na vrstu terapije prognoza je dobra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2012.

Imam 13 godina i 6 meseci visok sam 174 cm trenurno ne treniram nikakav sport.. zanima me moja konacna visina ? unapred hvala

Postovani, to nisu podaci dovojni za procenu konacne visine. Ona najpreciznije moze da se odredi analizom rendgenskog snimka sake. Na snimku se vidi koliko cete od prilike jos da rastete tj. procenjuje se kostana starost. Ako je kostana starost veca no sto imate godine necete jos mnogo da rastete. Ako se na snimku uoci da su epifize zatvorene to znaci da osoba nece vise da raste. Od decaka do decaka varira vreme tj. starost sa kojom dostize svoju maksimalnu visinu. Vecina decaka najbrze raste izmedju 13 i 15,5 godina, a nakon 18. godine moze samo jos 2cm da poraste. Ako decak kasnije udje u pubertet pomera se vreme najbrzeg rasta i taj decak duze raste, ali to ne znaci da mora da bude visok. Visina je jednim delom uslovljna nasledjem, a drugim delom faktorima spoljasne sredine (ishrana, bavljenje sportom, nacin zivota). Izracunavanje visine prema visini roditelja je neprecizno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2012.

postovani doktore imam cetvoro dece,najmladja godinu ipo dana.Od pre mesec dana pocela sam sa terapijom Euthyrox od 50 mg dnevno jer TSH je 9,4,ostali rezultati su u redu.Neredovne menstrucije imam jos posle prvog porodjaja,u drugoj trudnoci u 6-tom mesecu imala sam cistu na levom jajniku.Izvrsena je operacija velikim rezom da bi se izvadila cela cista koja je bila teska 1kg i 700gr,naravno bila je vodena i pataloski nalaz je bio uredan.U toku sledecih trudnoca nisam imala vecih problema.Intresuje me da li bih bio problem ako bih jos radjala dece jer imam terapiju a nisam ni sigurna da li imam hipotireozu,osecam umor,i tromost iimam visak kg kojih se tesko oslobadjam.Koliko otprilike treba vremena da se vrati TSH u normalu?Hvala unapred.

Potovana, kod vas cilj terapije nije da se TSH normalizuje, vec da se spreci porast stitne zlezde. Povisen TSH uz normalne ostale hormone (T3 i T4) ukazuje na postojanje subklinicke hipotireoze. Znaci nema simptoma hipotireoze pa umor, tromost i visak kilograma nisu posledica te bolesti. Verovatno ce kasnije da dodje do smanjen funkcije stitne zlezde (hipotireoze) pa necete moci bez leka. Sada mozete, ali nije potrebno da rizikujete da vam zlezda raste. Mozete da imate jos dece. Neki endokrinolozi smatraju da nije neophodno da se tokom trudnoce pije lek, vec samo da se hormoni cesce kontrolisu. Drugi pak smatraju da je bolje da se pije. U svakom slucaju uz kontrolu endokrinologa rodicete zdravo dete i nece biti opasnosti za vase zdravlje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2012.

analizom na virus sam nereaktivan alt mi je 71

Postovani, ALT je kod virusnog hepatisa vise puta veca od gornje granice, a kod vas je dva puta. Zato je virus nereaktivan. Postoji izvesno ostecenje jetre, koje moze da bude posledica terapije antibioticima, unosa gaziranih pica, sokova, kao i vestacih boja i aroma u hrani. Javite se vasem lekaru. Pretpostavljam da su bilirubin direktni i indirektni, AST, GGT, alkalna fosfataza, nalaz mokrace i ultrazvuk trbuha normalni.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2012.

Postovani molim vas jako da mi odgovorite,ja se naime vec 9 mjeseci osjecam jako lose,malaksala sam,imam bolove u misicima i zglobovima,cim je vruce osjecam da cu pasti u nesvijest,tesko hodam uglavnom u pratnji nekoga jer sama nemogu,noge i ruke su mi uvijek hladne...pritisak mi je uglavnom nizi,krv je u redu...dali su mi dijagnozu depresija sa napadima panike i tablete xanax,s tim da mi to nije nikako pomoglo a i ja sama znam da depresivna nisam da li me mozete uputiti kakve jos nalaze da uradim?da li treba da vadim hormone za stitnu zlijezdu?da napomenem osjecam bolove i ukocenost u desnom dijelu vrata i ruke?bojala sam se da mozda nema dovoljno prokrvnosti kroz zile na vratu pa sam htjela da radim i kolor dopler vrata,da li treba da radim i to? Takodje su mi doktori pronasli nesto na tankim crevima jos ne znaju sta da li bi i to mogao biti uzrok ranijih tegoba? Mozda vam nisam sve po redu objasnila ali se nadam da cete moci da mi date adekvatan odgovor.Unaprijed JAKO zahvalna!!!

Postovana, vase tegobe lice na aksiozno depresivno stanje kod koga je doslo do somatizacije. To znaci da iz psihickih razloga imate fizicke tegobe. To sto vam Xanax ne pomaze ne znaci da nemate psihicke probleme. Idite opet psihijatru. Ne moze odmah da se nadje odgovarajuci lek. Osobe koje su sklone napadima panike plase se da izlaze same. Takvim ponasanjem se izoluju i onemogucavaju izlecenje. Treba da budete svesni da vam se ne moze desiti nista lose, necete pasti, onesvestiti se, slogirati ili umreti. Napad dodje i prodje. Kada prestanete da se plasite napadi ce se prorediti. Vi nijednom niste pali u nesvest. To je samo strah. Da nije anksioznost vi bi se nekoliko puta onesvestili, pa bi tek onda poceli da se plasite da se to ne ponovi. Kada osetite da ce vam biti lose skrenite paznju na nesto drugo, zarijte nokat u dlan, jer bol odvlaci paznju ili mislite na nesto lepo ili izrazite ljutnju tj. izgrdite sebe govoreci nesto u ovom smislu: sta si se prepala, dosta, nije ti nista, to ce da prodje... Treba silom da izlazite napolje, da setate, da se bavite nekim sportom, hobijem. Mozete da kontrolisete hormone stitne zlezde, jer osobe sa pojacanom funkcijom zlezde mogu da budu uznemirene. Zbog bola u vratu i ruci javite se fizijatru. Tegobe su uglavnom posledica pritiska na nerve zbog okostavanja ili diskopatije... Kod poremecaja cirkulacije krvi zbog okostavanja ratnog dela kicme tegobe se javljaju u glavi, a ne u vratu i ruci. zato dopler radite samo ako fizijatar misli da je potrebno. Promene na tankom crevu ne bi trebale da budu uzrok vasih tegoba.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 5.3.2012.

Postovanje, Imam pitanje vezano za frekventnost stolice. Nekada mi se desi da imam 4-5 stolica dnevno, koje variraju u tvrdoci i obimu, pa htedoh pitati da li je normalno imati toliko puta kretanje creva, pogotovo ako postoji briga/stres? Inace, nemam grceve, krv i sluz u stolici, formirana je, tj. nije vodenasta. Hvala Vam najlepse, srdacni pozdravi!

Postovani, normalno je da se ima 3 do 4, pa i 5 stolica dnevno. Svaka sledeca je obicno malo redja od predhodne. Cesta stolica tokom dana (nikada nocu) moze da ukaze na prenadrazeno debelo crevo (colon irritabile) ili jednostavno receno nervozna creva. Prenadrazen kolon je funkcionalni poremecaj. Ako se uradi biopsija ne nalazi se nikakvo zapaljenje ili drugi poremecaj. Brige i stres mogu da izazovu cesce praznjenje creva.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

Pstovanje! Mojoj mami je 47 god i erovatno je u klimaksu...jer ima one talase vrucine,mnogo menja raspolozenje..cas place ,cas se smeje..pa je onda tuzna.A kad joj navale te vrucine pritisak joj obavezno bude povecan,recimo 150/90 ,a inace ima normalan pritisak...I kad prestanu te vrucine i pritisak se vrati na normalu ....Kazite mi da li je to normalno li treba da se javi doktoru?Samo da napomenem da je radila sve moguce analize i EKG i sve je bio u redu..Vama veliki pozdrav i unapred hvala na odgovoru!

Postovana, naravno da mama treba da se javi lekaru, pogotovu ako nije skoro bila na pregledu. Inace, krvni pritisak moze da raste u klimaksu. Ako je visok samo kada naidju talasi vrucine nije strasno. Nije poznato sta se sve desava sa telom tokom valunga (navale vrucine). Puls je ubrzan (zato skace pritisak), zena oseca uznemirenost i dolazi do hemijskih promena u mozgu. Hemijske promene su razlog za porast temperature, skok pritiska i uznemirenost. Normalno je sto je uznemirena tokom valunga i ne treba bas tada da meri pritisak. Nije uznemirena zato sto joj nesto nije dobro, normalno je da se tako oseca tokom valunga. Neka nosi odecu koja lako moze da se raskopca ili skine, da ima pri ruc vlazne maramice da bi mogla da se osvezi i da ima pri ruci ves da se presvuce kada valung prodje. Mama treba valunge da prihvati kao jedno prolazno stanje koje nece da dovede do infarkta ili neke teze bolesti. Istina, zene su podloznije nekim bolestima u klimaksu i nakon menopauze, ali to moze da se spreci. Povecanim unosom kalcijuma sprecava se osteoporoza, povecanom fizickom aktivnoscu, pravilnom ishranom sa manjim unosom masti i lecenjem krvnog pritiska (naravno, samo ako je potrebno) sprecavaju se kardiovaskularne bolesti.Evo jedne utehe za mamu: ima istrazivanja koja isticu da zene sa jako izrazenim valunzima redje oboljevaju od raka dojke.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

Postovani, imam fmf heterozigot m694v .Molim vas nesto vise oko toga .Ja ono najosnovnije vec znam ,ali interesuje me dali je maje teze heterozigot ili homozigot .Dali ce to uticati na moje nasledstvo na dece ,unucad i dalje generacije .pijem kolhicin dva puta na dan 0,5 mg dali moze jedan put na dan po 1 mg.Dali ima neka dopunska terapija . Hvala vam

Postovana, losije je homozigot. Za svaku osobinu covek ima dva gena. Jedan je dobio od oca, drugi od majke. Kod homozigota oba gena su ista. Ako je u pitanju mutacija, oba su mutirana i ispoljavaju svoje dejstvo. Gen se prenosi na potomstvo i dobijaju ga sva deca tj. moraju da ga naslede. Kod heterozigota, kao kod vas, jedan gen je normalan, a jedan izmenjen. Verovatnoca je 50 posto da detetu prenesete zdrav gen, a isto toliko da mu prenesete izmenjen. Bolje je da pijete dva puta na dan po 0,5 mg nego jednom 1 mg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

Moj sin godinu dana sa vremena na vreme,ima osecaj trnjenja jezika i vilica.U toku godine dva puta je radio kompletne krvne analize sve sto je moguce preko krvi,sve je super. Bio je kod specijaliste uho grlo nos i to je uredu.Po prirodi je ambiciozan uredan odgovoran,nije razdrazljiv.Molim vas za vase misljenje i savet.Unapred se puno zahvaljujem

Postovana, neka se sin javi neurologu. On ce ga uputiti na potrebne preglede, koji treba da pokazu da li postoji neko ostecenje facijalnog nerva. Ponekad promena omotaca nerva (demijelinizacija tj. gubitak mijelina iz omotaca nerva) moze da izazove trnjenje i umor. Cak i promene u vratnom delu kicme mogu da uticu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

Postovani.molim Vas za tumacenje nalaza mog supruga(ceka operaciju karotida )pa je vaskularni hirurg sumljicav sto se tice ovog nalaza,nesto mu se ne svidja. .MDCT pregled endokranijuma Na kostanim strukturama svoda i bazne lobanje nema patoloskih promena.Parijetookcipitalno desno postoji hipodenozna zona 15mm koja se ne ponasa kompresivno i najpre odgovara post infraktnoj leziji.Denzitet parenhima malog mozga i mozdanog stabla je normalan.Lateralne komore simetricne i umereno prosirene.treca mozdana k.je lako prosirena,a IVje normalne sirine.Uvecana cisterna magna.Incipijentna kortikalna atrofija frontalnih lobusa.Zakljucak;Uvecana cisterna magna.Umereno prosirene lateralne komore.Incipijentna kortikalna atrofija frontalnih lobusa,parijaetookcipitalno desno postinfraktna lezija dif.dg neo ekspanzivni proces.Hvala unapred na odgovoru

Postovana, komore su prosirene zato sto je doslo do smanjenja mozdanog tkiva (pocetna atrovija kore velikog mozga u ceonom predelu). Smanjenje je pocetno tako da verovatno nije doslo do promene ponasanja supruga. Najsumnjiviji je nalaz jedne promene koja je najverovatnije oziljak od infarkta mozga tj. malog sloga ili mozdanog udara. Medjutim, rendgenolog nije sto posto siguran da je to samo oziljak, pa treba sprovesti dodatna ispitivanja koja bi iskljucila postojanje tumora. To je u domenu neurologa i neurohirurga. Vaskularni hirurg smatra da je mozda to hitnije od operacije karotida.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

Postovani,molim Vas za brz odgovor.Moj otac je bio kod gastrologa i hematologa zbog trombocitopenije i visokog ggt 226 da bi mu internista danas reko da pije vitamine b6 .silmarin ,C i da se javi na kontrolu za tri meseca a u medjuvremenu da uradi Ca19- 9 i AFp .Odvela sam ga veceras u Konzilijum i rezultati su stigli vec nocas,znam i sama da su losi.Molim Vas kolko i Gde da ga vodim za dalje.Hvala unapred Ca19-9=55.6 AFP=6.50

Postovana, neka se javi ponovo gastroenterologu sa ovim rezultatima. Poviseni tumorski markeri se ne javljaju samo kod tumora. Na primer Ca 19-9 je povisen i kod postojanja kamena u zuci, zapaljenja pankreasa, zucne kese i ciroze jetre. Zato se u postavljanju dijagnoze ne koriste samo tumorski markeri. Njihovo odredjivanje je vaznije da bi se odredio efekat terapije tj. ako uz terapiju dolazi do pada njihovih vrednosti zna se da je terapija dobra.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.3.2012.

posto imam povisen pritisak pijem tablete vivace 2,5mg,a menstruacija mi kasni 6 dana da bolove imam blage u ledjima,grudima i ponekad u donjem stomaku pa nisam sigurna ako sam trudna koliko mogu naskoditi tablete koje pijem a bez njih ne mogu da budem,unapred hvala

Postovana, ne preporucuje se koriscenje leka Vivace tokom trudnoce, jer ozbiljno moze da naskodi bebi. Javite se ginekologu, kao i internisti da vam promeni terapiju posto planirate trudnocu. Ima antihipertenziva koji su bezbedni u trudnoci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2012.

postovani doktore svako jutro kada ustanem osecam se dosta umorno i tesko mi je u lice sam dosta bleda vec nekoliko dana osecam kao da mi je stomak naduven i neke tupe bolove u ledjima nemogu da se ispravim jer se bolovi pojacavaju pozadi iza grudi bolovi su jos jaci u grudima imam kao neki osecaj da me nesto pritiska kao neki pritisak neznam sta moze biti razlog toga inace sam juce radila krvnu sliku i sve je bilo u granicama normale samo su leukociti bili povecani neznam sta to znaci i dali to moze biti razlog ovakvog loseg stanja dali mi mozete reci i zbog cega se povecavaju leukociti i dali to moze biti razlog ovih svakodnevnih tupih bolova po stomaku i telu hvala

Postovana, povecani leukociti prate razlicita rapaljenja. U tom slucaju bi ubrzo trebali da se snize i normalizuju. Poviseni su i kod obicne prehlade. Kao posledicu virusne infekcije mozete da osecate umor i bolove u misicima i zglobovima, pa i celom telu. Kada bol dugo traje i ako ste ujutru umorniji nego kasnije tokom dana to moze ukazivati na fibrozitis. Tada su prisutni bolovi u pojedinim zglobovima ili misicima. Da bi tegobe nestale potrebno je da vise boravite napolju, da se bavite nekim sportom. To sada izgleda tesko jer se osecate umorno, ali kada se naterate na pojacanu fizicku aktivnost umor ce biti manji. medjutim, ako je bol posledica virusne infekcije bolje je par dana da odlezite ili bar da odmarate. Bol i pritisak u grudima mogu biti posledica anksioznosti. Da bi je uklonili treba da postupite kao kod fibrozitisa. Bol u grudima moze da bude posedica promena na kicmenom stubu i tada je potrebna fizikalna terapija kao i vezbe za jacanje vratnih i ledjnih misica. Bol iza grudne kosti je cesto posledica vracanja zeludacne kiseline u jednjak. Zato se javite gastroenterologu, tim pre sto imate i bolove u stomaku. Znaci javite se najpre svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2012.

Postovani, imam dva sina, jedan ima 7, a drugi 3 godine. Kod obojice postoji isti problem, kozica na penisu im se nije dovoljno povukla, ustvari to je moje pitanje... dosla ima je na milimetar od ruba glavica i tako stoji od njihovih prvih meseci. Zanima me mora li da predje preko te ivice, kad je krajnje vreme za to i sta da radimo da dodje do toga, jer samo povlacenje ocigledno nije dovoljno.

Postovana, na rodjenju i u prvim godinama zivora postoji fizioloska fimoza tj. normalno je da kozica na penisu ne moze da se prevuce preko glavica. Kozica (prepucijum) i glavic su na rodjenju srasli. Kako dete raste oni se postepeno odvajaju. Da bi se kozica potpuno odlepila i mogla da se prevuce preko glavica potrebno je najmanje tri do cetiri godine, a kod neke dece i duze. Kod oba decaka nakon kupanja lagano povlacite kozicu. Kod mladjeg ne insistirajte mnogo jer ima vremena. Starijem u kadu sipajte caj od crnog sleza, neka se malo brcka, a zatim probajte da prevucete kozicu. To se radi jednom ili dva puta nedeljno. Ako se za desetak kupanja kozica ne rasiri starijeg decaka vodite lekaru, jer verovatno fimoza ne moze da se resi bez hiruske intervencije. Ona se sastoji u uzduznom rasecanju kozice ili u potpunom isecanju tj. obrezivanju. Fimoza moze da se resi i u pubertetu, ali je za decaka lakse da to bude ranije. Ako fimoza ostane povecava se rizik od infekcija, higijena je otezana, cesto i polni odnos, a ima podataka da te osobe cesce oboljevaju od raka penisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2012.

Kao prvo zahvaljujem vam se na kompletnoj azurnosti. Dobila sam odgovor na postavljeno pitanje istog dana. Moje drugo pitanje je za moje dete koje ima 25 godina. Sa vremena na vreme ima osecaj trnjenja jezika i vilice ,i tad se oseca umorno jer nije to stanje kakva je njegova priroda uopste. To vec traje oko godinu periodicno dolazi i odlazi desi se nekad dva meseca bez toga. On je ambiciozan,odgovoran,uredan kompletno njegovo ponasanje je za primer. Napominjem u poslednjoj je godini vadio completne krvne analize dva puta ,sve je odlicno.Ovo me brine molim vas daj te mi neki savet,zaboravila sam naglasiti nikad ne pokazuje neku nervozu ili uznemirenost.

Postovana, neka se sin javi neurologu. On ce ga uputiti na potrebne preglede, koji treba da pokazu da li postoji neko ostecenje facijalnog nerva. Ponekad promena omotaca nerva (demijelinizacija tj. gubitak mijelina iz omotaca nerva) moze da izazove trnjenje i umor. Cak i promene u vratnom delu kicme mogu da uticu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2012.

Postovani, imam 21 godinu i vec neko vreme mi se desava da mi se uvece, pre spavanja kada sam umoran krv slije u ruke (i to vise u levu) jako nabubre krvni sudovi u rukama i tako sve dok ne pocnem da osecam nesto izmedju trnjenja i povecane tezine ruke, kad podignem i protresem ruku krv se vrati nazad, ali kada je opet spustim u vodoravan polozaj isto se ponovi i to traje neko vreme nakon cega prestaje. Imam krivu kicmu i losije drzanje pa sam pomislio da se tu krije odgovor za ovaj problem. Posumnjao sam i na srcane probleme, uradio sam EKG, merio pritisak i rezultati su bili dobri. Molim vas da mi pomognete da odgonetnem uzrok ove pojave. Hvala unapred.

Postovani, tegobe mogu da budu posledica pritiska na nerv, sto se desava kod deformiteta kicmenog stuba i loseg drzanja, dugotrajnog sedenja ili ponavljanja istih pokreta tokom rada. Bio bi pozeljan pregled fizijatra i neurologa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.3.2012.

Postovani,reumatolog mi je dao da uradim ASTO,REUMA FAKTOR I WALTER TEST I ova dava zadnja su mi negativni,a ASTO je na gornjoj granici koja je do 200,a meni je 200.molim vas sta to znaci sto je toliko visok a tako je pokazivalo i prosle godine i zasto me bole zglobovi a ova dva nalaza su ok.

Postovani, ASTO na gornjoj granici ili povisen znaci da je organizam bio u kontaktu sa beta hemolitickim streptokokom i stvorio antitela protiv te bakterije. Imuna odbrana organizma je dovoljno jaka te je sprecila razvitak reumatske groznice. Vrednost antitela koje pokazuje Vas ASTO test nije zabrinjavajuca. Kod reumatske groznice vrednost ASTO je nekoliko puta veca od gornje granice i tada se sprovodi lecenje. Ovi nalazi pokazuju da bol u zglobovima nije posledica reumatske groznice ili zapaljenske reumatske bolesti. To je vazno zbog terapije i dobre prognoze bolesti. Po nalazima se vidi da bol u zglobovima nije posledica reumatoidnog artritisa (teska autoimuna bolest). Vazno e da se iskljuce ove teze zapaljenjske i autoimune bolesti. Bol u zglobovima prati razlicite virusne infekcije, moze da nastane zbog slabog kretanja ili pak prevelikog opterecenja pojedinih zglobova, zbog izlaganja hladnoci, lose ishrane, istegnuca tetiva ili ligamenata, viska kilograma. Najceski uzroci bola u zglobu su ponavljani pokreti koji dovode do mikrotraume zgloba ili mekog tkiva oko njega.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2012.

postovani.imam bolove ne jake ali vecu nelagodnosti u sitnim zglobovima sake,u laktu,ponekad ramenima,artrozu kuka,bol u kolenima pri penjanju uz stepenice i niz,tesko se dignem iz cuceceg polozaja zbog kolena....bila sam kod lekara i sem kukova da je artroza nije mi dao drugu dijagnozu ostalih zglobova,niti savet sta da radim,od drugarice muz koji je lekar ali kardiolog napomenuo je da je mozda nesto autoimuno....recite mi vase misljenje sta bi moglo biti,koliko bi moglo biti opasno,sta da radim da kako nebi doslo do neceg gorek i sta ako je autoimuno ,kazu da bi to bilo gadno....brinem imam 27 godina.

Postovana, kod takvih tegoba treba odrediti sedimentaciju, C reaktivni protein (CRP) i reumatoidne faktore. Ako je to normalno ne treba misliti na autoimune bolesti. Nije neobicno da se u tridesetim godinama jave mnoge reumaticne tegobe, tegobe nastale zbog deformacije stopala sto remeti statiku tela i opterecuje kolena i kukove, zatim tegobe zbog degenerativnih promena koje su potencirane sedecim nacinom zivota. Znaci ne treba odmah misliti na najteze bolesti koje nisu najcesce. Opste mere koje vam mogu pomoci bez obzira da li je autoimuna, degenerativna ili nek druga bolest su: redovno vezbanje, zdrava ishrana (posebno koriscenje zdravih masnoca maslinovog ulja, orasastih plodova i morskih riba, a izbegavati masnoce zivotinjskog porekla tj. iz crvenog mesa, mleka i mlecnih proizvoda, utopljavanje i psihicka i fizicka relaksacija. Psihicka napetost moze da izazove bolove u kicmi i zglobovima ili da pogorsa tegobe kod postojecih reumatskih ili degenerativnih bolesti. Zato primenjujte jogu, radite vezbe, izbegavajte stres, setajte, druzite se. Znaci ove preventivne mere primenjujete bez obzira da li je autoimuno ili nije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2012.

Postovani, vec dvije nedelje nikako da se izlijecim. Bila sam kod doktora, u pocetku kada sam imala temperaturu, sumnjali su da nije upala pluca, medjutim nisu mogli da snime zbog moguce trudnoce. Ali po slusalicama nisam imala upalu nego mozda neki pocetak bronhitisa. sedimentacija je bila 15, zbog upale sinusa poslije nekoliko dana pocela sam da pijem pancef, poslije 8 dana lijeka, sedimentacija mi je bila 70, promjenili su mi lijek i vec nekoliko dana pijem ospen, poslije pet dana sedimentacija mi je spala na 51. Doktor kaze da mi je velika sedimentacija i da bi me trebalo ispitivati medjutim nigdje me dalje nije poslao, a ja sam trazila da mi zatvori bolovanje i da pocnem da radim za nekoliko dana. Bila sam i kod ginekologa, postoji genetski mijesak ali treba da sacekam da vidimo hoce li se razviti trudnoca. Zanima me da li vrijednost sedimentacije moze tako brzo da opane. Ja se ne osjecam lose toliko ponekad malo neku slabost, ali moze biti i posljedica trudnoce. Mogu li se osjecati lose zbog visoke sedimentacije, mene nista ne boli osim ponekad malo stomak. Sta da radim? Unaprijed zahvalna

Postovana, povisena sedimentacija pokazuje da u organizmu nesto nije u redu. Najcesce postoji neko zapaljenje. Ona je povisena i u trudnoci, ali kod vas to nije razlog, jer je tek pocetak trudnoce. Zbog povisene sedimentacije ne morate da se osecate lose. Ako se osecate bolesno to je zbog bolesti koja je povisila sedimentaciju, a ne zbog same sedimentacije. Koliko ce dugo sedimantacija da bude povisena zavisi od vrste bolesti koja je izaziva. Kod hronicnih ona moze veoma dugo da bude povisena. Tendencija pada sugerise zakljucak da je izazvana tom bolescu koju jos niste potpuno preboleli. Sedimentacija moze brzo da opadne. Njeno opadanje ukazuje na pocetak oporavka. Potrebno vreme za normalizaciju sedimentacije ili vracanje na predhodne vrednosti je razlicito i zavisi od vrste zapaljenja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2012.

Suprug je radio spermogram pa me interesuje vase misljenja nalaza:Zapremina ejakulata u cem.5 vreme razdvajanja 25min, viskozitet dobar, pH 7,8. Normokineza 70%,hipokineza 12%, akineza 18%. broj u I ccm 55×10^6 L u celom ejakulatu 275×10^6 L, Bojenje spermograma : metoda bojenja Giemsa normalne forme 74. Pataloske forme: glava 8, vrat 5, rep 13. dijagnoza : OLYGOSPERMIA GR I. ostale celije ejakulata: granulociti i celije spermaticne loze. Mi smo u braku 2 godine, prvih godinu dana bili smo zauzeti nekim drugim stvarima i nismo planirali dete, zadnja 6-7 meseca smo pokusavali ali bez uspeha, nismo nesto preterano radili na tome ali otprilike kada ja izracunam kada su mi plodni dani i tako. Interesuje me da li je nalaz mog supruga problematican i sta biste vi preporucili.

Postovana, kod oligospermije je znatno smanjena oplodna moc, ali stanje moze da se popravi. Smanjen broj spermatozoida je najcesce posledica prosirenih vena testisa (varikokela), sto moze da se sredi jednostavnom hiruskom intervencijom. Ne retko oligospermija je posledica infekcije te ce urolog da ga uputi na pregled brisa uretre i da sprovede lecenje, ako je potrebno. Anti-spermatozoidna antitela unistavaju sopstvene spermatozide i javljeju se nekad nakon infekcije ili povrede. kod osoba sa hormonskim poremecajima i kod nekih naslednih stanja oligospermija je posledica smanjenog stvaranja spermatozoida. Ona se ponekad srece kod gojaznih, zatim kod osoba koje koriste pojedine lekove, puse ili su na poslu izlozeni dejstvu toksicnih materija. Kod mnogih stanje se popravlja lecenjem infekcije, koriscenjem vitaminske terapije, pre svega vitamina C, unosom vece kolicine voca i povrca. Suprug ce da se javi urologu koji ce da ga uputi na dodatne testove. U medjuvremenu moze da jede vise voca i povrca (narandze, kivi, kiseli kupus).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2012.

Postovana, pisem vam iz Nemacke i imam pitanje za vas: pre par dana na casu engleskog sam primetio na papiru na kom se svi, koji prisustvujemo casu, upisujemo potencijalni trag krvi (mada mi se cini da je krv bila vec osusena, da nije bila mokra jer nije bila jarko crvena vec svetlije crvena), ali je problem sto to nisam video odmah vec kasnije, pa pretpostavljam da sam dosao u kontakt sa takvom verovatno osusenom krvlju i posle mozda dodirivao usta i jedan deo na licu gde sam imao malu posekotinu od brijanja. Ukoliko je to zaista bila krv (a ne trag flomastera sto je isto mogucnost), pretpostavljam da je to bila krv poreklom od moje profesorice, pa me sada intresuje da li postoji bilo kakav rizik da se na ovaj nacin prenese neka bolest (ukoliko postoji, mada nije mi poznato da profesorica ima bilo kakvu takvu bolest) koja se inace prenosi putem krvi? Takodje me intresuje, posto je profesorica zivela jedno vreme u Engleskoj, pocetkom 2002. cini mi se i u jednom periodu u 2005. (a mozda je isla par puta tamo i pre toga, to ne znam), da li postoji rizik da se, takodje ovim putem, prenese varijanta Krojcveld Jakobove bolesti, ukoliko je ona tamo, ne daj Boze, zapatila lude krave? Ovde su zabranjivali ljudima koji su boravili od 1980. do 1996. u Britaniji i Francuskoj da daju krv, medjutim ona je tamo boravila kasnije kao sto rekoh, tako da njoj nije zabranjeno da daje krv, a znam i da je rizik za to vrlo mali verovatno, ali me cisto intresuje. Zahvaljujem unapred i svako dobro!

Postovani, nema rizika da na taj nacin dobijete Krojcveld Jakobovu bolest ili neku drugu koja se prenosi putem krvi. To je vas bezrazlozan strah. Naravno da treba cesto prati ruke i da je guranje prstiju u usta, grickanje noktiju i obedovanje prljavim rukama nacin za prenosenje mnogih bolesti kao sto su grip, respiratorne infekcije, zutica...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.3.2012.

postovanapisala sam vam pre neki dan,nosilac sam mutacije mthfr c7666t,dr mi je rekla da zbog te mutacije nisam dobila duboku trombozu,da sam imala i neku drugu mutaciju(faktor v laiden,protrombin ll) onda bi bilo od nekog znacaja,znaci kaze daje od posle porodjaja to.Ja sam malo mirnija,i citala sam da samo te 3 mutacije postoje za testiranje na urodjene trombofilije,medjutim ja sam cula da u privatn.lab.rade i pal-1 gen,i to sam uradila na svoju ruku.PIse-da je nadjen 4g/5g genotip koji dovodi do povecane ekspresije pal gena odnosno povecanih nivoa plazminogen aktivator inhibitora-1.Sad se pitam kakva je to analiza,dal ima nekog znacaja za trombofiliju,cim mi dr nije trazila da uradim i to?Hvala vam unapred

Postovana, mutacija gena koju vi imate (c677t heterozigot) je od malog znacaja za nastanak tromboze. Misljenja su podeljena. Jedni smatraju da nema uticaja, a drugi da do tromboze kod ove mutacije dolazi samo u kombinaciji sa malim unosom folata. Istina trudnice piju folnu kiselinu, ali je pitanje da li se ona bolje iskoriscava iz leka ili hrane. Za neke vitamine je uoceno da se bolje iskoriscavaju iz hrane ili da se dobijeni iz lekova brzo inaktiviraju u organizmu. Folata ima u povrcu pre svega zelenom, kao sto su zelena salata i spanac. Ima ih u jagodama, dzigerici i nesto manje u jajima, a u mlecnim proizvodima znatno manje. Mislim da mutacija ima znacaja kada se sakupe svi faktori rizika, kao sto su losa ishrana, dugotrajno lezanje ili slabija pokretljivost, trudnoca... Analizom je uocena nesto izrazenija aktivnost gena koji utice na jedan aktivator procesa koagulacije. Ne bi se reklo da je to znacajan rizikza nastanak tromboze. Ta analiza ne menja nista. I dalje vazi da je potrebno imati na umu sprecavanje tromboze u situacijama kada je povecan rizik da do nje dodje (peracija, dugotrajno lezanje iz bilo kog razloga, trudnoca i sl.). Vas lekar ce proceniti da li je potrebna neprekidna antikoagulantna zastita. Potreban je i povecan oprez u tim situacijama kod vase dece, jer mutacije mogu da se nasledjuju. Moram da napomenem da ima dosta zdravih ljudi koji imaju c677t heterozigot mutaciju (pa cak i homozigot), a nikada nisu imali trombozu, jer je potrebno da se poklopi delovanje vise faktora rizika. kod vas je doslo do tromboze zbog nesrecnog spleta okolnosti. To ne znaci da ce vasa deca morati da imaju problema sa trombozom. Takodje je razlog da u ishranu uvedete namirnice koje smanjuju koagulabilnost krvi. Kada vasa deca usvoje takvu ishranu, sa vecim unosom voca i povrca, belog i crnog luka, morske ribe, maslinovog ulja, zelenog caja..., imace manji rizik od tromboze. Procitajte ovaj clanak: http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=436:tromboza-infarkt-i-log-se-mogu-spreiti-hranom&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2012.

Postovani doktore, Patim od spondiloze torakalnog dela kicme i takodje od diskopatie L5/S1. Sda mi je 38 godina a sve je pocelo pre tri godine. Srednja ledja se koce, pa se ta ukocenost prenosi in grudni deo. Bila sam svugde, kod bezbroj fizijatar, vezbe, revalidacija za ledja, kiropraktor, ali meni je sve gore i gore, sve vise boli pa se siri i prema vratu, pa dobijem i glavobolju na kraju dana. Inace radim za kompjuterom 40 pet dana sedmicno pa mi je i to problem. Cula sam za jednu terapiju dry needling, pa me interesuje vase misljenje o tome i o mom stanju. Unapred zahvalna A. Ivkovic.

Postovana gospodjo Ivkovic, morate svakodnevno da radite vezbe za jacanje misica kicmenog stuba. To su one vezbe koje ste radili na fizikalnoj terapiji. Tokom rada pravite cesce pauze tokom kojih cete da se razmrdate. Vaznoje je i psihicko i fizicko opustanje koje mozete ostvariti jogom, vezbama relaksacije, setnjom. To je vazno zato sto je misicni i reumaticni bol pojacan kod psihicki napetih osoba tj. bol je pojacan na nervnoj bazi. Ove aktivnosti morate da preduzmete bez obzira za koje lecenje se opredelite. Dry needling je metoda kojom se pomocu supljih igala (kod akumpunkture nisu suplje) na posebne tacke ubacuju lekovi protiv bola, kortikosteroidi ili botoks. Ova metoda polazi od toga da je manje bitno koji se analgetik koristi, vec da je vaznije da se injekcija da na odredjeno mesto (trigger tacka). Ako se ne ubacuje lek dry needling je prakticno vrsta akupunkture. Moze da se primenjuje uz drugu fizikalnu terapiju, a ne umesto nje. Efikasnost nije sigurna, nema dobrih i obimnih studija koje potvrdjuju kvalitet lecenja. Lecenje u mnogome zavisi od obucenosti terapeuta, koji treba da pogodi odredjene tacke (trigger tacke) da bi se misic opustio i time smanjio bol. Ovu metodu treba probati tamo gde klasicno lecenje ne pomaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.3.2012.

Postovani,imam autoimunu bolest za koju sam saznala pre neki dan i lekar mi je napomenuo da je moj organizam sad podlozan i drugim takvim bolestima a i da je podlozan razvojem tumora i raka,zato sto imuni sistem nije vise sto je bio i naradi dobro svoj posao.To me je strasno prestravilo pogotovo kad je rekao da se te bolesti i ne mogu ustvari spreciti.Sad mi je bas tesko jer se osecam nemocnom sto ne mogu bog zna sta uraditi,i dodad sam zdravo zivela ali svakako sam obolela.Pitam vas imali bilo kakvog nacina da sprecim nastanak druge autoimune bolesti.

Sa autoimunim bolestima se normalno zivi i moze da se dozivi solidna starost. Bilo je i ranije autoimunih bolesti, ali se o njima manje znalo, pa je bolesnicima zbog toga bilo lakse. Tesko da mozete da sprecite drugu autoimunu bolest, ali redovnom kontrolom mozete rano da je otkrijete i na vreme krenete sa lecenjem. Zdravim zivotom mozete da smanjite faktore rizika i da time smanjite rizik da obolite. Nastavite da zivite zdravo. Autoimune bolesti nastaju zbog greske imunog sistema. Nezna se uzrok te greske pa se prema tome nezna kako mozemo da je sprecimo. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku drugu autoimunu bolest. Ako je jednom doslo do greske u imunom odgovoru postoji veci rizik, u odnosu na zdrave ljude, da se to desi jos jednom. Medjutim, to ne znaci da morate da dobijete jos jednu autoimunu bolest. Takodje ne znaci da ostatak zivota treba da zivite u strahu od te mogucnosti. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Slabi ga masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte. Gojaznost povecava rizik od brojnih bolesti pa bi bilo dobro da pazite na liniju. Pusenje takodje nije zdravo. Ako vodite zdrav zivot i izbegavate sve sto je stetno, manja je verovatnoca da cete se razboleti. Neki misle da je autoimuna bolest nastala zbog previse jakog imuniteta i da zato ne treba da se radi na njegovom jacanju. Medjutim, bolest je nastala zbog greske imunog sitema, a slab imunitet jos lakse moze da gresi. Osoba sa slabim imunitetom je podlozna razlicitim bolestima. Ima studija koje potvrdjuju da ishrana moze da smanji rizik od pojedinih autoimunih bolesti. To je ishrana sa malo masnoca koje poticu od crvenog mesa, mleka i mlecnih proizvoda. Korisne su masnoce maslinovog ulja, masnih morskih riba, oraha i drugog kostunjavog voca. Neznam da li vegetarijanska ishrana smanjuje rizik od autoimunih bolesti, ali cinjenica je da vegetarijanci mnogo redje oboljevaju od tumora. Znaci nema mesta ocajavanju. Fizickom aktivnoscu, vedrim raspolozenjem i zdravom ishranom mnogo moze da se ucini.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: