Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 16.9.2011.

Postovana moja sestra ima problem htela bih da joj pomognem ali neznam kako pa sam se odlucila da pitam Vas za misljenje. U braku je sa muzem tri godine, rade na potomvstvu i posle odnosa tj posle ejakulacije ona se zali na neki cudan miris, neprijatan. Sta vi mislite o tome? Unapred zahvalna Mirjana

Postovana, potrebno je da se javi ginekologu. Kod hronicne infekcije vagine ili grlica javlja se neprijatan miris nakon seksualnog odnosa, kao i nakon menstruacije. To nije strasno, ali neke od tih infekcija mogu da uticu na plodnost. Kod nekih je potrebno da se lece oba partnera. Ako se suprug nije javio urologu i ako nije radio spermogram mora to sto pre da uradi, jer je bracna neplodnost u 30 do 40 posto zbog muskarca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.9.2011.

Ginekolog mi je rekao da imam ranicu na grlicu materice i da nije velika. Dobila sam da radim cervikalni i vaginalni bris, rezultati datih briseva su dobri. Papa test jos uvek nije gotov. Dijagnoza je ECTOPIO PVU (CINI MI SE DA PISE I COLPUS), da li ova dijagnoza moze kriti kancer? Ja sam u strahu, jer ne znam sta je to, ni kako se leci i da li je mnogo opasno? Imam 19 ipo godina. Ako biste mogli malo blize da mi objasnite o cemu se zapravo radi. Unapred zahvalna

Postovana, ta dijagnoza (Ectopio PVU) nema nikakve veze sa kancerom. To je normalna pojava i ne zahteva lecenje. Kod zena u reproduktivnoj fazi malo sluzokoze kanala grlica materice izlazi i prekriva vaginalni deo grlica materice. Ta zamena sluzokoze grlica sluzokozom kanala grlica zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posledica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod devojcica i zena posle klimakterijuma. Znacaj ektopije je u tome sto se ne vidi kakva je sluzokoza ispod nje (da li je izmenjena). To nije bitno ako zena jednom godisnje radi Papa test. Dok je on normalan nema opasnosti od tumora. Ova druga rec Colpitis oznacava zapaljenje vagine. Vagina zene je jako otporna na infekcije. Ona se javlja posle menstruacije zbog promene Ph vrednosti (zbog krvi), kod koriscenja tampona, pada opste otpornosti organizma, masturbacije, smanjenja hormona estrogena, zapaljenja besike, secerne bolesti... Ako su brisevi normalni, a vi nemate tegobe tj. ne osecate svrab, peckanje i neprijatan miris nije potrebno lecenje. Potrebno je samo da idete jednom godisnje na kontrolni pregled (vaginalni sekret i Papa test).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 16.9.2011.

postovani porodila sam se pre dva meseca,i svonju cerku sam iskljucivo dojila. ona lepo napreduje a ja sam imala toliko mleka da sam hranila jos jednu bebicu.nocni podoj sam ukinula pre 15ak dana,ali ne sto sam ja htela nego je beba sama pocela sa tim. pre dva dana muz je pokupio neki virus i preneo na mene(grlobolja,glavobolja...) i meni se dogodilo da se kolicina mleka drasticno smanjila.grudi su mi bas mekane,ujutro imam dovoljno za bebu a posle moram dohranjivati.na svu srecu ostavila sam dosta svog mleka u zamrzivac pa joj to dajem.inace vodim racuna sta jedem,pijem dosta tecnosti a i naspavam se.pocela sam piti fitolat,bozu,pijem od pocetka caj za dojilje,i izmlazam se posle svakog podoja ali ne vidim poboljsanje.jako zelim da nastavim sa dojenjem a ne znam kako. molim vas za neki savjet,kako da pospesim laktaciju?i da li postoji sansa da se ponovo vrati ona kolicina mleka? zahvaljujem

Postovana, retko koja majka se u nekom trenutkune uplasi da nema dovoljno mleka, ali vi nemate razloga da mislite na to. Normalno je da sa vremenom dojke postanu mekse. To je znak da se laktacija normalno razvila i da mleko nailazi onoliko koliko je potrenbo bebi. trvde i nabrekle dojke ce se javiti samo ako iz nekog razloga zelite naglo da prekinete dojenje ili da ga znatno smanjite. Znaci to sto su dojke meke ne znaci da nemate dovoljno mleka. Potpuno je normalno da nekada na kratko nemate dovoljno mleka (umor, stres, unos male kolicine tecnosti). To je prolazno stanje i ne zahteva dohranjivanje bebe. Beba lepo napreduje, a vi imate dovoljno mleka i doranjivanje je nepotrebno. Mleko iz zamrzivaca cuvajte za kasnije i stavljajte ga u kasice, jer se u prvoj godini ne preporucuje obicno mleko, a nepotrebno je da kupujete formulu kada imate bolje sopstveno mleko. Odmorite se, odlezite prehladu. To nije razlog da dohranjujete bebu, jos manje da prestanete da je dojite. Ako beba u jednom podoju posisa manje do sledeceg ce vise da ogladni i posisace vise. To ce da izazove pojacano lucenje mleka. Nepotrebno i prebrzo ste krenuli sa dohranjivanjem. To se radi ako beba ne napreduje,a vi odmorom ne uspete da povecate kolicinu mleka. U svakom slucaju moze da se saceka jedno dve nedelje, pa ako beba ne dobija na tezini preci na dohranu. Bez razloga se plasite. Imacete onoliko mleka koliko bebi treba. Ako izmlazate bice ga i za zamrzivac. Sada je najvaznije da se ne sekirate, da odlezite prehladu, nastavite da dojite,a dohranjivanje primenjujte ako beba pocne slabo da napreduje i to potraje bar dve nedelje. Treba da znate da beba nece uvek podjednako da sisa i da napreduje. Naici ce period kada ce privremeno da jede manje zbog nicanja zuba ili neke bolesti. To nije zabrinjavajuce i tada ne treba da je terate silom da jede. Jednostavno taj period prodje i beba zatim neko vreme brze napreduje i nadoknadi period slabijeg.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2011.

Postovani,moja beba ima sedam meseci i problema sa bakterijom u nosic.Mislim da se zove STAFILOCOCUS.Vec ne znam kojiko vremeno lecimo i nikako da je izlecimo,e stvarno smucilo mi se i od bolnice id antibiotika i od sve.Doktorka kze da osim to moja beba ima verojatno TRECEG KRAJNIKA.Molim vas sta mi vi savetujete.Dali da go nosim kod specijalista otorinolaringologa ili da i dalje slusam maticnog lekara?

Postovana, obavezno vodite dete specijalisti ORL. Stafilokoka lako dospeva u nos i mnogi zdravi ljudi je imaju, ali nemaju tegobe. Obicno je potrebno da postoji jos neki problem (uvecan treci krajnik, alergija) da bi dete cesto bolovalo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2011.

Postovani,citam redovno vase odgovor na pitanja citalaca i mogu reci da ste bolji od bilo kojeg lekara kojeg sam upoznala jako ste posveceni i ljubazni.Da se i ja javim ,ali moj problem je velik i komplikovan.Imam 30 godina,zivela sam vecinu svog zivota na planini,cist zrak i zdrav zivot,puno sam setala i zdravo se hranila.Moja majka je uvek bila bolezljiva,kud god bi krenuli njoj bi pozlilo i ja bi to gldala ceo zivot,molila sam boga samo da mi da zdravlje da jednog dana kad budem imala decu da neprolaze samnom ono sto sam ja prolazila sa svojom majkom i celo vreme strepila da cu ostati bez nje.Medjutim rodila sam decu,jedno ima 3 god drugo pola godine,kad sam ih rodila bilo je to nesto najlepse u zivotu,posao na setnje sanjima,putovanja,skola i sve ssituacije uz kojih moram biti uz njih,medjutim pocelo mi se desavati da se svako malo lose osecam jako mi je bilo tesko,pocelo mi se desavati sto i mojoj majci da nikud nisam mogla da odem decom,lekari mi nisu nista nasli,mada su mi radili naj osnovnije pretrage kks i sl.cak sam pila i nesto za smirenje jer su mislili da je to,a ja sam se nadala da je samo da nije neka prava bolest.medjutim .Skupila sam novac i krenula kod privatnika i oni mi pronadju problem sa stitnom zlezdom hipertireozu,koja je presla u hipotireozu,problem je sto je autoimuna bolest u pitanju,bilo mi je strasno to podneti,preplakala sam svaki dan i kad sam otisla na kontrolu lekar mi kaze da sam podlozna i drugim autoimunim problemima dijabete,artritis,lupus i svasta mi je nabrojao i rekao da uglavnom svi pacijenti koje on leci ceo zivot pokupe s godinama jos neku dijagnozu.E to mi je bilo previse,em imam dozivotnu bolest em mi prete i druge a nezna se koja je gora.Problem je sto vec par meseci konstantno bez prestanaka mislim o tome bila sam kod psihologa i to dva ali nista mi nisu pomogli,moja tvrdoglava psiha je jaca od svih onih prica sto oni meni pricaju,lekove su mi rekli da nepijem jer nije bas pametno i tako sam poprilicno u hipo i u kombinaciji nebi valjalao.U glavnom placem,nerviramse,preterano sam tuzna i u velikoj brizi na sta ce mi zivot liciti i koliko cu poziviti,znam da ima gore bolesnih od mene,znam da se nevredi sikirati i po cio dan razmisljati o tome i da mogu sebi jos gore napraviti,ubedjujem sebe na razne nacine ali nevredi uvek mi ova briga i tuga izadju na povrsinu, ali sve je to jace od mene.Izvinite sto sam oduzila ali svisnicu od sebe same a nemogu sebi pomoci i ako nastavim ovako poludicu,imam utisak da se 24 sata dnevno rvem sa sobom i uvek ovo gore pobedi.hvala od srca.

Postovna, svako ko se razboli od neke hronicne bolesti boluje od dve bolesti. Jedna je ta dijagnostikovana bolest. Druga je strah od te bolesti, buducnosti, prognoze bolesti... U normalnim slucajevima covek hronicnu bolest prihvati kao svoju sudbinu i nastavi da zivi onako kako mu konkretna bolest dozvoljava, leci se, kontrolise. Vecina ljudi tek tad pocne da ceni i postuje svoje zdravlje. Mnogi tada pocnu da jedu zdravije, prestanu da puse, redovno kontrolisu svoje zdravlje... Ima onih koji se prepadnu i deluju depresivno. Takvim osobama podrsku treba da pruze psiholozi. Pametno je sto ste se javili psihologu, ali niste znali da nista ne moze da se resi jednim razgovorom. Nekada je potrebno da se javite psihijatru da dobjete lekove, obicno anksiolitike, nekada antidepresive. Mnogi od njih mogu da se koriste uz terapiju hipotireoze. Hipotireozu morate da lecite. Dobijate lek tiroksin (razlicite fabrike mu daju razlicito ime). Lecenje hipotireoze je najcesce dozivotno. Ako je hipotireoza posledica subakutnog tireoiditisa ili se javi nakon porodjaja bolest moze da bude prolazna i tada je lecenje kratkotrajno (pijete lek do normalizacije hormona stitne zlezde). To sto je vasa majka bila slabasnog zdravlja ne znaci da cete i vi biti. Medjutim, moguce je da ste od nje naucili takvo reagovanje na bolest i nesigurnost u svoje sposobnosti. Niste se osecali sigurno pored majke, niste mislili da ona moze da vas zastiti i sada mislite da cete vi biti takvi prema svojoj deci. Ne morate. Uz pomoc psihologa ili psihijatra mozete podici samopouzdanje i ukloniti crne misli o buducnosti. Autoimune bolesti nastaju zbog greske imunog sistema. Nezna se uzrok te greske pa se prema tome nezna kako mozemo da je sprecimo. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku drugu autoimunu bolest. Ako je jednom doslo do greske u imunom odgovoru postoji veci rizik, u odnosu na zdrave ljude, da se to desi jos jednom. Medjutim, to ne znaci da morate da dobijete jos jednu autoimunu bolest. takodje ne znaci da ostatak zivota treba da zivite u strahu od te mogucnosti. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Slabi ga masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte. Gojaznost povecava rizik od brijnih bolesti pa bi bilo dobro da pazite na liniju. Pusenje takodje nije zdravo. Ako vodite zdrav zivot i izbegavate sve sto je stetno, manja je verovatnoca da cete se razboleti. Znaci redovno kontrolisite hipotireozu i javite se psihologu ili psihijatru. Sve to mozete uraditi u drzavnoj ustanovi, nije neophodno da placate.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2011.

Postovani! imama 46 godina i povremeni problem levog oka...naime desi se u odredjenom momentu ,bez ikakvog razloga kao da mi neko necim ostrim zabode u oko i zaboli me na sec..i prestane....pogledam sta se desava ali nema nicega,niti crvenila niti bilo sta...ne desava se to ceesto ali me brine.....sta bi to moglo da bude...unapred hvala na odgovoru!

Postovana, takav bol obicno ne potice od oka, vec od zapaljenja sinusa, upale nerva trigeminusa, migrene ili bolesnih zuba. Zato se javite stomatologu, ORL, neurologu, kao i oftalmologu.Najteze bolesti oka ne idu sa bolom. Kod bolesti prednjeg dela oka bol je udruzen sa drugim tegobama, kao sto su suzenje, osecaj peckanja ili grebanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2011.

postovani doktore u petak sam operisala vene na levoj nozi epiduralnom anestezijom sve je proslo ok samo sto mi je noga sada poplavila ne neka mesta dali je to normalno ili ne i koliko dugo nesmem da se krecemda setam i jos jedno pitanje vec duze vreme me muci neki pritisak u grudima nekoliko dana traje pa malo prestane pa sve tako ali sad zadnja dva dana puls mi je ubrazan i taj pritisak u grudima je jaci nego sto je bio ranije nije to bol to je kao neka muka kao neki pritisak neznam ni sama kako da vam objasnim siri se vise na levu stranu sve oko srca i na ali nema u sredini grudi nego malo iznad grudi na gore sve do levo rame bas se plasim imam 27 godina a krvni pritisak mi je ok imam neke tupe bolove i u kicmi i u ledja pa me interesuje dali to moze biti sad tako povecano nakon operacije nakon epidurala ili je vec neki problem sa srcem molim vas za pomoc sta vi mislite i kako sta trebam raditi hvala vam

Postovana, pojava modrica nakon operacije vena je normalna. Uglavnom su prisutne tokom prve dve nedelje. Kretanje je u principu pozeljno da bi se sprecila pojava tromboze. Poslusajte savet hirurga, jer ponasanje nakon operacije zavisi od metode kojom je izvedena operacija. Tegobe koje navodite ne lice na srcani bol, vec na stres.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 15.9.2011.

postovani imam bebu od dva i po mjeseca i u zadnje vrijeme sam primjetila da puno bljucka a jede svako 2 do 3 sata zavisi kako kad dojim jei lijepo podrigne i poslije toga stalno izbacuje mlijeko u mlazu dpok ponovo ne pocne jesti ali nije neraspolozena ne place i pocela je da gure ruke u usta i da ih cucla i kad je gladna i kad nije.sta to moze biti da li je moguce da pocinju zubici iako mislim da je jos rano.i primjetila sam da joj oci ponekad idu u stranu da li da je vodim doktoru ili je to normalno unaprijed zahvalna

Postovana, bljuckanje je normalna pojava kod beba. Zabrinjavajuce je kada povrati veliku kolicinu mleka u mlazu koji pada daleko (metar od bebe). Bebe koje tako povracaju moraju da se vode pedijatru i gastroenterologu. Te bebe slabo napreduju. Bebe koje imaju normalno bljuckanje lepo napreduju. Beba u toku razvoja gura ruke i igracke u usta. Kod mnogih beba to se vremenski poklapa sa nicanjem zuba, mada to nije u vezi. Hocu da kazem to sto trpa ruke u usta ne mora da znaci da ce zubi uskoro da nicu. Guranje ruku u usta ne znaci da je beba gladna. U prvim mesecima zivoda ne moze da se zna da li je dete razroko, jer oci i normalno setaju. Pregled ocnog lekara treba da uradite najkasnije kada dete napuni tri godine. Za sada nema razloga za zabrinutst.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Hvala na odgovoru,a sada da vas podsetim koje je pitanje bilo i zamolila bih vas da mi jos odgovorite na jedno pitanje koje. Vec nekoliko meseci imam problem sa menstruacijom. Pre menstruacije 4 do 5 dana imam slabo krvarenje pa tek onda nastupi prava menstruacija i dva dana je obilna a posle normalna. Imam 42 godine i prosle godine sam radila eksplorativnu kiretazu i nalaz je bio uredan osim sto imam hronicnu upalu grlica materice, radila sam bris na hlamidiju i miko i ureaplazmu i rezultati su negativni. Pitanje moje je sta moze da bude uzrok poremecaja menstrualnog ciklusa (radila sam hormone i nisam u menopauzi) i da li je moguce da upala grlica remeti ciklus. Ono sto me zanim je od kada se racuna menstruacija da li od pocetka krvarenja oskudnog ili kada krene prava menstruacija. Veiki pozdrav

Postovana, to je premenstrualno krvarenje koje se javlja zbog insuficijencije zutog tela. Znaci uzrok je hormonski poremecaj. Poremecaj moze da se javi u bilo kom zivotnom dobu, ali je cesci pri kraju reproduktivnog perioda. Hormoni pokazuju da niste u menopauzi, ali vi idete ka njoj. Kako ce taj period da izgleda nezna se unapred. Kod svake zene je to drugacije. Moze da traje krace ili duze i sa razlicitim hormonskim poremecajima. Predmenstrualno krvarenje je posledica hormonskog poremecaja koji se sastoji u nedostatku hormona progesterona u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Leci se nadoknadom hormona koji nedostaje. Kod predmenstrualnog krvarenja se nezna kada zapravo pocinje menstruacija. Prilikom lecenja prvi dan oskudnog krvarenja se racuna kao prvi dam menstruacije. Nadoknada hormona progesterona se vrsi od senaestog dana pri cemu pocinjete da brojite od prvog dana oskudnog krvarenja. Lek se pije od senaestog dana bez obzira da li krvarite ili je krvarenje vec stalo. U normalnom ciklusu nakon ovulacije iz folikula je oslobodjena jajna celija. Od njega se formira zuto telo koje produkuje hormon progesteron. Uloga progesterona je da pripremi sluzokozu materice da prihvati oplodjenu jajnu celiju. Zuto telo luci odredjenu kolicinu progesterona. Ako ne dodje do trudnoce nivo progesterona naglo pada i sledi menstruacija. Kada zuto telo luci sve manje progesterona, ali ne prestaje naglo menstruacija ne pocinje uobicajeno, vec joj predhodi slabasno krvarenje (predmenstrualno krvarenje). Kod tako smanjenog lucenja hormona sluzokoza nije pripremljena za prijem oplodjene jajne celije i to se javlja kao uzrok steriliteta. Ovaj poremecaj treba da se leci jer moze da bude uzrok steriliteta. U lecenju se koristi progesteronski preparat u drugoj fazi ciklusa. Ako ne zelite trudnocu nije neophodno da se lecite. Mnoge zene se lece jer su zabrinute ili ih nervira sto dugo imaju krvarenje. Upala grlica ne izaziva predmenstrualno krvarenje. Javite se svom ginekologu i planirajte kontrolu i lecenje. Ne kontrolisite hormone na svoju ruku, jer to nema praktican znacaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Postovani, imam 76 godina. Pre dve ipo godine imao sam kolaps. Od tada trosim ebixu. Ona mi izaziva pojacanu erekciju. Da li treba da prestanem piti taj lek.

Postovani, nije tipicno za Ebixu da izaziva pojacanu erekciju. Javite se neurologu da proceni da li treba da nastavite sa koriscenjem tog ili nekog drugog leka.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Postovani,30 mi je godina i u trudnocama velikih sam problema imala sa kukovima strasno me je bolelo i znalo da se nesto i ukljesti u desnom kuku,mislila sam da ce proci posle porodjaja ali nista .Isla sam kod lekara i rekli su mi da imam artrozu oba kuka iako mene boli samo desni,imam i stanjenuu hrskavicu i u kolenima.Mene i pri vecem kretnji odnosno setanju,stajanju i nekom radu jako zabole donja ledja,na ledja ako legnem od strasnih bolova nemogu se ustati,radila sam redovno i vezbe za jacanje misica ali mi to nista nije pomoglo.Mene sad zanima sta da radim,bojim se da cu rano da prestanem kretati se,sta mislite za koliko vremena moze doci to toga.veliki pozdrav.

Postovana, nije poznato koliko brzo napreduje koksartroza i gonartroza (promene na hrskavicama kuka i kolena, a kasnije i na kostima). To je individualno. Sigurno se zna da bolest sporo napreduje, ide sa periodima pogorsanja o poboljsanja i retko dovodi do invalidnosti. Znaci nema razloga da ocekujete da cete se ukociti, kriviti ili postati invalid. Da bi usporili bolest izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje, ne sedite sa prekrstenim nogama, radite vezbe, setajte, jedite mlecne proizvode, pasulj, soju, ako ste gojazni smrsajte, izbegavajte hodanje po neravnom terenu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Postovani,imam 30 godina i vec jedno vreme dva,tri meseca me muci velika zedj.Imam osecaj da sam jako zedna,mozda i kao da sam dehidrirala,ali ja normalno pijem vodu ,ni previse ni premalo.Medjutim u tom momentu kad popijem vodu bude mi mucnina i osecaj da sam se prepila vode a nisam.Neznam zasto mi se to desava.Sumljala sam da nemam mozda secer ali vadila sam glukozu pre par dana ujutru na taste i bilo je uredu,da li to znaci da nemam sigurno secer i da mozda nije neki problem sa sa slabosti u bubrezima i zadrzavanjem vode,kako bi to mogla proveriti,inace ne naticu mi ni noge ni ruke ali imam veci stomak.

Postovana, ne bolujete od secerne, bubrezne ili druge bolesti. Ako popijete od jednom vecu kolicinu vode mozete da osecate mucninu. Zato pijte vodu i druge tecnosti u malim gutljajima. Mucnina pri unosu vece kolicine vode se posebno javlja kod osoba koje imaju gastritis ili dispepsiju. Dispepsija je osecaj tegoba u vezi sa varenjem hrane kod osoba koje nemaju ni jednu bolest organa za varenje, vec su samo pod stresom. Inace, kada je covek pod stresom pojacano oseca zedj, ali to nema veze sa secernom bolescu i bolesnim bubreyima. Normalan nalaz secera u krvi, kao i kreatinina i ureje iskljucuje dijabetes i bubreznu insufcijenciju, tako da nema potrebe da radite druge testove.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Postovani! Jucer sam tele: obavestio lekare da sam zavrsio sa antibioticima Heracillin 500mg (flukloxacillin )kazu da netreban na kontrolu da nema potrebe za tim ,da sam ja OK.Ja zaista ne osecam nikakve bolove ali pitam se zasto sam onda pio antibiotike ako sam bio dobro ? kazu bio je infekcije i da stoji neko znak pitanje (?) tako mi je citao zurnal dr. a da ostali nalazi u spermi svi su odlicni! Ne razumem zasto nedozvoljavaju kontrolu ako sam vec koristio antibiotike? I pitam se dali su to pravi antibiotici za visak b.k.zrnaca ? DR.tvrdoglavo kaze sve je uredu sa tobom ! netreba kontrola ?Sta da radmo ? Supruga ceka na svoj pregled . Hvala unapred na odgovoru !

Postovani, koristite prezervativ sve dok ginekolog ne kaze da je supruga potpuno zdrava da vam ona kojim slucajem ne bi vratila infekciju. Po protokolu kod postojanja belih krvnih zrnaca u spermi daju se antibiotici bez obzira da li imate tegobe ili ne. Iz svog iskustva urolog je zakljucio da je dovoljna terapija Heracillinom. Verujte mu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 14.9.2011.

Postovani,imam jedan veci proble i 28 god.U zadnjih par godina toliko cesto mi je bilo lose da sam tesko pregurala taj period.Ustanovili su da imam hipotireozu,nizak pritisak...pijem lekove i sad sam nesto bolje ali ostao mi je problem...imam strah od tog osecaja kad mi je bilo toliko slabo ,plasila sam se jer nikad nista nisam mogla uciniti da me prodje daj osecaj slabosti,mnogo puta dolazilo je do toga da sam htela zvati hitnu koliko mi je bilo lose ali nekako sam to izbegla,sad mi se desava to ali redje,kad mi je tako jako se uplasim jer bude neugodno i tesko za opisati lekarima simptome,mozda mi kazete da bi trebala otici psihologu ali nemam trenutno mogucnosti a i nebude to neki nerealan strah nego dodje mi jako slabo i dugo me to znalo drzati nekad po ceo dan a ja neznam sta da radim da me prodje pa sam se vec stvarno pocela plasiti jos kad vidim sebe kako me to iscrpi i kako lose izgledam bude mi jos gore.Sta vi mislite kako bi mogla da prevazidjem taj strah i kako bi mozda sebi mogla pomoci.Od srca zahvaljujem.

Postovana, i sami uvidjate da nema potrebe da se plasite. Slabost naidje i prodje, sa lecenjem osnovnih bolesti (hipotireoze i niskog pritiska) javljace se sve redje. Nije neophodno da ste uvek zdravi da bi se osecali dobro. Vazno je da radite na poboljsanju zdravlja tj. idete na kontrole, pijete lekove, izbegavate pusenje, hranite se zdravo... Treba da uzivate u zivotu uprkos tome sto ce se sa godinama javljati druge tegobe kao posledica starenja. Zivot ce nositi i lepe stvari, kao druzenje, decu, pomaganje drugim ljudima, koje coveka ispunjava srecom. Bavite se sportom po izboru, upisite neki kurs npr. ples, joga ili strani jezik, druzite se sa vedrim ljudima a ne sa onima koji se samo zale. Svakodnevno odvojite vreme za opustanje. To moze da bude citanje knjige, mirisljava kupka, joga. Bavite se nekom fizickom aktivnoscu, kao sto je dzoging, setnja, voznja bicikla. jedite raznovrsnu hranu, a od suplementa koristite one koji sadrze vitamini A, C, E, B, selen, magnezijum i cink pre svega. Zivite u sadasnjosti. Ne premotavajte film u glavi secajujci se samo losih stvari i ne mislite o buducnosti, ne predvidjajte lose dogadjaje. Obicno se ne desi ono sto predvidjamo.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Pstovani pre dvanaest godina uraden mi je bajpas na srcu ,a pre mesec ipo ugraden mi je stend od terapije su mi prepisani sledeci lekovi Concord 2,5mg ,Tritace 2.5mg ,Cardiopirin 100mg i Plaveks 75mg.od jednom na kozi pocese da mi se pojavlju zuti krugovi i crvene bubuljce.Pre deset dana bio sam na kontrolu na Dedine oni su konstatovali da je To od leka Plaveks75mg prepisan mi je drugi lekTiklodih250mg otkad njga koristim stalno me boli glava .Interesuje me da li da nastavim sa uzimanje ovig leka ili da prekinem. Hvala unapred.

Postovani, zbog uporne glavobolje potrebno je da se odmah javite lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Pijem jako puno vode ( 8-10 litara dnevno ) i jako puno mokrim . Ustajem i nocu da pijem vodu na svakih 2 sata . Uradio sam analize hormona i posle mi je lekar endokrinolog prepisao lekove ADIURETIN i DESFERIN . A u apoteci su mi rekli da je zamena za te lekove MINIRIN . Medjutim svi lekovi su izuzetno skupi i nemam novca da ih kupim . Pa sam hteo da vas pitam da li postoji jos neki lek , koji je jeftiniji kao zamena za ove lekove . Da li postoji jos neko resenje .

Adiuretin i Minirin su po sastavu dezmopresin. To je sinteticka zamena za antidiuretski hormon koji smanjuje izlucivanje mokrace i koristi se kod inscipidnog dijabetesa. Minirin tablete idu na recept tako da ne morate da ih kupujete. Inace isti lek postoji i u obliku spreja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Postovani, Pre 3 nedelje nakon vadjenja krvi ustanovljen je manjak gvozda (6), hemoglobin je na donjoj granici, a MCV je 25. Tada sam osecala umor, pospanost. Medjutim, pre nedelju dana pocela sam da osecam neko blago trnjenje leve noge, vise kao zatezanje oko kolena i duz lista. Takodje su mi 2 prst trnula jedno 3 dana, to je proslo, ali to zatezanje ili neka tezina ne prolazi, jedino kad se odmaram to ne osecam. Takodje sam pocela da osecam slabost odnosno drhtavicu celog tela, ruku najvise. Da li je to od anemije? Pre nedelju dana, tacnije kada sam pocela da osecam te simptome, pocela sam da pijem Tot hema ampule, ali eto i posle nedelju dana simptomi ne prolaze,Imam 30 god. Hvala unapred

Postovana, vecina tegoba je posledica malokrvnosti koja ne moze da se izleci za nedelju dana. nastavite terapiju. Trnjenje noge nije posledica malokrvnosti vec pritiska na zivak u predelu krsta. Javite se fizijaktru. Izbegavajte podizanje teskih predmeta, kao i nagle pokrete i cimanje, jer to moze da pogorsa stanje. Nije potrebno strogo mirovanje, samo izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

postovani vec dva dana imam problem jakih bolova u zeludcu koji se javljaju na svakih 15 minuta i uz to i dijareja pa bih vas zamolila da mi kazete sta da koristim jer neznam da li je u pitanju virus ili prehlada zeludca.hvala unaperd

Postovana, mozete da uzimate probiotik. Jedite cesce po malo. Dijetalna ishrana je neophodna do restanka proliva. Sadrzi kuvan krompir, sargarepu, pirinac bez mleka, posno meso npr. piletinu bez kozice, vestacku supu iz kesice zbog nadoknade elektrolita. Kada stane proliv prosirite jelovnik, ali izbegavajte przenu i masnu hranu, pusenje, kafu i gazirana pica i naravno javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Posle masturbacije na podrucju oko pupka mi je ostalo malo sperm. i posle dva-tri dana jedna devojka me je pipnula tj.dirala na to mesto, da li ona moze da ostane u drugom stanju ? ( bilo je tusiranja u medjuvremenu) Hvala!

Postovani, tako ne moze da dodje do trudnoce.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Postovani,cesto se osecam lose,tako da se veoma uplasim za moje zdravlje,a onda par dana osecam se odlicno i za jedno vreme opet mi cesto pozli,nije mi jasno da li to moze biti nesto opasno ili sta upste je u pitanju.

Postovana, tako neodredjene tegobe su najcesce posledica stresa ili anksioznosti (strah). Velika zabrinutost za zdravlje bez fizickih razloga moze da bude simptom depresije. Javite se svom lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 13.9.2011.

Postovani,moj muz je tokom noci dobio jake bolove u desnom delu stomaka ispod rebara u predelu zucne kese,bolelo ga je i rame,bolovi su bili jaki,ali su prestali ujutro,da bi opet posljepodne poceli.Isao je u hitnu jer smo mislili da nije zuc,ali nije imao mucnine,niti je povracao.Nije imao nikakve povrede u tom predelu.Tamo su mu uradili UZ abdomena i rekli su da je sve uredu.Medjutim nisu rekli ali u izvjestaju pise da mu je jetra uvecana AP dijametra 170 mm u MKL.rRadio je krvnu sliku i rekli su da je uredu iako neizgleda tako ali vjerovatno zato sto je radio posljepodne.Urinje uredu osim sto ima sluzi i malo bakterija.Rekli su da neznaju sta je uzrok ii pustili su ga kuci uz dijagnozu COLICAE BILIARES SUSP.molim vas recite mi sta moze biti jer on i dalje ima jake bolove

Postovana, iako nije imao mucninu i povracanje bol lici na bol koji se javlja kod upaljene ili presavijene zucne kese ili kod kamena u zuci. Nesto malo uvecana jetra moze da izazove tup bol ili nelagodnost ispod desnog rebarnog luka, ali ne jak bol. Neka se javi gastroenterologu da ponovi sve preglede, ali sada pravilno pripremljen za njih. Ako je potrebno on ce ga uputiti hepatologu. U medjuvremenu neka izbegava masnu hranu, przenu hranu, hranu koja nadima (kupus, pasulj, karfiol, soju, neljusteno voce tj. koru voca i povrca), prejedanje, gladovanje tj. da jede cesce po malo, zatim kafu, psihicko i fizicko naprezanje, jer su to stvari koje mogu da provociraju napad.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2011.

Kada sam isla da dam dobrovoljno krv, dali su mi karton na kome sam videla rezultate testiranja,posto sam i pre davala krv. Sve je u redu. Na kartonu je bio rezultat testiranja na hepatitis c,hepatitis b,hiv i sifilis nakon 7 meseci od moguce infekcije. Da li je proslo dovoljno vremena sto se tice hiv-a, i da li su rezultati posle tih 7 meseci tacni,sto se tice hiv-a? Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, posle sedam meseci mozete biti sigurni da taj rizicni kontakt nije doveo do HIVa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2011.

Postovani porodila sam se pre deset dana i moja beba je vec peti dan dobila grceve.Da li imate neki lek za to sve koje smo pitali uglavnom su cajevi i kapi koji mu ne pomazu.Imam problem sa mojim dojkama moje bradavice su skoro ravne i nemogu bebu da dojim.Probala sam sa silikonskim bradavicama ali beba nece da ih prihvati pa sam na kraju kupila pumpu za izmlazavanje i tako ga hranim preko flasice samo me zanima da li ce mi tako prestati moje mleko a inace ga imam krenulo je jedna dojka ima od 90 do 100ml.UNAPRED PUNO VAM HVALA .

Postovana, vazno je da ste reseni da dojite bebu. Ravne, pa cak i uvucene, bradavice nisu prepreka. Rucno izmlazajte mleko dok dojka ispod areole (blaon krug oko bradavice) ne omekne tako da beba moze da uvuce u usta celu areolu. I kada su bradavice ispupcene kod pravilnog dojenja beba uvlaci u usta celu areolu. U protivnom bradavice pucaju i bole. Ono malo mleka sto izmlazate mozete da ponudite bebi posle podoja, ako zeli, ne prisiljavajte je. Ubrzo ce dojke omeksati pa izmlazanje nece biti neophodno. Sto vise beba sisa ili sto vise mleka izmlazate to vise nailazi i vise ga ima. Tako je priroda udesila da bi mleka bilo dovoljno i kada beba bude veca i treba joj vise hrane. Sisanjem se dojke efikasnije prazne, nego izmlazanjem, pa vise mleka nailazi. Majke koje se izmlazaju obicno to cine onoliko koliko misle da treba bebi, a ne izmlazaju vise od toga da bi bacile visak. To je jedan od razloga sto se kolicina mleka smanjuje kod zena koje ne doje. Ako dohranjuju bebu formulom manje su motivisane da odrze mleko i zato prestaju da doje sto je greska. Koliko god da beba popije malo majcinog mleka to joj koristi. Znaci ako ste motivisani nema razloga da ne dojite bebu. Cajevi i kapi mogu malo da pomognu kod grceva. Budite strpljivi preduzimali nesto ili ne grcevi ce da prodju sami od sebe. Roditeljima naravno nije lako da to izdrze, ali verujte vama je teze no bebi. Kada je muce uzmite je na grudi. Vasa toplota ce da umanji grceve, a otkucaji vaseg srca, koji su bebi poznati iz stomaka, delovace umirujuce. Ne plasite se da cete time razmaziti bebu, jer je to u prva 3 do 4 meseca nemoguce, a za to vreme grcevi prolaze.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2011.

Postovani, posle visemesecne terapije ciste na jajniku, kontraceptivnim tabletama, sam na sredini kutije dobila odliv koji se zavrsio eksplorativnom kiretazom. Zamolila bih Vas za tumacenje nalaza: U dobijenom kiretmanu se uocava atrofican endometrijum i krvni ugrusci. Hvala najlepse.

Postovana, nadjena je sluzokoza materice i krvni ugrusci. To pokazuje da nema patoloskog procesa koji je mogao da bude uzrok odliva. Pri koriscenju kontraceptivnih sredstava ponekad moze da se desi obilno krvarenje. Zatim moze da se javi kod stresa, polipa, mioma.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2011.

Osecam kao neko krcanje sa desne strane u grudima, pa me zanima sta moze biti uzrok tom?

Postovana, krcanje se javlja u crevima zbog kretanja crecnog sadrzaja. Zvuk moze da se siri prema grudima i tada imate osecaj da se ono tamo i javlja. Krcanje je izrazenije pri brzem kretanju creva, sto se srece kada imamo proliv, pojacane gasove u crevima ili kada smo gladni. Ako nije udruzeno sa nekim drugim smetnjama u varenju nema znacaja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 12.9.2011.

Imam 16 godina i problem sa testisima. Uvek mi je levi testis bio malo veci i malo vise spusten od desnog, a sada je obrnuto. Ne znam da li je u pitanju to sto se razvijam ili nesto drugo. Sta da radim?? Molim Vas pomozite mi...

Postovani, normalno je jedan testis malo veci. Uvek je jedan testis, cesce levi, postavljen malo nize. Ako je sada desni testis znatno veci od levog to je razlog da se javite urologu. Postoje dve mogucnosti. Mozda je desni testis povecan zbog virusnog ili drugog zapaljenja. Druga mogucnost je da se desni testis normalno razvija i raste, a da levi testis zaostaje u razvoju. Najbolje da se javite urologu, jer samostalna procena nekada nije sigurna, pa je bolje da vas pregleda lekar. Ako uocavate neke neravnine ili cvorove na testisu to je razlog da se hitno javite urologu. Mala razlika u velicini testisa moze biti posledica razvoja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2011.

Da li postoji prolazna, decija epilepsija? tj epilepsija koja se javlja u ranom detinjstvu oko 3-4 godine i kasnije nestane?!?!? UNAPRED HVALA NA ODGOVORU!!!

Postovana, postoje razlicite vrste epilepsije i od toga zavisi prognoza bolesti. Najcesce se brzo pronadje lek koji sprecava pojavu epilepticnih napada. Medjutim, lecenje se ne prekida odmah nakon prestanka napada. Prekidanje terapije se vrsi 4 do 5 godina nakon poslednjeg napada. Terapija se ne prekida naglo, jer to moze da izazove ponovne napade. Kod 25 do 40 posto dece ponovni napadi mogu da se jave nekoliko godina po prestanku terapije, ostala su izlecena. Ima stanja koja lice na epilepsiju i prolaznog su karaktera. To su grcevi kod povisene temperature (febrilne konvulzije), pada nivoa secera u krvi, kalcijuma, povrede i infekcije. To nisu epilepsije i prolazne su.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2011.

postovani,na ledjima imam kao neku fleku velicine ruke.ja sam se malo raspitivao i rekli su mi da je to najverovatnije bekerov nevus.mene zanima kako se on leci a ako ne moze da se izleci jel bi mogla laserska operacija i da li bi to izgledalo posle operacije kao i druga koza na telu ili bi se primetila velika ili mala razlika...na rodjenju tu fleku nisam imao,nego mi se pojavila dosta kasnije u prvom drugom razredu osnovne skole i vec mi je na ledjima desetak godina...pokusavao sam sa nekim preparatima i kremama ali bezuspesno...unapred zahvalan na odgovoru...

Postovani, Bekerov nevus moze da se ukloni laserom. Efikasnost tretmana zavisi od iskustva dermatologa. Nakon uklanjanja pigmentacija, pa i Becer nevusa moguca je izvesna razlika u boji koze. U principu bolji su rezultati kod osoba bledjeg tena, nego kod tamnoputih. Takodje je manje uocljivo ako izbegavate suncanje. Uklanjanje pigmentacije kod Beker nevusa nije uvek efikasno, ponekad je stanje nakon tretmana jos gore. Javite se koznom lekaru. Ne vrsite izbeljivanje na svoju ruku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2011.

Postovani,imam veliki problem sa zdravljem,svasta me snaslo moze i da se pogorsa,rec je o autoimunim bolestima,,moram redovno da kotrolisem celokupno zdravlje.zanima me koliko cesto moram sve komplet da iskontrolisem i sta je to sto moram uraditi,ukolio se jos nesto pojavi zelela bi na vreme da se pronadje pa da se pasi sto se spasiti da.hvala

Postovana,autoimune bolesti nastaju zbog greske imunog sistema. Nezna se uzrok te greske pa se prema tome nezna kako mozemo da je sprecimo. Nesto je veci rizik u odnosu na zdrave ljude da dobijete neku drugu autoimunu bolest. Ako je jednom doslo do greske u imunom odgovoru postoji veci rizik, u odnosu na zdrave ljude, da se to desi jos jednom. Medjutim, to ne znaci da morate da dobijete jos jednu autoimunu bolest. Obicno i ako se javi manje je izrazena u odnosu na prvu. Nastavite da zivite zdravo. Jednom godisnje uradite sistematski pregled. Po svetskoj zdravstvenoj organizaciji sistematski pregled zena treba da obuhvati laboratorijsku dijagnostiku koju cini kompletna krvna slika (KS) i sedimentacija eritrocita (SE), zatim se odredjuje nivo kreatitina, mokracne kiseline, bilirubina, ureje i secera u krvi (GUK), pregled enzima (AST, ALT, ALP, gamaGT) i elektrolita (natrijum, kalijum, kalcijum), odredjuje se lipidni status (ukupni, LDL i HDL holesterol, trigliceridi) i vrsi analiza urina. Rezultati tih biohemijskih parametara pokazuju da li je sve u redi ili su potrebne druge specificne analize. Zatim sledi internisticki pregled koji sadrzi merenje krvnog pritiska, EKG, fizikalni pregled glave, srca, pluca, trbuha i ekstremiteta, kao i razgovor o eventualnim tegobama i prelezalim bolestima. Osnovni ginekoloski pregled sadrzi ginekoloski pregled, kolposkopiju, papa-test i ultrazvuk, zatim ultrazvuk dojki u svrhu ranog otkrivanja karcinoma. Zenama starijim od 50 godina preporucaju se merenje gustine kostiju (denzitometrija) i analiza stolice na okultno krvarenje kako bi se sto ranije mogao otkriti rak debelog crijeva. Drugi pregledi se vrse ako imate konkretne tegobe. Mnogi bolesnici misle da autoimune bolesti nastaju zbog jakog ili slabog imuniteta i da u cilju lecenja isti treba da se jaca ili slabi. Bolest nastaje zbog greske u imunitetu. Iz nepoznatog razloga on neke sopstvene celije prepoznaje kao strane i napada ih. Jacanje imuniteta je korisno zbog opsteg zdravstvenog stanja. Ne pomaze vam da se sekirate zbog mogucih bolesti vec da radite na poboljsanju zdravlja. Bavite se sportom, boravite sto vise u prirodi, setajte ili dzogirajte, upisite se na kurs plesa ili aerobik. Imunitet posebno jacaju voce i povrce tamnozelene, narandzaste i crvene boje. Slabi ga masna i suvise slatka hrana, kao i stres, pa ih izbegavajte. Gojaznost povecava rizik od dijabeta pa bi bilo dobro da pazite na liniju. Pusenje takodje nije zdravo. Virusne infekcije mogu da povecaju rizik da pankreas oboli. Zato je dobro da se virusna infekcija odlezi, sto nazalost, vecina ne cini. Ne mozete vi nekako posebno da se stitite od bolesti ciji uzrok nije potpuno jasan. Ali ako vodite zdrav zivot i izbegavate sve sto je stetno, manja je verovatnoca da cete se razboleti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2011.

" Leukociti u spermi obizno poticu od hronicnog zapaljenja prostate ili epididima. Infekcija kod zene zahvata polne organe i/ili besiku" Postovani dr.! Dali je moguce da ima se hronicno zapaljenje prostate ili epididima a da ne osecam nikakav bol? Sem tih znaka koji se javljaju kod moje supruge (cesce mokrenje ,posl.sexa krvavljenje, peckanja izostanak mens.)Ako se vec radi o hronicnom zapaljenju prostate dali je to izlecivo? Ako jeste dali je to samo na neko kratko vreme izleceno i dali postoji mogucnost ponovo da se povrati za kratko vreme posle koriscenja medicine ili ? Zahvalni unapred na odgovoru !

Postovani, leukociti u spermi (piospermija) su posledica infekcije bilo kog dela muskog mokracnopolnog sistema, pri cemu su to najcesce urala mokracne cevi (uretre), prostate ili epididima. Mnogi muskarci sa infekcijom nemaju nikakve tegobe. Lecenje moze da bude dugotrajno i zahteva strpljenje. Pocinje se antibioticima. Nacin i upornost lecenja zavisi od izazivaca upale. Nekada je nakon atibiotske terapije potrebno samo opustanje i izbegavanje naprezanja, dugog hodanja i sedenja, voznje bicikle, alkohola i jakih zacina. Piospermija moze da bude uzrok muskog steriliteta. Zato nastavite lecenje kod urologa. Tok bolesti moze da bude razlicit, ali je prgnoza uglavnom dobra. Verujte svom urologu. Supruga treba da se javi ginekologu. Lecite se i za svaki slucaj stitite zenu prezervativom sve dok urolog i ginekolog ne kazu da to nije potrebno. Infekcija kod zene ne mora da izaziva tegobe, ali moze da se javi cesce mokrenje, peckanje i krvarenje posle seksa. Izostanak menstruacije nije tipican za infekciju. Krvarenje posle seksa je razlog da se supruga odmah javi lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 11.9.2011.

Postovani zanima me da li u trudnoci mogu da se piju cajevi poput gloga ili tinktura od gloga ne stalno nego povremeno ja sam sesti mesec i do sad nisam pila jer nisam sigurna.Ako ne da li moyete da mi preporucite bilo koji caj jer sam cajeve pila pre trudnoce i jako su mi prijali ,hvala vam unapred.

Postovana, caj i tinktura od gloga su lekovi za jacanje srca i ne piju se iz uzitka, vec u cilju lecenja srcane slabosti (insuficijencija srca) koju vi nemate. Zato vam ga ne preporucujem. Mozete da koristite nanu, kamilicu i brusnicu, kao i kompote, domace sokove i sveze voce. Ne smete da koristite caj od anisa, metvice, hibiskusa, sladica, ruzmarina i hajducke trave. Ako pijete zeleni ili indijski caj ogranicite na jednu solju dnevno, jer sadrzi dosta kofeina sto moze da vas uznemiri i poremeti san.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani,imam33 godine i cesto bol u sredistu grudi,vise neki pritisak,molimvas kako da odagnam sumlju da nema veze sa srca ekg i ultrazvuk srca koji sam radila pre 2 meseca su uredu,ili da nije to neki pocetni znak da cu imati problema sa srcem ili anginu p.pozdrav.

Postovana, javite se gastroenterologu jer bol moze da potice od jednjaka zbog vracanja zeludacne kiseline u njega (GERB), fizijatru, jer moze da potice od kicme. Bol i pritisak mogu biti posledica stresa ili anksioznosti pa se javite psihijatru. Normalan nalaz EKG, UZ, krvnog pritiska iskljucuje srcanu bolest. Tegobe nisu predznak srcane bolesti. Sada normalan nalaz nije garancija da se nikada, tokom zivota necete razboleti, ali u ovom trenutrku niste pod rizikom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani,imam problem,imam dijagnozu hipotireozu,hasimoto,pijem lekove i svi hormoni su sad u granici normale,medjutim cesto mi je poprilicno slabo,sad mi nije jasno zbog cega,sta vi mislite da li je zbog hipo ili nesto drugo je u pitanju i kako da proverim sta,jedva su mi pronasli taj hasimoto,dve godine sam isla po lekarima,pa kako sad da opet sve ispocetka trazim sta mi je,a ne mogu vise ni ovako svako malo mi se nesto desava u organizmu nikako da se dobro osecam,molim vas pomozite.hvala od srca.

Postovana, morate da se javite lekaru. Ako su hormoni stitne zlezde normalni, trazice se drugi uzrok vasih tegoba: malokrvnost, fibrozitis, virusna infekcija, depresija, stres...
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani,imam hipotireozu i hormoni su mi trenutno uredu,ali imam da li preskakanje srca ili brzo kucanje,nemogu da odredim,zbog cega se to desava i koliko moze da bude opasno i da li mogu dobiti gusu ili ispupcene oci iako redovno pijem eutirox.pozdrav.

Postovana, ubrzan rad srca ili preskakanje mogu biti znak da vam je doza leka veca no sto treba, te je potrebno da se javite endokrinologu. Sami na svoju ruku ne smete da menjate terapiju. Nema rizika da dobijete gusu ili ispupcene oci.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani,osecam u zdnje vreme bol u zglobovima,jos im se nezna uzrok,medjutim poceli su mi bolovi u sredistu dlana i u noktima odnosno ispod noktiju kao neki pritisak,sta moze biti uzrok.

Postovana, to su neodredjene tegobe, verovatno posedica nekog fizickog naprezanja.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani,juce mi je bilo poprilicno lose,normalno se hraim i unosim tecnost,desilo mi se kao da sam jako dehidrirana,popila sam vodu i onda sam osecala mucninu,kao da sam prepila se vode,bila sam jako zedna a kad bi popila vodu bilo bi mi slabo i mucnina,kao da sam pun vode,molim vas sta moze biti.

Postovana, kod gastritisa i dispepsije veca kolicina vode izaziva mucninu. Pijte tecnost izmenju obroka u manjim gutljajima. Takodje, unosite tecnost i u obliku supe, caja, kompota i voca. Ako imate neke druge tegobe sa varenjem npr. gorusicu, podrigivanje, osecaj nadutosti... javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

postovani doktore, Imam 37 godina i bila sam odlicnog zdravlja do pre dve godine. Od pre dve godine su ledja pocela da me muce, prvo gore a onda po malo i dole. Od pretraga su uradjene sledece: krva slika dobra, kardioloski nalaz takodje, (zbog bola koji se siri i prema grudima), snimak pluca u redu. RTG nalaz je sledeci. Blaga spondiloza prsljenova od T1 do T12. Vratni prsljenovi u redu. Snimak L/S dela: diskopatija L5/S1, iskliznuce L5 u odnosu na S1 , gradus I (manje od 25%). MRI snimak gore nista nije pokazao, a dole isto, diskopatiju.Moje tegobe su zategnutost citave muskulature od vrata do kuka , povremeni bolovi. Moja pitanja su sledeca? Kojim sporto da se bavim? Pocela sam sa plivanjem i jogom, da li je to u redu? I kako to da MRI snimak nije pokazao nikakve promene na gornjim ledjima kada me ona najvise muce? Unapred zahvalna.

Postovana, izabrali ste najbolje sportove za kicmu. Plivanje deluje na sve misice i zglobove u organizmu. Zbog vode opterecenje zglobova je manje i mnogo je manja mogucnost da dodje do povrede. Istovremeno misici se istezu i opustaju. Ako je instruktor joge dobro obucen imate mogucnost da naucite tehniku opustanja misica, sto je jako bitno bez obzira na uzrok zategnutosti misica. Zategnutost (grc) misica se javlja iz dva razloga. Kod diskopatije grc misica oko kicme ima zastitnu ulogu. Sprecava ostecenje nerava. Kako se stanje kod diskopatije poboljsava stegnutost (grc) misica se smanjuje. Zategnutost misica moze da se javi kao posledica stresa. Tada je najizrazenije u predelu vrata i ramena. Nalaz (i rendgenski i MR) cesto nisu u skladu sa tegobama tj. blage promene mogu da izazovu velike tegobe i obrnuto.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

Postovani ! Supruga je zakazala vreme ko dr.ima vreme 28 /9 dali je to previse dugo cekanje da bi videli imali supruga neku infekciju od mene ili drugo sto... Trenuto ima mens. i prehladjena je .Ja sam zavrsio sa terapijom ,Pa se pitam Od ceka se dobija infekc.u spermi tj.visak belih krvnih zrnaca ? Da li je moguce da ta infekcija(od mene )je zahvatila i druge delove tela moje supruge ili zahvata samo polni organ ? Zabrinuti . Hvala na odgovoru unapred !

Postovani dok ne odete na kontrolu kod urologa i dok supruga ne zavrsi sa ginekoloskim pregledom koristite kondom. Nakon toga pravite bebu. Leukociti u spermi obizno poticu od hronicnog zapaljenja prostate ili epididima. Infekcija kod zene zahvata polne organe i/ili besiku.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

postovani,mene zanima koi su simptomi vanmatericne trudnoce i dali mozda ja sam usla u menopauzi.radila sam jos jedan test bio je negativan.jos koliko da cekam pa da idem kod lekara.hvala unapred.

Postovana, test na trudnocu vam je negativan i to znaci da niste trudni. Menstruacija moze da kasni zbog hormonskog poremecaja, stresa, ciste na jajnicima... javite se ginekologu. U panici ste bez razloga. Idite ginekologu i znacete sta je. Kasnjenje menstruacije u vasim godinama uglavnom nije znak klimaksa. Vanmatericna trudnoca moze da bude pracena uobicajenim nesigurnim znacima trudnoce (muka, nadutost i bol dojki). Osim toga moze da se javi krvarenje i bol u stomaku. Moze da lici na zapaljenje janika, jajovoda, slepog creva, kamen ili pesak u mokracnim putevima, bol u crevima. Kod normalne trudnoce beta HCG se udvostrucuje na svaka dva dana. Kada beta HCG u krvi bude preko 1200mlU/ml plod moze da se vidi u materici transvaginalnom ultrazvucnom sondom. Ako se ne vidi mozda je negde van materice i to je hitno stanje. Na vanmatericnu trudnocu se sumnja kada je test na trudnocu pozitivan, a plod se UZ pregledom ne vidi. Ako je test negativan onda nema razloga da mislite na trudnocu (tada nema ni matericne ni vanmatericne trudnoce).
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 10.9.2011.

POstovani ja sam dijagnozirana sa hipotiroizom,porodila sam se pre 6 meseci,imala sam promenu kolicine tiroksina za 0.05 sad uzmiam 0.1,sve sam procitala na vasem website ,i pomoglo je dosta,volela bih samo da znam jednu stvar,kako mogu i na koji nacin da oporavim moju kosu,jer puno mi opada :( ,jednostavno kako provucem ruku kroz kosu ispadne mi puno...Volela bih ako je ikako moguce da oporavim svoju kosu,pomozite s nekim savetom!:)hvala

Postovana, kosa ce da se oporavi kad dete napuni godinu dana. Opadanje nakon trudnoce je uobicajeno samo nije kod svake zene podjednako uocljivo. Kod vas moze da bude pojacano hipotireozom. Normalizacija tiroksina je dovoljna da se kosa oporavi. Osim toga nije potrebno drugo lecenje. Ako dojite mozete da uzimate neki polivitaminski preparat (svejedno koji) cisto za svaki slucaj. Kosa ce i bez toga da se obnovi samo je potrebno vreme. Strpite se jos pola godine.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: