Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 28.7.2009.

Postovani, tinitus traje vec dve nedelje.Posledica je izlaganja jakoj muzici.Zamolila bih Vas da mi realno kazete da li vredi da idem na dalja ispitivanja kod ORL,da isprobam jos neke vidove terapije ili da se pomirim sa tim da nema sanse da pistanje prestane? Takodje me zanima da li cu moci da ucim? Hvala!

Postovana, ne treba da se predajete i ocajavate. Obavezno idite na dalja ORL istrazivanja. Buku izbegavajte. Kada ucite ili podjete na spavanje obavezno pustite neku tihu muziku da Vam zamaskira zujanje u usima. Na taj nacin ce manje da smeta. U slucajevima kada ne moze da se otkloni tinitus daju se lekovi (obicno antidepresivi) koji pomazu da zujanje ne iritira i ne nervira.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2009.

Postovani -imam cerku 5 god pre 4 dana je pila sirup Pancef i poslke 4 sata je dobila osip po celom telu ,lekari kazu da e to na taj lek ,ona jos uvek dobija osip u vecernjim satima ,ja joj dam sirup Avil to se izgubi i tako 4 dana .Dali e to normalno da posle 4 dana ona ipak dobija osipe po telu ,ili e to vec neki drugi problem???

Postovani, nije neobicno da se reakcija zadrzi par dana. Obicno ljudi nisu alergicni samo na jednu stvar (alergen). Kada se pokrene alergijska reakcija jednim alergenom (u ovom slucaju sirupom) reakciju moze da podstice i neki drugi alrgen na koji je dete osetljivo. Uz to potpuna eliminacija leka iz organizma moze da traje duze od jednog dana. Dajte Avil jos par dana dok se dete ne stabilizuje. Ako se alergija pojacava ili ako dete teze dise odmah ga vodite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.7.2009.

Postovani doktore u poslednje vreme osecam bolove u levom kolenu pri savijanju kad se penjem ili silazim stepenicama.Kad sedim duze vreme pri ustajanju osecam bol dok se ne razmrda koleno, pri hodanju po ravnom tlu nemam problema.Imam 51 godinu na poslu sedim, malo se krecem i imam visak kilograma (160/85)Dali je to zbog tezine ili ...? Unapred hvala

Postovana, smatra se da postoji nasledna sklonost ka oboljenju kolena, pri cemu pojedini faktori doprinose bolesti. Gojaznost opterecuje kolena, takodje dugotrajno sedenje, posebno sa prekrstenim nogama. Kod zena posle menopauze bolest brze napreduje. Jacim misicima koleno se rasterecuje, pritisak na hrskavicu je manji i njeno ostecenje se usporava. Misici jacaju vezbama i kretanjem. U pitanju je gonartroza degenerativno obiljenje tgloba kojena, kod koga se najpre hrskavica istanjuje, a zatim dolazi do promena na kostima. U kasnijim fazama bolesti hrskavice nema vise i kosti se taru jedna o drugu. U pitanju je bolest koja se pogorsava, ali sporo napreduje. Ima perioda kada se tegobe povlace i kada su jace. Korisno je je da smanjite telesnu težinu, da radite vezbe i izbegavate dugotrajno sedenje i stajanje. Javite se fizijatru za terapiju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2009.

veliki pozzzzz.. molim za pomoc i tumacenje nalaza i laboratorije DG:THYREOIDITIS CHR. EUTHYREOSIS pracena zbog sumlje an subklinicku hipotireozu i krace uzimala tivoral..u labar...normalanFT4,granicanTSH,i visokaTPO at nalazi su:::slobodni tiroksin ft4 17,4 tireotropin tsh 4,76 anti tg ab < 20 anti tpo ab 1000 otisla sam drugom ljekaru koji sumlja u dijagnozu i preporucio drugog ljekara..molim za vasu pomoc

Postovana, Vasa pocetna dijagnoza (thyreoiditis chr. euthyreosis) znaci da je zlezda hronicno zapaljena, ali normalno luci hormone (za sada). Antitela (TPO) su visoka pa je u pitanju autoimuni tireoiditis, verovatno Hasimoto. Tireoiditis hronicni obicno vodi u hipotireozu kada zlezda ne luci dovoljno hormona. To se ne desava od jednom. Najpre zlezda uspeva da produkuje normalne nivoe hormona, a da je u pitanju subklinicka hipotireoza pokazuje visok TSH. Verovatno je kod Vas ranije tj. pre terapije Tiroksinom, TSH bio povisen. Cilj terapije Tiroksinom je da se TSH drzi malo iznad normalne vrednosti , da bi se usporio rast stitne zlezde. Na kontrolnom pregledu pitajte svog endokrinologa sve sto Vam nije jasno u vezi bolesti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2009.

Postovani,po preporuci doktora pijem Reductil tablete protekla 2.meseca. BMI=34.Skinula sam 12.kg,masti su manje za 6%,stetne masti za 1%.Imala sam kontrole i sve je bilo u redu.Nus pojave nisam imala do pre 5.dana kada se javio jak bol u grudnom kosu i povremeno gusenje.Sve sam pripisivala visokim letnjim temperaturama,dok mi nije palo na pamet da pogledam upustvo Reductila.Dr.je na god.odmoru,pa neznam kome da se obratim.Danas,ovog 5-og dana nisam popila tabletu,pa me zanima sta dalje i kom dr.treba da se obratim?Da li je mnogo ozbiljno? Hvala unapred.Pozdrav

Postovana, Reductil deluje na centralni nervni sistem smanjujuci apetit i efikasno pomaze mrsavljenje. Medjutim moze biti potencijalno jako stetan, jer moze povecati krvni pritisak. Nezeljena dejstva su teza ako se uz Reductil piju antidepresivi, lekovi za suzbijanje kaslja, kapi za nos, litijum, triptofan, MAO inhibitori i lekovi protiv migrene. Ne smeju ga koristiti srcani bolesnici, osobe sa povisenim krvnim pritiskom, anoreksijom, epilepsijom, glaukomom, bolestima bubrega i jetre. Vase tegobe mogu biti posledica anksioznosti koju Reductil moze lako da izazove, jer deluje na centralni nervni sistem. Osim toga, moze da dovede do porasta krvnog pritiska, sto takodje, moze izazvati slicne tegovbe kao Vase. Nemojte da pijete vise lek i odmah se javite svom lekaru opste prakse, koji ce proveriti pritisak i uputiti Vas internisti i neuropsihijatru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2009.

Dobar dan! Moj muz vec danima oseca bol u predelu desnog ramena, i bol se siri na grudi, takodje se bol pojacava kad dise ili jede, obilno se znoji i znoj je izrazito kiselog mirisa. Sta mi Vi preporucujete2? Unapred Vam hvala na odgovoru!

Postovana, Vas suprug mora da se javi fizijatru jer tegobe lice na bol kostanomisicnog sistema. medjutim, neka se zbog znojrnja i pojacavanja bola pri disanju javi i pulmologu, narocito ako uz ove tegobe ima kasljucanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 27.7.2009.

Zanima me da li kod hipertireode (difuzna strima) u organizmu ima visak joda kako sam procitala na nekim sajtovima. Unaprijed zahvalna Pozdrav Milena

Postovana, hipertireoza moze da nastane iz vise razloga. Najcesce je posledica Grejvs Bazedovljeve bolesti, ciji uzraok nije potpuno jasan, ali se zna da najvecu ulogu imaju autoimuni procesi. Uticaj joda u ovom slucaju nije primaran. Ako se hipertireoza razvila zbog strume, koja je pocela da produkuje vece kolicine hormona, uticaj joda je veliki. Struma moze duze vreme da postoji uz normalne hormone i da zatim pod uticajem joda dovede do hipertireoze. Prekomerno unosenje joda nastaje konzumiranjem slane hrane ili koriscenjem jodnih preparata.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2009.

Imam alergijsku kijavicu.Kako da se inhaliram?Sta da stavim u kipucu vodu?Da li smem spalmotil,amp.pantenola ili....?SASA

Postovani Sasa, u kucni inhalator uz te lekove mozete staviti i Bisolvon rastvor (da razblazi sekret) i Sinopen ampulu (da ublazi alergiju). Medjutim, bolje je da se javite specijalisti ORL koji ce Vam ordinirati terapiju (antihistaminik i kortikosteroid u obliku spreja). Uz to se mozete inhalirati eukaliptusom i nanom. Ako je utvrdjeno na sta ste alergicni mozete probati da izbegavate odredjeni alergen, mada to cesto nije lako.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 26.7.2009.

Mojoj nevencanoj supruzi se zadnjih mesec ipo desava da izgubi kontrolu u nogama, i padne bilo gde da se nadje. Ne gubi svest, nema najava za tako nesto, nema bola. Jednostavno samo ne oseca noge tada i trazi da je masiramo kroz plac se koncentrise na noge dok za pet recimo iloi deset minuta ne dobije ponovo mali zatim jaci osecaj, u nogama , kako ona kaze pocne osecati noge. Dok to ne bude ona ne oseca dodir bilo gde na nogama , kao da ih nema. Zadnji put se dva puta u danu to desilo. I tada je osetila neki bol u predelu donjeg dela kicme kao neki jak zig jak bol zadnii deeo kicme ka glavi.... NIsta vise..... Ona je pre dve godine operisala tumor na jajnicima..izvadjeni jajnici i materica. Imala je i desetak zracenja ... Ima i oslabljen rad srca bradikardiju. Puls ne prelazi 55 otkucaja u minuti, a pritisdak je 100/40 .. u Oktobru joj je zakazana magnetna rezonanca , inace ona ovo nije pricala lekaru jer se pre nije desavalo, tek nekih mesec ipo... Molim savet i misljenje... Zabrinut muz

Postovani, Vasa supruga mora da se javi lekaru, pre zakazane kontrole, jer se javila nova tegoba koju ranije nije imala. To je neophodno da bi se proverilo da li se tumor prosirio na kicmu. Bilo bi idealno, ako bi mogla magnetna rezonanca da se uradi ranije.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 25.7.2009.

Moj problem je malo kompleksnije prirode, ili se meni cini jer nisam ranije imala problema ovog tipa. Nakon kasnjenja menstruacije od 2 meseca obratila sam se ginekologu, i rekao mi je da imam jacu upalu. Papa je II,a VS je III (leukociti i bakterije) i VI(candid). Dobila sam antibiotik Vibramicin, prvih 5 dana 2x1, a narednih 10 dana 1x1, vaginalete Neo-Penotran 15 dana. Ono sto mene interesuje je kada vec na VS imam VI stepen, to pretpostavljam da znaci da imam candidu, a ja nemam nikakve simptome ni svrab ni crvenilo, ne osecam nista, niti me sta boli. Trebala bih na more za 5 dana pa ne znam sta da radim jer sam cula da Vibramicin reaguje na sunce i UV zracenja i da izaziva alergijske reakcije. Ne znam ni da li treba da se kupam. Procitala sam da kada je candida u pitanju treba i partner da se leci antibioticima, medjutim, meni ginekolog nista nije spomenuo. Rekao je samo da ja pijem i da dodjem na kontrolu za 2-3 nedelje. Eh, da, i interesuje me da li bih mogla u pocetku da koristim samo vaginalete, a sa antibioticima nastavim kada se vratim s mora? Interesuje me vase misljenje. P.s u dijagnozi mi pise Ovaria cystica. Unapred zahvalna Jelena

Postovana, zaista sa koriscenjem Vibramicina rizikujete da prilikom suncanja dodje do fotosenzibilizacije, tako da nije preporucljivo koriscenje ovog antibiotika na moru. Ako koristite prvo vaginalete to ne znaci mnogo za Vase lecenje. Vaginaletama cete smanjiti broj gljivica. Kada kasnije koristite antibiotik one ce se znatno razmnoziti (antibiotici uniste mikroorganizme koji kontrolisu broj gljivica tako da one bujaju). Nakon antibiotika bi opet morali da koristite vaginalete. Najbolje je da zatrazite od ginekologa neki drugi antibitik koji ne izaziva alergiju na sunce. Na taj nacin nemate rizik i zapocinjete odmah lecenje, a ne odlazete ga za posle letovanja. Najefikasnije lecenje kandide je kada se istovremeno lece oba partnera. Nazalost, to se obicno radi tek kada napacena zena mesecima ili godinama ima problema sa kandidom. Na opakav pristup lecenju utice to sto se gljivica kandida i normalno nalazi na razlicitim sluzokozama nasega tela, a leci se kada se njihov broj znatno poveca tako da dovede do tegoba. Ako Vas partner bude koristio antimikotik u obliku tableta i kreme to ce Vama ubrzati izlecenje gljivicnog dela infekcije.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: