Pretraga pitanja:

Porodicnilekar.net nece biti u mogucnosti da odgovara na pitanja zbog godisnjeg odmora. Nadamo se da imate razumevanja.
Odgovoreno: 4.4.2013.

Postovana, nedavno sam primetila, u periodu kad je menstruacija bila na putu, na preponama vrlo malo uzvisenje kao nateknuce, vrlo malo uzviseno ali povrsine jajeta po duzini. Malo se primeti, nesto vise na desnoj strani nego na levoj. na levoj strani je nesto manja povrsina. Nemam povecanu telesnu tezinu tako da sam to lako uocila. Ne secam se da li je tako bilo ranije, primetila sam sada kada sam obukla kupaci pa mi je ivica kupaceg prosto naisla preko sredine tog uzvisenja i malo napravila usek tom linijom od kupaceg sto mi je skrenulo paznju. Po prirodi sam veliki panicar kada se radi o zdravlju, pa sam veoma zabrinuta. Ne znam da li je to povezano sa psihom, ali kao da na desnoj strani osecam pomalo da boli, ali kao neki blagi povremeni bol, koji se ne bi ni osetio da ne mislim na to. Molim Vas ako mozete da mi kazete da li treba da se javim lekaru ili je ovo sasvim normalno da tako izgleda. Znaci, na obe strane blagim poklapanjem sakom osetim taj oblik, ali nesto vise na desnoj nego na levoj strani. Kada na to obratim paznju primetim da se nazire golim okom. Imam 40 god. i nisam jos uvek radjala, ali razlog toga nije zdravstveni. Hvala unapred, Marija

Postovana Marija, prepona je normalno malo zaobljena samo mozda ranije niste obracali paznju ili je tkivo bilo jedrije jer ste bili mladji pa je to drugacije izgledalo. Medjutim, ako je to izrazenije ispupcenje onda moze da bude preponska kila. U tom slucaju je izrazenije kada se napnete, kada vrsite veliku nuzdu ili se nakasljete, a nestaje kada legnete.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Zdravo, moja beba ima devet i po meseci i ima dva donja zubica. Jutros sam primetila da joj je izbio ocnjak desni, da li je to normalno? Unapred zahvalna, majka

Postovana, najcesce nakon donjih jedinica izbijaju gornje, ali je normalan i drugaciji redosled nicanja zuba, tako da nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Postovani, nakon porodjaja pre 2 meseca, imam probleme pri gutanju i natecenu levu stranu vrata.Isla sam na pregled stitne zlezde i otkriveni su mi nodusi jedan u drugom, velicine 4 cm. Inace su mi svi rezultati odlicni. I hormoni su svi dobri. Rekli su mi da je potrebna biopsija i tumor markeri. Interesuje me vase misljenje. Hvala

Postovana, u trudnoci se stitna zlezda uvecava, tako da i cvorici, ako ih je ranije bilo, takodje rastu. Medjutim, kod svakog cvora treba da se utvrdi njegova priroda, a za to je najbolja biopsija. Tankom iglom se uzme malo sadrzaja cvora i pregleda pod mikroskopom. Biopsija ne boli.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Pozdrav, Mozete li mi molim vas reci sta tacno znaci povisen uE3 na quadriple testu? na rezultatu pise uE3 u serumu majke:7,8, ng/mL 3,47 povisen. Kalkulacija rizika na daunov sindrom je 1:20 000, edvardsov takodje, smith lemli optizov takodje, ONC 1:16 000 i preeklampsiju 1:40.Opsti rezultat screening testa je negativan. Ali me brine taj povisen uE3 jer ne znam sta znaci? Hvala

Postovana, nemate razloga za brigu posto je rezultat testa negativan tako da ne morate da znate znacenje svake komponente. UE3 (nekonjugovani estriol) u serumu majke je samo jedna komponenta koja se razmatra zajedno sa ostalim u proceni rizika od hromozomopatija. Izdvojena sama ne znaci nista.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

postovani.pre par meseci sam prelezao neki virus bas je bio nezgodan slomio me skroz par dana.sada mi se javljaju zadnje 2 nedelje ovakvi simptomi:imam osecaj kao da mi se muti u glavi malaksalost blaga. golicaju me pluca bas non stop a kaslja skoro i da nema ali imam osecaj kao da se gusim.najgore je nocu kao da hoce nesto da izadje iz mene .uzasno.ne mogu lepo da spavam nocima.temperaturu nemam apetit imam normalan stomak me muci povremeno mada mi je osetljiv celi zivot.imao sam helikobakteriju pre desetak godina i kilu i gastritis pa se to sve malo smirilo mada uvek me muci ali nikad ne boli konkretno nego me nekako gusi dijafragma se dize itd.e sad dali ovo golicanje ima veze sa tim ili ne?moze li to biti i dalje virus ili neka alergija jer je vetar bio strasno jak zadnjih dana a ja sam vozio bicikl po hladnom vremenu?kakvo je vase misljenje unapred hvala za pomoc.

Postovani, nije mi jasno sta podrayumevate pod golicanjem pluca. Pluca ne mogu da golicaju, ne mogu ni da bole jer nemaju receptore za to. Mogu da bole druge structure (plucna maramica, rebra, medjurebarni misici, nervi medjurebarni) i u tim situacijama mozete da opisete gde se i kada javlja bol. Moze da se oseca golicanje u nosu i zdrelu, sto izaziva potrebu da se nos trlja, da se kasljucka i da se prociscava grlo. Kod golicanja malo nizih delova disalnih puteva javlja se kasljucanje ili kasalj. Ti osecaji se javljaju kod alergije, kada su dugotrajni i mogu da budu izrazeniji kada duva vetar. Tada ima vise prasine u vazduhu pa moze da se javi iritacija disajnih organa i kod ljudi koji nisu alergicni. Golicanje se javlja i kod infekcija. Kasljucanje i otezano disanje mogu da se jave zbog vracanja zeludacne kiseline u jednjak i zdrelo, sto se srece kod osoba sa zeludacnom kilom, gastritisom i helikobakterijom, tako da i to moze da bude uzrok vasih tegoba. Kod kile dijafragma se podize navise, javlja se gusenje ili otezano disanje, cak moze da se javi preskakanje srza ili ubrzan srcani rad. Javite se svom lekaru opste prakse da vam poslusa pluca. On ce da proceni da li je potrebno da se javite spec. ORL I pulmologu. Gastroenterologu svakako treba da se javite zbog moguceg GERB-a. (GERB ili gastroezofagealni refluks je vracanja kiseline iz zeluca. Prati zeludacnu kilu.)
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 4.4.2013.

Imam 31 godinu, i fobiju od merenja krvnog pritiska i od EKG-a od kad znam za sebe. Bio sam poslednja tri meseca na terapiji propranololom i andolom 100 zbog apsolutne aritmije. Za vreme terapije, pritisak normalan, puls normalan na EKG. Ultrazvuk srca radjen, holter EKG, stitna zlezda, koksaki, krvna slika, elektroliti, sve je u redu. Nakon ukidanja propranolola uveden mi je Concor posto sam na prvom pregledu imao pritisak 150/100, puls 110, od straha. Nakon pola sata pritisak normalan, puls 75. Generalno imam normalan pritisak. Da li treba leciti pritisak koji je trenutni i koji raste od straha? Takodje, iz Vaseg iskustva, koliko dugo se pije Concor, kao i Andol 100 kao prevencija tromboze?

Postovani, to stanje se naziva hipertenzija belog mantila. Znaci da nemate povisen krvni pritisak, vec se tokom merenja uznemirite i on na kratko skoci. Zbog toga bi lekar trebao da ga meri na pocetku pregleda i kasnije kada se malo opustite, ali vecina to ne radi. Da bi znali da li imate povisen krvni pritisak treba da ga merite cetiri uzastopna radna dana ujutru i uvece i da zapisujete vrednosti. Pritisak se ne meri kada ste umorni, nervozni ili ste radili nesto teze. Merite ga najmanje pola sata posle fiicke aktivnosti, pusenja i pijenja kafe. Vazno je da se izmeri najcesca vrednost krvnog pritiska, a ne njegov skok nakon svadje i sl. Prvi dan ne racunate, jer je tada mogao pritisak da bude visi zbog straha od merenja i straha od losih rezultata. Za ostala tri izracunate srednju vrednost. Ako je ona manja od 140/90 nemate povisen krvni pritisak i nije potrebno da ga lecite lekovima vec samo nefarmakoloskim merama. Nefarmakoloske mere su: fizicka aktivnost (najmanje 30 minuta brzog hoda dnevno 5 dana u nedelji), manji unos soli, zdrava ishrana (dosta voca i povrca, malo zasicenih masti, mlecni proizodi sa niskim procentom masti), izbegavanje alkohola, prestanak pusenja i normalizacija telesne tezine kod gojaznih. Kod skoka pritiska na nervnoj bazi primenjuje se psihicko lecenje. Ako mislite da preterano reagujete u pojedinim situacijama koje za vecinu ljudi nisu stresne javite se psihijatru. Andol 100 se pije ako postoji rizik od tromboze, tromboembolije i infarkta. Pije se dok postoji rizik od ovih komplikacija. Kada se rizik ukoloni prekida se lecenje.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2013.

Postovani doktore, obracao sam Vam se i ranije,7.marta, u vezi sa upalom pluca kada mi se video oziljak na snimku(Auskultatorno putasan plucni zvuk bez propratnog nalazaP/A.PULMO- zatvoren desni cf sinus dg. infiltratio pulm. lat.de x.Dobio sam lekove TH.Pancef A 400 1x1 7 dana, Rohimisan tablete 2x1. ) Posle toga sam radio snimak abdomena i oziljak je i dalje postojao. Upala pluca nije bila prosla. Danas sam radio snimak abdomena i pise da su bubrezi normalne velicine, normalnog svetlijeg parenhima. M.b. intraliminalno prazna, tecnost u desnoj peluri. U projekciji glave pankreas nehomogena tu formacija ve 1.3, 91x4,86cm sa uvecanim lmfnim cvorovi, a paraaortalno.aorta varikozno izmedjena poprecnog precnika oko 2,45cm. Potrebno uraditi MSCT abdomena sa tumor markerima. Ostalo sto pise, koliko ja razumem je sve normalno u vezi sa ovim snimkom. Sutra moram da idem da ponovo vadim krv na dva mesta, u laboratoriji i u transfuziji. 10. aprila sam od ranije imao zakazano za snimanje pluca.tada mi je doktoka rekla da kada prikupim sve nalaze ponovo dodjem. Od kada sam popio baktrim , sada 26. marta kada sam isao kod izabranog lekara nisam dobio nikakve nove lekove osim ovih za pripremanje za snimanje abdomena. Molim vas da mi objasnite sta sve ovo znaci u vezi sa bubrezima i pankreasom i zasto sutra idem na dva mesta da vadim krv. Unapred zahvalan, Petar, 1943.godiste

Postovani Petre, u pankreasu se vidi izraslina i uvecani su limfni cvorovi. To moze da znaci postojanje tumora pa vam zato traze da uradite tumorske markere i CT snimak trbuha na kom ce bolje da se vidi sta je u pitanju. Bubrezi su dobro. Verovatno su pluca sada dobro ili bar bolje. Malo vode u plucima moze da bude posledica delovanja toksina iz pankreasa. Sada je najvaznije da se vidi sta je sa pankreasom i da se krene sa lecenjem, ako je potrebno. Lecenje pankreasa ce olaksati izlecenje pluca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2013.

Postovani, Radila sam hormone stitne zlezde pa Vas molim ako mozete da mi protumacite laboratoriju.Ft4 14,32 (12-22), tsh 0,31 (027-4,64). Nemam nikakvu terapiju. Da li postoji razlog za brigu sto su rezultati ka donjoj granici? Zahvaljujem na odgovoru.

Postovana, to su normalni rezultati, tako da nemate razloga za brigu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2013.

postovani imam 33 god.zadnjih 15 dana mi se javilo cudno stanje tela:golicaju me pluca non stop i imam osecaj kao da se gusim pogotovo nocu kad legnem kao da nesto krene da izlazi iz mene . po malo kasljucam ali nista posebno kada se jako nakasljem namerno bruji iz pluca suvo skroz bez slajma mada mislim da ga imam ali nije sazreo mada nisam siguran.osecam kao da mi drhte ruke i po malo sam malaksao i nekako mi se muti u glavi po celi dan.u ustma imam gorak ukus manje vise kao gvozdje neko.temperaturu nemam ali nocu uzas lose spavam kao da cu da se ugusim imam osecaj.e sad zanima me da li je moguce da je to neki virus? alergija? ili sta vec.pre 3 meseca sam prelezao neki virus bas je bio jak slomio me skroz ali je kratko trajao.unapred zahvalan na pomoci.svako dobro.

Postovani, javite se svom lekaru opste prakse da vam poslusa pluca. Ako postoji otezano disanje, kao posledica alergije ili astme to ce pri pregledu da se cuje. Kasljucanje moze da prati otezano disanje, nazeb, alergijski rhinitis kod koga postoji slivanje sekreta u grlo (iz nosa), ali se javlja i kod psihihicke napetosti. Lose spavanje, neprijatno podrhtavanje u rukama ili osecaj nekog strujanja, malaksalost i neprijatan osecaj u glavi mogu da se jave kod stresa i psihicke napetosti. Opet malaksalost moze da se javi kod malokrvnosti i zapaljenjskih procesa u organizmu, tako da je dobro da uradite opsti pregled krvi. Gorak ukus u ustima je najcesce posledica vracanja kiseline iz zeluca (GERB ili gastroezofagealni refluks). Vracanje kiseline moze da izazove kasljucanje i otezano disanje tako da je i to moguc uzrok vasih tegoba. Javite se lekaru.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2013.

postovani , imam problem prilikom gutanja pljuvacke , ponekd kad progutam pljuvacku osetim u grlu neko preskakanje, krckanje nemam bolove niti bilo koje druge simptome osim tog krckanja i kada pretisnem rukom grlo i krene polako levo desno osetim isto to krckanje. recite mi da li to moze biti nesto opasno

Postovana, to sto cujete i osecate je normalno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 3.4.2013.

Postovani,kada se sme nastaviti sa dojenjem nakon primanja inekcija Sinopena?

Postovana, najmanje jedan dan treba da se napravi pauza u dojenju. U medjuvremenu izmlazajte mleko da bi laktacija ostala normalna i da ne bi imali rizik od mastitisa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2013.

Postovani, pre 20 godina uradjena mi je transplatacija roznjace, sada imam 27, trudna sam pa me zanima da li je zbog te operacije preporucljivije uraditi carski?! ipak su oci u pitanju. Hvala na odgovoru.

Postovana, ranija transplantacija roznjace nije razlog za carski rez. Vi naravno kazite ginekologu da ste imali transplantaciju.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2013.

Postovani,potreban mi je jedan savet.Imao sam prosle godine plucnu emboliju.sada je sve to regulisano,ali sam i dalje na terapiji farinom.najverovatnije dozivotno.A inace se bavim rekreativno bodibildingom,da li bi smeo da koristim suplemente.recimo kreatin monohidrat...Da li bi smeo da ga koristim posto sam na terapiji farinom.Znam da je to jako ozbiljna terapija pa sam hteo da vas pitam za savet.Hvala vam unapred,mnogo bi mi pomogli sa odgovorom posto nisam znao kome da se obratim za savet...

Postovani, proizvodjaci suplemenata nisu u obavezi da ispitaju interakcije suplementa sa lekovima, a proizvodjaci lekova se vise orijentisu na interakcije sa lekovima. Na dejstvo Farina uticu mnogi lekovi i to je u uputstvu naglaseno. Utice i hrana, ali sa raznovrsnom ishranom to nije problem. U principu hormoni, steroidi i suplementi ciji je cilj povecanje misicne mase nepovoljno uticu na krvne sudove i nisu preporucljivi za osobe koje su imale plucnu (ili drugu) emboliju, tromboflebitis i dr. bolesti krvnih sudova. Za vas je preporucljiva ishrana sa vise voca i povrca, a manje masnoca, posebno manje zasicenih zivotinjskih masti. Izgled tela je stvar ukusa. Za mnoge devojke predimenzionirani misici nisu pozeljni, jer sugerisu agresivnost i nevernost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2013.

postovani prije 7 godina su mi otkrili koksaki,ustvari zadebljan perikard.nalazi su mi dobri,pritisak 100 sa 70 a imam bolove u grudi doktori kazu da nije strasno nista pa me interesuje jeli opasan za zdravlje

Postovana, zbog zadebljalog perikarda moze povremeno da se oseca bol u grudima. To zadebljanje je oziljak i kao i drigi oziljci najvise tegoba zadaje pri promeni vremena. Bol moze da se javi I pri pojedinim pokretima, jer oziljak nije elastican tj. Ne moze da se rasteze. To nije ozbiljno i s vremenom postaje manje izrazeno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2013.

Postovani, Imam bebu od 16 meseci koja jos uvek sisa. Imajuci u vidu da planiram jos jednu trudnocu u narednom periodu odlucila sam da prekinem sa dojenjem. Beba sisa samo nocu pred spavanje, u toku nocu se budi da sisa i eventualno rano ujutru... preko dana ne sisa. Za nekih 20-ak dana idem na put i bicu od kuce odsutna 24h pa bih tu odvojenost od sina iskoristila za prekid dojenja. Ono sto me zanima jeste da li mi preporucujete da pijem neki lek za prekid laktacije ili da ipak primenim metod blagog oslobadjanja mleka iz grudi kad nadodje i da na taj nacin lagano smanjujem laktaciju? Ja sam htela da uzemem lek ali sam na vise strana cula da se ne preporucuje uzimanje ako zelim da i naredno dete dojim. U nedoumici sam sta bi je bolje da uradim. Hvala Vam unapred na odgovoru.

Postovana, i za vas i za bebu je bolje da je postepeno odbijete od sise. Bebi ce da bude psihicki lakse ako je odbijete pre nego sto odputujete. Njoj vise nije potrebno mleko preko noci, sisa zbog utehe i navike. Nema potrebe da uzimate lek za prestanak laktacije. Kada mleko toliko naidje da su dojke tvrde i bolne izmlezajte malo tj. onoliko koliko je potrebno da malo omeksaju i da vam lakne.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 2.4.2013.

postovani pisala sam vam skoro,radila sam gastroskopiju i dijagnoza mi je hronicni gastritis i refluks. od terapije pijem omeprol,klometol i rupurut. ja sam periodicno imala bolive i podrigivala sam na prazno,medjutim od kad pijem terapiju meni su se simptomi pogorsali,a javili su se i novi.ne pijem kafu,alkohol,ne pusim,vodim racuna o ishrani ali sad mi prosto sve pada tesko na zeludac.takodje mi pada tesko i najmanja kol.koju pojedem.kad lezim na lijevoj strani imam cudan bol.a prije sam osjecala da zeludac lakse vari na lijevoj strani.kad se ispravim boli me a kad se zgurim ne boli.imam zadah grozan i konstantno osjecam prazan zeludac.te simptome prije nisam imala,a muci me 12 godina zeludac.kiselinu(zgaravicu)nisam imala ni pre a ni sad. interesuje me da li je moguce da se nesto ostetilo prilikom gastroskopije ili da li mozda terapije ne odgovara? zahvaljujem vam

Postovana, ne verujem da su tegobe izazvane povredom prilikom gastroskopije, mada se i to dogadja. Veca je verovatnoca da su to nezeljena dejstva lekova. Omeprol smanjuje i regulise lucenje kiseline cime utice na smanjenje tegoba od strane organa za varenje. Medjutim, i sam moze da izazove brojne tegobe kao sto su proliv, bol u stomaku, mucnina, povracanje, zatvor, nadutost, ali i glavobolja i osip. Javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2013.

Postovani,imam 23 godine.Dijagnozom gastroenterloga utvrdjeni su mi unutrasnji hemoroidi za koje pijem flobian kapsule i pred spavanje stavljam supozitorije.Takodje se pridrzavam ishrane prepisane od strane doktora.Interesuje me da li su propratni simptomi hemoroida bol u donjem delu ledja i u nogama,jer mi poprilicno smetaju i imam osecaj da se stanje hemoroida poboljsalo ali bol u donjem delu ledja ne prestaje.Da li postoje stvari kojih bi mroao da se pridrzavam tokom citavog zivota od sad,alkohol,aktivnost,ljuta hrana?

Postovani, ako dodje do tromboze unutrasnjih hemoroida gore visoko u rektumu (tj. zavrsnom delu debelog creva) oseca se tup bol u krstima. Bol u donjem delu ledja koji se siri u noge potice od kicme (okostavanje, diskopatija, povreda…). Zbog hemoroida treba da povecate fizicku aktivnosti i izbegavate dugo sedenje. Regulisite stolicu ishranom u kojoj dominira sveze i bareno voce i povrce, crni i integralni hleb. Podjednako smetaju zatvor i proliv, pa treba da se trudite da vam stolica bude normalne tvrdoce tj. uredna. Izbegavajte jako zacinjenu i dosta ljutu hranu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2013.

Postovani, Imam 34 godine. trenutno pijem 6 kutiju cikloproginove, posle svake popijene kutije dobijem nakon 3, 4 dana i ciklus mi je isti kao kad dobijem prirodnim putem. Traje 7 dana i simptomi kao da nisam na terapiji. Novu kutiju 6. po redu pocela sam prema uputstvu 5. dana ciklusa. Medjutim, sad mi se pojavljuje tamno braon sekret (boje cokolada) da li to tako treba ili je nesto zabrinjavajuce? Da li ce ovih 6 kutija biti dovoljno ili moram jos? Pijem inace zbog izostanka menstruacije. Nemam ciste. Doktorka mi je prepisala zbog poremecaja u radu jajnika, manje velicine nego sto bi trebalo da budu za moje godine. kakve su prognoze posle ove terapije? Inace, stitna zlezda u redu, nemam nikakvu organsku bolest, izostanak zbog stresa. Hvala puno na odgovoru. Jelena

Postovana Jelena, obicno se ciklus sredi nakon 6 meseci hormonske terapije. Ako je do izostanka menstruacije doslo zbog stresa, sa vracanjem psihicke stabilnosti ciklus ce lako da se sredi. Ako su jajnici slabije razvijeni moze da bude potrebno duze lecenje. Braon sekret je posledica krvarenja iz genitalnih organa. Cyklo-Progynova moze da bude uzrok krvarenja, medjutim ono moze da bude posledica neke organske bolesti npr. zapaljenja. Javite se obavezno ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2013.

Postovani,vec godinama javljaju mi se bolovi u stomaku,uglavnom na lijevoj strani ispod rebara odmah uz zeludac.Kad se krecem najvise boli kao da me nesto tu ustinulo pa me drzi i ne pusta,a onda me zaboli preko cijelog stomaka,opet najvise kad hodam,imam osjecaj kao da mi je rasjecen stomak. Dosad se desavalo uglavnom u vrijeme mjesecnog ciklusa i trajalo o 7-8 dana,ali u zadnje vrijeme izvan tog perioda. Sada se javlja i bol na desnoj strani dole bas na mjestu gdje se nalazi crvuljak. I to boli na dodir. Osjecam bol i iznad toga u visini pupka uz povremeno ziganje. Bol sad prestane pa se opet javi pa opet prestane i tako po cijeli dan vec vise dana,dok desno dole uvijek boli na dodir. Znaci najvise me boli kad hodam lijevo pored zeludca. Snimala sam zeludac, u redu je samo je kaskadni.Ginekoloski i uroloski sve u redu.Na UZ receno mi je da su mi crijeva nepotpuno ispraznjena i puna gasova,iako sam imala stolicu prije snimanja.Receno mi je da je bol mozda od kicme ,ali zar bi me bolilo na dodir da je kicma u pitanju? Stolica je redovna ali uglavnom isprekidana tj.u komadima, uglavnom je malo meksa ali mada rijetko bude i tvrda. Ako sam pod velikim stresom bude i prolivasta. Imam 37 godina,ne mrsam,apetit dobar,trenutno jedem samo posnu hranu,imam cesto gasove i nadutost.

Postovana, bolovi u gornjem delu stomaka su najverovatnije posledica gasova u crevima i kaskadnog zeluca. Mogu da budu i posledica prenadrazenog debelog creva, posto imate prolivastu stolicu kada ste pod stresom. Dijagnoza prenadrazenog debelog creva (kolon iritabile) se postavlja kada se iskljuce organski (fizicki) uzroci bola. Bol na dodir dole desno je posledica hronicne upale jajnika ili hronicnog zapaljenja slepog creva. Javite se gastroenterologu, ginekologu i hirurgu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2013.

Postovani, imam problem maljavosti, depiliram dlacice sa lica, ali su mi se pocele pojavljivati crne tackice na bradi, a koza je glatka, ne oseca se na dodir da ima neka dlacica. Da li je to mozda uzrokovano nekom hormonalnom promenom, moze li neka hormonska terapija pomoci? Unapred hvala

Postovana, javite se ginekologu i endokrinologu. Pojacana maljavost na licu moze da prati hormonske poremecaje. Najcesce je to posledica policisticnih jajnika koji se lako uocavaju ultrazvucnim pregledom. Hormonskom terapijom stanje moze da se poboljsa, ali to mora ginekolog da vam propise. Policisticni jajnici i hormonski poremecaji mogu da budu udruzeni sa metabolickim poremecajima, tako da moze da postoji sklonost ka rastu secera u krvi, masnoca u krvi, sklonosti ka gojaznosti i porastu krvnog pritiska. Zbog toga nije lose da oremeno kontrolisete krv i krvni pritisak. Iako nasim krajevima mnoge zene imaju nasledno jace dlacice na licu, treba proveriti da se iza toga ne krije neki hormonsko-metabolicki poremecaj.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 1.4.2013.

Postovana dr,imam mladez na sredini ledja,na sredini kicmenog stuba,unazad 2god me zasvrbi tkivo oko mladeza,mladez ne mjenja boju,pojavio se jedan majusni mladez koji se pojavio odmah pored tog,kao da je narastao novi,smedje je boje.ili bolje receno za nijansu tamniji od boje koze,a nisam ga imala.Da li moram kod lekara i dali je ozbiljno....Cerka mi ima 9.5 god,iza levog uha ima malu crvenu tacku kao mladez,bas crvene boje,nisam ni sigurna da je mladez ali tako mi lici,to ni imala od rodjenja i malo kao da je povecao volumen jer bio je kao mala tackica crvena a sad je bolje uocljiv,ne boli je ne pece ne svrbe nista.Nije bubuljica ni ekcem ni nista slicno tome.Cerku inace zna da boli glava,ne bas svaki dan,i nekada bas jako,predeo cela i slepoocnice najvise,nosi naocare..Koliko je njena situacija ozbiljna i dali moram sa njom kod dr da se vidi o cemu se radi...hvala vam unapred

Postovana, potrebno je da se javite koznom lekaru. On ce da pogleda madez pod uvelicanjem (dermoskopija) i da proceni sta je u pitanju. Ako se pojavio novi madez to nije opasno. Ako je hipergeratoza to je takodje bezopasno stanje. Medjutim, ako se to prosirio stari madez, onda moze da bude opasno i zahteva dalje preglede. Svrab madeza takodje zahteva pregled. Glavobola kod dece zahteva pregled neurologa i ocnog lekara. Nekada je lose odredjena dioptrija uzrok glavobolje. Crvena tackica je vrsta madeza koja se inace javlja kod osoba u godinama. Kod mladjih je cesce prosiren krvni sud (hemangiom) koji se smatra benignim tumorom. U svakom slucaju to treba da pogleda detetov pedijatar i da proceni da li je potreban pregled koznog lekara.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovani otac mi ima 65 godina iz perifernog razmaza krvi doktorica sumnja na mijelofibrozu ako sam dobro napisala.Rekla je da zasada nema terapije jer jos nije nista aktivno.On nije imao nikave simptome osim sto mu je vec godinu i po uvecana slezena oko 20 cm.Svi su mu krvni nalazi bili u redu a vadio ih je bar 5 puta.Mene zanima kakva je to bolest ima li lijeka doktorica ponovo sad sve radi nalaze u ponedeljak ide na ct grudnog kosa.Molim vas ako mozete da mi objasnite nesto vise o tome?Ja se bojim da to nije leukemija,on nikada do sada cak nije bio kod doktora jer je uvijek bio zdrav.

Postovana, u normalnoj kostnoj srzi stvaraju se eritrociti, leukociti i trombociti. Kod mijelofibroze kostnu srz zamenjuje vezivno tkivo tj. fibrozna vlakna. Posto kostna srz nestaje stvaranje krvnih celija se vise ne vrsi u kostnoj srzi vec u slezini i jetri zbog cega se ovi organi uvecavaju. Stvaranje celija uglavnom nije dovoljno te se razvija malokrvnost (anemija), pada broj trombocita, pa i leukocita. Tegobe kod ove bolesti su posledica manjka krvnih celija tako da se zbog malokrvnosti javlja malaksalost, zatim moze da dodje do gubitka telesne tezine i temperature. Kod nekih bolesnika uzrok mijelofibroze su tumori ili razlicite bolesti krvi, infekcije (npr. tuberkuloza), trovanja hemijskim supstancama ili sistemski lupus. Medjutim, uzrok pojave mijelofibroze kod vecine bolesnika nije poznat. Dijagnoza se postavlja pregledom kostne srži. Lecenje se vrsi uklanjanjem uzroka bolesti, ako je to moguce. Leci se malokrvnost, ako postoji, a kod mladjih se vrsi presadjivanje kostne srzi. Ima i lekova koji povoljno deluju na ovu bolest.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovani,u 26. nedjelji trudnoce sam. Od prije dva dana osjetila sam bol na lijevoj strani abdomena,u predjelu pupka,koja nije stalna. Bol je intenzivnija poslije obroka. Do sada je sve bilo uredu,nisam imala nikakve komplikacije,a prije 10 dana sam bila na redovnoj kontroli gdje je bilo sve ok. Da li ima razloga za zabrinutost. U pitanju je prva trudnoca. Unaprijed zahvalna!

Postovana, razlicite smetnje sa varenjem, ukljucujuci i bol u stomaku nisu retke kod trudnica. Kako trudnoca odmice i materica raste tegobe mogu da budu izrazenije. Jedite cesce po malo, izbegavajte kafu, gazirana pica, suvise masnu i zacinjenu hranu, mnogo slatku hranu, spavajte sa malo izdignutim uzglavljem, ne lezite ubrzo nakon obroka, ne nosite tesnu odecu i javite se gastroenterologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovani,pre 20-tak dana,pocela sam da osecam bol u predelu anusa,a posle nekoliko dana mi se pojavila krv posle defekacije.Koristila sam kreme i cepice za hemoroide,ali kad god imam tvrdu stolicu to se ponavlja.Cini mi se da me vise pecka i boli spolja u predelu cmara nego unutra.Molim vas za savet.Hvala.

Postovana, Tegobe su kod hemoroida izrazenije kod neuredne stolice, bez obzira da li je prolivasta ili tvrda. Krv posle defekacije kada imate tvrdu stolicu i bol u predelu anusa su uglavnom posledica hemoroida, ali to je bolje da pregleda hirurg proktolog ili gastroenterolog, jer tako moze da se ispolji tumor zavrsnog dela debelog creva. Osim toga hemoroidi I tumor debelog creva mogu da postoje zajedno.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovani, imam 46 godina i u zadnje vrijeme sam nesto depresivan i zivcan a i ruke mi se jako tresu, jos pri tome sam izgubio nekih 8kg. Napravio sam sve moguce pretrage u vezi mrsavljenja i sve je bilo ok tako da je bio zakljucak da su zivci. Sad pijem dva puta dnevno helex 50mg, jedanput na dan halea tablete 50mg i navecer mirzaten 30mg. Proslo je nekih 20 dana od pocetka uzimanja lijekova ali mi se ruke i dalje tresu, sta da radim? Jos jedno pitanje da li svi ovi lijekovi koje sam naveo se smiju istovremeno konzumirati sa cardiopirinom od 100mg koji isto moram piti? Hvala!

Postovani, ako niste pregledali hormone stitnjace, uradite to, jer bolesti ove zlezde mogu da dovedu do gubitka tezine, nervoze, drhtanja ruku… Antidepresivi i anksiolitik koje pijete mogu da se koriste zajedno sa Cardiopirinom.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 31.3.2013.

Postovana Gordana imam jedno pitanje za vas.neki dan sam napipo malu kvrzicu ispod testis smede boje pa me zanima jel to nesto opasno?jel izgleda ko madez,hvala pozzz

Postovani, ako vas dobro razumem to je promena na kozi skrotuma smedje boje. Madezi mogu da se jave na bilo kom delu koze ukljucujuci i skrotum. Kvrzice na skrotumu mogu da budu bezopasne zapusene lojne zlezde i tada su iste boje kao okolna koza. Javite se koznom lekaru
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, imam 22 godine, moji problemi su poceli sa simptomima gripa, visoka temperatura( do 40 stepeni), suv kasalj, malaksalost. lekar mi je prepisao hemomicin, zbog suma na plucima. nakon toga mi je na kratko bilo bolje, pa su se simptomi opet vratili, radila RTG pluca, dijagnoza Pneumonia viralis, terapija: gentamicin osam dana, hemomicin, pa runak.... na kontrolnom snimku pluca dg: Bronchopneumonia. Zbog konstantnog umora, pojacanih(ne ubrzanih) otkucaja srca, lekar me salje da odradim hormone stitne zlezde,rezultat: T3 i T4 su u granicama, a TSH je 5,76 (0,21-4,00). U utorak treba da odradim EKG i UZ srca, da bismo otpisali miokarditis. Urinokultura u redu, negativan EBV, INFa i INFb, trigliceridi blago poviseni, kao i fibrinogen. Molim vase misljenje i savet. Unapred hvala

Postovana, postoji neka upala u organizmu. Najverovatnije je miokarditis. Fibrinogen je povisen kod upale srca, kao i kod drugih upala. Ako se bude odrzavao na povisenom nivou to znaci da postoji hronicna upala. Ako fibrinogen pada to znaci da je prosla neka upala, da nema tumora kao uzroka porasta, sto je naravno jako vazno. Nije iskljuceno da je upala zahvatila stitnu zlezdu i da se to sada smiruje. Povisen TSH moze da se odrzava. Tada znaci subklinicku hipotireozu. TSH nije mnogo povisen i ako su antitela za stitnu zlezdu (TPO, TG) normalna to nije zabrinjavajuce i nije uzrok tegoba. Potrudite se da smanjenjem masne i slatme hrane snizite trigliceride. Ako ste gojazni normalizacijom telesne tezine trigliceridi ce da se normalizuju. Sta cete dalje preduzeti zavisi od toga da li se odrzavaju tegobe i promene u nalazima krvi ili se eventualno javljaju nove tegobe. U buduce ako se jave simptomi prehlade obavezno odlezite, bez obzira sto tegobe ne moraju da budu teske kao sada.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, na gin.pregledu mi je uoceno 3,4kondiloma a papa test je II normalan nalaz.Da li ja imam kondilome? Koristila sam vaginalete i sada imam tecan sekret roze boje.Zbog cega je sad roze boje?

Postovana, kondilomi mogu da se vide ginekoloskim pregledom. Papa test pokazuje da li ima patoloski izmenjenih celija. Kod papa II postoje netipicne zapaljenjske promene. Takve promene nece da progrediraju ka tumoru pa je nalaz u tom smislu normalan. Ne analizira postojanje kondiloma. Kada se kondilomi vide nije potreban drugi test da ih potvrdi. Sekret je roze boje zato sto u njemu ima krvi. Javite se ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

postovani,zabrinuta sam zbog svog psihickog zdravalja.Imam 35 godina,pre 6 godina pojavila mi se depresija,panicni,anksioznost tad sam ljecila sa minimalnim dozama jer sam dojila dve bebe,jedno dete ima 5 godina a drugo dve i po....sad kad ih nedojim pijem jacu kolicinu 3 tablete dnevno flunisana,doktor mi je rekao da cu piti najmanje 2 godine.Sad se osjecam bolje nego pre,pomaze mi taj flunisan,rivotril su mi rekli da pijem po potrebi ali ne pijem ga jer mi nije potrebno.Medjutim brine me to sto ponekad evo naprimer danas hvata me toliki nemir i mravci i napetost u celom telu,jako je neugodno,ne znam sta da radim i sta mi se desava,bojim se da cu u tim momentima svasta uciniti,ili poluditi ili uraditi nesto sto nezelim.Sta se desava sa mojim nervima kad sam toliko osjetljiva na njih...mislim nervi su mi bas osjetljivi.Bojim se za svoju buducnost i sto budem starija da ce biti gore.Sad mi je bolje kako je bilo ali sam na velikim kolicinama ad......moje pitanje je,sta mi se to desava i zasto.....sta moze biti samnom sa godinama sto se tice psihe,ne znam ni sta da vas pitam uglavnom plase me moji nervi :(.pozdravljam vas

Postovana, strah da cete poludeti, uraditi nesto nezeljeno i briga za buducnost su neki od simptoma depresije. Pokazuju da lecenje nije adekvatno, da treba dodati neki lek. Da bi se izlecili potrebno je vase aktivno zalaganje, a ne samo lekovi. Promenite zivot, bavite se sportom, setajte, vise se druzite sa vedrim ljudima, nabavite kucnog ljubimca. Vazna je i ishrana. U lecenju depresije mnogo moze da pomogne folna kiselina. Najvise je ima u pilecoj dzigerici. Ako je retko koristite zbog znatnog sadrzaja holesterola, nije strasno, jer ovog vitamina ima dosta u soku od pomorandze, spanacu svezem i kuvanom, belom i braon pasulju, soji, spargli, liscu repe, avokadu, prokelju, leblebijama, brokoli i malinama. Ne preporucuje se unosenje folne kiseline u obliku tableta, jer velike doze ovog vitamina mogu biti tosicne. U jelovniku svakodnevno imajte neku od namirnica bogatih folnom kiselinom. Jedite takodje, ribu i morske plodove, hleb, testenine, pecivo, sir, piletinu i curetinu. Namirnice bogate magnezijumom i vitaminom B6 smanjuju razdrazljivost, normalizuju san i ublazavaju depresiju. Namirnice koje ih sadrze su orasi, banane, zeleno lisnato povrce, lubenice, a takodje je korisna mineralna voda sa vecim sadrzajem magnezijuma. Pijte cesto po malo vode, ukupno oko dva litra dnevno. Ne cekajte da osetite zedj. Izbegavajte namirnice koje provociraju depresiju: secer, zasladjivaci, alkohol, kafa, jednolicna ishrana i crveno meso u vecoj kolicini. Uzrok depresivnog raspolozenja nije potpuno jasan. Nekada utice stresni dogadjaj, gubitak bliske osobe, nasledje… vazno je da znate da necete da poludite. Ako se lecite nema razloga da se depresija pogorsa.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, U petom mesecu sam trudnoce, radila sam prvi put ispitivanje hormona stitaste zlezde po preporuci lekara. rezultati su : s-TSH -1,24, FT4- 10,1 , TG antitela -manje od 20 IU/ml, anti TPO (anti mc-ab) 20IU/ml. Da li su ovi rezultati u redu? s obzirom da su referentne vrednosti za FT4 10,3 -23,1? unapred puno hvala

Postovana, rezultati su u redu. FT4 je na donjoj granici jer su potrebe u trudnoci za ovim hormonom. Verovatno ce lekar traziti da se tokom trudnoce i nakon porodjaja ponovo kontrolisu hormoni. Antitela su dobra, TSH normalan pa se ne bi ocekivao pad tiroksina (FT4), ali je bolje pratiti.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 30.3.2013.

Postovani, Desava mi se da ponekad zaboravim neke stvari iz uobicajenog zivota pa se posle par minuta setim, narocito ujutru dok se jos ne rasanim. (npr.rasa kucnog ljubimca ili gde sam nesto ostavila).Ne desava se cesto ali me to uplasi. Imam 36 god.Da li je to posledica umora i prezauzetosti ili je neka bolest? Hvala

Postovana, takvo zaboravljanje nije zabrinjavajuce tj. ne ukazuje na neku bolest, vec na umor, stres, zabrinutost, preopterecenost, psihicku napetost, rasejanost ili nezainteresovanost.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

postovani doktore javljam vas se vec po treci put i dosta ste mi pomogli.dobila sam da pijem organometril tablete jer mi kasni menstruacija i imam neko zadebljanje na materici pa me zanima da mi kazete dli ce mi organometril pomoci.hvala

Postovana, Orgametril ce da pomogne ako je poremecaj menstrualnog ciklusa posledica manjka hormona progesterone. Sto se tice zadebljanja materice lecenje zavisi od njegovog uzroka. Ako se misli na zadebljanje endometrijuma zbog dominacije estrogena moze da pomogne. Javite se svom ginekologu.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani,imam 22god,a u braku sam vec tri godine zbog teske finansijske situacije ja i muz jos uvijek ne zelimu bebu,ne koristim tablete, medjutim pod stalnim sam pritiskom da posle necu moci imati,ako se budem cuvala,moje pitanje je dali ce to lose uticati na moju maternicu,hocu li moci ostati u drugom stanju,unaprijed hvala

Postovana, odlaganje radjanja nece nepovoljno da utice na vasu plodnost, nece da osteti matericu. Mislim da je bolje da rodite dete pre tridesete godine, jer ste tada na vrhuncu plodnosti, koja normalno pocinje da opada vec od 35te godine. Ako ste sada zdravi i sposobni da zatrudnite, bicete i za nekoliko godina. U medjuvremenu se cuvajte infekcija koriscenjem prezervativa. Redovno idite na ginekoloske kontrole, jer neke infekcije mogu da dovedu do zapusenja jajovoda i steriliteta. Rodite dete ranije, jer kakva vremena idu novca nikad nece biti dovojno, a dete raste, ranije ce da zavrsi skolu i da se finansijski osamostali. U proseku ljudi slabijeg imovnog stanja imaju vise dece, jer znaju da su deca najvece bogatstvo i da sreca ne zavisi od novca.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani, imam 60 godina i relativno sam zdrava. Medjutim, ceo januar i februar sam imala grip sa pauzom od nedelju dana izmedju dva naleta. Na kraju sam imala crvenilo beonjace jedog oka pa sam od oftamologa dobila terapiju i receno mi je da je to mozda posledica gripa. Tokom celog marta sam sasvim u redu osim sto sam primetila nesto vrlo cudno. Skoro da uopste ne osecam mirise (jedva,jedva malo).Da bih to proverila, uzela sam parfeme i pokusala da pomirisem ali uzalud. Sta to moze da bude, sta da radim i da li ce mi se povratiti culo mirisa? Hvala unapred na odgovoru.

Postovana, smanjen osecaj mirisa je prolazna pojava kod infekcija disajnih puteva. Ukazuje na upalu sluzokoze ili smanjenu prolaznost nosnih hodnika. Ako potraje duze moze da bude znak postojanja polipa u nosu. Ponekad ukazuje na pocetak Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti i retko na postojanje tumora u blizini mirisnog nerva. Moze da bude posledica koriscenje nekih sprejeva i kapi za nos, pusenja, hipotireoze, malokrvnosti, nedostatka cinka, starosti. Javite se specijalisti ORL.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Postovani, zamolila bih Vas da mi protumacite nalaz EEG-a: MAKSIMALNO DESINHRONIZOVAN EEG. Nalaz se vidja kod psihicki napetih pacijenata. Razumem ovaj drugi deo koji me je iznenadio jer su uputne dijagnoze G44 i R42. Brine me to napisano velikim slovima, tako je napisano u nalazu i jos podebljano. Hvala unapred, pozdrav.

Postovana, talasi koji pokazuju mozdanu aktivnost su malo neuskladjeni. To ne pokazuje bolest, sto je dobro, vec psihicku napetost, koja nije neocekivana, jer su uputne dijagnoze glavobolja, nestabilnost i vrtoglavica
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Pozdrav, imam vec nekoliko dana bol u zdrelu, ijem omeprazol, i slabo ide nabolje veceras sam stavio vrucu vodu na grudi i smanjio bol, zabrinjava me kiselina koja se vraca iz zeludca kako da sprecim i kako da se izlecim od toga pozdrav.

Postovani, vracanje kiseline iz zeluca (gastroezofagealni refluks, skraceno GERB) moze da se smanji, a time i bol u grudima i neprijatan osecaj u grlu. Izbegavajte obroke 2 do 3 sata pre spavanja, obilne obroke i unosenje vece kolicine tecnosti od jednom, izbegavajte namirnice koje pogorsavaju tegobe (obicno zacinjena i masna hrana, cokolada, sirov luk, sokovi sa dodatkom secera, slatkisi….), spavajte sa podignutim uzglavljem kreveta, smanjite ili potpuno ostavite pusenje, alkohol, kafu i gazirana pica, izbegavajte usku odecu, ako ste gojazni smrsajte, ne vezbajte neposredno nakon obroka, izbegavajte podizanje tezih tereta, saginjanje i dugotrajno savijanje pri obavljanju poslova, posebno ubrzo nakon obroka, izbegavajte lekove koji smanjuju napetost donjeg sfinktera jednjaka, usporavaju praznjenje zeluca (nitrati, teofilin, antiholinergici, blokatori kalcijumskih kanala) ili mogu osteti sluzokozu jednjaka (nesteroidni antireumatici). Omeprazol smanjuje lucenje kiseline i time ublazava tegobe.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 29.3.2013.

Pstovani potrbno mi je vase strucno misljenje.U saobracajnoj nesreci zadobila sam posekotinu na celu se proteze ka desnoj obrvi,operacija revisio et suturae vulnaris. nesreca se dogodila pre mesec dana,pocela sam da mazem saljicev melem pa me interesuje da li je to pravi izbor,da li je moguce da uklonim oziljak i za koliko vremena otprilike .Mnogo vam hvala unapred,mnogo sam zabrinuta.

Postovana, ne mogu da vam kazem za koje vreme ce oziljak da bude manje uocljiv, jer je to individualno. Kod vecine osoba oziljak vremenom postaje manje uocljiv. Melemi, posebno saricev, znatno poboljsavaju stanje. Medjutim, neke osobe su sklone stvaranju vecih oziljaka (keloida). Oni ne nastaju odmah nakon povrede, vec oziljak kasnije poraste. Prilikom stavljanja melema blago masirajte oziljak.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani, imam bebu od 7 meseci, uvek je odlicno jela, lepo napredovala, pila je prvih par meseci samo moje mleko, od 4,5 meseca smo krenuli sa zitnim kasicama, povrcem, vocem, sad i mesom. Pre 3 nedelje je dobila virusni bronhitis, inhalirali smo je par puta dnevno, i sve je proslo u najboljem redu. Za vreme bronhitisa davala sam joj i sokove i gotove vocne kasice, i od tad beba odbija slano tj.povrce sa mesom. Uz sve to, jos je pocela i da balavi i trpa sve u usta,i najverovatnije da joj raste jos koji zubic(ima dva donja). Apetit joj se smanjio, prodje i 6,7 sati da ne pokazuje znake gladi.Jede samo slatko, i ne znam kako da joj opet stvorim naviku da jede i povrce? Unapred zahvalna

Postovana, bebe imaju promenljiv apetit i odlicno znaju da iskoriste popustljivost i zabrinutost roditelja. Vi ste zabrinuti zbog bolesti bebe da bi bolje jela poceli vise da joj dajete slatku hranu, sto se njoj dopalo. Mnoge bebe kada osete slatko slabo jedu slano. Dajte joj slanu kasicu za onaj obrok kada je po vasem misljenju najgladnija. Neka to ne bude kada je pospana, jer je tada razdrazljiva. Ako pojede samo malo ne insistirajte, ne molite, ne varajte je. Kada pocne da odbija hranu sklonite je i dajte je za sledeci obrok. Trudite se da dete pomisli da ne obrace paznju na to koliko jede. Ako ste primoravali bebu da jede tako da joj je hranjenje postalo odbojno onda nastavite jos par nedelja da joj dajete samo ono sto voli. Kada zaboravi neprijatnosti u vezi hranjenja ponovo nudite slanu hranu - povrce i meso.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani, molim vas za interpretaciju nalaza stolice na clostridium difficile, pise ovako: negativan -0,076 CUT OFF 0,306. Zbunjuje me ovaj drugi dio nalaza, je li uredan ili nije? Srdacan pozdrav

Postovani, nalaz je u redu. Nije pronadjen clostridium difficile.
Vas Porodicni Lekar

Odgovoreno: 28.3.2013.

Postovani,u pitanju je urodjena katarakta kod deteta od deset god.otpustene je bez operacije i bilo kakve terapije.Recite mi postoji li rizik od strabizma oka.

Postovana, urodjena katarakta moze da utice na pojavu strabizma. Dete mora da bude pod kontrolom ocnog lekara da bi se sprovelo pravovremeno i adekvatno lecenje i sprecile moguce komplikacije i ostecenje vida.
Vas Porodicni Lekar

Prikazi: